Something amazing happened very recently. You know I LOVE great conversations, especially with women who actually has something to say and who knows what they are talking about, hard to find these days you know, that’s why I mostly talk to men. However, that’s the amazing thing that hit me very suddenly and gave me such an inspiration to write this post now as I feel this subject is something we really should talk about more. Bigger way. It’s a real thing! So this is how it went: my friend had sent me a parcel from overseas and I needed to register it at Finnish customs. I had never done it before, it was totally new for me so I called to customer service of customs of Finland. The lady answering on the phone was very kind and told me I very easily could do it online in 2021. She offered to help me with it by phone and gave advises online how to do and what button to tap. What a great service I got! I needed to verify my identity by using my bank IDs and that was the point I said: “That’s amazing you have this feature on your website as a mandatory action today, so much harms happen when you don’t have to verify your identity a safe way”. And that’s where it started from. We drifted to talk about the privacy on internet, the safety of online life and about how people should think about more how do they act on internets and when using Apps. Too bad I can’t remember the name of the lady who I talked with, but such a big thank you again for her for such an amazing conversation. I wish this post makes my readers think about these important things more, as well.
________________________
Vastikään sattui ihan mahtava juttu. Tiedäthän, miten RAKASTAN hyviä keskusteluita, etenkin naisten kanssa, joilla on sanottavaa ja jotka tietävät mistä puhuvat. Todella vaikeaa löytää tällaista tänä päivänä, jonka vuoksi käynkin näitä keskusteluita pääsääntöisesti miesten kanssa. Oli miten oli, tällainen upeus pääsi yllättämään minut aivan puskista ja käyty keskutelu inspiroi minut kirjoittamaan nyt tästä aiheesta teillekin. Aihe on nimittäin todella tärkeä ja siitä pitäisi puhua enemmän. Avoimesti.

Miten tämä sitten tapahtui? Tässähän kävi niin, että soitin Tullin asiakaspalveluun, sillä ystäväni oli lähettänyt minulle paketin ulkomailta ja siitä piti tehdä tulliselvitys. Minulla ei ollut mitään käsitystä miten se tehdään, joten soitin perinteiseen tapaan asiakaspalveluun. Sain aivan huippupalvelua ja asiakaspalvelija tarjoutui auttamaan minua tekemään tulliselvityksen netissä hänen opastuksellaan. Palveluun tuli kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mikä sai minut todella hyvilleni – turvallisuus on minulle todella tärkeä asia. Tämän fiiliksen innoittamana suuni päästi ilmoille ajatukseni: “ihan mahtavaa, että täällä täytyy tunnistautua verkkopankkitunnuksilla, nykyään kun kaikkea käytetään netissä niin väärin”. Ja tästä se alkoi. Ajauduimme keskustelemaan todellakin pintaa syvemmin internetin turvallisuudesta, evästeistä, mille kaikelle annamme luvan surffaillessamme eri Appeilla ja sivustoilla, ja kuka kuuntelee ja seuraa toimintaamme online-maailmassa. En muista asiakaspalvelijan nimeä, mutta vielä kerran iso kiitos tästä mahtavasta keskustelusta. Toivon, että tämä postaus herättää nyt teitä kaikkia tämän tärkeän asian äärelle ja pistää hoksottimet käymään eri sykkellä, kun seuraavan kerran hyväksytte taas uusia evästeistä ja sivustojen käytäntöjä.

Do you really read what you accept online?
Every sites are talking about their privacy policy these days. All the sites are telling you they are using cookies and that you need to accept that to continue. Like very automatically most of people just click “accept” without reading, without being aware what does it mean and what they actually are accepting even.

I can remember, back in the days, someone said there was Aleksander Stubb’s picture used on eyeglasses ad somewhere overseas. It has happened the way the picture had been loaded on some kind of a site which has asked a permission to use the camera and gallery pics. That’s what Facebook, Instagram, WhatsApp and kinda all other Apps ask you to accept to use their services. Have you ever been thinking what clicking “accept” in this case actually means? What are you giving them a permission for? Have you been thinking there is always someone seeing what kind of pics you take of yourself and what ever you are picturing at by your phone? Is it about people are not aware of it or about they do not care about it?
_______________________
Luetko todella mitä hyväksyt?
Lähes jokainen sivusto tänä päivänä ilmoittaa evästeistä ja kertoo, kuinka tärkeää yksityisyytesi heille on. Sinun on hyväksyttävä heidän käytäntönsä jatkaaksesi sivustolla surffailua ja surullista kyllä, suurin osa netin käyttäjistä painaa “hyväksy” tutustumatta tuon taivaallista siihen, mitä todellisuudessa hyväksyy. Hyväksytkö sen, että sinua voidaan seurata puhelimesi kameralla tai läppärisi web-kameralla, kuka tietää, jos ei lue.

