People chance. Especially young people do but the changing not stop when you get older: the whole life is actually as a journey with growing as a person meaning some kind of changing. Depends on person, of course. Every year in January I watch behind with time but only once and just for seeing my own change: what have I learn? How far I have come from the person I was 12 months ago. 12 is perfect to me, it has always been – – with everything. My lucky number. 12 months is a whole year, it’s long time enough to show the change in person, I feel and believe.

_______________________________________

12 kuukautta on itselleni sopiva aikaväli tarkastella muutosta omassa itsessäni: mitä olen oppinut ja miten kauas olen tullut siitä minästä, joka olin vuosi sitten? Ihminen muuttuu läpi elämän, ihminen kasvaa ja oppii uutta sekä halutessaan kehittää itseään aktiivisesti kohti sellaisia päämääriä, jotka lisäävät onnellisuutta ja hyvinvointia.

It’s very important to look back this much because if  you never compare your this time self to your past self you will never see the change in you and will never understand your own mind as you could. And self-understanding is the key for the mind peace and deep happiness just on your own. Simple, naked truth.

_______________________________________

On tärkeää pysähtyä ajoittain katsomaan taakseen, jotta voi huomata tapahtuneen muutoksen itsessään. Jos et koskaan vertaa itseäsi nykyhetkessä siihen sinään, joka olit esimerkiksi vuosi sitten, et huomaa matkan varrella tapahtunutta kehitystä itsessäsi. Kehitystä tapahtuu koko ajan, mutta se on niin pientä, että sen merkityksen ja vaikutuksen huomaa vasta pidemmän ajan kuluttua. On tervettä pohtia muutokseen vaikuttaneita tekijöitä sekä käsitellä sen tuomia tunnetiloja ja ajatuksia; tämän kautta opit ymmärtämään itseäsi ja omaa mieltäsi paremmin. Itsensä ymmärtäminen on tie mielenrauhan sekä onnellisuuden äärelle.

And this is actually the point of this post because this post is about breaking up: I believe you should be there before you can share your life with anyone. You should know yourself and your real values, you should understand yourself because by this you can understand where those values come from. You should be happy enough to be and live on your own and feel you could be happier only by sharing it all with someone else. It’s not a rule: we don’t have to do it or feel so, we can be alone if we want. We don’t have to get married and start a family, it’s not a rule either. What there is something we should do: we should be smarter.

So many broke up last year because of growing apart. When you are ready you will grow together, you will make a smooth change together. This happens when you share the real values and passion of life together. Do you?

_______________________________________

Moni pariskunta erosi kuluneen vuoden aikana ja moni tajusi uuden vuoden startattua, ettei oma parisuhde tule tarjoamaan sitä, mitä elämältä todella haluaa. ‘Asiat ovat muuttuneet, minä olen muuttunut. Me emme enää ole sitä mitä me olimme joskus’. Monen eron syynä oli erilleen kasvaminen ja seurauksena hämmennys: miten tässä näin kävi?

Jotta voit jakaa tasapainoisen elämän, arjen ja tulevaisuuden toisen ihmisen kanssa, on tuolla itsensä ymmärtämisen levelillä hyvä olla ennen kuin alkaa suunnitella naimisiinmenoa ja perheen perustamista. Itsensä ymmärtäminen ei automaattisesti tule kasvun kautta, vaan se vaatii työskentelyä ja pohdiskelua kokonaisvaltaisesti oman itsensä kanssa. Jotta voit tuntea itsesi ja oman mielesi, on sinun lähtökohtaisesti ymmärrettävä omia arvojasi sekä ennen kaikkea ymmärrettävä sitä, mistä juuri sinun omat arvosi juontavat juurensa ja miksi vaalit juuri kyseisiä arvoja elämässäsi.

Arvot syntyvät meissä jokaisessa ihmisyksilössä kasvun ja kehityksen tuloksena. Kehittäessään itseään ja ajatustaan voi ihminen oppia omaksumaan uusia arvoja ja elämäntapoja ja toisinaan huomata, että vanha elämäntyyli ja sisältö elämässä eivät olekaan olleet itselle niitä oikeita. Ja tästä päästään takaisin kirjoitukseni punaisen langan äärelle: erilleen kasvamiseen. Yhdessä voi kasvaa, mutta se vaati todella paljon sitoutumista, elämänkokemusta sekä ihmismielen ymmärtämistä ja hyväksymistä. Tämä on mahdollista silloin, kun ihminen ymmärtää itseään ja omaa toimintaansa, tämä on myös keino välttää erilleen kasvaminen parisuhteessa. Mitä paremmin siis tunnet itsesi, sen parempia ja kestävämpiä ihmissuhteita tulet luomaan. Kasva onnelliseksi, jotta voit kasvaa onnellisesti.