Oman itsensä kanssa kamppailu on kaikkein vaikeinta. Olet itsesi pahin vihollinen ja suurin vastus: asetat itse itsellesi rajat, vaatimukset ja tavoitteet. Tämän vuoksi oman itsensä kanssa kamppailu on myös kaikkein tuhoisinta. Ympärillä oleva maailma ja ihmiset kuitenkin muokkaavat ajatustamme siinä määrin, että emme enää välttämättä tiedä, ovatko omat ajatuksemme ja tavoitteemme realistisia. Terveyden ja hyvinvoinin kustannuksella tehdään paljon valintoja ajattelematta asioiden ja tekojen vaikutusta ja seurauksia sen enempää. Luotamme siihen, että kyllä meidän kehomme kestää ja tuudittaudumme ajatukseen: “ei minulle tässä huonosti käy, minähän olen fiksu”. Fiksuutta onkin mennä peilin eteen omien ajatustensa kanssa ja puhua asiat itsensä kanssa selväksi. 


Taistelukenttänä oma keho


Miten voikaan olla niin vaikeaa olla sinut ja sujut oman kehonsa, mielensä ja olemuksensa kanssa?

Joillekin meistä oma paino määrittää lähes kaiken. Kun aamulla astuu vaa’alle, tulee lukema päättämään sen, onko tuleva päivä hyvä vai huono. Jos kuulut tähän katergoriaan ihmisiä, annan sinulle kullanarvoisen neuvon: hävitä vaaka! 

Toisille meistä taas aamulla ensi kertaa peiliin katsominen määrittää sen, miten koko päivä tulee menemään: jos naamassa möllöttää iso finni tai jos silmän aluset ovat mustaakin mustemmat, voi päivä olla jo siinä. Tai jos housunnappi kiristää siksi, että olo on turvonnut, lähtee aamu melkolailla varamasti liikkelle väärällä jalalla. Nämä fiilikset voivat olla hyvinkin pinnallisia tai sitten juontaa juurensa oikeasti omasta olosta, terveydestä ja hyvinvoinnista. Onkin siis hyvä kuunnella omaa oloa ja löytää sille selitys, jotta osaat hoitaa olosi paremmaksi.Joskus on vain yksin kertaisesti ruma, lihava ja laiska olo. Ne ovat tunteita, eivätkä välttämättä peilaudu millään lailla totuudesta. Tuntemukset tulevat olotiloista ja niihinkin voi onneksi vaikuttaa ja niitä voi myös ennaltaehkäistä. Tummat silmänaluset voi välttää juomalla riittävästi vettä ja pitämällä huolta säännöllisestä, riittävästä unesta. Turvonneen olon voi ehkäistä liikkumalla säännöllisesti, syömällä terveellisesti ja pitämällä kiinni ateriarytmistä, sekä juomalla riittävästi vettä. Kuidut ovat tärkeitä mutta liikaa kuituja popsimalla voi myös saada vatsansa pulleaksi. Muista siis; kohtuus kaikessa!

Joskus taas omien tavoitteiden saavuttaminen tuntuu olevan iäisyyden päässä ja se saattaa ahdistaa ja lisätä inhottavaa oloa. Helposti alamme etsiä vikoja omasta itsestämme: kehostamme. Lisäksi ajaudumme nopeasti “jos olisin, niin” -ajatteluun. Tällä tavalla käy helposti silloin, kun ihminen on tyytymätön itseensä tai elämäänsä. Ylipainoinen saattaa ajatella: “jos olisin hoikka, niin olisin onnellinen”. Menestystä tavoitteleva ihminen puolestaan voi ajatella: “jos olisin varakas, niin olisin onnellinen.” Saatetaan jopa tehdä mitä kummallisimpia lupauksia, valintoja ja päätöksiä tämän ihmeellisen onnen saavuttamiseksi. Kaikkia näitä yhdistää kuitenkin sama tekijä: helppous. Etsimme helppoa ja nopeaa ratkaisua onnen saavuttamiseksi.

Hassuinta on kuitenkin se, että sitä pysyvää onnea ei löydy omasta kehosta tai isosta setelinipusta. Ja silti jatkamme sen tavoittelua. Usein käy niin, että kun yksi tavoite on saavutettu, huomataankin, ettei se tuonutkaan onnea. Aina meiltä puuttuu jotakin ja aina olo on jollain tavalla vajaavainen. Mistä se johtuu? Onko meillä sittenkin loppujen lopuksi asiat liian hyvin? Onni ei ole fyysistä, kun se sisäistää, on todellisen onnellisuuden saavuttaminenkin mahdollista. Onnea etsimässä


Mitäpä jos keskittyisimme yhden päivän ajan siihen, mitä meillä on ja olemaan kiitollisia siitä kaikesta? Miltä se tuntuisi? Voisimmeko jopa sen yhden päivän ajan tuntea olevamme onnellisia? Ehkäpä..

Kun elää tietoisesti tässä hetkessä eikä keskity vaan haaveilemaan siitä mitä meiltä puuttuu, korostuu omat onnellisuuden tuntemukset ja sitä kautta myös hyvä olo. Annetaan siis yksi päivä lepoa omalle kehollemme ja mielellemme ja nautitaan siitä, että meillä on asiat hyvin: meillä ei ole sotaa eikä nälänhätää. Me suomalaiset olemme loppujen lopuksi yksiä maailman onnekkaimpia ihmisiä – meillä on asiat hyvin. Emme silti ole onnellisimpia ja kertoo paljon. Onnellinen ja onnekas ovat kaksi täysin eri asiaa. Ne voisivat silti kulkea käsikkäin.


Itseäsi piiskaamalla voit saavuttaa tuloksia, mutta olemalla itsellesi lempeä ja tsemppaamalla itseäsi positiivisesti eteen päin, voit saavuttaa pysyviä ja kestäviä tuloksia sekä sen lisäksi voida paremmin. Positiivisuus luo positiivisuutta! Muista tämä, kun seuraavan kerran potkit itseäsi laiskaksi haukkuen kuntosalille. Mitäpä jos sen sijaan sanoisitkin itsellesi jotakin kannustavaa ja kehuisit itseäsi siitä, että laiskasta olosta huolimatta suuntaat treenaamaan? Muista tämä myös salilla. Jos sarja loppuu kesken liian isojen painojen vuoksi, kehu itseäsi siitä, että yritit parhaasi ja nappaa hymy huulillasi pienemmät painot. Omien rajojen ymmärtäminen ja niiden kunnioittaminen ei tee sinusta huonoa, päin vastoin – kunnioitettavan, itsestään välittävän ihmisen. 


Vain rakastamalla itseäsi voit oppia rakastamaan toisia. Vain antamalla onnellisuudelle mahdollisuuden, voit kokea aitoa onnellisuutta ja todeta olevasi onnellinen vaatimatta sen enempää kuin mitä sinulla jo on. 

Hyvää Pääsiäistä!


PUS <3


Lola