Yhteistyössä Turun Osuuskaupan Prismat

Olen Juhannustyttö, syntynyt 23.6 mikä sattuu tänä vuonna olemaan Juhannusaatto. Ei siis liene mikään ihme, että olen täydestä sydämestäni kesäihminen! Juhannus on minulle jollain tapaa merkityksellinen juhla, eikä sillä ole mitään tekemistä syntymäpäiväni kanssa – jostain syystä se vaan tuntuu kesän kohokohdalta. 

Did you know I was born in Midsummer day? So it’s not so weird I am such a summer girl who loves heat and everything in this season! 23rd of June I will celebrate my birthday and on the same day we spend Midsummer Day parties in Finland.

Omaan juhannukseeni kuuluu perinteisiä juttuja, kuten grillaamista ja saunomista, saunavastat ja yhdessä touhuamista. En kuitenkaan ole perinteisten pihapelien ystävä, eli Mölkkyä eikä Petanqueta minua ei saa pelaamaan. Sen sijaan tykkään heittäytyä Twisterin vietäväksi – mitä enemmän väkeä, sen kivempaa! Jos sataa ja täytyy kököttää katoksessa, on ehdoton suosikkini Blokus. Onko tämä aivoja jumppaava peli sinulle tuttu?

In Finland we have some lovely Midsummer Day traditions like a bonfire and sauna bathing, swimming, grilling and playing together outside. We have some outdoor games like Mölkky and Petanque which I don’t like at all lol. I prefer – modern way – like to play Twister with friends and if it’s raining I love to keep my brain working with Blokus game. It’s my all time favorite! Do you know these games?



Juhannuksena voi tehdä mitä tahansa, itse vedän rajan ainoastaan yhteen asiaan ja se on töiden teko – Juhannuksena minäkin nollaan ja olen ihan oikeasti lomalla.

Omat vinkkini Juhannukseen: 

 

  • Pallopelit, kuten sulkapallo, lentopallo ja jalkapallo. Nämä kaikki kulkevat helposti mukaan myös mökille! Jos oikein heittäydyt villiksi, niin kokeilepas lapsuudesta tuttua polttopalloa. Myös muut pihapelit, kuten mölkky ja Petanque kuuluvat Juhannukseen.
  • Lautapelit. Näillä jumppaat aivojasi ja koko perhe saa kivaa tekemistä yhdessä. Lautapelit ovat huippujuttu silloin, kun ulkona sataa. Oma suosikkini on Blokus, joka kuuluu myös Prisman valikoimaan. Kannattaa kokeilla, tästä tykkää koko perhe!
  • Ruoanlaitto ja grillaus koko perheen tai kaveriporukan voimin. Jakakaa hommat jokaiselle mieluisalla tavalla ja kootkaa juhannuspöytä yhdessä. 
  • Juhannussauna. Tällä viikolla vinkkaan vielä parhaat saunatuotteet mukaan Junannussaunaan, joten pysyhän kuulolla.
  • Talviturkin heittäminen. Uskallatko jo pulathaa veteen? Tämä on ollut oma perinteeni lapsesta asti. Itse tarvitsen ehdottomasti saunan ennen uintia, mutta minua rohkeampia on paljon.
  • Juhannuskokko. Jos omaan kokkoon ei ole mahdollisuutta, selvittele missä päin paikkakunnallasi järjestetään kokko tänä Juhannuksena. 

Tänä kesänä omalle terassilleni on hiipinyt Muurikan grilli-savustin, ja perinteisen makkaran sijaan grillaankin sitruunaista, chilillä ja valkosipulilla maustettua kirjolohta. Lisukkeeksi valmistan uuniperunoita ja kasviksia, jälkiruoaksi tarjoilen Tescon suussasulavaa herkkua: New Yorkin juustokakkua. En ole eläissäni syönyt näin hyvää juustokakkua, en tosiaan edes tuoreena kahvilassa. Tämä kakku löytyy pakastealtaasta ja sanonpa vain, että on kerrassaan NAMIA!!! Vaikka en suosikaan valmiita ruokia, niin tämä on kyllä sellainen herkku, että se kuuluu juhannuspöytääni. 

Reseptin kirjolohen ja uuniperunoiden valmistukseen löydät alta.

Anyway, in Midsummer day we can do what ever we want. The sun will not set on this day at all in Finland so we will stay up till morning and just enjoy of the life! Even I AM going to take a break which means no working AT ALL!

