Minulta kysytään usein lempiruokaani. Niitä on monia ja ne vaihtelevat fiiliksen mukaan samalla tapaa kuin varmasti monella teistäkin. Tykkäänkin vaihtelusta, sillä se pitää mielen hyvällä tasolla ja pistää makunystyrät säännöllisesi töihin.

So often people ask me what’s my favorite food. To be honest they chance a lot and I really do need this chancing in my life. Very easily I get fed up with foods so I like to eat different meals as much as I can. Anyway, there is still one category with my favorite foods and it’s a family food (every day food, home food, casual food, I don’t know how do you call it in your country).

Lempiruokani ajautuvat selkeästi kuitenkin tiettyyn kategoriaan ja se on kotiruoka. En tiedä mitään parempaa kuin tavallinen arkiruoka, mitä olen tottunut syömään lapsesta asti. Onko jollakulla samanlainen tunne? Nostaako pelkkä ajatus lihapullista ja muusista, kaalilaatikosta tai perunarieskasta veden kielelle? Minulla ainakin nostaa.


Kaiken maailman villitykset ja trendit ovat ajaneet meidät höpsöt ihmiset stressaamaan ruoasta. Olemmeko me täysin unohtaneet miten hyvin ja huolettomasti me lapsena söimme? Mitä ruokaa sinun kotonasi valmistettiin? Muistat ehkä, että lapsena osasimme kuunnella omaa nälkäämme sen sijaan, että olisimme laskeneet kaloreita ja päättäneet minkä verran saamme syödä? Eihän siinä ole mitään järkeä. Eihän meidän vatsamme tule kylläiseksi lukemista vaan ravinnosta.

In Finland this Family Food them very basic meals like spaghetti with meatballs, different soups, macaroni, cabbage, some different sauces and baked potatoes. They are what I mostly like and especially in Finland nowadays people don’t cook them a lot because after all healthy eating speak that arounds us all the time made people to think they are not really healthy foods. It’s sad because when we were kids we ate more relaxed way without calorie counting and we felt well. We were not worried about weight gain and we didn’t gain it. We natural way listened our hunger and ate as much as we felt to right. Today we count calories and before having a meal we decide how much we are able to eat. It’s so wrong way to try to keep healthy life style up. Those numbers don’t fill you – the food does.
So meaning this post is to tell you some very important facts about the foods we nowadays scare and avoid. I also share one of my favorite family food recipe and it’s a macaron. Believe or not. It is healthy.

Tämän postauksen tarkoitus onkin viedä ajatukset takaisin entisaikojen terveelliseen, stressittömään syömiseen. Ainoa stressi, mikä isoäideillämme oli, oli se, saatiinko ruokaa lainkaan pöytään taloudellisista syistä. 

Moni ei tule ajatelleeksi miten terveellistä ja kevyttä kotona valmistettu arkiruoka on erikoiskokkailujen sijaan. Proteiinia ruokiin kertyy ilman turhaa yrittämistä riittävästi, rasvat ovat pehmeitä ja hiilarit sopivalla tasolla. Erilaisten dieettien ja lehtiartikkeleiden vuoksi olemme alkaneet karsia vääriä asioita pois aterioistamme. Esimerkiksi pastan. Kuinka monesti kuulenkaan sanottavan, että pasta on varsinainen paholainen. Mutta ihan yhtä lailla kuulen ihmisten puhuvan pahaa myös perunasta. Minä en pidä pahoista puheista ja kerronkin teille nyt muutaman kovan faktan pelättyjen ruoka-aineiden todellisesta terveellisyydestä.Pasta, eli makaroni ja muut lajikkeet. Pasta: 

Jos vältät pastaa, et taida tietää sen todellisia ravintoarvoja. Ihan perus Myllyn Paras makaroni sisältää 13g proteiinia mikä on enemmän kuin riisissä ja monessa leikkeleessä. Lisäksi tämän tavallisen, erittäin edullisen ruoka-aineen rasvoista 75% on pehmeää rasvaa, yritäpä löytää vertailukelpoinen tuote. Kaiken kukkuraksi löytyy myös ravintokuitua.

Hiilihydraattia pastassa on paljon, ihan samalla tapaa kuin kaikissa muissakin viljatuotteissa, kuten esimerkiksi kaurapuurossa. Pastan hiilihydraatit ovat kuitenkin ihanteellisia, sillä kokonaismäärästä vain 3,7% koostuu sokereista. Sen sijaan hedelmäkarkissa ja suklaassa, joissa hiilihydraattia on saman verran, on sokeria lähes 70%. Aikamoinen ero, eikö?

Pastoistakin voi valita halutessaan superterveellisen vaihtoehdon, eli esimerkiksi täysjyväpastan, kaurapastan tai proteiinipastan. Tavallisessa makaronissakin on kuitenkin ihanteelliset ravintoarvot ja lisäksi se maistuu omassa suussani parhaalta. 

Samat hiilihydraattiasiat pätevät myös muihin viljatuotteisiin. Sinulla ei ole syytä vältellä niitä ilman allergiaa.

