Are you going to have a summer vacation this year? If so let’s enjoy of it! It’s good and necessary also to have a little bit longer break even once in a year and usually the time is summer. I wish hard working people were more merciful themselves to relax meaning not feeling guilty when they do nothing else but relax. I wish they let themselves to rest, sleep till afternoon and stay up until early morning if they feel they want to. I wish they could leave the stress of work behind and keep focus on the free time they have a possibility to enjoy. The summer break should be an espace from routines, stress and pressure. It is very OK to me lazy on a vacation!

_________________________________

Vietätkö tänä vuonna kesälomaa? Jos, niin nauti joka hetkestä! Loman pitäminen tekee hyvää ja on tarpeen jokaiselle arjenpuurtajalle, jos mahdollisuus lomaan on, kannattaa siihen tarttua. Toivoisin, että ihmiset heittäytyisivät enemmän lomafiilikseen, tarttuisivat vapauteen nukkua pitkään ja kukkua pikkutunneille jos siltä tuntuu. Loma on erikoisuus, arjesta poikkeava vapaus, eikä sitä pitäisi käyttää stressin ja negatiivisen energian vaalimiseen. Loma on sinun omaa aikaasi, rajattu luvallinen aika ilman rutiineja: lomalla saa olla laiska!

No, it’s not always easy to turn the vacation mode on, I do know what I am talking about because there was a time I was totally too obsessed with performance and only hearing a word “vacation” made me to stress like crazy. During these years I have found many ways to enjoy of a vacation and summer break without stress and I am now sharing some great tips with you:

1. Set your work table as a vacation mode: start cleaning your work table up in good time before vacation. This helps you to get everything important done before summer holiday and reduces stress a lot.

2. Make a super lazy start: at least the first 2 days do nothing else but relax. Keep focus on resting and zeroing your mind, enjoy of the freedom you don’t have to do anything right now. Do only things you want to, not anything you feel you should to. These first 2 well rested days might change your whole summer holiday so it’s worth to try! Enjoy your life with family and friends, enjoy the smells and tastes of summer and keep focus on the things that make you feel happy and alive!

3. Keep the wellness up: do not forget keep the metabolism up during the summer holiday: drink water enough, keep regular eating up and stay active. Do not stress if you have no energy enough for workout, at times it’s ok to stretch only while holiday.

4. Do not stress about summer weight gain: also remember relaxed and stress-free being is part of health and wellness so do not stress about healthy eating and fitness while holiday. When you keep regular eating up you won’t over eat anything. And remember most of summer weight gain consists of fluids.

_________________________________

Kovan stressitilan jyllätessä kehossa voi lomamoodin käynnistäminen olla todella haastavaa. Olen itse aikoinaan kärsinyt tästä todenteolla, ja nyt jaankin vinkit siihen, miten lomalle lähtö ja lomasta nauttiminen sujuu pienemmällä stressikertoimella:

1. Aseta työpöytä lomatilaan: aloita työpöydän siistiminen pikkuhiljaa, mutta hyvissä ajoin ennen loman alkua. Näin työmäärä ei jää stressaamaan sinua loman ajaksi, eikä lomalta palattua töissä odota kauhea kaaos.

2. Starttaa loma överi-laiskasti: ole vähintään loman ensimmäiset 2 päivää tekemättä mitään etukäteen suunniteltua. Älä käy oitis siivoamaan varastoa tai tekemään muuta suoritusta vaativaa. Anna itsellesi vapaus levätä: tee asioita, joita teet mielelläsi, älä sellaista minkä koet velvollisuudeksi. Unohda suorittaminen ja anna akkujen latautua. Harrasta, nauti ystävien ja perheen seurasta, kesän mauista ja luonnosta.

3. Pidä yllä hyvinvointia: älä unohda pitää aineenvaihduntaa yllä loman aikana, juo siis riittävästi vettä, syö säännöllisesti ja vennyttele, jos et jaksa lähteä kävelylle. Tärkeintä on, että annat kehosi sekä levätä, että hengittää: älä jämähdä sohvaan kiinni, mutta älä myöskään piiskaa itseäsi urheilemaan, jos et jaksa.

4. Älä stressaa kesäkiloista: muista, että rentous ja stressittömyys on osa hyvinvointia, älä siis tee liikunnasta ja terveellisestä syömisestä stressitekijää loman aikana. Kun pidät kiinni säännöllisestä syömisestä, et tule vetäneeksi övereitä. Muista myös, että iso osa kesän painonnoususta on nesteitä.

5. “OMG I have no beach body this summer!”: don’t worry, I am not either! Oh, but I actually am and so are you if you want to feel so! “Beach Body” and “Being in Shape” is actually all about your own thinking and feelings. I am heaviest for a long long time meaning for years but also feeling most relaxed in this shape. How does eating for your mind health not for your body shape sound to you? When you nourish your brains you will nourish your body same time and build a great, strong base for better, healthier body image as well.

6. Enjoy of summer vibes: smell of summer mornings, picnic on the beach, sleeping in tent, sauna baths, fishing, grilling, hiking.. follow the vibes, what ever you mostly like and want to do, do! Do not miss it just because you have no company to do it with, at times it’s even better to do some things on your own.

_________________________________

5. “Apua, en olekaan rantakunnossa!” Ei hätää, en ole minäkään. Paitsi että olen! “Rantakunto” on nimittäin ihan omasta pääkopasta kiinni. Olen painavampi kuin vuosiin, mutta siitä huolimatta nautin olostani biitsillä ja sen ulkopuolella, jopa vapautuneemmin kuin koskaan ennen! Mitä jos keskittyisit ulkoisten tekijöiden sijaan siihen, miten pääkoppasi voi? Kun ravitset aivojasi, ravitset kehoasi ja samalla rakennat hyvää alustaa terveemmälle kehonkuvalle.

6. Nauti fiiliksistä: kesäaamujen tuoksu, piknik rannalla, teltassa nukkuminen, saunaillat, grillaaminen, kalastus, patikointi.. mikä ikinä antaakaan sinulle ne parhaat kesäfiilikset, seuraa niitä! Älä jätä jotain tekemättä siksi, että et saa seuraa, toisinaan asioita on hyvä kokea myös ihan itsekseen.