This Midsummer Day I am going to grill some Rainbow trout with selfmade lemon-chili-garlic marinade (recipe below). I will serve them with selfmade oven potatoes and for dessert I will serve my favorite Tesco New York Cheese Cake – ah, it’s just so super delicious! I just got new smoking grill from Muurikka and I am so excited to try it! I will also share my sauna and skin care tips for the summer and Midsummer Day on my next post this week, so stay tuned sweetheart!  Now I wish you all such a lovely, sunny new week! xx, Lola




 

Grillattu kirjolohifilee ja kesäiset uuniperunat / Grilled rainbow trout fillet with oven potatoes


Sitruunanainen valkosopuli-chili -marinadi lohelle / lemon chili-garlic marinade for rainbow trout: 

1 limen mehu / 1 lemon, press the juice
tuoretta chiliä hienonnettuna / fresh chili pepper
1rkl TESCO Chili-valkosipuli oliiviöljyä / 1 tbsp TESCO Chili garlic Olive oil
merisuolaa / sea salt
Rainbow Chili&Chef -pippuriseosta myllystä, mustapippuria / 1 teaspoon of pepper&chili mix
murskattua valkosipulia maun mukaan / garlic with taste

(Vinkki: murustele marinadiin halutessasi myös fetaa! 
HINT: If you like, add some feta cheese in marinade also!)

Kirjolohifileetä / Rainbow trout fillet

Valmistus / how to make it:

1. Sekoita ainekset pienessä kulhossa, lasissa tai muovipussissa keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa muutama tunti. / mix all marinade ingredients in a glass together and put it in fridge for 1-2 hours. 
2. Mikäli olet ostanut ison fileen, suosittelen leikkaamaan jokaiselle ruokailijalle sopivan kokoisen palan valmiiksi. Suolaa kala hyvin ennen marinointia. Sivele marinadia paksulti fileiden pinnalle ja laita fileet pakastepussiin. Nosta pakastepussi/pussit jääkaappiin ja anna marinoitua useampi tunti tai yön yli. / I recommend you to slice the big fillet for as many pieces as many meals you’re going to serve. Salt the fish well before marinading. Spread the marinade on fillets and put them all in a plastic bag and put the bag in fridge night over. 
3. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ennen grillausta tai savustamista. Valmista uuniperunat ennen kuin grillaat kalan, kirjolohi kypsyy todella nopeasti grillissä! / wipe the marinade off before grilling or smoking. And before you start to grill them prepare the potatoes first. Fish will be cooked very quickly!



Uuniperunat / Oven potatoes: 

Suuria jauhoisia perunoita / big potatoes
TESCO Chili-valkosipuli oliiviöljyä tai tavallista / TESCO Chili garlic Olive oil or an ordinary
Hienoa merisuolaa / fine sea salt
Halutessasi muita mausteista / Other spices if you like



Valmistus / how to make it: 

1. Kuumenna uuni 175 asteiseksi. / preheat the oven till 175 degrees. 

2. Pese perunat huolellisesti ja huuhtele kylmällä vedellä. Pistele perunoiden pintaan hammastikulla reikiä ja kuivaa perunat talouspaperilla. Kaada oliiviöljy mausteiden kanssa pakastepussiin ja lisää perunat. Pyörittele pussissa kaikki sekaisin niin, että mausteet tarttuvat perunoihin. Nostele perunat vuokaan. / wash potatoes well and rinse with cold water. Use a fork or toothpick to make some little snicks on the surface. Put them all spices in a plastic bag and add potatoes. Mix them all well as long as those spices has covered the potatoes well. Put the potatoes on baking dish/pan.

3. Kypsennä uunissa 1 1/2–2 tuntia. / Cook in the oven about 1 1/2–2 hours until they are well done.

4. Leikkaa perunaan viilto ja sujauta taskuun voinokare tai tuorejuustoa. / when they are cooked make a nice cut on the top and put a little bit of butter of cream cheese in it. Serve with grilled rainbow trout, veges and salads! And don’t forget the delicious dessert! My choice is Tesco New York Cheese cake! SO YUM!!!

Tarjoile perunat grillatun kirjolohen, salaatin ja kasvisten kanssa. Tarjoile jälkiruoaksi Tescon New York Juustokakkua, löydät sen Prismasta pakastealtaasta! 

Lämmintä Juhannusviikkoa kaikille!

PUS!

<3 LOLA



 

Grilli-Savustin – Muurikka / Smoking grill – Muurikka
Astiat – Iittala, Taika / Dishes – Iittala, Taika
Uunivuoka – Arabia, Uunikokki / Baking dish/pan – Arabia Uunikokki