Itsetuntojutut ovat olleet isosti pinnalla tänä syksynä, valmennuksille on ollut kysyntää paljon ja sen myötä lupailinkin kirjoittaa aiheesta tänne blogiin. Postaus on kaksiosainen, ensimmäisessä osiossa käyn läpi itsetuntoa käsitteenä ja toinen osa pitää sisällään itsetuntoa vahvistavia harjoituksia.

Mitä tarkoittaa hyvä itsetunto ja miten omaa itsetuntoa voisi pienillä asioilla vahvistaa? What does good self-confidence mean and how to get better self-confidence?

Hyvän itsetunnon sijaan puhun mieluummin terveestä itsetunnosta, mikä on mielestäni tärkeämpää kuin hyvän ja huonon itsetunnon määritteleminen. Terveen itsetunnon tavoittelu on myös helpompaa, sillä monesti heikomman itsetunnon omaavat henkilöt ovat varsin vaativia sekä itsekriittisiä. Voimme siis ikään kuin ajatella tervehtyvämme sen sijaan, että opettelisimme jotain aivan uutta. 

I prefer talk about healthy self-confidence, I think it’s more important than thinking about good or bad self-confidence. I also think it’s more easy to reach the healthy self-confidence because usually people who has a weak self-confidence are very demanding and self-critical. So this way we can take the reaching like healing instead learning something totally new. 

This post is two-pieced. This part includes talk about healthy self-confidence and the part two will teach you how to get better self-confidence with exercises. Pelkokeskeistä ääripää-ajattelua

Itsetunnon vahvistuminen ei tarkoita sitä, että sinusta tulisi ylimielinen tai koppava, eikä vastaavasti myöskään sitä, että sinusta tulisi yhtäkkiä välinpitämätön ja huolimaton. Itsetunnon vahvistuessa saatat huomata olevasi armollisempi itseäsi kohtaan, mikä kertoo terveestä välittämisestä. Tämä on mielestäni hyvä tavoite jokaiselle. 

Monella valmennettavalla on realistisia, mutta kaikessa ristiriitaisuudessaan täysin utopistisia pelkoja; puhun ääripää-ajattelusta. Moni kertoo, että ei uskalla sanoa omaa mielipidettään ääneen siksi, että pelkää kuulostavansa töykeältä ja loukkaavansa toista. Ollaan siis ikävässä joko-tai -tilanteessa, mikä perustuu epävarmuuteen ja pelkoihin. Onkin tärkeää ymmärtää, että asiat voi aina sanoa kahdella tavalla: asiallisesti tai asiattomasti. Se, että sanoo oman mielipiteensä tai ajatuksensa ääneen ei automaattisesti tee kenestäkään ilkeää, vaan valinta on omissa käsissä. Pureudu siis siihen miten ja sanot ja miksi sen sijaan että jättäisit sanomatta. Parasta on, jos voit harjoitella asiaa läheisten ja ystäviesi kanssa, onnistuneiden kokemusten ja palautteen jälkeen saat itsevarmuutta ilmaista itseäsi paremmin. 

Vaikka kokisikin oman itsetunnon olevan hyvä, on itsetuntoharjoitteita mielestäni hyvä meidän ihan jokaisen silloin tällöin tehdä. Itsetutkistelu ja omaan itseen kohdistuva syvä, positiivinen ajattelu on hyväksi mielenterveydelle sekä yleiselle hyvinvoinnille.

Very often my clients say their biggest problem is that they scare they will be nasty and arrogant, that’s why they can’t say their own opinions aloud for example. It’s crazy they really thinks they will get over the top from the bottom they have been for so long. It’s pretty much impossible. It’s pretty much impossible because people who has a weak self-esteem are usually very sensitive and caring person with feelings and sensibilities.

Need to remember that saying your opinion aloud not automatically makes you nasty or arrogant – there is choice in your own hands. You can say it a nice or nasty way. So think about how to say it instead being quiet. It’s good if you can train this kind of conversations with your friend and family. Getting a real, positive feedback you will find some self-confidence to express yourself better. 

I also think it’s very good for everyone – no matter you think you already have a good self-esteem – to practice these kind of things. Some exercises are always good to our mental health and welfare. Hyvin usein ruokimme omaa negatiivista ajattelua itsestämme ja vastapainona rakennamme valheellista pohjaa itsetunnollemme. Minua kauhistuttaa lehtijutut, joissa kehotetaan itsetunto-ongelmaisia huijaamaan mieltä uskottelemalla itselle asioita, jotka eivät ole totta tai joihin ei uskota. On turha hokea itselle olevansa kaunis, jos ei tunne oloaan kauniiksi. On turha uskotella itselleen olevansa rohkea jos on arka ja pelkää. Tulee tilanne, jossa sisällä kytevä epävarmuus murentaa kuoren ja pahimmassa tapauksessa siitä seuraa jotain todella ikävää. Hyvä, terve itsetunto ei rakennu valheelliselle pohjalle.

