Quickly I talked about this last week on my post on Instagram >> . I told you if you have some cellulite, you are not alone, not at all. NOT AT ALL. Did I say it clear enough? Well, when I gained 7 kilos last winter, mine got worse. I have always had some, mostly on my thighs and bum. Hey, I am a women with my estrogens meaning also with my fat tissues – it’s natural! I have no problem to live with healthy amount of it, but as I said, when I gained weight it got worse. It didn’t look healthy anymore, I didn’t look healthy, and the biggest thing to me was that I didn’t feel healthy anymore. My skin was much more more than just lumpy, it had lost its brightness and vigor, too.

I am now going to tell you a bit more about cellulite, like what it is, what causes it and how to reduce and avoid it. On this post I let you know how did I reduce the cellulite all over the body, I also had in on my arms!! And pictures of my results. I am following only natural ways, and during my journey I tried something I should have never tried! I am telling about it on this post as well.

What is cellulite? Cellulite also known as orange-peel skin, occurs when fat deposits push though the connective tissue beneath the skin. This is why skin looks lumpy. Age, lifestyle, gender, genes, body type and hormones, weight and fluid balance all affects to how much people have cellulite, and what kind of cellulite they have.
_______________________
Nostin asian esille nopeasti Instagramissa >> viime viikolla, nimittäin selluliitin kanssa painimisen. Et todellakaan ole yksin, jos kyseiset muhkuvat piinaavaat myös sinua. Minulla on aina ollut selluliittia, totta kai, olenhan nainen varustettuna estrogeenilla ja rasvakudoksella. Se on vain luonnollista. Mutta painoni noustessa viime talvena, muuttui myös ihoni huomattavasti. Löysin itseni ihmettelemästä sekä muhkuraista että kirkkautensa menettänyttä ihoani. Lisäksi iho oli kuiva ja tuntui ohuelta. Eipä tarvinnut etsiä syyllistä kissojen eikä koirienkaan kanssa: muuttuneet elämäntavat, seitsemän kilon painonnousu, vähäinen uni, stressi, epäsäännölliset ateriat, liikunnan puute.. tällä saa aikaan aikamoisen cocktailin. Ihoni ei näyttänyt enää terveeltä, minä en näyttänyt enää terveeltä. Ja mikä merkittävintä, en enää tuntenut oloani hyvinvoivaksi.

Selluliittia on mahdollista vähentää, jo pienet teot voivat saada aikaan ison muutoksen. Tässä postauksessa jaan omat keinoni selluliitin vähentämiseen luonnollisesti. Muutoskuvien välillä on kulunut aikaa 6 kuukautta.

Mitä selluliitti on? Selluliitti, toiselta nimeltään appelsiini-iho syntyy, kun ihonalainen rasva työntyy sidekudosta vasten. Tämä tekee ihosta muhkuraisen. Ikä, elämäntavat, sukupuoli, geeniperimä, kehotyyppi ja hormonit, sekä nestetasapaino vaikuttavat siihen, miten paljon selluliittia henkilöllä on ja millaista se on.

My results in 6 months.
Oma tulokseni puolessa vuodessa.

What causes cellulite?
– –
Dehydration: one reason more to keep focus on drinking enough. Not too much, not too little, but enough. 2 liter meaning half a gallon water is enough, but it doesn’t include the water you drink while exercising or hot drinks like tea or coffee.

Unhealthy diet: healthy eating is the most important part while reducing cellulite. Choose whole grain instead white flours, favor nuts and seeds, vegetable oils, veggies and if you eat meat choose chicken, turkey, eggs and fish.

Alcohol: one reason more to avoid alcohol! I don’t use any, I am 100% sober. Alcohol slows your metabolism down even more quick than healthy eating speeds it up.

Slow metabolism:keep your metabolism up to reduce and avoid orange-peel skin. Enjoy some green tea, add fresh lemon in water, avoid sitting for too long, keep focus on morning cardio and HIIT workout. Also remember eating too little slows metabolism down. Women should it at least 1500 calories every day and keep the amount balanced with proteins, fats and carbs to keep metabolism working as effective as possible and fat burning up.

