Ehkä yleisin tekosyy huonolle syömiselle on aika: ei ehditä syödä terveellisesti, ei ehditä valmistaa ruokaa itse eikä ehditä hakea terveellisempää lounasta. Jos olet kiireinen voit aina valmistaa ruoan edellisenä päivänä tai koko viikon lounaat valmiiksi jääkaappiin sunnuntai-iltana. Pakasta tarvittaessa! Terveellisen lounasevään kaivaminen työpaikan jääkapista tai omasta käsilaukusta vie yhtä kauan aikaa kuin hampurilaiskääreen tai suklaapatukan avaaminen. 

Yleisin syy tekosyyn takana on maku ja siihen liittyvät uskomukset: terveellinen ruoka ei maistu hyvältä eikä sitä sen takia haluta syödä. Terveellinen ruoka ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti salaattia ilman kastiketta, porkkanoita ja parsakaalia. Terveellisessä ruoassa on kyse määrästä ja laadusta.

So many times I’ve heard people say they have no time to eat healthy. They have no time to get healthier lunch or make it by themselves. But the truth is that they just don’t want to eat healthier. Why? Well, because people automatically thinks that the healthy food tastes bad. And who really want to eat that kind of food? No one. But you see there are people who still eat healthier. So maybe this proof that the healthy food not always tastes bad! The healthy food is not only salad without desserts, broccoli and carrots. Healthy is all about amount and quality. 

Jos tarkastelemme ravintoarvoja saamme helposti selville mikä on hyvä valinta ja mikä puolestaan heikompi. Mitä enemmän ruoka-aineissa on kovaa rasvaa ja sokerista koostuvaa hiilihydraattia, sitä epäterveellisempi ruoka-aine on. Mitä korkeampi puolestaan on tuotteen proteiinipitoisuus, sen terveellisemmältä tuote ensisilmäyksellä vaikuttaa. Tärkeintä on tarkastella tuotetta kokonaisuutena. Jos tuote sisältää paljon proteiinia ja vain vähän rasvaa sekä hiilihydraattia kuten esimerkiksi raejuusto, voidaan se tulkita terveelliseksi valinnaksi. Jos tuote puolestaan sisältää paljon proteiinia, mutta paljon rasvaa josta iso osa on kovaa rasvaa kuten meetvurstissa, voidaan tuotteen todeta olevan huonompi vaihtoehto kuin esimerkiksi keittokinkku.

When we learn to know what is healthy and what is unhealthy we can make smart and healthy choices easily everyday. Very easily we can say the food that includes lots of hard fats is not healthy. We also know that there are lots of carbs in food is not always bad – we need to know where the carbs come from. If most of carbs come from sugars it’s not good choice (now we are not talking about fruits!). Candies, cookies etc. includes lots of carbs and all carbs they have are from sugars. Instead in pasta we have lots of carbs but only few grams are coming from sugars. So pasta is not bad choice! For example. 

Pasta ei olekaan epäterveellistä?! WHAT! Pasta is not unhealthy?!

Nostan nyt esille tuotteen, jota moni karttaa koska pitää sitä epäterveellisenä. Makaroni. Oletko koskaan kääntänyt pakkausta ympäri ja tarkastellut tuon arkisen ja herkullisen tuotteen ravintoarvoja? Teen tässä juuri nyt niin. Käännän Myllyn Paras Makaroni pussin ympäri ja huomaan, että tuote sisältää energiaa 348kcal/100g. Tämä on saman verran kuin mitä esimerkiksi riisi sisältää energiaa. Proteiinia makaronissa on 13g/100g kun taas täysjyväriisissä protskua on alle 10g. Hiilihydraatit ovat makaronissa ja riisissä samaa luokkaa eikä kummankaan tuotteen hiilarit koostu sokerista, joten molemmat ovat hyvä valinta. Molemmissa on ravintokuitua, mutta riisi päihittää makaronin tässä sarjassa. Miksi ihmiset siis välttelevät pastaa? Sen takia että se turvottaa? Tiedätkö mitä, niin turvottaa riisikin 😀 Lopetetaan siis hassuilu ja haetaan lisätietoa asiasta ennen kuin suhtaudutaan niihin negatiivisesti. 

Back to the pasta. As I said pasta is not bad choice. In pasta we have as much carbs and calories than in rice for example. Rice includes fiber also but pasta not so much. There are still one very nice thing between choosing pasta and rice: pasta includes pretty much proteins but rice not! When you’re losing weight you can still choose pasta but replace part of pasta with steamed broccoli for example. Pasta is not unhealthy and you don’t have to avoid it. Just eat it smart. 

Voit siis huoletta valita lautasellesi pastaa, riisiä tai perunaa. Korvaa osa määrästä esimerkiksi höyrytetyillä kasviksilla silloin kun pudotat painoa. 
Lihatuotteiden valinta. How to choose meat?

Lihatuotteissa ei tulisi olla liikaa rasvaa eikä lainkaan hiilihydraattia. Jos lihatuotteissa on hiilihydraattia kertoo tämä siitä, että osa lihasta on korvattu täyteaineilla kuten tärkkelyksellä tai jauhoilla, luonnolllisesti lihassa on hiilihydraattia pyöreät 0g/100g. Valitse siis vähärasvainen lihatuote, jonka hiilihydraattipitoisuus on mahdollisimman lähellä nollaa. 5g hiilihydraattia lihassa on jo paljon. Rasvapitoisuus lihassa on hyvä silloin kun se on noin 3g/100g tai alle. VINKKI: Lihan grillaaminen antaa rasvattomallekin lihalle upean maun!


Keep your focus on protein level also. Choose meat that includes lots of protein, just a little bit fats (under 3g/100g) and no carbs. Meat should not include carbs at all. If it does this means there are flours etc. in it also. This is not good. So pick up the meat that includes carbs less than 3g/100g. Just turn around the package in your hands and see 😉
HINT: grill it! 
Juustoja lautaselle! Pick up some cheese!

Mitä ihmettä! Saako juustoa syödä silloin kun pudottaa painoa? Ei voi olla totta! Vaan on! Juustossa on paljon proteiinia eikä lainkaan hiilihydraattia, rasvan määrän voi nykyään valita juustohyllystä itse! Valitse esimerkiksi Valio Polar 15% ja valintasi on enemmän kuin terveellinen. Muita hyviä juustoja niin lihan korvikkeeksi kuin leivän päällekin ovat raejuusto ja vähärasvainen mozzarella. Raejuustolla korvaat ihanasti myös keittoihin laitettavat kermat. 

Painonpudotuksen ei tarvitse maistua pahalta, ettäs tiedät! 🙂 Ihanaa maanantaita just sulle! 

PUS!

<3 LOLA

When you are losing weight you don’t have to avoid cheeses either! Really! In cheese we have lots of protein and no carbs, fat level you can easily choose by yourself! Choose lighter cheeses like mozzarella and cottage cheese and you can also pick up some 5-17% cheeses to replace some meat sometime. 

Losing weight and eating healthy is nice and tastes good if you want so! Happy, healthy Monday babes!

xx, Lola