Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat

Niin kuin tänä päivänä kaikki, myös juusto herättää keskustelua. Onko juusto terveellistä vai itse paholainen, pitäisikö valita vähärasvainen vai täysrasvainen vaihtoehto? Mikä juusto on juustoista paras ja mille aterialle sitä kannattaisi valita? Saanen kertoa, että itse olen todellinen Juustohiiri. 

Lots of talk about cheese: is it unhealthy or healthy? What kind of cheeses you should choose and is the lightest cheese the healthiest choice? Now I am talking about cheese as a nutrition coach. And let me tell you – I am such a cheese lover! Wish you enjoy of my cheese post and my tips for healthier cheese meals. xx, Lola

terveelliset juustot, lola pähkinämäki
Ihan ensimmäisenä toistan itseni kertomalla, että henkilön, joka noudattaa terveellisiä elämäntapoja, liikkuu ja syö monipuolisesti ja terveellisesti, ei tarvitse valita kevyttuotteita lautaselleen. Myös painonpudottajaa ja painonhallitsijaa kehoitan säännöstelemään mieluummin aterian kokoa: kevyt tuotteita syödään herkästi tuplamäärä ja vatsalaukku venyy. Kevyttuotteet eivät luonnollisestikaan tuo yhtälailla kylläisyydentunnetta kuin normaalirasvaiset tuotteet, lisäksi kevyt tuotteisiin on usein lisätty makua parantavia ainesosia, jotka eivät aina ole erityisen hyviä terveydellemme.

Myös juustoissa voi tehdä terveellisempiä valintoja turvautumatta kevyt juustoihin, täytyy vain osata valita oikeaa juustolajia lautaselleen.

master cheese juustokatu prisma
Terveystietoa juustoista. Cheese Facts: 

Juustoissa on joko hyvin vähän tai ei lainkaan hiilihydraattia
Cheese includes just a little or not carbohydrates

Juusto on lajista riippuen varsin proteiinipitoinen tuote
Cheese is very protein rich choice

Moni juustolaji sisältää butyraattia, joka ehkäisee tulehdusta
Many cheese includes some butyrate that helps prevent cancer

Juuston sisältämä kalsium tukee myös luuston hyvinvointi
Cheese includes lots of calcium that helps your bones to stay strong

Kalsiumin ja fosforin ansiosta juusto katkaisee myös happohyökkäyksen
Because of calcium and phosphorus prevent acid attacks

Jokaiseen hetkeen ja tarkoitukseen löytyy oikeanlainen juusto. Välillä mennään maku edellä, toisinaan halutaan panostaa vaihtoehdoista terveellisimpään. Kokeile ja löydä omat suosikkisi.

Prisman juustotiski on oivallinen paikka kohdata todelliset juustojen kuninkaat. Tällä hetkellä Myllyn Prisman juustotiskin myydyin juusto on Maasdam Emmental, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Herkuttelujuustoista suosikiksi on noussut Veldhyzen Blue Label, suolakidejuusto, jota suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Homejuustojen kestosuosikki puolestaan on kermaisen pehmeä valkohomejuusto Brie Ma Cremiere.

mylly prisma juustotiskiTiesitkö: Prisman juustotiskiltä ei tarvitse ostaa “sikaa säkissä” vaan saat aina maistaa. Kerro tiskin myyjälle, jos jokin juusto on sinulle uusi tai jos etsit jotakin tiettyä makuyhdistelmää. Kertoessasi minkä tyyppistä juustoa haet ja millaiseen tilaisuuteen, osaa myyjä suositella sinulle oikeanlaista kokonaisuutta.

Jos valmiista paloista ei löydy sopivan kokoista, niin sinulle voidaan leikata juuri sen kokoinen pala kuin tarvitset. Voit myös tilata juustoja esimerkiksi juhliin sekä lahjaksi – juttele asiasta juustotiskin henkilökunnan kanssa!

Juustotiskin lisäksi myös kaupan muuhun juustovalikoimaan kannattaa tutustua, omaan ostoskoriini kuuluu juustoja molemmista. Alla vinkkini terveellisempään juustoiluun. 

terveellisimmät juustot
Vuohenjuusto: tarkkaile tässä juustossa pehmeän rasvan osuutta, proteiinia vuohenjuusto sisältää runsaasti. Vuohenjuusto sopii erinomaisesti salaatteihin ja sen maku pääsee oikeuksiinsa grillattuna. Vuohenjuustoa on saatavilla monessa eri muodossa. Vinkki: grillaa vuohenjuustoa parilalla ja herkuttele tomaatin ja basilikan kanssa. NAM! Voit myös nostaa grillatun vuohenjuuston kanafileen päälle ja maustaa tuoreella basilikalla. Jos ostat vuohenjuustoa vain yhdelle hengelle, on juustotiskin yksittäiset, valmiiksi pakatut siivut täydellinen vaihtoehto! Isompi paketti löytyy kivan hintaisena juustohyllystä, oma suosikkini on Soignon Maxi Format. 

