Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat

On vierähtänyt tovi siitä, kun istutin mansikat ja muut kesäherkut ruukkuihin omalle terassilleni. Nyt on aika tarkastella satoa ja kurkistaa myös mitä kuuluu kesäkukille.

Mitä kaikkea sinä laitoit kasvamaan tänä kesänä ja miten onnistuit? Onko istuttelu teillä koko perheen puuhaa? Tätä kannattaa kokeilla, istutuspuuhat kokoavat perheen ihanasti yhteen ja jokaiselle riittää mieleistä puuhaa varmasti.

Oh yeah, it’s been a while since I planted my cucumber, eggplants, red peppers, chilis, stawberries, herbs and salads. And some flowers of course. Now it’s finally the time to see how are they feeling. 

Itse kastelin ja hoidin ahkerasti, mansikoista olin eniten huolissani, sillä päätin olla lannoittamatta niitä lainkaan kahdesta syystä: en halunnut käyttää kemiallisia lannoitteita ja luonnollinen lannoite eli tyypillisesti suosimani kanankakka olisi mahdollisesti häirinnyt naapureita. Piti siis pärjätä ilman. Prismassa minulle suositeltiinkin kompostilannoitettua ja kalkittua multaseosta, Biolan Kesäkukkamultaa, tämä oli täydellinen valinta jonka aion muistaa myös ensi kesänä!Yrtit eivät tuntuneet tykkäävän yhtään kuumista päivistä, vaan nuupahtivat aina hellepäivinä. Niiden tiheä käyttö olikin oikeastaan ainoa pelastus hyvän kasvun ylläpitämiseksi.

Salaattia en saanut kovinkaan paljon tänä kesänä, mutta yrtit sen sijaan jatkavat kasvuaan yhä. Taisin kastella salaattia liikaa, luulen. Istutin salaatit ja yrtit samaan ruukkuun, se ei selkeästi ollut hyvä valinta, sillä yritit tykkäsivät vedestä ja salaatti puolestaan ei. Tiedänkin nyt, että en tee samaa virhettä ensi kesänä. 

Salads and herbs were both somehow very difficult to grow to me. I put them both in same pot so maybe that’s why the salad died very fast. Herbs wanted water more and more but salad hated to get it too much. So that’s why only my herbs has given me something all the time. Well, I will be started next summer. Kurkut onnistuivat hienosti ja taimi tekee napostelukurkkuja edelleen hyvään tahtiin. Nämä pienet ihmeet ovat olleet hurjan hyvän makuisia. Suosittelen näitä sinullekin! Napostelukurkun taimet löytyivät Prismasta keväällä.

Cucumbers are all doing well except them I have already eaten lol. So yes, this means I did my job with them very well. I have got lots of nice little snack cucumbers this summer which makes me so happy. 

Myös paprika on antanut reilusti syötävää ja se jatkaa yhä satoaan. Olen iloisesti yllättynyt itse kasvattamani paprikan mausta. Se on makea ja raikas, eikä mitenkään verrattavissa kaupan paprikaan. Myös rakenne on erilainen, tietysti myös kokokin. Tätä herkkua haluan terassilleni myös ensi keväänä!

Red Pepper has given me something to eat also. I was very surprised because of the taste: so very different than the red peppers I can get from the market. These are better! My red peppers are nicely softs and tastes same time sweet and fresh. I like them!

Chili on aivan vallattoman hurja pensas, se tykittää tulisia herkkujaan jatkuvalla syötöllä. En tiedä onko itsekasvatetulle chilille tavanomaista, että se on tulisempi kuin tuonti chili? Nämä ärripurrit ovat nimittäin todella tulisia, kokeneena chilin käyttäjänä olen joutunut puolittamaan tyypillisen määrän ruoan valmistuksessa.

Chili went crazy lol. It gives me little hot peppers all the time and I have no idea what to do with them all. Also they are more hot than those I can buy from the markets. Even the big ones. But I like them a lot! 

Munakoiso eteni hitaasti, mutta sekin varmasti. Ehdin jo hieman säikähtää, sillä toinen munakoisoista kuihtui kasaan ennen kuin ehti kunnolla kasvaakaan. Irrotettuani kuihtuneen koison, alkoi toinen kuitenkin kasvaa hurjalla vauhdilla ja vierelle syntyi äkkiä uusi mollukka. Munakoiso on antanut kaksi herkkua tänä kesänä, saa nähdä, tuleeko niitä vielä lisää. 

Eggplant was not so lucky with me this summer, by now I have got only two very small eggplants and they are both almost done. Few more days I guess and I can cook them. Let’s see if the plant gives me some more this summer. 

