Now I am sharing my tips to better gardening as I have promised. Not always I have been such a green thumb so I can promise anyone can get better by time and doing right things. What I am growing this year is not very much, (well not much when comparing to like my friend’s Kimberly’s garden – she has such a farm and let me tell you it’s all so fabulous. She really has everything from corn to fruit trees and tomatoes which are growing beautifully! And oh gosh she is also having chickens this summer which is so much my dream you know. Ahhh, I love to know someone matching my dreamy lifestyle so much.), but still something.

However, back to my own tiny garden and my tips as in Finland and elsewhere in Scandinavia these tips are so needed. It’s not obvious to make them plants grow fast and strong and what most important to me; by natural methods. In my garden I only use natural things and all is organic, even the soil. So that’s the first tip basically.
_____________________
Vielä ei olla edes kesäkuussa ja meikäläisen kasvimaa kukkii ja kukoistaa kuin keskikesällä. Mahtava fiilis. Olen kanavoinut todella paljon aikaa, energiaa ja fiilistä Picasson puutarhaan tänä keväänä ja kesänä. En ole aina ollut viherpeukalo, joten usko kun kerron, kenestä tahansa voi tulla sellainen. Kerrottakoon, että tänä keväänä menetin kuitenkin ihanat hortensiani jouduttuani äkisti sairaalaan, ne parat paleltuivat kun kukaan ei ollut nostamassa niitä yöksi sisälle. Vastassa oli todella kurja näky. Päätinkin, että uusia hortensioita en enää pihalleni tänä vuonna osta, niihin tarttui jotenkin huono energia tämän tapahtuman seurauksena. Investoinkin isosti pinkkiin ja vihreään ja päätin, että nyt laitetaan kaikki paukut syötäviin herkkuihin ja kukat saavat jäädä pienemmälle.

Kysymyksiä siitä, mitä multaa ja lannoitetta käytän ja miten ihmeessä paprikani antavat jo satoa, alkoi tulvia somessa kovaa vauhtia. Päätinkin siis, että nyt jaan taikani tänne blogiin, jotta kaikki halukkaat saavat napata ne taskuihinsa ja kokeilla miten ne itsellänne toimivat.

1. Use soil that suitable for organic planting
What I have seen during these past springs and summers, the soil really matters. What really works the best with my plants is high-quality organi soil like Biolan >> that’s what I am using in this summer.
– – –
2. Set the plants on the best place for them to grow
Most of plants need heat and sun enough to grow, some of them are fine when staying in a shadow and some of them dies if it’s too hot which kinda never happen in Finand – our problem is that it’s just too cold. I am not the best with flowers, but what comes to eatable plants I am pretty good. I have seen the best place for plants, if you don’t have a greenhouse, is to set them near window. They do love it how the sunlight comes towards them and also from behind by mirroring the light from the glass. So I have set mine at front of the windows which have made some magic happen this spring. Of course it depends on how your windows have been placed on the house, where the sun rises from and where it sets down. My tip is anyway to choose the most sunny pot on your yard, patio or balcony for planting.
______________________
1. Valitse luomuviljelyyn sopiva multa
Mullalla on ihan oikeasti väliä. Olen kokeillut kaikkea Biolanista Kekkilään, Pirkkaan ja Rainbow-multaan ja todennut, että Biolanilta löytyy se parhain. Mikä taasen heidän puutarhanmullastaan on mielestäni parasta, niin tämä: Biolan Luomu istutusmulta >>
– – –
2. Valitse paras paikka kasveille kasvaa
On kasveja, jotka vaativat paljon valoa, toiset taas ovat ihan okei vähän varjoisammassakin. Ota siis selvää, millaisen kasvupaikan kukin kasvisi tarvitsee. Itse olen huomannut, että paras kasvupaikka esimerkiksi tomaatille, kirsikkatomaatille, paprikalle ja suippopaprikalle on ikkunan edessä. Ne rakastavat kun auringonvalo puskee niitä suoraan kuonoon sekä takaa päin valoa ikkunasta heijastellen. Tämä on tehtyt taikoja omalle sadolleni tänä keväänä.

3. Use right kind of fertilizer
What I have learned, some fertilizers just help plant to make more some leafs, not them fruits. The leafs takes so much energy from the plant to grow so the harvest may will be tiny just because of that. I myself am using Greencare products >> For example chicken and horse poo can be just too strong for many plants like cherry tomatoes and sweet peppers, it just encourage the plants to grow more leafs, not fruits.
– – –
4. Get rid of soakers by time
What comes to lots of leafs, remember to cut them of by time regularly to make sure your plant has energy and nutrition enough for them fruits it is suppose to give you
________________________
3. Valitse oikea lannoite kasveille
Käytä oikeanlaista, luonnonmukaista lannoitetta. Tiesitkö, että esimerkiksi kanankakka ja hevosenkakka ovat ihan liian tujuja mm. tomaatille, kirsikkatomaatille, paprikalle ja suippopaprikalle? Kyllä, kanankakka ja hevonkakka innostavat niitä tekemään vaan lisää lehteä, ei itse hedelmää. Itse käytänkin Greencare-lannoitteita joista Puutarhan Kesä -lannoite >> sopii koko kasvimaalleni kukista kasviksiin.
– – –
4. Harvenna lehtiä säännöllisesti
Tämä on tärkeää, jotta hedelmille riittää ravintoa kasvaa makeiksi, ravintorikkaiksi, värikkäiksi ja pulleiksi. Käy siis harventamassa kasviesi lehtiä säännöllisesti, jotta niiden kasvuvoima ei mene turhaan lehtiin.

