I have got lots of messages and questions about eating disorder, very sadly many people keep up the thinking that eating disorder, mainly anorexia, is a choice: you just decide to not eat because you want to be skinny. Recovery would be very easy if the anoreksia was that easy to explain and heal. Unfortunately Eating disorder is not a lifestyle or choice, it’s a serious mental illness that slowly kills. 

Yes, it sounds very horrible to all eating disorder people and their family as well. To me it was very hard to accept the anorexia is an mental illness, I didn’t want people to think I am crazy or so.. I had problems, I was very lost but no crazy I wasn’t. Today I understand this kind, and all kind of mental illnesses better because of my work, my daily lifestyle and yes, for sure because of recovery.

There are different eating disorders with different symptoms, because of different reasons and with different status. No matter what the situation is always serious and you should never close your eyes from it.

______________________________

Olen saanut taas liudan syömishäiriöihin liittyviä kysymyksiä, kommentteja, avunpyyntöjä sekä paljon positiivista palautetta. Kiitos tästä kaikesta. Esiin on kuitenkin noussut eräs varsin surullinen asia, mikä hämmentää minua suuresti tänä päivänä. Olen nimittäin ajatellut, että tietoisuus syömishäiriöitä olisi lisääntynyt siinä määrin, ettei niiden syitä tai hoitomuotoja pidettäisi enää niin kovin mustavalkoisina. Yhä valtava osa ihmisistä tuntuu ajattelevan, että syömishäiriö, erityisesti anoreksia, on valinta; joko syö tai ei syö, ja että kyseessä on vain elämäntyyli tai dieetti. Nyt herätys kaikki te, joilla tällainen ajatus kytee pään sisällä:

anoreksia ei ole valinta eikä elämäntapa. Anoreksia on mielensairaus, joka johtaa hitaasti kuolemaan, ellei sitä sairastava saa hoitoa ja tukea.

Kyllä, se kuulostaa pahalta jokaisen syömishäiriöisen korvissa ja viiltää jokaisen sairastavan läheisen sydäntä. Itselleni raskainta oli hyväksyä se, että kyseessä on kuin onkin mielensairaus. En tahtonut ihmisten ajattelevan, että olen hullu. Minulla oli ongelmia, olin hukassa, mutta hullu minä en ollut. Nykyään ymmärrän mielenterveyttä, mielensairauksia sekä näitä ajatuksia hyvin, se johtuu paitsi työstäni, myös siitä, että olen itse sairastanut ja toipunut.

On olemassa monenlaisia syömishäiriöitä, monenlaisia syitä niille sekä eri tilanteita ja vaiheita joita syömishäiriössä käydään läpi. Tilanteen ulkoisista merkeistä tai vaiheen selkeydestä huolimatta asia on aina vakava, eikä siltä pitäisi koskaan sulkea silmiä.

Why recovering is so hard? Why you people just don’t eat?

For many people this is very hard to understand.

It’s really not that easy and it’s all actually very easy to understand when you understand human’s brain system better. All this kind of problems are coming from our brains which why it’s also possible to avoid these kind of sicknesses by taking good care of your brains. It’s very same thing with depression and other mental illnesses.

When your body is over starved your mind starts to make up horrible fears and thoughts, and they are usually too hard to handle on your own anymore. It asks very, very much to recover on your own and after all, all kind of recoverers are heroes!

How can I help my eating disorder friend?

I feel the best help is being with the person who is sick. It’s not always the best to try understand because the very sad truth is that the person who hasn’t been there just can’t do it. You can still be with and show how much you love.

10 very good tips how to support your eating disorder friend:

♥ Do never pressure your eating disorder friend to make choices more quick (sometime making choices is very hard for eating disorder people), to eat more quick or to do anything that he/she is not willing to. Instead pressuring make a nice conversation about reasons behind the acting. Very often the reason is a fear.

♥ Eat together and make all meal times to be happy, nice and positive experiences.

♥ Do not talk about calories or about an other nutrition things before, during or right away after eating.

♥ Hug a lot and never mentioned negative issues of your friend’s body. Very often also “nice” comments might be very harmful. I remember when I was hugged and heard “oh sweetheart, I would prefer hug you with some extra pounds.” It was meant to be motivating comment but in fact it felt very bad to me.

♥ Sharing is caring, just remember this.

♥ Be available when your friend needs you, the point is not understanding just being there and show you care.

♥ Cook together the foods your friends like to eat.

♥ Remember the good times before eating disorder and talk about it.

♥ Talk about dreams and goals, make some plans together.

♥ Very often people think that eating disorder people don’t want to talk about their illness and very often they are wrong. Talking about it (mostly about feelings) helps a lot. Sometime talking is hard but for example painting, drawing and writing is easier to do. You can do it together and talk about your creations later.

THE RECOVERY IS POSSIBLE ♥

______________________________

Miksi syömishäiriöstä parantuminen on niin vaikeaa? Miksi anorektikot eivät vain syö itseään terveeksi?

