Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat

Joskus kunnon salitreeni on paras tapa päästellä höyryjä ja vetää ajatukset pois arjen paineista ja haasteista. Toisinaan keho ja mieli ovat kuitenkin niin ylikierroksilla, että salilla huhkiminen ei ole oikea valinta höyryjen päästelyyn. Kun on arjessa tehokas ja kiireinen, mieli kuormittuu huomaamatta. Saatamme olla tavattoman uupuneita ymmärtämättä itse missä mennään.

Sometime going to gym is the best way to get your mind and body totally relaxed – – but not always. It’s very important to learn to understand your own body and its needs. Do you know the feeling when you want to go to gym but somehow you feel too weak for squats? 

Well I do. And nowadays I understand to listed to this feeling because there was I a time I didn’t and it was very harmful. So today when I have this feeling I be smarter and I stay home and do something else: deep relaxing. 

Let me tell you my tips how to get your mind and body relax without gym. 

Treenaamaan lähdetään ylläpitämään kuntoa ja terveyttä, sekä saavuttamaan omia tavoitteita kuten lihaskasvua tai parempaa kestävyyttä. Tämän vuoksi salilla käyminen lisää herkästi painetta etenkin väsyneenä: entä jos en jaksakaan treenata tänään? Piiskaamme usein itseämme tilanteissa, joissa ei pitäisi.

Onkin tärkeää osata erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan; treenaaminen ja rentoutuminen. Yhtä tärkeää on osata tunnistaa omat voimavaransa ja ymmärtää, milloin on parempi keskittyä hoitamaan kehoa muulla tavalla kuin rasittamalla sitä.


Kuulostelepa hetki omaa oloasi. Tunnetko kiristystä jossain kohtaa, kenties hartioissa tai epäkkäissä. Jos teet paljon istumatyötä, saatat tuntea turvotuksen tunnetta tai kipua jaloissasi. Haukotteletko usein tai tunnetko itsesi väsyneeksi? Onko sinulla stressiä tai uniongelmia?

Kun opettelet tunnustelemaan omia tunnetilojasi ja kehosi tuntemuksia, opit myös toimimaan fiksummin arjessa.

Rentoutuminen ei ole aina helppoa, minä jos kuka sen tiedän. Kärsin pitkään uniongelmista ja korkeasta leposykkeestä, sillä en osannut nolata pääkoppaani. Kun opin tekemään sen huomasin, että myös salilla treeni kulki paremmin. Tämä johtui siitä, että nukuin paremmin ja ruokahalukin tuntui normalisoituvan. Turhat mieliteot jäivät pois ja epäterveelliseen syömiseen liittyvä stressi luonnollisesti sen myötä. Ihminen saa ajettua itsensä melkoiseen oravanpyörään väsyneenä.

Rauhoittuminen. Calming Down. 

Rauhoittuminen on ensimmäinen askel rentoutumisen tavoittelussa. Varaa tälle hassulta tuntuvalle ajalle ihan oma hetkensä, jolloin saat olla itseksesi. Valitse rauhoittumiseen lempipaikkasi, oli se sitten pihakeinu tai oma sänky. Toisia auttaa rentouttavan musiikin kuuntelu, toiset puolestaan vaativat täydellisen hiljaisuuden. Rauhoittuminen ei tarkoita sitä, ettetkö ajattelisi asioita. Toki on hyvä, jos saat tyhjennettyä mielesi, mutta stressaantuneena se voi olla lähes mahdotonta. Tärkeintä on, että pysyt aloillasi ja hengität rauhassa. Sulje silmäsi jos siltä tuntuu. Anna itsellesi aikaa juuri niin kauan kuin tarvitset. Tunnet kehossasi, kun mielesi rauhoittuu.

Vinkit rauhoittumiseen. How to calm down:  

– kuuntele musiikkia, joka rentouttaa sinua / listen to the music that makes you relax
– venyttele tai joogaa / stretching and yoga
– hiero ohimoita ja päätäsi kevyesti / massage your head slowly
– keskity hengittämiseen / keep focus on breathing
– lämmin kylpy tai suihku / take a hot bath or shower

Find a nice place for calming down and take time as much as you need to feel yourself relaxed. Venyttely. Stretching.

Venyttely tekee aina hyvää, eikä sinun tarvitse olla mestari yrittääksesi. Mitä enemmän venyttelet, sen enemmän alkaa kehosi antaa periksi ja taipua. Venyttelyyn et tarvitse mitään välineitä. Kun olet rauhoittanut mielesi, ala venytellä kehoasi kaikessa rauhassa. Aloita niskasta ja hartioista ja käy koko keho läpi kaikessa rauhassa. Muista hengittää.
You don’t need to be a talented for stretching your body just a little bit. More you stretch your body more stretchable it will be. Start from your neck and end it for feet. Remember the breathing. 