Tärkeimpänä tulevat kuitenkin ne ihanat, makeat mansikat. Olin lähes varma, että mansikantaimeni tekevät pelkkää rönsyä, mutta yllätyin iloisesti huomatessani kesäkuun puolivälissä raakileita. Juhannusviikon ensimmäisenä päivänä, maanantaina 19.6 huomasin, että minun pienet raakileeni olivat alkaneet kypsyä. Juhannusaamuna sainkin aamupuurooni kolme kypsää, makean ihanaa mansikkaa. Ai että!

The most important thing to me has been strawberries. I was very worried about if this plant gives me any but luckily I was wrong. In Midsummer Day I got my very first very own strawberries for breakfast and I was so happy. Ah! Now I am everyday checking if there are something more. I have some raw strawberries in it so there will be something soon again. Lucky lucky lucky me!Vaikka salaatit olivat mitä olivat, olen iloinen, että ruukkuun jäi silti kasvamaan yrtit. Kokonaisuutena totean, että istuttamistani herkuista suurin osa onnistui paremmin kuin osasin odottaa. Olo on veikeästi iloinen ja ylpeä. 


Tällaiset asiat tekevät Suomen kesästä niin ihanan. Jos asuisin lämpimämmässä maassa, en usko, että minun tulisi käytettyä aikaa näihin ihaniin istutuspuuhiin. Suomessa tykkään juuri tästä vaihtelevuudesta ja neljän vuoden ajan suomasta mahdollisuuksien paljoudesta: jokaisena ajankohtana meillä on mahdollisuus toteuttaa itseämme eri tavalla. Tällä tavalla asioista osaa nauttia aina uudestaan ja uudestaan, kyllästymättä.

These kind of things makes me so happy and I feel grateful I have a possibility to live in Finland. We have four totally different season here, the summer is not always so good but this way we know how to enjoy of it in sunny days. I am so happy I can plant my own strawberries and veges, herbs and salads. So happy. 
Kesäkukat onnistuivat erinomaisesti ja pelargonit ja daaliat ilahduttavat minua väriloistollaan yhä. Kuivuneita kukkia saa olla rapsimassa pois tuon tuosta, mutta uusia nuppuja on toistaiseksi vielä tuloillaan.

Kesäkukkien tuoksu parvekkeella on aivan huumaava. Rakastan yli kaiken rauhallisia, lämpimiä kesäiltoja jolloin käperryn parvekkeelle seuranani teekuppi ja pala ihanaa juustokakkua tai jäätelöä. Alla olevan gluteenittoman juustokakkureseptin omiin tunnelmallisiin kesäiltoihin löydät täältä >>

Summer flowers are still cheering me up with their beautiful colors. I plant some Dahlia and Pelargonia and they looks so wonderful at my balcony.  How is your planting going this summer? Send me some pics or comment below. I love to see and hear. 

I also love to spend my cozy summer evening on the balcony and pamper myself with lovely things like the gluten-free cheese cake. You can find the recipe here >>
Lots of love to your summer evenings my dear! xx, Lola

Hortensian kanssa minulle kävi köpelösti, se nimittäin muutti värinsä ihan harmaanruskeaksi. Kukat ovat edelleen täydessä loistossaan, mutta ne ovat aivan kamalan värisiä? Yritin Googletella syytä ja selvisi, että aurinko olisi ruskettanut ne. Voiko tämä pitää paikkansa? Kukka ei ole yhtään kuihtunut, eli olen kastellut oikein, mutta kukinto on karmean rumaa. 

Altakasteluruukut olivat oivallinen valinta. En olisi tosiaan ymmärtänyt edes ajatella moista vaihtoehtoa, elleivät Prisman Kesäpihan asiantuntevat myyjät olisi niitä suositelleet. Ollessani reissussa neljä päivää, eivät kukat olleet nuupahtaneet yhtään. Voi että kun siitä tuli hyvä mieli. Suosittelen altakasteluruukkuja kaikille. Nämä ovat huippujuttu!Kylvin myös kukkien siemeniä suoraan maahan, mutta niistä ei ole noussut muut kuin auringonkukat ja nekin jotenkin kuivuivat. Saa nähdä, mitä niistä tulee – vai tuleeko yhtään mitään. Saadaankohan täällä aikaan kukan kukkaa? Se selviää sitten syksymmällä, kun on niiden aika ilahduttaa. Syksyllä onkin tulossa vielä postausta terassi- ja parveke-elämästä. 

Onko jollakulla vinkkejä näiden siemenistä istutettujen kukkien kasvuun ja hoitoon? Laita myös ihmeessä kuvia omasta aikaansaannoksestasi tulemaan.

Iloa kukkien ja muiden istutusten parissa, nautitaan niistä täysillä nyt kun kesä on viimein meillä. 

PUS!

<3 LOLA

Ruukut – Prisma I Flowers pots – Prisma market
Kukat ja taimet – Prisma Mylly, kesäpiha I Flowers and plants – Prisma Mylly, Raisio
Tarjotin – House, Prisma I Cheese Cake tray – House, Prisma market