5. Rinse regularly, but not too much – listen to the weather
There is no such an amount to tell how much you should rinse your plants daily, you really need to see how much do they soak the water and listen to the weather: hotter it is, more water they will need. Still especially in Europe it’s very important to check out the weather of next 10 days to actually see how to treat your plants the best way during the week. If’s going to rain tomorrow, let’s pamper your plants with little less water today.
_ _ _
6. Keep herbs beautiful by picking them up smart way
The best way to pick your herbs up to eat is choosing the biggest ones from here and there, not all from the same area. Let the smaller parts grow by time, do not horry them up.
_____________________
5. Kastele säännöllisesti, mutta älä liikaa – kuuntelee säätä
Ei ole tiettyä määrää, mitä kukin kasvi tarvitsee vettä vuorokaudessa. On osattava tunnustella multaa ja seurattava niiden viihtyvyyttä. Kasvien vedentarpeeseen vaikuttaa mullan laatu, ilmankosteus ja kuumuus. Tarkastele säätä koko seuraavalta 10 vuorokaudelta: jos huomenna sataa ja tänään on viileää, jätä tänään kastelematta, jos taas koko viikko porottaa hellettä, huolehdi siitä, että kasvisi saavat vettä tavallista enemmän.
_ _ _
6. Pidä yritit kauniina ja runsaana poimimalla ne fiksusti
Älä hoputa yrttejä, anna niille aikaa kasvaa. On aika poimia yrtit, kun niiden varret ovat pitkät, virheät ja lehdet suuria. Anna niiden siihen asti nauttia olostaan mullassa. Poimi yrttejä sieltä täältä, älä vain yhdestä kohtaa pitääksesi yrttimaasi kauniina.

7. Animals have an amazing power to help plants to grow
My plants have never grown better before Picasso started his gardening. Sounds crazy, I know, but I do mean it, really. He loves the plants and treats them well, he goes sniff them daily and my plants seem loving it. However, also birds can do some harm so it’s better to protect your plants like strawberries from them by scaring them away. I myself like funny stuffs like this one >> omg I love it!
_ _ _
8. Protect your plants from predators
I have a huge bunny visiting at my yard. Trees have been covered well, but I have been thinking when he gets curious of my veggies, too. Not yes he has, so I am not very sure if rabbits are interested in something else but only apple trees and so on.
________________________
7. Eläimet auttavat kasveja kukoistamaan
Ette tietenkään usko tätä kun kerron, vaan pidätte minua höpsähtäneenä muijana. Olkoot niin, mutta näin se vaan on, että eläimillä voi olla uskomaton voima kasvien kasvussa. Anna lemmikkiesi siis vierailla puutarhassa (jos he osaavat käyttäytyä, minun pihallani ei nostella kinttua) ja nuuhkia kasveja. Omat kasvini eivät ole koskaan kasvaneet yhtä upeasti kuin Picasson puutarhanhoidon myötä. Hän käy joka päivä omalla kasvimaallaan nuuhkimassa kasvit, yrtiti ja kukat.
_ _ _
8. Suojaa kasvit petolinnuilta ja -eläimiltä
Voihan pupu! Omalla pihallani käy aivan jättimäinen pupujussi pomppimassa. En tiedä ovatko jänikset niinkään kiinnostuneita vihanneksista, paprikasta ja tomaatista lähinnä, mutta puut on parempi suojata näiltä torahampailta verkolla. Myös linnut innostuvat helposti vierailemaan esimerkiksi mansikkamaalla, joten on hyvä varautua niiden häätämiseen pihaltasi hellällä kädellä. En hyväksy elektronisia vempeleitä, itse luotan perinteisiin variksenpelättimiin ja omaan ääneeni. Törmäsin kautta aikojen mahtavimpaan variksenpelättimeen somessa, tässä linkki siihen >>

9. How to help plants when bees are not visiting them?
Bees are very important for plants and flowers, so keep protecting them – they won’t hurt you when you don’t hurt them. The damn wasps are different thing. Bees are perfectly adapted to pollinate, helping plants grow, breed and produce food. If not bees are showing up at your yard in the summer, you can help them by yourself too with very easy trick. Just do it yourself by tapping the flowers slightly with the cosmetic cotton stick.
_ _ _
10. How to get rid of wasp on yard?
I do not accept anything else but very humane ways to get rid of anything harmful what comes to the nature and animals. Not at my yard nor in my house you will kill anything (but yourself if you are very much willing to). At first if wasps are bothering you, make sure you do not have anything sweet around like sweets or soda, juice etc. which keep luring them like crazy. Also, they say putting a fake nest to hang on from the roof tells them the area is already taken which should keep them away.
______________________
9. Miten auttaa kasveja ilman mehiläisiä?
Mehiläiset ovat elintärkeitä luonnolle, kasveille ja kukille. Jos mehiläiset eivät jostain syystä vieraile pihallasi tänä kesänä, voit auttaa pölytyksessä itse. Kokeile tätä helppoa kikkaa: töpötä kukat itse vanupuikolla.
_ _ _
10. Miten päästä eroon ampiaisista pihalla humaanisti?
En hyväksy muuta kuin humaanit torjuntatavat, oli kyse mistä tahansa. Minun kodissani ei tapeta ketään tai mitään. Jos ampiaiset ovat kiusanasi pihalla, hankkiudu ihan ensimmäisenä eroon kaikesta niitä houkuttavasta ruoasta ja juomasta sekä muusta makeasta, jonka perään ne hinkuvat. Lisäksi olen kuullut, että tekopesän ripustaminen terassin kattoon ihan oikeasti auttaisi, se viestii ampiaisille, että alue on jo varattu ja ne painuvat muualle. En tiedä miten asia toimii todellisuudessa, mutta kannattaa kokeilla, jos ampiaiset käyvät riesaksi.