I always want to cook my foods by myself – always. To me there is NOTHING romantic if a guy cooks to me because I am crazy demanding with healthy foods. I never use oils when I cook, I want to eat my oils as oils like mixed in porridge, I don’t want to preheat them. The second thing is that I eat everything as rare as possible. I hate everything too dry, and did you know too high temperature destroys some very important proteins and vitamins? Everything I eat need to be very slowly cooked. It takes lots of time and it’s not easy if you’re not a professional cook or having the similar lifestyle as I do. So no guys, I don’t feel like ‘Ah, wonderful!’ if you say you could cook to me sometime. No. Please do not do this to me lol. Only on cheat days I let someone else cook to me and then it’s what ever like burgers or steak, I don’t mind – I just eat.

That’s the reason why I don’t like to go for lunch or for dinner to restaurant: there are not so many places in Finland that cooks the way I ask them to. In Estonia and other overseas it’s different but somehow Finnish people just don’t care – – or just don’t really know how to. Anyway, when I am traveling I always have lots of foods with me because I hate having stress because of food. I eat very clean and natural, meaning no added sugars, added salts, no dressings.. Just the food, nothing else. Now I am sharing some tips how to eat healthy when you’re traveling no matter what kind of lifestyle with food and eating you have. This is just healthy.

____________________________________

Haluan aina valmistaa ruokani itse. Siinä, että mies kokkaa minulle, ei ole mitään romanttista – päin vastoin, se saa minut totaalisesti pois mukavuusalueeltani. Ellei hänellä sitten ole samanlainen elämäntyyli kuin minulla, ja ellei hän ole neuroottisen hyvä keittiössä (tai äärimmäisen lahjakas kokki!). Syön kaiken mahdollisimman raakana ja puhtaana, ei lisättyä suolaa, ei kuumennettuja rasvoja (paistaessa en siis rasvaa käytä – koskaan!), ei lisättyä sokeria, ei kastikkeita.

Tiesitkö, että liika kuumentaminen tuhoaa tärkeitä proteiineja ja vitamiineja? Kypsennän kanan aina hitaasti raakaruokatyylillä kypsäksi asti, mutta en yhtään yli; kuiva liha on kerrassaan kamalaa. Naudanlihan syön poikkeuksetta raakana. Kalaa syön vain sushissa, en ole koskaan välittänyt kalasta, vaikka se terveellistä ja kevyttä onkin. Oli miten oli, minulle ei kannatta ehdotella kokkausiltoja kenenkään muun kuin minun itseni toimesta. Terveellisesti ja tietoisesti syöminen lisää mielihyvääni.

Tässä on myöskin syyni ‘ravintola-ronkeliuteeni’. Suomessa on vain muutamia ravintoloita, jotka onnistuvat (ovat riittävän kiinnostuneita toteuttamaan asiakkaan toiveet listan ulkopuolelta) valmistamaan sellaisen annoksen, että olen tyytyväinen. Tallinnassa ja muualla ‘ulkomailla’ tällaisen paikan löytäminen on huomattavasti helpompaa. Joko suomalainen ei välitä, tai ei osaa – en tiedä, mutta olen äärimmäisen kiitollinen näistä muutamasta ihastuttavasta paikasta, jotka kotimaasta löytyy. Jos nämä paikat ovat kiinni, en syö ulkona.

Mutta sitten matkustamiseen: miten syödä terveellisesti matkan aikana, kun tarjolla on kaiken maailman houkuttimia? Niinpä! Kyllä minäkin niihin sorrun, jos en pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä. Se on siis se ihan ensimmäinen asia, josta täytyy jaksaa ja haluta pitää kiinni, jotta ei astu sudenkuoppiin.

How to eat healthy while traveling: 

♥ Buy a nice cool bag (cooler) that keeps your foods cold during the trip

♥ Shop foods enough and prepare meals for little lunch boxes for every day. Prepare the meals same way you would cook them if you were at home. If you get swelling easily, pick up my tips for cooking below

♥ If you want to eat something else on your trip you can always bring the food back home, so don’t worry.

THE MOST IMPORTANT THING TO STAY IN BALANCE WHIT DIET WHILE TRAVELING: REGULAR EATING!
5-6 meals in a day and drinking water enough. Avoid an alcohol if possible.

____________________________________

Miten syödä terveellisesti / pysyä ruokavaliossa matkan aikana: 

♥ Osta hyvä kylmälaukku, jossa eväät pysyvät kylmänä koko matkan ajan. Itselläni on kaksi hyvää cooleria.

♥ Osta ruokatarpeita riittävästi ja valmista niistä terveelliset ateriat lounasastioihin omaa ruokavaliotasi noudattaen. Jos kärsit helposti turvotuksesta, lue alta vinkkini turvotusta estävien aterioiden valmistukseen.

♥ Jos päätätkin syödä matkan aikana jotakin muuta, esimerkiksi käydä illallisella tai lounaalla ravintolassa, voit aina tuoda loput ruoat mukanasi takaisin kotiin.

TÄRKEIN ASIA, KUN HALUAT PYSYÄ TERVEELLISESSÄ RUOKAVALIOSSA MATKUSTAMISEN AIKANA: SÄÄNNÖÖLLINEN SYÖMINEN! Pidä huoli, että syöt 5-6 terveellistä ateriaa päivän aikana ja että juot riittävästi vettä. Vältä alkoholia jos mahdollista. Jos matkaan kuuluu epäterveellistä tarjoilua, valitse niistä vähiten epäterveelliset tai pysyttäydy omissa eväissä.