Muistan takavuosina jonkun kertoneen, että Aleksander Stubbin kuva oli päätynyt silmälasimainokseen josssain päin ulkomailla. Tämä oli ilmeisesti tapahtunut siten, että kyseinen kuva oli ladattu jollekin sivustolle, joka oli pyytänyt lupaa saada käyttää kameran ja gallerian kuvia omiin tarkoituksiinsa. Tätä samaa kysyy Facebook, Instagram, WhatsApp ja lukuisat muut Appit ja sivustot. Oletko miettinyt, mihin annat luvan, kun hyväksyt tämän? Kuka näkee kuvat, joita et välttämättä edes jaa minnekään, ja mihin ne voivat päätyä? Onko kyse siitä, että ihmiset eivät ole tietoisia näistä vaaroista vai siitä, että he eivät välitä?

More worried I am about the personal information and about how much harm someone can cause by using them. That’s why it’s very important more sites would ask you to verify your identity just like by bank IDs or so to make sure it’s really you who’s using the site and services. Not in 2021 I would ever again send pic of my driving license to any sites to verify anything. Neither, as the customer service of customs told me, writing the social security number up on email or anywhere else online, is the worst and most dangerous thing. You never know where it goes, but surely it will be saved somewhere and stays there.

About DNA issues I am very worried about, too. There are different kind of bio banks in hospitals and also at private centers collecting DNA of people and also services telling you by sending your DNA sample they will help you to find out more about your roots and so on. Have you ever been thinking where the sample goes after all? Have you been thinking how someone could use it wrong way? I would not be surprised (with my luck LOL) if one day I got arrested to be a murderer, because my DNA was found somewhere just because I had given my DNA sample with all rights for someone without thinking. Please, think before act.

Of course if we keep thinking about it all too much it just will drive us crazy. So let’s find a balance with privacy things just as with other things I keep talking about as well. It’s all about the balance, right. Still, please be careful, read before accepting and THINK what kind of Apps and sites you are using and if it’s necessary to give a permission to use all your pics and other information you are having on your phone. It’s always better to be smart than a moron. Really.
_______________________
Enemmän olen kuitenkin huolissani henkilötietojen väärinkäytöstä netissä. On erittäin tärkeää, että yhä useampi sivusto pyytää tunnistautumista pankkitunnuksilla, jotta mm. ostoja tai ilmoituksia netissä voi suorittaa loppuun. Itselläni on kokemusta siitä, millaista harmia henkilötunnuksen väärinkäyttämisellä voi toisella aiheuttaa. Tullin virkailija kertoikin, että se kaikkein pahin asia on kirjoittaa henkilötunnus tekstimuodossa esimerkiksi sähköpostiin tai muuhun suojaamattomaan viestintävälineeseen. Se, mihin se tallentuu ja mille sateliitille se jää, ei ole koskaan varmaa, mutta jonnekin se takuuvarmasti tallentuu. Itse en enää koskaan toimittaisi myöskään kuvaa ajokortistani tai muista henkkareistani todentaakseni henkilöllisyyttä online millekään sivustolle tai palveluntarjoajalle. Se aika on todellakin ohi.

DNA-asiat ovat isosti oma huoleni. Nykyään on kaikenmaailman biopankkeja niin sairaaloissa kuin yksityisillä klinikoillakin, jotka keräävät DNA-näytteitä erilaisiin tutkimuksiin hyvässä tarkoituksessa. Lisäksi on palveluntarjoajia, jotka kertovat auttavansa sinua sukujuuriesi selvittelyssä, kun toimitat heille DNA-näytteesi. Nyt haloo! Oletko pohtinut, minne etenkin näiden yksityisten klinikoiden DNA-näytteet sitten lopulta päätyvät? Vaikka riskit olisivat pienet, tulee niistä ilmoittaa ja olla tietoinen. Itse en yllättyisi (omalla creisillä tuurillani haha) yhtään, jos joku päivä minusta tehtäisiin pidätysmääräys murhasta siksi, että antamani DNA-näyte kaikkine oikeuksineen olisi päätynyt rikospaikalle. Olkaa kilttejä ja miettikää ennen kuin toimitte.

Totta kai, näissäkin asioissa, kuten kaikessa terveydestä hyvinvointiin ja itse elämään, on löydettävä tasapaino. Jos alamme kauhistella kaikkea, ei sekään ole hyväksi. On kuitenkin tärkeää, että asioista ollaan tietoisia ja kiinnostuneita, jotta voimme tehdä tietoisia päätöksiä ja olla varmoja toiminnastamme. On paljon mageempaa olla fiksu kuin idiootti. Ihan tosi.