Hormonal changes: when talk about hormonal changes it means mostly menopause when body loses estrogen. Then it’s even more important to keep focus on healthy lifestyle.

High fat percent:if you are overweight, losing weight reduces cellulite naturally! If you just have high fat percent, keep focus on fat burning and weight lifting. Let’s replace the fat with muscles!

Low active level: this is what slows metabolism, so stay active! Very often when we change our activity, it affects our weight in a positive way like itself.
____________________
Mikä aiheuttaa selluliittia?
– –
Nestehukka: tässä yksi syy lisää juoda riittävästi. Ei likaa, ei liian vähän, vaan riittävästi. Kaksi litraa päivässä on sopiva määrä vettä, mutta muista, että se ei sisällä treenin aikana juotua vesimäärää, eikä kuumia juomia kuten kahvia tai teetä.

Epäterveellinen ruokavalio: terveellinen ravinto on tärkeimpiä ja tehokkaimpia aseita selluliittia vastaan. Valitsee täysjyvää valkoisten jauhojen sijaan, suosi pähkinöitä ja siemeniä, kasviöljyjä, kalaa ja kananmunaa.

Alkoholi: yksi syy lisää välttää alkoholia. Alkoholi hidastaa aineenvaihduntaa nopeammin, kuin mitä terveellinen ruokavalio pystyy sitä nopeuttamaan.

Hidas aineenvaihdunta: pidä aineenvaihdunta vilkkaana vähentääksesi selluliittia ja välttääksesi sen muodostumista. Nauti vihreää teetä, lisää veteen tuoretta sitruunaa, vältä pitkään paikallaan istumista ja panosta cardioon ja HIIT-treeniin. Muista myös, että liian niukka syöminen hidastaa aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa. Naisen tulisi syödä vähintään 1500 kilokaloria vuorokaudessa ja huolehtia proteiinien, rasvahappojen sekä hiilihydraattien tasapainosta.

Hormonaaliset muutokset: puhuttaessa hormonaalisista muutoksista, tarkoitetaan lähinnä vaihdevuosiin liittyvää luonnollista estrogeenitason laskua. Tällöin korostuu entisestään terveellisen ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen merkitys.

Korkea rasvaprosentti: ylipainon vähentäminen vähentää selluliittia luonnollisesti. Jos et ole ylipainoinen, mutta rasvaprosentti on koholla, panosta rasvanpolttoon ja painonnostotreeniin. Korvaa ylimääräinen rasva lihaksella.

Matala aktiivisuustaso: matala aktiivisuustaso hidastaa aineenvaihduntaa, joten pysy aktiivisena! Usein jo pelkän aktiivisuuden lisääminen vaikuttaa positiivisesti kehonpainoon.

My results in 6 months.
Oma tulokseni puolessa vuodessa.

What made me to wake up to change my lifestyle, was not actually my weight but feeling. I didn’t feel good in my body anymore. Because of my past I didn’t start to follow strict diet, but intuitive eating. And it was actually the very best choice I could have done. yes, I needed to be a bit brave to do that because of many fears, but following my hunger actually helped me to get rid of all cravings. And exactly about cravings I was worried about before I started.

How to tone up?
Not always we have needs to lose weight but get toned up. Squat is the best workout to fight against cellulite on thighs and on bum, so is the hip lifting. Keep focus on all those 7 things I mentioned above, on healthy eating and moving your body to tone your skin up. And remember these results take some time, mine took 6 months, it’s just doesn’t happen in a one night. But it’s worth of all work!

Try these:
∙Squats with mini bands
∙Dry brushing
∙Lymfa massage
∙End the shower with cold water
∙Reduce salt, sugar and white flours
∙Replace butter with vegetable oils
∙Drink more green tea
∙Add lemon in water
∙Start your day with morning cardio before breakfast

Still keeping up very normal life
Also my face looks brighter and younger today, it’s all because healthier lifestyle again. I still eat some trash sometime, like burgers and fries, chocolate and pastries. Let’s be honest: I couldn’t live without them! When you have a balance with yourself, you will be fine. And what gave me this balance? Intuitive eating. Today I have energy enough to be and stay active and I don’t stress about eating. This saves me from cravings. When I allow things for me, I don’t overdo with foods.