“Hei Lola, olen 23-vuotias nainen ja ongelmani on, etten saa pidettyä makeanhimoa kurissa. Millä voisin vahvistaa kontrolliani? Kiitos jo etukäteen.” – Sanna

Hei Sanna. Päätin kirjoittaa vastauksen postauksen muodossa nyt tänne blogiini. Et ole ainoa, joka painii samanlaisen asian kanssa. Ongelma ei yleensä ole kontrollin puute, päin vastoin: liian voimakas kontrolli. Mitä enemmän asioita itseltämme kiellämme, sen voimakkaammin se saa meidät haluamaan noita kiellettyjä ihanuuksia.

Oli kyse sitten painonpudotuksesta tai -hallinnasta, en oikeastaan koskaan suosittele juuri sinulle maistuvien herkkujen kokonaan pois sulkemista. Mikäli kulhoon pilkottu parsakaali, porkkana ja kurkku laimeaan dippiin kastettuna ei sinulle oikeasti maistu, älä edes yritä pakottaa itseäsi “herkuttelemaan” niillä. Silloin ne eivät ole sitä herkkua mitä kaipaat, vaan tuntuvat pakkodieettiruoalta, mikä tekee asiasta kaksin verroin kamalampaa. Kevyitä herkkuja voi kokkailla itse helposti ja järkevästi suunniteltuna ne saa sisällytettyä vaikka jokaiselle päivälle, jos niin mielii. 

Hyviä kikkoja makeanhimon kanssa pärjäämiseen: 


  • Syö tasaisesti ja riittävästi 3-4:n tunnin välein. Jos sinun vielä viimeisen aterian, eli iltapalan jälkeen tekee mieli herkutella, herkuttele. Kun olet syönyt tasaisesti koko päivän, makea tökkää väkisinkin melko pian, etkä tule vetäneeksi övereitä. Makeanhimo ottaa usein vallan juuri siitä syystä, että aterioita on tullut skipattua. 
  • Älä kiellä itseltäsi nautintoja. Asennoidu rentoon painonpudotukseen/ -hallintaan: mitä rennommin uskallat syödä, sen paremmin tulet pärjäämään. Jatkuva ruoan ajattelu tekee meistä nälkäisiä ja nälkäinen olo saa meidät haluamaan ruokaa. Asennoidu siis ateriarytmiin ja pidä huoli, että ruoka maistuu hyvälle. Terveellisesti. 
  • Pieniä, parempia valintoja. Jokainen valinta jonka teemme, vaikuttaa tiettyihin asioihin elämässämme. Liikunta on hyvä tapa saada ajatukset pois ruoasta, lisäksi se ihan oikeasti taltuttaa ruokahalua. Makeanhimon sattuessa käväisepä siis pikku kävelyllä. Hyötyliikunta on hyväksi, mutta omaa jaksamistakin täytyy muistaa ja osata kuunnella: jos olet kipeä tai et jaksa, lepää. Älä orjuuta ja piiskaa itseäsi, se vie sinua vain taakse päin. 
  • Nauti kalsium-pitoinen jälkiruoka. Näitä ovat esimerkiksi pieni itsetehty smoothie tai rahka. Tämä vie pois makeanhimoa heti ruoan jälkeen. 
  • Juo riittävästi vettä ja kokeile vihreää teetä, se lievittää turvotusta. 
  • Jaa herkkuhetket. Tee herkkuhetkistä yhteisiä, hyviä hetkiä ystävien kanssa. Monelle herkkujen syöminen on tunnepitoinen juttu, ystävien seurassa voi helposti huomata, että omaa oloa voi hoitaa herkkujen sijaan sosiaalisuudella! Kokeile!


Älä stressaa herkuttelusta reissussa, salli itsellesi nämä ihanat mukavuudet. Arjessa on hyvä pitää itsellään tietyt rajat, ilman turhaa, kireää kurinalaisuutta. Kun muistat liikkua ja syödä säännöllisesti, mukautuu herkuttelukin siihen juuri niin kuin pitää.

Pidä itsesäsi huolta murunen! <3

PUS!

<3 LOLA