Monelle ihmiselle tämä on vaikeaa ymmärtää.

Se ei kuitenkaan ole näin helppoa. Jos syömishäiriön hoito olisi vain syömistä, olisi siitä toipuminen nopeaa ja yksinkertaista. Valitettavasti ongelma on kuitenkin pään sisällä ja todellisten, sairauden taustalla olevien syiden selvittäminen ja hoitaminen voi olla todella työlästä ja aikaavievää puuhaa. Syömishäiriö on usein pitkäaikaisen henkisen pahoinvoinnin oire, valitettavan usein käymme kuitenkin hoitamaan seurausta emmekä itse syytä taustalla, eli esimerkiksi tuputtamalla anorektikolle ruokaa.

Kun keho on nälkiintynyt alkaa ihmisen mieli kehittää mitä erikoisempia ajatuksia, joista yleisimpiä syömishäiriötä sairastavalle henkilölle ovat erilaiset pelot ja pelkotilat. Pitämällä hyvää huolta aivoista, nauttimalla ravintoa jotka ovat eduksi aivotoiminalle ja terveydelle voit huolehtia mitä helpoimmalla tavalla aivojen hyvinvoinnista.

Miten voin auttaa ja tukea syömishäiriöistä ystävääni?

Aina paras tapa ei ole yrittää ymmärtää syömishäiriöistä, sillä karu totuus on, että todelliseen ymmärrykseen pystyy vain saman kokenut henkilö. Tärkeää on kuitenkin olla läsnä ja näyttää että välittää.

10 hyvää vinkkiä, joiden avulla opit tukemaan syömishäiriöistä:

♥ Älä painosta. Moni asia syömishäiriöisen kanssa on aikaavievää ja tarkkaa puuhaa, näitä asioita ovat usein mm. valinnan tekeminen ja syöminen. Älä painosta, äläkä hoputa. Sen sijaan pyri mukavaan kanssakäymiseen ja keskusteluun toisinaan myös siitä, miksi asian suorittaminen on niin hankalaa. Usein syyt liittyvät pelkoihin ja puhuminen ilman negatiivista energiaa helpottaa.

♥ Syökää yhdessä ja tehkää ruokailusta mukavia hetkiä ja kokemuksia.

♥ Älä puhu kaloreista tai muista ravintoon liittyvistä asioista ennen ruokailua, ruokailun aikana äläkä heti ruokailun jälkeen.

♥ Halaa paljon, mutta älä koskaan huomauta syömishäiriöisen kehosta. Toisinaan positiivisena tarkoitettu kommentti voi tuntua todella pahalta, vaikka sitä voi olla vaikea ymmärtää. Esimerkiksi minua halatessa minulle sanottiin kerran “kultapieni, olisi paljon mukavampi halata sinua kun olisi vähän lihaa luiden ympärillä”. Se teki pahaa.

♥ Sharing is caring, muista tämä.

♥ Ole tavoitettavissa kun ystäväsi tarvitsee sinua. Kuten sanoin, ymmärtäminen ei ole se juttu, vaan välittäminen.

♥ Kokatkaa yhdessä ruokaa, jota ystäväsi syö mieluiten.

♥ Muistelkaa hyviä hetkiä ennen syösmihäiriötä ja puhukaa niistä.

♥ Unelmoikaa ja tehkää yhteisiä tavoitteita, suunnitelkaa asioita yhdessä.

♥ Hyvin usein ihmiset ajattelevat ettei syömishäiriöinen tahdo puhua sairaudestaan. Hyvin usein tämä ajatus on virheellinen. Puhuminen (erityisesti tunteista puhuminen) helpottaa usein oloa. Jos puhuminen on haastavaa voi maalaaminen, piirtäminen tai kirjoittaminen avata lukkoja, joita ei puhumalla saa auki. Tehkää näitä asioita yhdessä ja puhukaa sitten valmiista aikaansaannoksistanne.

SYÖMISHÄIRIÖSTÄ PARANTUMINEN ON MAHDOLLISTA ♥

10 tips for eating disorder recovery: 

♥ Healthy recovering is the key: do not make your weight gain fast and by eating unhealthy. Keep focus on healthy eating, be on plus calories but still eat small meals. If eating that often is too hard you can drink some nice smoothies or other blended drinks as a snack. I ate 8-10 meals in a day every day for first 10 weeks, weeks 11-20 I ate 6-7 meals and after that and now I am eating AT LEAST 5 meals. After recovery I started to eat for hunger and there are days when I still eat 8 small meal in a day.

♥ Keep the variation up with meals! It’s not good to keep the same kind of diet up too long, your body needs lots of different like nourishing foods from different protein, carb and fat sources. You need them all for recovery and hit the fit goal.

♥ Do light yoga and meditation instead workout or exercising. When you go for a walk you need to eat more plus calories. Now remember: when you are underweight you get fractures very easily even by walking, so avoid it until your weight is close to normal. I am still having pains on legs before I didn’t listed to my doctor.