Kynttilät. Candles. 

Kynttilät eivät ole vain romanttinen juttu saati vain naisille tarkoitettua höpönlöpöä. Kynttilän liekillä on oikeasti rentouttava vaikutus. Huoneen ei tarvitse olla edes pimeä, itse sytytän kynttilöitä usein myös aamulla rentouttamaan kiireistä tunnelmaa. Kokeile, saatat yllättyä tämän yksinkertaiset asian vaikutuksesta. 

Candles are not just for romantic persons and for women. Did you know that watching the candle flame really makes mind relax. I put some candles already in the morning no matter it’s not dark. This is such a lovely way to start a new, better day. Just try it and get surprised! 


Lihasjumit. Self-massage. 

Hierojalla käyminen on hyvä tapa hoitaa jumissa olevia lihaksia, mutta se tulee pitkällä aikavälillä kalliiksi. Omaa kehoa voi hieroa myös itse ja lihasjumeista pääsee eroon hyvin yksinkertaisella välineellä kotona. Kipukoukku kuuluu omiin hyvinvointivälineisiini ja se on kovassa käytössä. Käyn sillä läpi koko kehoani aina hartioista selkään ja jalkapohjiin. Kipukoukkua ei tarvitse lähteä metsästämään kaukaa, sillä se löytyy Prismasta. Kipukoukun lisäksi hieron hartioitani saunan jälkeen Emendon rentouttavalla saunaöljyllä. Se todella toimii. Tämän jälkeen tulee myös uni nopeasti.

Massage always makes the body and mind relaxed but it’s pretty expensive. I need a massage often to keep my muscles healthy and relaxed so I have a perfect self massager for this: The FinnHook! This is better than any electric massages – – I am not kidding! I have had many different ones but this is the best. You will find these in Prisma market. 

Aivoleikkiä. Brain training: 

Aivotyö on kuluttavaa, mutta se voi olla myös rentouttavaa ja mieltä piristävää silloin, kun aivot laittaa töihin oikealla tavalla. Kun on kehoni on väsynyt enkä jaksa lähteä salille, tykkään pistää pääkoppani töihin Blokus-pelillä. Peli vaatii ajatusta, mutta soveltuu koko perheelle. Löydät Blokuksen Prismasta. Lue lisää aivojen energiankulutuksesta täällä >>

Did you know the brains burns a lot of energy? Read more about it here >>
Anyway sometime instead going to gym I train my brains. The best way for this with me is Blokus game! So crazy effective way to make your mind passed out – in a good way! 
Ennen nukkumaanmenoa. Before bed: 

Rauhoittuminen on hyvä ottaa tavaksi ennen nukkumaanmenoa. Älä räpläile puhelinta tai tietokonetta enää sängyssä, jos on pakko niin laita näytönkirkkaus pienimmälle. Itseäni rentouttaa äänikirjan kuunteleminen, toisia tämä taas piristää. Kuulostele omaa mieltäsi. Hyviä keinoja unensaantiin on kirjan lukeminen, kylpy ennen nukkumaanmenoa ja teen juominen sängyssä pötkötellen.

Calming down before bed time is the best way to get some good and tight sleep. Put your phone off and if you like some tea let’s have it in bed. Reading a nice book helps me to relax before bed time also. If you feel hungry, eat. Never go to bed when you feel starved. Also make sure the air in the bedroom is fresh and cool enough. Also the bedding is important part of relaxing, this is what I am going to write about more in the fall. So stay tuned.Kiinnitä huomiota myös makuuhuoneen lämpötilaan ja mukaviin vuodevaatteisiin sekä hyvään tyynyyn ja peittoon. Näistä asioista onkin tulossa rentoutumispostauksen toinen osa loppukesästä, pysy siis kuulolla.


Wish you find your way to get your mind and body relaxed without a gym or fitness. Sometime we all need it most. Love you! xx, Lola

Rennompaa oloa sinulle, 

PUS!


<3 LOLA

Huopa – Prisma Mylly, Raisio I Blanket – Prisma Mylly, Raisio
Astiat – Iittala Taika I Dishes – Iittala Taika
Maljakko – House, Prisma I Vase – House, Prisma
Kukat – Prisma Mylly, Raisio I Flowers – Prisma Mylly, Raisio
Kirja – Prisma verkkokauppa I Book – Prisma online store
Blokus – Prisma Mylly, Raisio I Blokus – Prisma Mylly, Raisio
Bluetooth kaiutin – JBL FLIP4 I Bluetooth Stereo – JBL FLIP 4