I have always made jokes about aging. Aging is natural part of being human, it happens to all of us. I have seen the same way as photoshopping misleads teenagers it misleads middle-age people, too. As a model I can tell there are makeups, plastic surgeries and photoshop boosting the markets when we talk about aging. And beauty. When we watch TV from Hollywood we can see flawless skins with no wrinkles, butts without cellulite and body without any rolls. Now I give you a very simple example: if we have filters even in our cellphones on Instagram and Snapchat, what makes you think there’s no filters in cameras they make tv shows with? And we all know what filters do, so I don’t have to keep going. What I think is that filters are fine, it’s not stupid to use them but it’s stupid to chase the look you see on TV or on Instagram. Keep focus on real reality, not the “reality” you see on TV but what you see with your own eyes on beach and by pool.

After filters I need to mention them plastic surgeries. I think it is all fine as well, I don’t mind if people spend their moneys for that as long as they are not taking lawn for that. I know some people do and it gives me goosebumps. But.. if you think it’s fine and it’s worth it, oh let’s do it. Your life, not mine. Sometime surgeries go well, but not always. Before even thinking about that I can only recommend to watch some pictures of failed operations. I know people who has done surgeries, and people who has never went to under the knife. And I need to say I mostly admire them who still has their natural faces after 60. Oh la la, you should see my California friend “M” near my grandma’s age. I almost fainted when heard her age first time, I couldn’t believe it! M has taught me so much about aging, especially it’s not just about her look but her lifestyle – it’s what boosts her beauty, for sure! When you see your grandma going to gym 4 times in week, lifting weights and kicking butts with her attitude, call me! Because this is what makes me happy – wellbeing older people. M is my goal, definitely!
______________________
Olen aina tehnyt huumoria ikääntymisestä. Ikääntyminen on luonnollinen osa ihmistä, se tapahtuu meille kaikille. Olen huomannut, että siinä missä photoshopaaminen johtaa harhaan ja aiheuttaa paineita nuorille, tekee se sitä samaa myös keski-ikäisille. Olisikin tervettä muistaa, että kosmetiikka, kauneuskirurgia ja Photoshop boostaavat markkinaa ikääntymisestä ja kauneudesta puhuttaessa. Kuka siis huijaa ja ketä? Kun katsomme TV:tä Hollywoodista, näemme virheettömiä ihoja ilman ryppyjä, pyllyjä ilman selluliittia ja vartaloita ilman makkaroita. Annanpa hyvin yksinkertaisen esimerkin: jos meillä kulkee filterit mukana puhelimessa, niin mikä ihme saa sinut uskomaan, ettei niitä olisi elokuvakameroissa? Kaikki tiedämme, mitä filterit tekevät, joten minun ei tarvitse jatkaa aiheesta. Olen itse sitä mieltä, että filterit ovat fine. Ei ole typeryyttä käyttää niitä, vaan typerää jahdata filteröityä “todellisuutta”. Pidä siis fokus todellisessa realityssa, siinä, mitä näet omin silmin rannalla ja uimahallissa.

Filtereistä kauneuskirurgiaan. Aivan fine sekin, minua ei liikuta, jos tuhlaat rahasi huulitäytteisiin ja otsaryppyjen silotteluun. It’s all your money! Hurjan paljon pieleen menneittä toimenpiteitä sekä livenä että lehtien sivuilla nähneenä, uskon itse pysyväni kaukana botoxista ja filleristä. Näitä epäonnistuneita tarinoita kannattanee silmäillä ennen kuin kipittää intopinkeänä veitsen alle. Itse ihailen heitä, jotka painelevat menemään luomukasvoilla yli kuusikymppisinä ja tuntevat olonsa elinvoimaiseksi. Eli pienessä pähkinänkuoressa heitä, joilla on terveet elämäntavat. Itse haluan olla pullantuoksuinen tanssijamummo. Eli sellainen lanteenvatkaaja cool-mummo, joka kiipeilee portaita ja zumbaa, joka leipoo kotona pullaa ja paapoo papparaistaan.

I’ve been thinking of aging lately. I just turned 27 years myself and I have already seen some issues the aging gives. Like wrinkles, stronger freckles, cellulite harder to get rid of, slower metabolism which why easier to gain weight, and also get rid of it, and so on… I don’t know if I am early after all! And then the mental side: “I have’t achieve as much as I should”. Let me tell you something:__________________. This it is. Wordless lightness. Peace of mind. That’s something that asks more understanding and capacity than people usually have. More brains and psychology we can handle and understand, more we can handle and understand ourselves. Demanding persona always finds a new target to work for, and very often the new target pops up when we are still fighting for the current one. We want more – we are performers. Very rare we are happy for the average, as most of people would be happiest for. We are all or nothing personas, we demand more from ourselves, the most. After experiencing two burn outs in my life I can say, it is just very smart to understand no matter how much we actually achieve, we will never get finished with ourselves. Not as along as we are working just with out bodies. It will end, and the final peace of mind will reach us after we have worked it all with our own mind. And that’s the only thing that actually can give us the real joy and enjoyment. Because without those the things what we do actually don’t matter at all. The life doesn’t matter. And it should.

