Makes no sense to me at all, but for some reason since I got home home hospital I started craving some Indian food. It actually started already at the ward and I suddenly told the nurse I so much want to have some Tikka Masala. She was not so excited about me wanting to have some spicy food after all the operations, but she was happy to hear I actually craved something and felt hunger. Luckily as a professional nutrition coach I handle it all perfectly what comes to the nutrition and different kind of diets and special needs, so when I got home I started to create new Asian style recipes suitable for my sensitive system right now. I am very allergic to garlic and most of peppers, also my pancreas and bowel set so many limits on my diet right now, for example not cherry tomatoes which I love most I am not allowed to eat anymore, neither onion or cabbage which I used to love like crazy. Also chicken is banned so in this recipe I am using beef instead, you can just very easily replace it with some chicken as Szechuan is usually served with.
______________________
Ihan hassua, mutta kun pääsin sairaalasta kotiin, aloin himoita ihan hitsin paljon intialaista ja kiinalaista ruokaa. Siis ihan tajuttomasti. Oikeastaan tämä alkoi jo osastolla ja sanoinkin hoitajalle heräillessäni, että nyt tekee mieli Tikka Masalaa. Hoitaja ei ollut ihan eniten innoissaan siitä, että mieleni teki tulista ruokaa kaikkien toimenpiteiden päätteeksi, mutta toisaalta hän oli erittäin hyvillään siitä, että mieleni teki ruokaa.

Onneksi ravitsemusalan ammattilaisena handlaan erityisruokavaliot ja erityistarpeet eri ruokavalioissa erinomaisesti. Joten heti kotiin päästyäni aloin kehitellä omaan terveydentilaani sopivia aasialaisia reseptejä kokeiltavaksi. Nyt jaankin oman tämän hetken lempparini: Szechuan nauta -reseptin. Szechuan -reseptissä mennään yleensä kana edellä, mutta itse en voi kanaa syödä, joten olen korvannut sen naudanlihalla. Voit kuitenkin helposti vaihtaa tilalle broilerin.

DELICIOUS SZECHUAN BEEF (OR CHICKEN) RECIPE
– – –
Szechuan sauce recipe:
• 0,6dl (1/4cup) low-sodium gluten-free soy sauce
• 2 tablespoons of maple syrup
• 1 egg yolk because I can’t tolerate corn (otherwise you can just use 1 tablespoon of cornstarch)
• 1 tablespoon of chili sauce
• 1 tablespoon of fish sauce
• 3 tablespoon of seasam oil
• 1 tablespoon of rice vinegar
• 1/4 teaspoon of powdered cinnamon
• 1/2 teaspoon of anchovy
• 1 teaspoon of ground ginger
• 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes
• (crushed garlic if you like, I would love, but can’t)
– – –
What else you need for my style Szechuan chicken or beef:
• 3 tablespoon of vegetable oil
• 1 small broccoli
• 1 big carrot
• 1/4 swede
• 1 red sweet pepper
• 1 chili
• 1/2 zucchini
400 grams of beef or chicken
• some boiled rice
_______________________
HERKULLINEN SZECHUAN NAUTA (TAI KANA) RESEPTI
– – –
Szechuan kastike resepti:
• 0,6dl vähäsuolaista, gluteenitonta soijakastiketta
• 2 rkl vaahterasiirappia
• 1 munan keltuainen (jos voit käyttää ruokavaliossasi maissia, voit korvata tämän 1 rkl maissitärkkelystä. Tässä myös hyvä vinkki, millä korvata maissitärkkelys monessa reseptissä)
• 1 rkl chilikastiketta
• 1 rkl kalakastiketta
• 3 rkl seesamöljyä
• 1 rkl riisiviinietikkää
• 1/4 tl jauhettua kanelia
• 1/2 tl anjovista
• 1 tl raastettua inkivääriä
• 1/2 tl murskattua punapippuria
• (lisäksi murskattua valkosipulia, itse lisäisin tätä, jos ruokavalioni sallisi. Ah, rakastan valkosipulia!)
– – –
Mitä muuta tarvitset Szechuan kana tai nauta -reseptiini:
• 3 rkl rypsiöljyä
• 1 pieni parsakaali
• 1 iso porkkana
• 1/4 lanttua
• 1 punainen paprika
• 1 chili
• 1/2 kesäkurpitsa
400 kanaa tai nautaa
• keitettyä riisiä

How to make Szechuan chicken or beef?
1. Whisk all sauce ingredients together in a bowl, taste, add spices if needed. (If you use egg yolk, do not add it before tasting, just in the end for making sure it’s safe. They safe in Finland there is no risk of salmonella when eating raw egg yolk, but there are different standards and methods in different countries so just do not take a risk)
2. Fry the beef or chicken in oil in pan, add rinsed and chopped veggies mix well. Add the sauce you have prepared and let it stew for around 10 minutes under the lid.
3. Boil the rise. I myself add a little bit of cream in it in the end to make it very smooth and yummy. That’s my little rice secret 😉
________________________
Miten valmistan Szechuan kanaa tai nautaa?
1. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään kulhossa, sekoita hyvin ja maista, lisää tarvittaessa mausteita. Jos käytät kananmunan keltuaista, lisää se vasta lopuksi maistamisen jälkeen. Suomessa Evira kertoo, että munan keltuainen raakana on ihan turvallista syödä eikä riskiä salmonellasta olisi, mutta itse pelaan aina varman päälle.
2. Paista liha pannulla öljyssä ja lisää pestyt ja pilkotut kasvikset. Lisää valmistamasi kastike ja anna sekoita hyvin, anna hautua noin kymmenen minuuttia.
3. Keitä riisi. Itse lisään riisiin kermaa lopuksi, näin saan siitä ihanaisen pehmeän, eikä tulisuus potki persuuksille yhtä hurjasti kuin ilman. Tässä pieni vinkkini täydelliseen riisiin 😉