Oletko koskaan pohtinut, mitä eroja eri salaateilla on? Tuleeko kaupasta napattua usein ostoskoriin se perinteisin jäävuorisalaatti? Monelle jäävuorisalaatti on tuttu ja turvallinen; helppo ja siitä on moneksi. Monella ei ole edes tietoa muiden salaattien olemassa olosta, tai sitten niiden kokeilu arveluttaa eri syistä. Toiset pohtivat hintaa, toisen käyttötarkoitusta. Tämän postauksen tarkoitus onkin tuoda paitsi tietoa, myös ymmärrystä eri salaattilajeista, sekä rohkeutta kokeilla maamme vihreitä herkkuja.

Kesällä minua potkaisi onnenkantamoinen ja pääsin tutustumaan maan herkullisimpiin DeliVerden salaatteihin. DeliVerden salaattivalikoima on kertakaikkisen runsas ja laatu on aina varmuudella priimaa. Kesäaikaan DeliVerden salaatit löydät tuoreena Turun Kauppatorilta, talviaikaan runsain valikoima löytyy Kupittaan Citymarketista DeliVerden omalta myyntipisteeltä. DeliVerden salaatteja ja yrttejä löydät ympäri vuoden myös muiden hyvin varusteltujen ruokakauppojen HeVi-osastoilta. Pakkaukset tunnistat helposti pirtsakkaa logoa seuraamalla. DeliVerden salaatit pakataan fiksusti uudelleen suljettaviin pusseihin, joissa ne säilyvät ihanteellisesti jääkaapissa verrokkeja pidempään.

Muista myös DeliVerden ikiomat, ihanat salaatinkastike ja Vinaigrette!
__
____________________
Have you ever been thinking the differences between different kind of lettuces? Do you typically just grab the first lettuce roll or bag you see at market? Usually it’s the Iceberg lettuce which is often the cheapest choice as well. Still, most of people do choose the Iceberg lettuce because it’s the simplest choice. As they believe. Also, many is afraid of the taste of unknown greens especially the lettuces and herbs.

This summer I was very lucky to have a chance to get to know different kind of lettuces and getting introduced to them at DeliVerde POS at the market place of Turku city. Now I am introducing you all to them as well and sharing my tips what comes to my own favourite lettuces. Around a year you can find these lettuces from food markets and in the summer time also from the DeliVerde POS at the marketplace of Turku city.

DeliVerden Rucola säilyy uudelleen suljettavassa pakkauksessaan pitkään tuoreena. DeliVerden salaatinkastike puolestaan viimeistelee salaattiannokset pehmeällä, hivenen makeaholla vivahteella.

DeliVerden Lehtisalaatti
Tämä on oma lempparini, niin pehmeä ja maukas, että suu vääntyy hymyyn pelkästä ajatuksesta. Lehtisalaatti sopii moneksi; leivänpäälle, hampurilaisiin, tuoresalaatiksi sekä erilaisiin keittoihin. Lehtisalaatti sisältää runsaasti A-vitamiinia, K-vitamiinia ja kaliumia, joka on ihmiselle elintärkeä kivennäisaine. Itse valitsen lehtisalaatin lisukesalaattiin yhdessä jäävuorisalaatin kanssa. Etenkin talviaikaan, kun kasvikset eivät ole luontaisesti mehukkaimmillaan, lehtisalaatti korostaa kasvisten maukkautta ilman, että kastikkeiden kanssa tarvitsee alkaa läträillä. Lehtisalaatti antaa myös ihanan pehmeän suutuntuman rapean jäävuorisalaatin rinnalla. Keitoissa ja lämpimissä ruoissa lehtisalaatti toimii oivallisesti napakan rakenteensa ja rikkaan makunsa ansiosta.
– – –
Vinkki: Kokeile lehtisalaattia nuudelikeitossa. Aasialaiset maut sopivat ihastuttavasti pehmeän lehtisalaatin makuun ja rakenteeseen.
_______________________
Butterhead lettuce
This is my own all time favorite lettuce. Butterhead lettuce is very soft, like softest velvet you can find and same time the structure is stronger than with many others. Butterhead lettuce tolerates heat very well so you can wonderfully use it in soups and in other warm meals. Butterhead lettuce contains lots of vitamin A, Vitamin K and also potassium which is very important for human system. I myself love to use butterhead lettuce with Iceberg lettuce as a side meals. It also fits perfectly in burgers.
– – –
Tip: Try Butterhead lettuce with noodle soup. Asian flavors fit wonderfully with this very soft green lettuce.