Coat Cheese: keep focus on healthier fats. This cheese includes lots of proteins and it’s perfect as a grilled with salad and veges. I also like it with beef. 

lola pähkinämäki, juustot, prismaParmesaani ja Cheddar: nämä ovat erityisen hyviä kalsiumin lähteitä ja antavat molemmat kivasti potkua ruokaan. Itse raastan parmesania pastan päälle ja cheddaria laitan jauhelihapihviin ja lihapulliin antamaan makua. Vinkki: raasta jompaa kumpaa, tai molempia itsetehdyn pizzan päälle ennen paistamista. Prisman juustotiskiltä löytyvä vahva Cheddar sopii pizzaan paremmin kuin nenä päähän! Pyydä, että sinulle leikataan juuri sopivan kokoinen pala, jos tiskillä olevat valmispalat ovat tarpeisiisi liian suuria. Älä pelkää pyytää, sinua palvellaan mielellään Prismassa!

Parmesan and Cheddar Cheese: these cheeses includes lots of calcium and their are both very tasty in many foods. I like to put them both in pasta, also with pizza they are such a delicious combination! 

terveys, juustot, lola pähkinämäkiSinihomejuusto ja valkohomejuusto: sinihomejuusto sisältää butyraattia ja on lisäksi proteiinipitoinen, hiilihydraatiton herkku. Myös keskirasvainen valkohomejuusto on terveellisempi valinta illanistujaisiin. Nämä juustot sopivat hyvin nautittavaksi hedelmien ja myös leivän kanssa, jolloin erillistä levitettä tarvita. Vinkki: Prisman juustotiskiltä löytyvä DanaBlu -sinihomejuusto on taivaallista tuoreena lämpimien voileipien tai pizzan kanssa. Kyseinen juusto on hyvää myös uunitettuna, mutta erityisen hyvää viileänä, sillä se korostaa muita makuja. Suosittelen kokeilemaan tämän kanssa myös tuoretta oreganoa ja tomaattia, jos innostut pizzailemaan!

Roquefort: this cheese includes butyrate. Try it with fruits and french loaf. DanaBlu Roguefort is such a delicious pick from Cheese Desk of Prisma market in Finland and I can warmly recommend you to try it as a fresh with pizza and fresh oregano. YUM!

 

prisma mylly, raisio, turku, lola pähkinämäkiFeta ja salaattijuustot: nämä sopivat hyvin salaatteihin ja pastoihin, salaattijuuston voi valita joko suolaliemessä tai öljyssä. Suolaliemessä valinta on vähärasvaisempi ja siten terveellisempi, sillä juusto jo itsessään sisältää rasvaa runsaasti. Salaattijuustokuutioista voi valita myös kevyemmän version, esimerkiksi 10% Arla Apetina-juusto on oivallinen valinta. Kevyt versiot ovat koostumukseltaan hieman kumimaista ja makua yritetään usein kompensoida suolan määrällä sekä erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Vinkki: kokeile salaattijuustoja ja fetaa antamaan makua myös makaronilaatikkoon ja muihin laatikkoruokiin. 

Feta and Salad Cheese: These are night, lighter cheeses for salads, pizza and other cooking. Feta and Salad Cheeses in water is healthier choices than in oil because the cheese is fatty itself. The medium-fat Feta is nice and healthy choice, you don’t need to choose the lightest one. 

lola pähkinämäki, juustot, terveysMozzarella: mozzarella sopii ihanasti mm. tomaatin ja basilikan kanssa sellaisenaan syötäväksi, sekä salaatteihin ja moneen eri ruokaan antamaan makua ja rakennetta. Mozzarella on myös erinomainen välipalajuusto ja löytyy monella eri rasvapitoisuudella varustettuna. Keskirasvainen mozzarella on hyvä valinta: se on vähähiilihydraattinen ja sisältää runsaasti proteiinia. Oma suosikkini on Prismasta löytyvä Xtra Mozzarella.

Mozzarella Cheese: I am such a mozzarella lover. Mozzarella is healthy cheese for salads, on the sandwich and for meat topping for example.

xtra juusto, lola pähkinämäki, prismaRaejuusto: raejuusto sisältää runsaasti proteiinia ja sitä on helppo lisätä monelle eri aterialle lisukkeeksi. Normaalissa käytössä raejuustosta ei ole syytä valita kevyt versiota. Arla Keso on oma suosikkini, se sopii ihanasti tuomaan makua mm. puuron ja sosekeittoihin! Vinkki: grillaa kevyesti leipää ja voitele halutessasi hillolla. Lisää päälle reilusti raejuustoa ja asettele koristeeksi marjoja tai hedelmiä. Nämä ovat ehkä maailman terveellisimpiä juustoleivoksia!

