Sometime it’s so darn hard to relax. How it can be so difficult just stop yourself from thinking, just lay down and relax? How it can be so hard to think about nothing? How it can be? It should be easiest thing ever! But no, it’s not. Not for hard working people, not for demanding people, not for ambitious people, not for stressed people. Often I found myself at this point in my past. The feeling I needed to be more and more productive all the time added my stress and slowly step by step I couldn’t relax anymore. When I tried to relax and calm down it made me feel even more stressed. When I went to massage I remember how I told myself to relax, to calm down, to stop thinking about what I was thinking, to just relax. And then I noticed the massage was over and I had been pushing myself to relax all that damn 60 minutes and didn’t enjoy of massage at all. Harder I tried to relax, the harder it was. I can remember the feeling I got stressed when even thought about relaxing. It made me feel so anxious after all. It took for years to find them keys to relax without feeling lazy or guilty. And now I am going to share my keys with you.

Listen to music
What kind of music makes you feel happy? What kind of music makes you feel very energetic? How about emotional? How about relaxed? Challenge yourself by challenging your mind to get to know yourself and persona better. Learn what kind of sounds and instruments make you feel relaxed. Find music that helps you to relax.

Let the nature heal your mind up
The force of nature is very amazing, if you haven’t experience it yet, it’s time to try. The point is not going outside to exercise but relax, so keep focus on all your senses. Choose the weather you mostly like, I love sunny days as much as I love rainy days, they both make me feel very relaxed. Very simply just go to the nature: to garden, forest, backyard.. anywhere, just choose quiet place. Keep focus on feeling, seeing, tasting, smelling, hearing.. keep all your senses open for the nature. More aware you are, more relaxed you will be. You will see.
______________________
Joskus rentoutuminen on vaikeaa, joskus se tuntuu täysin mahdottomalta. Stressaantunut, vaativa ja ylisuorittava ihminen ajaa itsensä pitkällä aikavälillä helposti ikävään noidankehään: olet stressaantunut ja haluat rentoutua, mutta vaikeus rentoutua luo painetta ja lisää stressiä. Lopulta rentoutuminen tuntuu mahdottomalta ja rentoutumisen puute alkaa näkyä arjessa. Omassa elämässäni tämä tuli tutuksi vuosia sitten. Muistan hetket, kun hierojalla ollessani patistin itseäni pitämään huomion lihaksissa stressaavien asioiden sijaan, mutta ajatukset karkasivat jatkuvasti. Tunti vilahti ohi hetkessä ja tunsin oloni entistä lukkiutuneemmaksi kotiin lähtiessä. Miten rentoutuminen saattoikin olla niin vaikeaa? Kesti pitkään löytää avaimet mielen ja kehon tasapainoon, mutta lopulta ne löytyivät. Nyt jaan omat vinkkini rentoutumiseen kanssasi.

Kuuntele musiikkia
Millainen musiikki tekee sinut iloiseksi? Millainen musiikki tekee sinut energiseksi? Millainen musiikki nostaa tunteet pintaan? Millainen musiikki rentouttaa sinua? Haasta itseäsi ja mieltäsi, tutki itseäsi, tunteitasi ja persoonaasi. Millaiset äänet ja instrumentit lisäävät rentouttasi? Löydä ja valitse musiikkia, joka rentouttaa sinua.

Anna luonnon hoitaa ja rauhoittaa mieltäsi
Luonnolla on käsittämätön voima. Jos et ole vielä kokenut sitä, nyt on aika. Tarkoitus ei ole suorittaa, tarkoitus on olla ja kokea. Valitse sinulle sopivin sää ja mene ulos. Keskity aisteihisi; keskity tuntemaan, haistamaan, maistamaan ja kuulemaan. Kuulostele ja tunnustele. Mitä tietoisempi olet ympäristöstäsi kaikilla aisteillasi, sen rentoutuneemmaksi kehosi ja mielesi koet.

Go for a walk
When I say for a walk I mean for a walk, not for running or jogging but for a walk. The point is moving your body most light way to make your muscles and brains relaxed. Keep focus on breathing and fresh air. If you have a problem with your thoughts, let’s take headphones with you and listed to the relaxing music.

Eat and drink enough
When you are stressed your system burns more energy which means you need more energy from nutrition if you don’t want to be a moody cow in middle of the day. When your system is well-nourished the body is more relaxed. Don’t forget drink water enough during the day, especially when the weather is warmer. If drinking water is hard for you just like for me, let’s add some berried and fruits in it. This way you get the most healthy low calorie vitamin water that also tastes super good!

Bring some flowers your home
The smell of fresh flowers help your brain and mind relax. Try some lilies, lilacs and roses.
______________________
Mene kävelylle
Kävely tarkoittaa kävelyä, ei lenkkiä, ei suorittamista. Tarkoitus on antaa happea aivoillesi, raitista ilmaa elimistöllesi. Tarkoitus on edistää terveyttäsi ja rentouttaa lihaksiasi. Pidä fokus hengittämisessä, pysähdy venyttelemään ja tuntemaan luonto ympärilläsi. Jos ajatukset pyörivät liikaa mielessäsi, ota mukaan kuulokkeet ja musiikkia, joka rentouttaa mieltäsi.

Syö ja juo riittävästi
Stressaantuneena kulutat enemmän energiaa, tämä tarkoittaa sitä, että myös tarvitset enemmän energiaa ravinnosta. Kun keho on hyvin ravittu, on se myös rennompi. Muista myös juoda riittävästi vettä. Jos veden juominen on hankalaa, lisää siihen marjoja ja hedelmiä. Näin saat superterveellistä, hyvän makuista vitamiinivettä, joka myös maistuu hyvälle!

Tuo kotiin kukkia
Tuoreiden kukkien tuoksu auttaa aivoja rentoutumaan. Kokeile liljoja, syreeniä ja ruusuja.

Cuddle animals
Did you know animals shares empathy and helps your system calm down and relax? So instead running around, stop, and cuddle your puppy!

Keep focus on better sleep
Check out your pillow and blanket, are they good enough to support your health and sleep? Wash them often enough and keep your whole bed fresh by changing bedsheets and vacuuming the mattress every second week. Also keep your bedroom cool, the cooler air helps you to sleep better which helps your body and mind to relax.

Reason to light some candles
Candles helps the mind relax, when I am stressed I light some candles right away in the morning to help my system calm down.
______________________
Halaile lemmikkejä
Tiesitkö, että eläimet auttavat mieltäsi voimaan paremmin? Kovan suorittamisen sijaan voi siis olla paikallaan pysähtyä ja halailla omaa pientä (tai isoa) karvapalleroa.

Nuku paremmin
Tarkista tyynysi ja peittosi. Vastaavatko ne tarkoitustaan, eli edistävät terveyttäsi? Huolehdi peiton ja tyynyn vaihtovälistä ja vaihda lakanat ja imuroi sänky joka toinen viikko. Pidä makuuhuone myös viileänä, viileä huoneilma auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Hyvä syy sytyttää kynttilöitä
Kynttilät rentouttavat mieltäsi. Kun olen itse stressaantunut, sytytän kynttilöitä heti aamusta auttaakseni mieltäni rauhoittumaan. Ehkä paras tapa aloittaa aamu, anyway.