♥ ‘Body positive’ goal helped me a lot, today I am not interested in body looks but how do I feel in it. Because the funny truth is when you feel good you look good to yourself. This is why eating disorder person is never happy to his/her own look: we always want more, we are never enough because we are so deep in this horrible illness.

♥ Stop counting calories and weighing yourself. It is hard, I know. But I also know after one week you feel better. I am not weighing myself anymore or counting calories, I eat for hunger.

♥ Do soul-searching, learn to know yourself and listen to your own feelings, not others. You need to save yourself before you can take care of others and also remember: when you are health again you can see who is the real friend with sincere heart and who is fake.

♥ Surround yourself with positive energy only, get rid of those nasty persons who never want to lift you up. Clean up your Instagram and Facebook from all negativity and keep the focus on positivity and healthy motivation!

♥ Follow body positive persons and people who has hit the recovery goal. Very often these people share tips on blog, on social media and also reply to the questions.

♥ Make a list of everything you are feeling grateful for. Put the list somewhere you can see it and everyday add one thing on it. Same way make a list of things that felt nice today, those things might be small or huge, no matter keep focus on noticing and feeling them.

♥ Let them feelings come out. Cry if you feel so. Laugh as long it hurts. Love, love and love, and please let people to love you back ♥

______________________________

10 hyvää neuvoa syömishäiriöstä parantumiseen: 

♥ Terveellinen, rauhallinen toipuminen on avain: älä nosta painoasi vauhdilla vaan pidä fokus terveellisessä syömisessä, plussakaloreissa ja pienissä annoksissa useasti päivässä. Jos kaikkien aterioiden syöminen on haastavaa voit nauttia esimerkiksi välipalat nestemäisessä muodossa. Mehut, smoothiet ja muut välipalajuomat ovat oivallisia valintoja. Itse söin 8-10 ateriaa päivässä ensimmäisen 10 viikon ajan, seuraavat viikot 11-20 söin 6-7 ateriaa päivässä ja tämän jälkeen, ja yhä syön vähintään 5 ateriaa päivässä. Syömishäiriöstä toipumisen jälkeen olen opetellut syömään nälkääni mikä tarkoittaa välillä yhä 8 ateriaa päivässä.

♥ Panosta vaihteluun, älä syö aina samaa ruokaa! Kehosi tarvitsee vaihtelua ja sopivasti ravintoa kaikista lähteistä; hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Pidä ruokavaliosi monipuolisena tehostaaksesi toipumistasi.

♥ Valitse kevyt jooga treenin tai muun kovemman rasituksen sijaan. Mikäli käyt kävelyllä voit asettaa ehdoksi esimerkiksi yhden ylimääräisen aterian päivässä. Muista, että mikäli painosi on alhainen on murtumien riski pelkästään kävellessä olennainen.

♥ ‘Body-positiivisuus -tavoite’ auttoi minua toipumisessa, enkä nykyään enää ole kiinnostunut siitä miltä näytän vaan siitä miten voin kehossani. Hassu totuus on, että kun voit hyvin tunnet olosi hyväksi ja näytät mielestäsi hyvältä. Tämä selittää sen, miksi syömishäiriöinen ei ole ikinä tyytyväinen itseensä: syömishäiriöinen haluaa aina lisää, aina enemmän eikä mikään ole tarpeeksi. Tämä johtuu sairaudesta ja sen salakavalasta etenemisestä mielessä ja sen myötä myös kehossa.

♥ Lopeta kaloreiden laskeminen ja itsesi punnitseminen. Tiedän ettei se ole helppoa, mutta tiedän myös, että noin viikon kuluttua olosi on huomattavasti helpompi. En enää laske kaloreita enkä punnitse itseäni, syön nälkään ja voin hyvin.

♥ Tee itsetutkiskelua ja opettele tuntemaan itsesi ja tunteesi.

♥ Ympäri itsesi positiivisella energialla ja karsi elämästäni pois negatiiviset tekijät. Siisti sosiaalinen mediasi  ja vaihda sen sisältö motivoivaan ja nostattavaan uuvuttavan ja lannistavan sijaan.

♥ Seuraa Body-positiivisia ihmisiä sekä syömishäiriöstä toipuneita. Hyvin usein tällaiset henkilöt jakavat hyviä neuvoja ja motivaatiota blogeissaan ja somessa, sekä vastaavat kysymyksiin.

♥ Tee lista asioista joista olet kiitollinen ja aseta se näkyville. Lisää listaan joka päivä yksi asia. Tee lista myös asioista, jotka tuntuivat hyvältä tänään, lisää niitäkin listaan vähintään yksi joka päivä. Asiat voivat olla isoja tai pieniä, merkitystä on vain sillä, että opit huomaamaan näitä pieniä asioita arjessasi ja tiedostamaan ne.

♥ Anna tunteiden tulla ulos. Jos itkettää, itke. Naura niin paljon että vatsaan koskee. Rakasta, rakasta ja rakasta, ja anna ihmisten rakastaa sinua takaisin ♥