Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat

No niin tyypit, nyt on aika palata takaisin terveellisempien pöperöiden äärelle juhannusmussutuksen jälkeen. 

Niin usein kuulen sanottavan, kuinka kalliiksi terveellisesti syöminen tulee. Tai että kotimaisia tuotteita ei valita siksi, että ne ovat niin hintavia verrattuna ulkolaisiin tuotteisiin. Millainen ruoanlaittaja ja ostosten tekijä sinä olet? Uskallatko kokeilla uutta vai pysytkö aina tutussa ja turvallisessa? Vertailetko hintoja tai kenties ravintoarvoja? Onko sinulle kotimaisuus tärkeä asia?

Prismojen valikoimasta löydät Kotimaista -merkin, joka tarjoaa laadukkaat tuotteet pienempään hintaan. Lisäksi Kotimaista -merkki takaa aina tuotteen kotimaisuuden. Tämän lisäksi hyviä, edullisempia vaihtoehtoja ovat S-ryhmän omat merkit Rainbow ja Xtra. Kun valitsee oikein, voi ruokaostoksissa säästää pitkän pennin, mutta säästöstä huolimatta koota ruokakorin laadukkaasti, terveellisesti ja ravintorikkaasti.

Nyt kerronkin omat niksini siihen, miten valitset laadukasta ja terveellistä edullisesti Prismasta. Lisäksi kerron omat viikottaiset valintani mm. Xtra ja Rainbow -tuotteiden osalta. 

Okay, it’s time to get back on track with a healthier eating after Midsummer Day. Now I am going to tell you how to buy healthy food no matter you have a tight budget. In Finland we don’t have a coupons like in UK or USA but instead them we have a brands those tell us which is a cheaper option. In Prisma market those brands are called as Kotimaista that also tells you the product that carries that name is always made in Finland. We also have a brands called Xtra and Rainbow, those are not always made in Finland but they are cheaper for sure. 

If you have these kind of brands in your country let’s check them out! The cheaper prices not always mean the lower quality. Hedelmät ja vihannekset: näin valitset laadukasta edullisemmin 


Hedelmissä ja vihanneksissa kannattaa aina suosia kotimaisia tuotteita, jotta välttyisimme turhilta säilöntä- ja torjunta-aineilta. Kotimaista -tuotemerkki on lupaus kotimaisuudesta ja helpottaa sinua valinnassa myös HeVi -osastolla. Kokoamalla hedelmä- ja vihannespuolen tarpeet mahdollisuuksien mukaan Kotimaista ja Rainbow -tuotteilla, säästät.

With vegetable and fruits I always do my best to choose home grown products. I recommend you to do same way if you don’t like additives and preservatives in your food. Remember for example bananas are always same no matter the brand, only an organic is different. So think about what to you choose and be smart with the choices!


Liha, kala ja kananmuna: vertaile ja huomaa erot ja yhtäläisyydet Kotimaista ja Rainbow -merkeissä!

Liha: Kiinnitä huomiota verrokkituotteiden proteiini- ja rasvapitoisuuksiin. Huomaat, että esimerkiksi Atrian ja Kotimaista-tuotemerkin välillä ei välttämättä ole eroja lainkaan, ainoastaan hinta on eri. Uskalla kokeilla ja anna itsellesi mahdollisuus ihastua ja löytää uusia lempituotteita edullisemmin!

Kananmunat ovat ravintoarvoiltaan samoja merkkiin katsomatta. Maku voi vaihdella sen mukaan, miten kanoja on kasvatettu ja ruokittu, mutta harva maistaa eron. Kananmunat voit siis huoletta valita hinnan perusteella merkkiin katsomatta.

Kotimaista -merkki on aina kananmunissa hyvä valinta, sillä sen alta löydät niin isot, tavalliset kuin vapaana kasvaneidenkin kanojen munat. Myös luomu kananmunat kuuluvat Kotimaista -tuotteiden valikoimaan. 

Kala: myös kalafileissä ravintoarvot ovat luonnollisesti samat, mutta hinta poikkeaa eri valmistajien välillä. Vertaile esimerkiksi lohen hintoja Xtra-merkin ja muiden tuottajien välillä, ravintosisällön tarkistat helposti pakkauksista.

Leikkeleet: Kiinnitä huomiota liha- ja hiilihydraattipitoisuuksiin, mikäli tahdot valita terveellisimmän vaihtoehdon. Mitä enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraattia tuotteessa on, sen parempi on valinta. Myös suolan ja rasvan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Keittokinkku on aina hyvä valinta sillä se maistuu usein koko perheelle ja ravintoarvot ovat hyvät!

Omat viikottaiset valintani Prisman edullisemmista merkeistä: 

– Kotimaista broilerin sisäfilee, maustamaton
– Kotimaista broilerin fileepihvi, maustamaton
– Kotimaista Naudan Jauheliha 17%, 700g
– Rainbow isot katkaravut, pakaste
– Kotimaista isot kananmunat 15kpl rasia
– Rainbow naudan sisäfilee
– Rainbow keittokinkku, leikkele

With meat, poltry and eggs you don’t need to care about brand if the nutrition facts are ok. Make sure there is no added sugar or wheat or anything else that adds some carbs in your meat or fish. Naturally in meat, poltry and fish there are no carbs at all so quality products are as carb free as possible.

Eggs are all same eggs if you don’t care about organic etc. If you don’t mind you can pick up the cheaper one as I do in my country. In Prisma we have lots of different eggs in Prisma with nice price. Maitotuotteet: maito, jogurtti ja juustot edullisesti S-Ryhmän omilla tuotemerkeillä!