Cottage Cheese: In Finland we have lots of cottage cheeses with different fat levels. I use the medium-fat cottage cheese daily and put it in porridge, pasta, soups and salads to give more some nice taste and boosting proteins.  

Arla keso, terveysLeipäjuusto: tykkäätkö sinä tästä paistetusta juustosta? Itse en voinut lapsena sietää tätä ihanuutta, mutta nykyään se on yksi suurimmista herkuistani. Leipäjuusto on terveellistä syötävää silloin, kun sitä syödään yhdessä muun ruoan kanssa tai maltillisesti hillon kera. Hillon voi halutessaan korvata myös tuoreilla marjoilla tai marjasoseella, myös banaani toimii omassa suussani kivasti leipäjuuston kanssa. 

Toinen tykkää herkutella oikein kunnolla ja nauttia leipäjuustoa kerman kanssa, tämäkin on okei, kunhan pysytään kohtuudessa ja sijoitetaan nämä hetket arjen ulkopuolelle, eli juhlaan tai viikonloppuun. Itse tykkään lämmittää leipäjuuston, kylmänä se maistuu suussani kummalliselta.

Leipäjuustoa löytyy sekä Prisman juustotiskiltä, että kylmähyllystä muiden juustojen joukosta. Kotimaista -merkki on aina hyvä valinta!

Finnish Home Cheese: I don’t know how to call this cheese in english, if I translate it directly it’s bread cheese which not make any sense. This cheese is anyway baked cheese and it taste lovely with jams and berries. I love it so much! If you have seen this in your country please let me know how do you call it. 

leipäjuusto, terveys,Gouda ja Emmental: nämä juustot sopivat hyvin illanistujaisiin ja leivän päälle antamaan makua. Hedelmä-juustovartaissa nämä juustot ovat kuninkaita. Itse raastan Emmentalia moneen eri ruokaan, sillä se sulaa kauniisti ja antaa upean kuorrutteen mm. pizzaan ja laatikkoruokiin. Vinkki: kokeile Prisman juustotiskiltä löytyvää Maasdam Emmentalia sekä maustettua Goudaa! Oma suosikkini maustetuista on Välimeren oliivi, mutta myös Chili- Gouda toimii kivasti: tulisuus potkaisee hieman jälkijunassa ja kertautuu suussa, joten aloita varovasti. Nämä maustetut goudat sopivat erinomaisesti keittoihin sekä lämpöisiin voileipiin. 

Gouda and Emmental Cheese: These are nice, better choices for the sandwich and pizza for example. Medium-fat is great choice!

prisma mylly, juustotiski, lola pähkinämäki

Mitkä juustot ovat sinun suosikkejasi? Oma juustolautaseni näyttää tältä. 
What is your favorite cheese? What kind of cheeses you like to put on your own plate? I like to enjoy my cheeses with salads, herbs, berries and fruits instead bread or cream crackers. It’s more healthy way and tastes fresh and so good. I mostly love some pineapple, watermelon, strawberries, blueberries and raspberries. I can warmly recommend you to try!

juustotiski prisma turku, lola pähkinämäkiVoit koota oman lautasesi terveellisesti mistä juustosta tahansa, kunhan kokoat sen maltilla. Koska juustoissa itsessään on reilusti rasvaa ja täten paljon energiaa, tykkään herkutella juustoja leivän sijaan hedelmien, marjojen, salaatin ja eri yrttien kanssa. Tämä keventää kokonaisuutta huomattavasti, mutta makuelämys on silti upea. Kokeilemisen arvoisia hedelmiä ovat vesimeloni ja ananas, marjoista valitsen mansikat, mustikat ja vadelmat. 

In Prisma market in Finland you can find all the best cheeses easily and with a nice price. From the desk you can also order some cheeses for your parties. If you live or visit in Finland you must try it!

lola pähkinämäki, terveelliset juustot
juustot, terveys, lola pähkinämäki, prisma turku

Uskalla kokeilla! 

Juustoista uutta viikkoa teille murut, 

PUS!


<3 LOLAAstiat – Iittala Taika I Dishes – Iittala Taika
Pakatut juustot – Prisma Mylly, Raisio I Industrial Cheeses – Prisma Mylly, Raisio
Leikatut juustopalat – Prisma Mylly, juustotiski I Sliced cheeses – Prisma Mylly, Cheese Desk

tok lola pähkinämäki