DeliVerden Roomansalaatti eli Romainesalaatti
Roomansalaatti on tavallista keräsalaattia vahvemman makuinen. Sen rakenne on napakka ja lehdet ovat pitkiä ja karkeita. Roomansalaatti sopii ihastuttavasti erilaisiin salaatteihin, niin kylmiin kuin lämpimiinkin, sekä esimerkiksi korvaamaan perinteiset taco-kuoret kevyemmässä ruokavaliossa. Roomansalaatti sopii myös kypsennettäväksi. Maultaan Romainesalaatti on hivenen makea, rapea ja mehevä. Romaine on myös erityisen hyvin säilyvä salaatti.
– – –
Romaine-tonnikalasalaatti:
Romainesalaattia
Kurkkua
Tomaattia
Punasipulia
Tonnikalaa
Tuoretta sitruunaa

Kokoa salaatti, mausta sitruunalla ja nauti hunaja-sinappikastikkeen kanssa.
– – –
Hunaja-sinappikastike:
Nokare voita
1-2 rkl sinapinsiemeniä
1/2 tl Santa Maria pippurisekoitusta
1 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Valmista kastike freesaamalla ensin sinapinsiemeniä voissa pannulla, kunnes poksahtelevat komeasti. Mausta hunajalla ja pippurisekoituksella. Sekoita sinapinsiemen-mausteseos lopulta huolellisesti oliiviöljyyn. Anna maustua muutama tunti ennen käyttöä. Säilytä kastiketta jääkaapissa. Sekoita ennen käyttöä.
_____________________
The Romaine Lettuce
Romaine lettuce is stronger than Butterhead lettuce what comes to its structure but also its flavor. Its leafs are long and strong and it suitable perfectly in different kind of salads whether they will be served as hot or cold. Romaine lettuce also fits wonderfully for example to replace them original taco shells. Romaine lettuce also tolerates heat well so you can use it as cooking very, very many ways. What comes to its flavor, the Romaine lettuce is a little bit sweet, very crispy which I love and very fleshy. After all Romaine lettuce is also one of those lettuces that stays fresh in a fridge for a long time.
– – –
Romaine-tuna salad:
Some Romaine lettuce
Some cucumber
Tomatoes
Little bit or red oninon
Fresh or canned tuna
Fresh lemon

Just easily create the salad meal up by using the ingredients, squeeze some lemon on top and enjoy with honey-mustard sauce.
– – –
Honey-mustard sauce:
Spoonful of butter
1-2 tbsp of mustard seeds sinapinsiemeniä
1/2 tsp of pepper mix
1 dl olive oil
1 tbsp of soft honey

Prepare the sauce by frying them mustard seeds in a butter on a pan, until seeds start popping up nicely. Season with honey and pepper mix. In the end mix the seed mixture well with olive oil. Let the mixture lay down few hours before using it. Store in a fridge and mix well before using.

DeliVerden Tammenlehtisalaatti
Tammenlehtisalaatti on salaattilajikkeista leppoisin, sen kerä on löyhä, kookas ja tuuhea. Tammenlehtisalaatti tuo erilaisiin salaattiannoksiin näyttävää runsautta sekä veikeää ilmettä värinsä ja lehtensä erikoisen ulkomuodon ansiosta. Tammenlehtisalaatti sopii ihanteellisesti tuoresalaatiksi ja sekoitettavaksi muiden salaattilajien kanssa.
– – –
Lämminsavulohisalaatti:
Tammenlehtisalaattia
Lämminsavulohta
Pihvitomaattia siivutettuna
Oliiviöljyä
Rouhittua mustapippuria
Rouhittua valkosipulia myllystä

Kokoa salaatti. Viimeistele oliiviöljyllä, rouhitulla mustapippurilla ja valkosipulilla.
______________________
The Oakleaf Lettuce
Oakleaf lettuce is coziest lettuce of all, its shape is loose, giant and very bushy. The Oakleaf lettuce fits to be used perfectly as mixed with other lettuces, it makes the salad meals very easily to look very rich and versatile.
– – –
Smoked salmon salad:
Some Oakleaf lettuce
Some smoked salmon
Beef tomato slices
Some olive oil
Some crushed black pepper
Little bit of dried, crushed garlic

Use the ingredients above to create the salad meal. Finish the salad meal by using olive oil and with black pepper and garlic.