Maito on samaa maitoa, lukipa sen kyljessä sitten Kotimaista tai Valio. Mikäli tavoittelet edullisempaa ruokakoria, valitse Kotimaista -merkki, jolloin maito on varmasti myös suomalaista. 

Jogurttien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sokerin määrään. Rainbow on hyvä valinta esimerkiksi maustamattomassa jogurtissa. Mikäli ruokakoriisi kuuluu makujogurtit, kokeile vaihteeksi Xtra -tuotemerkkiä, tuote on vertailukelpoinen mm. Valion banaanijogurtin kanssa. 

With milk and yoghurt just compare the nutrition facts and keep an eye on amount of a sugar. Usually curds and yoghurts are all pretty same no matter the brand. Milk is always coming from cow, just choose the fat amount you like, you don’t have to care about the brand. 

Juustoraasteiden ja tuorejuustojen kanssa itselläni kesti pitkään, ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan Rainbow -merkkiä. Maustamattomassa tuorejuustossa tämä merkki peittoaa mielestäni kuitenkin esimerkiksi Valion mennen tullen. Juustoraasteista valitsen joko Rainbow Emmentaljuustoraasteen tai vaihtoehtoisesti Xtra -juustoraasteen. Tykkään Xtra -juustoraasteen mausta etenkin lämpimien voileipien ja pizzan päällä. Tästä voi valita myös vähärasvaisemman vaihtoehdon.

Mozzarellassa olen jo vuosia valinnut Xtran. Sen maku on mielestäni miellyttävämpi kuin muissa merkeissä, ja koostumus pehmeä mutta kiinteä, ei vetinen eikä kuminen.


With cheeses just check out the amount of fats and ingredients. Sometime the cheapest cheeses are not cheese actually, so make sure there read milk or cream in ingredients list not vegetable fats or fat mixtures. Those products both look like cheese but usually non-fat cheaper cheeses are made from vegetable fats instead milk and cream. In this case let’s pick up the real cheese, it’s more healthy and not so much expensive anyway. In Prisma market we have real cheeses with cheaper prices and my choice is Xtra cheese. 

With mozzarella cheese the cheapest brand is usually as good as other brands. For example in Finland I use the cheapest one we have in Prisma market. 

 

 

Viljatuotteiden ja riisien valinta: 


Hiutaleiden, makaronien ja riisien kanssa tuotemerkkien välillä ei ravintoarvollisesti ole eroja. Keittoajat sen sijaan voivat vaihdella. Pitkäjyväisestä riisistä valitsen Uncle Ben’sin Rainbown sijaan, mutta vastaavasti taas Jamiini- ja Basmatiriiseissä valintani on Rainbow. 

Hiutaleita valittaessa hyvä valinta ja varma tapa säästää on on Rainbow -tuotteet. Oma kestosuosikkini on kaurahiutaleet.

With cereal products there aro not so huge difference between brands. Just make sure there is no added sugars. Rice, pasta and oat should always be safe choices from all brands.  

Terveelliset valinnat pakastealtaasta: 


Monella on sellainen käsitys, että pakastaminen riistää ruoasta tärkeitä ravinteita ja vitamiineja. Tutkimusten mukaan pakastamisella ei kuitenkaan ole sellaista vaikutusta, vaan ruoan ja ruoka-aineiden pakastaminen on täysin terveellistä ja turvallista. Pakasteita valittaessa vaihtoehtoja on laaja skaala; voit valita puhtaasti kotimaisia tuotteita tai halutessasi säästää ja valita ulkolaista. Tuoreissa kasviksissa suosin aina suomalaista, mutta esimerkiksi pakastealtaasta valitsen Rainbow -pakasteparsakaalin kotimaisen Apetit -merkin sijaan. Kilohintojen erot voivat olla hurjiakin, mutta maussa harva huomaa eroa.

Pakastealtaasta löydät kalaa, lihaa ja mereneläviä. Rainbow -katkaravut kuuluvat omalle ruokalistalleni. Lisäksi löytyy laaja valikoima kasviksia, juureksia, marjoja ja myös hedelmiä nopeiden välipalojen kuten smoothieiden valmistukseen. Myös erilaiset keitot, kuten pinaatti- ja kasvissosekeitot ovat hyviä valintoja huolimatta siitä, että ovat valmisruokia. Esimerkiksi pinaattikeitto on hyvä valinta ja kananmunan keittää sen kaveriksi käden käänteessä. 

For some reason many people think that food freezing takes some proteins, vitamins and other healthy things off. It’s not true and you do not have to be worry about eating food from freezer. If fresh veges are super expensive in your country let’s pick up something from freezer. You can also put the self made food in freezer and heat it up when you have a lunch or dinner time. 

Let’s compare the different products. When you learn to understand about nutrition facts you will see there are usually not so huge differences between cheaper and more expensive brands. Also, as much as you can, prepare your food by yourself.  As I said, keep your eyes open and be smart! xx, Lola

 

 Parasta Prismassa mielestäni on valinnan vapaus: voimme valita kokoammeko ostoskorimme laatutuotteilla edullisesti, vai haluammeko maksaa hivenen enemmän. Meillä on mahdollisuus molempiin, eikä kotimaisen valinta tule kalliimmaaksi. Kokositpa miten tahansa, sekoiteillen tai valiten vain yhtä tuotemerkkiä – on laatu aina taattua.

Iloisia hetkiä ruokaostosten parissa! Kokeile, ylläty ja ihastu! Niin minulle kävi, kun hurahdin S-Ryhmän omiin tuotemerkkeihin!

PUS!
<3 LOLA