I am not worried about aging, because I can’t avoid it. No one can. We can use filters, wear makeup, do plastic surgery or use photoshop, but it won’t change the fact: we all are aging. And so what? What do you want from life then? Stay young forever, huh? Why? I feel it would be very boring, it would be like too easy game you can win without challenge over and over again. I wouldn’t play it, because I can’t stand things with no sense, and the same way I can’t stand people always choosing the easy. And this is actually the reason why I love the life so much, and why I don’t stress about aging. Because it makes sense. It happens to all of us despite the gender, status or look. It shows after all no one is better than other, we are all the same, we are all humans. You can be poor or rich, but it doesn’t change the fact you are mortal.

So what if we just face the fact of life and time we are actually having here, start to appreciate it, and finally living it up.
______________________

Olen viime aikoina pohtinut ikääntymistä. Täytin juuri 27, ja pieniä ikääntymisen merkkejä on ollut ilmassa jo parin vuoden ajan: rypyt, vahvemmat pisamat, ihon epätasaisuudet, muutokset rasvakudoksessa, työläämpi painonpudotus ja niin edelleen. Ehkä olen ajoissa näiden ikääntymisjuttujeni kanssa, ehkä toiset kokevat niitä vasta päälle kolmenkympin. Ja sitten se mentaalipuoli, ajatus siitä, että en ole saanut elämässäni aikaiseksi sitä, mitä olisi pitänyt. Kerronpa nyt jotakin: _____________. Tässä se on. Sanaton keveys. Mielenrauha. Asia, jota ei voi työstää keholla pois. Asia, joka vaatii enemmän ymmärrystä kuin mihin monella riittää järki ja kapasiteetti. Mitä paremmin ihmisen aivoja ja psykologiaa ymmärrämme, sen paremmin voimme ymmärtää myös itseämme. Vaativa persoona keksii itselleen aina uuden tavoitteen, ja usein se tavoite muodostuu vielä aiemman tavoitteen ollessa vaiheessa. Haluamme lisää, enemmän – olemme suorittajia. Tunnemme itsemme laiskaksi, kun suorittaminen vähenee. Suorittajalle harvoin riittää keskiverto, olemme kaikki tai ei mitään -tyyppejä. On siis vain fiksua ymmärtää, että saavutettuamme jotakin suurta, emme todennäköisesti koekaan suurta tyytyväisyyttä ja anna itsellemme lopullista rauhaa, vaan tyytymättömyyttä ja tarvetta tehdä enemmän. Se rauha saadaan korvien väliin ihan muulla tapaa kuin tekemällä, ja vasta sen myötä voi kokea tyytyväisyyttä ja riittävyyden tunnetta asioista, joita saavuttaa elämässä. Ilman sitä asioilla ei juurikaan ole merkitystä, mikä syö merkitystä tavoitteilta, sekä olemassaololta itseltään.

En ole huolissani ikääntymisestä, sillä ymmärrän sen olevan välttämätön paha, jota meistä kukaan ei pääse karkuun. Voimme käyttää filtereitä ja piiloutua meikin alle, mutta se ei muuta sitä faktaa, että me kaikki ikäännymme. Ja mitä sitten? Mitä muuta elämältä haluaisit? Ikuista nuoruuttako? Kuolisin tylsyyteen, ihan todella. En voi sietää asioita, jotka eivät tee järkeä, enkä ihmisiä, jotka valitsevat aina helpon. Ikuinen nuoruus olisi kuin peli ilman haastetta, peli, jonka voittaisi kerta toisensa jälkeen. Inhoan sellaisia pelejä, sekä huonoja häviäjiä. En lannistu, jos kohtaan itseäni paremman – päin vastoin, kiinnostun. Motivoidun. Elämä tekee järkeä, samoin vanheneminen. Siksi en ole huolissani, olen jopa innoissani. Tykkään elämästä, ja ennen kaikkea siitä, minkä vanheminen todistaa oikeaksi: olemme kaikki samaa varallisuudesta tai statuksesta huolimatta, emme voi ostaa nuoruutta. Totuus on, että olemme kaikki kuolevaisia.