Sen sijaan on järkevää ottaa asiat vastaan sellaisina kuin ne ovat. Se ei tarkoita sitä, että pitäisi uppoutua negatiivisiin ajatuksiin itsestä vaan suhtautua asioihin ja omaan itseensä realistisesti ja tavoitteellisesti. Älä hauku tai vähättele itseäsi, mutta älä myöskään sorru valehtelemaan. Rakenna itsellesi realistisia tavoitteita ja motivoi itseäsi positiivisella ajattelulla.

Oman ajattelun järkeistäminen: “En tunne olevani kaunis, mutta se ei tarkoita sitä että olisin ruma. Oma negatiivinen mieleni kertoo epävarmuudestani, mutta minulla on mahdollisuus saada itseluottamusta ja voida paremmin.”

Oman mielen ymmärtäminen: “Minulla on heikko itsetunto ja siksi koen ja näen itseni tällä tavalla.

Oman mielen motivointi: “haluan oppia ymmärtämään itseäni jotta voin viimein hyväksyä itseni, haluan hyväksyä itseni jotta voin nauttia elämästä ja saavuttaa tavoitteitani. Tulen onnistumaan, koska syvällä sisimmässäni tiedän että olen hyvä tyyppi.

Very often we feed our own negative mind with negative thoughts. I always get very upset when I read magazines that advice people with weak self-confidence to cheat their mind by telling some lies and make them believe something they really don’t believe. I am just saying that the health self-confidence not based on lies. It’s not so smart to say yourself you’re beautiful if you really don’t feel like that. Or telling yourself you’re brave if you are scared and shy. It won’t work and in the worst case it will give you lots of trash instead anything good. So it’s smarter to takes the things like they are: realistic way. It doesn’t mean you should keep up the negative thoughts of yourself – – not at all! Just be realistic, honest but also motivate yourself to the better, healthier thinking. 

Understanding of your own mind: “I have a weak self-confidence and that’s why I feel and look at myself that way.”

Rationalizing of your own thinking: “I don’t feel beautiful but it doesn’t mean I am ugly. My own negative mind tells about my own insecurity but I have a great possibility to get better self-confidence and feel better.”

Welfare of your own mind: “I want to learn to understand myself because I finally want to accept myself the way I am. I want to accept myself because I want to enjoy of my life and hit my goals. And I believe I can do it and I will do it because deep inside of me I know I am the good guy. 

Something to think to:  

1. In what kind of environment you feel the best?

This is very important thing to think about. Also think about the company you’re hanging out with. 

2. Do you prefer alone or with the company?
Also think if you’re feeling alone and missing company or do you miss the quiet mostly. 

3. Can you say your own opinions aloud?
It’s very important you feel good in the company you are staying with and this is important to your real friends also. So be brave enough to say your opinions aloud.

4. How do you like to dress up?
It’s so very unnecessary to follow the fashion if you don’t feel good in your clothes. Be your unique self, be brave and feel good! Stop thinking about opinions of others! 

5. When do you feel happy?
Keep the focus on happiness and the moments when you feel good. Invest in these kind of moments. 

Meissä jokaisessa on asioita, joista emme itse pidä. Muistutankin, että meille kaikille on annettu oma tasapainomme: jossain kohtaa on oltava puutetta, jotta voimme loistaa jossain toisessa osiossa. Kun opimme ymmärtämään omat heikkoutemme ja vahvuutemme vähättelemättä itseämme, löydämme tasapainon jonka myötä tulee myös itsensä hyväksyminen. 

Kysymyksiä pohdittavaksi:

1. Millaisessa ympäristössä viihdyt parhaiten?
Viihtyvyys on tärkeää, joten kiinnitä tähän huomiota. Yhtä tärkeää on pohtia myös seuraa, jossa vietät aikaasi.

2. Oletko mieluummin yksin vai seurassa?
Pohdi myös, tunnetko olevasi yksinäinen eli kaipaatko seuraa vai päin vastoin omaa rauhaa.

3. Mukailetko toisia vai uskallatko sanoa mielipiteesi ääneen?
On tärkeää, että sinulla on mukavaa seurassa, lisäksi se on tärkeää myös oikeille ystävillesi. Älä siis arkaile sanoa, jos olet eri mieltä. Sen sijaan kiinnitä huomiota siihen, miten sanot. 

4. Miten pukeudut mieluiten?
On turhaa juosta muodin perässä jos et viihdy vaatteissa joita käytät. Ole rohkeasti oma itsesi ja pukeudu niin kuin Villegalle jos huvittaa. Aitous ja rohkea erilaisuus kantaa pidemmälle kuin toisen miellyttäminen.

5. Milloin tunnet olosi onnelliseksi?
On tärkeää tiedostaa ne hetket, jolloin tunnet olevasi onnellinen. Panosta näihin ja etsi lisää sellaisia asioita ja hetkiä elämääsi. 

Seuraavassa osiossa tehdään muutama itsetuntoa vahvistava harjoitus. Pysy siis kuulolla, jos asia on sinulle ajankohtainen.

Ihanaa Sunnuntaita murut, 

PUS!

<3 LOLA