Best foods to stop bloating while traveling:

At first I need to say we all get a bit (or a lot) of swelling no matter what during the traveling. Below you can see my own swollen body and how does it get better after only 10 hours. Regular eating, drinking water enough and sleeping enough are the most important 3 things when you want to get rid of swelling fast.

♥ Do not have any salty foods or snacks, they make the swelling worse

♥ Drink water enough, avoid sodas and sweeteners

♥ Avoid protein bars and shakes, they usually includes LOTS of sweeteners that makes swelling worse

Choose these foods for avoiding swelling during traveling: chicken, whole grain rice and pasta, salad with squeezed lemon juice (and lemon water), raw carrots, cucumber, cherry tomatoes, sweet red pepper, blueberries, strawberries,

Avoid these foods to stop and avoiding the swelling during traveling: eggs, dairies, red meat, beans, broccoli, fruits

____________________________________

Parhaat turvotusta laskevat ruoat sekä vinkit, joilla pääset eroon matkan aiheuttamasta turvotuksesta: 

Ihan ensiksi kerron, että turvotusta tulee matkan aikana kaikesta huolimatta. Sitä voi kuitenkin ennaltaehkäistä ja hoitaa terveellisellä, ja turvotusta vähentävällä ruokavaliolla. Riittävä veden juonti, säännöllinen syöminen ja UNI, eli riittävä nukkuminen ovat avainasemassa. Allaolevassa kuvassa vasemmalla näet, miten itse turpoan matkan aikana, ja oikealla miltä kehoni näyttää 10 tuntia myöhemmin hyvien yöunien ja oikeanlaisen ruoan jälkeen.

♥ Vältä suolaa sekä suolaisia välipaloja, ne lisäävät turvotusta etenkin matkustaessa

♥ Juo riittävästi vettä, vältä limuja ja makeutusaineita

♥ Vältä proteiinipatukoita, monet patukat sisältävät hurjasti makeutusaineita, jotka lisäävät turvotusta kauhealla tavalla (etenkin lentokoneessa!)

Valitse näitä: (ruoat ja ruoka-aineet jotka auttavat vähentämään turvotusta matkan aikana): kana, täysjyvä pasta, riisi sekä leipä tavallisten vaihtoehtojen sijaan. Salaatti ilman salaatinkastiketta, kastikkeen sijaan purista salaattiin tuoreesta sitruunasta mehua (mainio korvike suolalle, lähes kaikessa!). Raa’at porkkanat, kurkku sekä mustikat.

Vältä näitä: (ruoat ja ruoka-aineet jotka lisäävät turvotusta matkan aikana): munat ja maitotuotteet, punainen liha, pavut, linssit, palkokasvit, kaali, kukkakaali, parsakaali sekä hedelmät. Mutta eikö esimerkiksi ananas ja vesimeloni vähennä turvotusta? Vesimeloni ja ananas ovat hyviä välipaloja, jotka sisältävät paljon nestettä. Pienenä määrinä ne sopivat myös matkustuksen aikana nautittaviksi (esim. salaatissa), mutta toisaalta ne tekevät olon myös tukalaksi runsaan nestepitoisuutensa vuoksi. Lisäksi vesimeloni ja ananas (ananas etenkin) sisältävät runsaasti turvottavaa hedelmäsokeria. Matkan aikana on hyvä juoda vettä ja jättää ruokavaliosta pois kaikki hedelmät. Jos hedelmää tekee mieli, on omena ja päärynä parhaat vaihtoehdot valittavaksi matkan ajaksi, mutta muista niissäkin maltti, sillä molemmissa on runsaasti kuitua.

When you eat at restaurant be smart:

 1. Ask to get dressings and sauces separated in little cups so you can decide yourself how much you put them in your food.
 2. Choose whole grain pasta and rice if possible
 3. Order steamed or grilled veggies instead baked
 4. If you choose burger order it without mayonnaises / order pizza with less cheese
 5. When you eat sushi pick up maki rolls and nigiri sushi without dressings
 6. Start your dinner or lunch with cup of green tea, it makes makes your stomach feel nicer before meal and you won’t over eat because of nice warm feeling your tummy already has.

____________________________________

Kun syöt matkan aikana ravintolassa, valitse viisaasti (miten syödä terveellisesti ravintolassa): 

 1. Pyydä kastikkeet erikseen, ne tuodaan silloin pöytään pienessä kulhossa, jolloin voit itse päättää miten paljon kastikkeita ruokaasi laitat. Kastikkeet ovat kalori- ja rasvapommeja.
 2. Valitse täysjyvää niin riisissä, pastassa kuin leivässäkin, jos mahdollista
 3. Tilaa kasvikset höyrytettynä paistettujen sijaan. Sama pätee perunaan: uuniperuna on paras valinta, jätä siitä pois voi ja raskaat täytteet.
 4. Jos päädyt burgeriin, tilaa se ilman majoneesia. Pizza on hyvä tilata vähemmällä juustolla.
 5. Kun päätät syödä sushia, valitse Maki -rulla tai Nigiri -sushia ilman kastikkeita
 6. Aloita lounas ja päivällinen kupilla vihreää teetä. Tämä on oivallinen kikka, jolla vältyt övereiltä! Lämmin juoma vatsanpohjalla lisää mielihyvää vatsassa jo ennen ruokaa, ja auttaa sinua syömään maltillisemmin