Tiesitkö: aivot tarvitsevat nimenomaan hiilihydraattia toimiakseen? Lukaisepa siitä täältä >> mikäli aivojen hyvinvointi kiinnostaa. 

Pasta is not bad. Did you know in very cheap basic macaroni we have about 13 grams of proteins which is super much! There is about 60 grams of carbs BUT only few percents are coming from sugars so those carbs are slowly ones and perfect for your blood sugar and health. We also have some fiber in pasta and only little fats. And those fats are more than 70% healthy fats. So here you are! Some healthy facts of pasta! You should not avoid it!

Brains also needs some carbs to work well and stay healthy. Read more about brains and carbs here >>

Peruna. Potato: 

Perunassa on vähän energiaa verrattuna pastaan, riisiin ja puuroon. Lisäksi peruna pitää pitkään kylläisenä ja on hyvän makuinen sekä monikäyttöinen ruoka-aine. Perunamuusin voi halutessaan tehdä veteen, eikä valkosipuliperunat vaadi välttämättä kermaa. Kokeile sen sijaan yrttejä, öljyä ja esimerkiksi fetajuustoa.

Vertailussa bataatti ja peruna: Ravintoarvojen puitteissa bataatti ja peruna ovat lähes vertailukelpoisia, joskin bataatissa on enemmän energiaa ja hiilihydraattia kuin perunassa ja vähemmän proteiinia. Muistat varmasti, kuinka jossain vaiheessa ylistettiin bataattia terveysruokana – todellisuudessa peruna voittaa. Erot ovat kuitenkin niin pieniä, että voit valita sen kumpi sinulle enemmän maistuu. 

Yes, so many times I have heard the potato is an evil and sweet potato such a super food. Did you know the potato includes just a little bit of calories versus oat meal and rice for example. Also the sweet potato includes less proteins and more carbs than potato. Those differences are very small so you can choose which one you want. BUT they are both healthy, the potato just a bit better I think.

Jauheliha. Minced meat: 

Jauhelihan rasvapitoisuuden voi valita oman mieltymyksensä mukaan ja rasvaisemmasta lihasta voi aina valuttaa ylimääräisen rasvan pois. Jauhelihasta valmistuu helpot ateriat käden käänteessä eikä se välttämättä vaadi paistaessa rasvaa. Älä turhaan välttele jauhelihaa, Suomessa jauhelihan lihapitoisuus on aina korkea ja proteiinit kohdillaan. Itse suosin luomulihaa.

In Finland all minced meats are very high in meat and we can choose the fat level we want. You can also strain the extra fat off during the cooking. Minced meat is meat and there is lots of reasons to use it. It’s also vert good meat for many different meals like beat balls, meat loaf, different sauces and soups. And not so expensive either. 
Kerma. Cream: 

Määrä! Kerma antaa mukavasti potkua ruokaan ja se voi kuulua terveelliseen arkeen silloin tällöin. Kerman voi aina halutessaan korvata ruokakermalla, mutta sitäkään ei tarvitse kaataa ruoan sekaan. Muista siis tämän ruoka-aineen kanssa kiinnittää huomiota määrään, sitä ei tarvitse jättää kokonaan pois. 

Just keep an eye on amount! You can use cream with healthy eating also just do not use it too much. Only little bit of cream gives lots of nice taste! You can also cover the cream with low fat cooking cream. Anyway, do not use it too much either. 
Rasvat. Fats and oils: 

Näissä pitäisi osata keskittyä rasvan laatuun ja olla tuijottamatta kaloreita. Öljyt sisältävät aina hurjan paljon energiaa, mutta ovat terveellisyydessään rasvojen huippua. Tiesitkö muuten, että pehmeillä rasvoilla poltetaan rasvaa? Valitse siis ruoanlaittoon hyviä, pehmeitä rasvoja.

Tiesitkö: gluteenittomat pastat ja muut tuotteet eivät ole terveydellesi niin hyviä kuin viljoista valmistetut? Tämä johtuu siitä, että gluteenittomissa pastoissa vilja on korvattu tärkkelyksellä. (gluteenittomista tuotteista kannattaakin valita ne terveellisimmät, eli esimerkiksi gluteenittomasta kaurasta valmistetut tuotteet).


Do not avoid fats sweetheart – just choose the healthy fats like oils! Instead butter choose the margarin and instead cream you can pick up the cooking cream. 


On Friday  I will share my favorite home food recipe, so stay tuned sweetheart! xx, Lola

Nyt kun sinulla on hallussasi tärkeää terveystietoa, valmistat toivottavasti monenlaista ruokaa rennommin. Perjantaina jaan lupaamani reseptin omaan arkiruokaherkkuuni, jonka valmistus ei muuten montaa euroa maksa. Palataan asiaan siis silloin!

Nyt ihanaa keskiviikkoa teille kaikille, kokkailkaa rennosti ja syökää hyvillä mielin!

PUS!

<3 LOLA