Mitä eroa on punajuurella ja keltajuurella? Suurin ero näissä kaveruksissa on väri, maku on hyvin samanlainen molemmissa, mutta itse kuvailisin keltajuuren makua hivenen miedommaksi ja makeammaksi. Punajuuren ja keltajuuren makuero on itseasiassa hyvin samantapainen kuin punaisen ja keltaisen kirsikkatomaatin välillä: punainen on napakampi, kun taas keltainen hieman hunajaisempi. Itse olen aivan hulluna molempiin, sekä kelta- että punajuureen. Ravintoarvoiltaan punajuuri ja keltajuuri ovat toisiinsa verrattavissa.
________________________
Do you have any idea what’s the difference between beetroot ja goldenroot/yellowroot? The biggest difference is actually just the color, but there is a little difference in taste as well. The taste in yellowroot is softer and a little bit sweeter, if you ask from me. The difference of taste is very similar as between red and yellow cherry tomato. What comes to the nutrition facts, they are very similar with each other, the beetroot and yellowroot. The other difference between these buddies is that not the goldenroot messes as much with its color as beetroot does.

Moni arkailee tuoreen punajuuren käyttöä peläten sen sottaavuutta. Keltajuuri on siitä helppo, että se ei juurikaan sotke. Toki nyt täytyy päästä sanomaan, että ei se punajuuren kokkaus aivan niin sottaista puuhaa ole kuin moni pelkää – kannattaa kokeilla, yllätyt varmasti. Väri lähtee muovisesta leikkuulaudasta hyvin pesemällä pois, kunhan et anna sen kuivahtaa.

Tänä kesänä ja syksynä olen kokeillut jos jonkinmoisia juuresreseptejä ja tulen niitä jakamaan täällä blogissa pitkin loppuvuotta. Olen kokeillut puna- ja keltajuurta monella eri tapaa monessa eri ruokalajissa ja yllättynyt, miten herkullisia makuyhdistelmiä näiden tyyppien kanssa saakaan loihdittua. Punajuuri ja keltajuuri sopivat upeasti niin keittoihin kuin pataruokiinkin, lisukkeeksi pihvitaikinaan sekä erilaisten kääryleiden täytteeksi sekä pastan joukkoon. Nyt jaan kanssanne aivan taivaallisen punajuuripestoreseptini, johon sain inspiraationi DeliVerden punajuurista.
________________________
Many is afraid to cook beetroot because of an idea of its messy color. The goldenroot is nicer buddy what comes to that as it’s not messing while chopping and cooking. But well, I need to highlight at this point the beetroot is not that messy as people actually thinks, better try, you may get surprised.

In this summer and fall I was very lucky to get some possibility to try different kind of recipes by using yellowroot and beetroot alongside with other fresh veggies, and I was able to create different kind of recipes. And ah, how surprised I got when tasted how absolutely wonderful tastes those beets give in different dishes. Those recipes I am going to share during the rest of year, I wish you all enjoy of them. Today I am sharing my beetroot pesto sauce recipe which I got the inspired by DeliVerde beetroots.

PUNAJUURIPESTO (TAI KELTAJUURIPESTO)
Tämä herkullinen punajuuripesto sopii ihananasti pastaan, dippikastikkeeksi kasviksille sekä kyllä, myös sipseille, sekä levitettäväksi leivän päälle. Voin myös lämpimästi suositella kokeilemaan tätä pestoa lisukkeena liha- ja kanaruokien kanssa.

Punajuuripesto (tai keltajuuripesto) resepti
– – –
● 2-3 isoa DeliVerde punajuurta tai keltajuurta
● 70 g pinjansiemeniä (tai saksanpähkinöitä)
● 2 valkosipulinkynttä
● DeliVerden tuoretta timjamia maun mukaan
● Oliiviöljyä (myös saksanpähkinäöljy ja macadamiaöljy sopivat ihanasti)
● Merisuolaa
● Rouhittua pippuria (tulisuille chili toimii mainiosti)
– – –
Valmistus:
1. Harjaa punajuuret hyvin tai kuori halutessasi (itse syön kuorineen, kuorittuna pestosta tulee hivenen sileämpää). Viipaloi punajuuret ja asettele siivut uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda punajuuria uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Kumoa punajuurisiivut korkeaan sauvasekoittimen kestävään kulhoon tai purkkiin. Murskaa sekaan valkosipulinkynnet, lisää siemenet tai pähkinät sekä timjami ja lorauta sekaan öljyä sen mukaan, miten paksua pestosta tahdot. Soseuta sauvasekoittimella.
3. Maista ja mausta sitten makusi mukaan merisuolalla ja rouhitulla pippurilla ja soseuta kertaalleen nopeasti. Lisää tarvittaessa öljyä.
___________________________
BEETROOT PESTO SAUCE
This beetroot pesto fits perfectly in pasta, as a dip sauce for veggies and even taco chips, on bread slices to replace the butter and also I can warly recommend to try it as a side of different kind beef and chicken dishes.

Beetroot (or goldenbeet) pesto sauce recipe
– – –
● 3 big beetroots or goldenbeets
● 70 grams of pine nuts or walnuts
● 2 garlic gloves
● Thyme
● Olive oil, walnut oil or macadamia oil
● Sea salt
● Pepper, crushed (or chili if you like)
– – –
How to prepare:
1. Rinse and brush the beets well (or peel if you like, I myself ever don’t). Slice the beets and set the slices on baking tray on baking sheet. Roast the beets on oven in 200 celsius degrees for 30 minutes. Let them cool well.
2. Put the beet slices on blender and add crushed garlic, nuts, thyme and oil by your feeling. More oil you add, more running the pesto will be. Start slightly. Blend until as smooth as you like.
3. Taste and then add some salt and pepper, afterwards slightly blend again. Add some oil if needed.