Sometime you find something very precious very accidentally. Just like a new favorite recipe by being creative, meeting your new best friend by visiting at library or finding a new favorite place to relax while walking in a nature. Yassss! I mean, the last one happened to me and my friend on Monday.

We haven’t seen each other for 2 years. Mostly because there is almost 400 miles distance between us. Now he was visiting close with his parents and we decided him traveling to me on Monday. As a truly nature lovers I knew he would love to go for a long nice walk in Ruissalo. So I took him there. After 4 miles such a nice walk and conversations we noticed a lovely wooden house getting closer and closer. I told him I knew it was a cafe, but I had never visited, because to be honest I had no idea if it was ever open or not. As a curious persons we decided to find it out!
______________________
Joskus parhaiden asioiden äärelle eksyy ihan vahingossa. Niin kuin vaikka uuden reseptin, kun uskaltaa olla luova. Tai sitten sitä saattaa löytää itsensä istumassa uudessa lempi kahvilassa keskellä luontoa, ja ihmettelemässä elämän ihmeitä ja pieniä taikoja. Näin kävi minulle ja ystävälleni maanantaina, ja kokemus oli niin veikeä, että se on pakko jakaa kanssanne täällä blogissa. Kera lämpimän suosituksen.

Tapasin ystäväni pitkästä aikaa, siis todellakin pitkästä aikaa, sillä emme olleet nähneet toisiamme pariin vuoteen! Luontohöperöinä suuntasimme Ruissaloon, tahdoin näyttää hänelle ne polut ja männynkäppyrät, jotka vievät mieleni rennon äärelle. Olimme taittaneet matkaa reilut viisi kilometriä, kun edessä häämötti punainen tupa. Tiesin sen olevan, tai ainakin olleen kahvila, mutta en ollut koskaan siellä käynyt, sillä oli aina jäänyt epäselväksi, oliko se auki. Nyt päätimme ottaa asiasta selvää.

It was 10:57am when we got there. And they were just opening the cafe in 3 minutes. We felt so lucky! I had my little Picasso with and right away started to hope they have something for him too, because as you know, he has terrible allergies.

When I stepped inside it was such an enchanting moment. It felt like a little palace and grannyland same time. It was hot doughnuts smelling there and oih, wonderful lady behind the desk baking them all by herself. There was a lovely pink room which took my breath and made me sigh aloud. Everything was so sweet, lovely and beautiful. It felt so good there!
______________________
Kello oli 10:75, ja Ruissalon Kahvila oli kuin olikin juuri aukeamassa. Sisällä leijaili tuoreen munkin tuoksu, ja kahvilan mitä suloisin sisustus pisti mieleni heittämään kuperkeikkaa ja tanssimaan samaan aikaan. Voi juku! Tällainen paikka, enkä ollut koskaan poikennut peremmälle!

Tiskin takana leijaili hyvän tuoksun lisäksi myös ihana täti, jonka lempeys täytti kahvilan lämmöllä ja hyvällä mielellä. Valikoimasta löytyi terveellistä ja herkkullista, ihan jokaiselle jotakin. Jopa pikku-Picassolle, joka on niin kovin allerginen kaikelle.

❤️ This cafe bakes HUGE sugar donuts. They are bigger than my head!
❤️ I can recommend the stuffed buns for early lunch.
❤️ There’s a very good selection of drinks.
❤️ The cafe is my favorite one by now and I’ll visit here often.
______________________
❤️ Ruissalon Kahvila leipoo sellaiset jättimunkit, että oksat pois!
❤️ Kahvilan täytettyjä sämpylöitä suosittelen lämpimästä lounaaksi.
❤️ Ruissalon Kahvilan juomavalikoima yllätti todella positiivisesti.
❤️ Kahvilan fiilis ja miljöö tekivät syvän vaikutuksen. Täällä tulen käymään usein.

Picasso also got his own lettuce which made him most happy! Look at this happy face!

Ruissalo Cafe is open year around, I had no idea so this information made me most happy. I am already thinking of cold winter days and myself sitting in pink room by sipping tea. This kind of little things can be very big ones, the best ones, when you become aware of the little magic of the life and world.
______________________
Picasso herkutteli salaatinlehtensä hyvällä ruokahalulla. Nam nam, oli kuulemma Varsinais-Suomen parhaat lehtivihreät!

Ruissalon Kahvila Punainen Tupa on avoinna vuoden ympäri. Tämä tieto teki minut todella iloiseksi. Näen itseni jo vaaleanpunaisessa huoneessa siemailemassa teetä kylminä talvipäivinä. Oih! Tällaisia ne ovat, ne elämän ihanat pienet, suuret ihmeet ja taiat. Nautitaan niistä.