Every winter I gain few kilos (6-7 pounds). The cold weather makes me feel more hungry which is awful but it’s just how my body tells me it’s winter. Also there is something else but just the bigger hunger.. all lovely Christmas foods like cookies and pastries, ham and turkey and the worst (loveliest!) thing ever  – the chocolate. I am such an addict. In Finland we have lots of lovely Christmas chocolates from Fazer, they have such a beautiful fillings like raspberry&yoghurt, soft caramel, nut fillings we call Geisha and also white chocolate&milk chocolate mix. Ah! I really love the Christmas time with all these sweets and foods.

_______________________________________

Talvella painoni nousee aina muutaman kilon. Sen lisäksi, että ilmojen kylmeneminen vaikuttaa minuun hyvin nälkäisellä tavalla, tulee suuhun pistettyä jos jonkinmoista herkkua sohvannurkassa pimeinä iltoina. Joulunaika tuo tullessaan piparit, joulutortut, ihanat joululaatikot, kinkun, ja oman heikkouteni – konvehdit. Joulunajan voi tietysti kulkea sitkeästi kevyellä linjalla, mutta minulta se vie joulumielen. Tammikuussa alkaa raikas startti hyvällä motivaatiolla, sillä näiden kahden loppuvuoden kuukauden aikana ehtii syödä joulumakuja kyllästymiseen asti. Uuden vuoden jälkeen kehoni suorastaan kaipaa puhdistautumista ja energiatasot ovat runsaskalorisen ajanjakson jälkeen niin korkealla, että rauta nousee ihan uudella voimalla. Tammikuussa onkin luvassa juttua kehon luonnollisesta puhdistamisesta ruokavalion ja liikunnan avulla.

But.. I have my tricks to keep the diet up during all Christmas and New Year and now I am sharing them with you. Very simple way I make sure I won’t over eat or gain over much but still enjoy this time and food as much as I want.

_______________________________________

Minulle on tärkeää noudattaa ruokavaliota vuodenajasta ja juhlakaudesta huolimatta. Ruokavaliossa pysyminen ei tarkoita laskemista ja kurinalaisuutta, vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan omasta perusperiaatteestani kiinni pitämistä. Tämä periaate on, että kaikki päivän ateriat tulee nauttia, eikä edes kiire saa olla tekosyy sille, että jokin ateria jää välistä. Tällä yksinkertaisella kikalla pidän huolen siitä, että ei tule vedettyä övereitä – ainakaan vahingossa. Kun verensokeri pysyy tasaisena pitkin päivän, pysyy poissa myös ei-toivotut mieliteot sekä se kaikkien inhoama illan suussa koittava loputon nälkä.

I am the boss, that’s how it works.

Pressing and pushing never works with me with dieting or any result hitting. If I really want something I will motivate myself to hit it. I am the best motivator for myself because I know myself so very well. I know what works and what doesn’t and what I need to do to make myself to carry on. I am the boss with eating not anyone else – I make all the decisions. 

But.. back to the holiday eating. The food is huge part of Christmas spirit and I really need it to feel happy. There is nothing wrong with it, hey! It’s still very important to me to keep the diet up while holidays because this is the only way I won’t start to over eat. If I skip meals I start to want everything especially sweets. So the following diet doesn’t mean any counting or hard dieting – not at all! To me it’s very simple and only means keeping up the regular eating. When I choose high-quality ingredients that keeps me sated till next meal and drink water enough I am the winner. This is all I need to do to stay fit year round.

_______________________________________

Täysin omilla ehdoilla.

En saavuta tuloksia pakottamalla, vaan kaiken täytyy lähteä minusta itsestäni: jos haluan jotain tosissani, motivoin itseni saavuttamaan sen. Olen itseni paras motivaattori, sillä tunnen itseni niin hyvin. Tiedän mikä toimii ja mikä ei ja miten minua täytyy käsitellä, jotta saan itseni toimimaan. Ilkeily eikä vähättely toimi, sen sijaan hyväntahtoinen kannustaminen tuottaa tulosta. Samaa tarjoan myös omille asiakkailleni.

Tästä päästäänkin takaisin juhla-aikojen syömiseen. Ruoka on osa joulumieltä ja itse elän vahvasti fiiliksistä. Oman ruokavalion voi koota terveellisesti myös jouluun sopivasti, aamiaiseksi voi valmistaa riisipuuroa kaurapuuron sijaan tai kaurapuuron voi tehdä maitoon, jolloin maku vie vähän lähemmäs joulua – etenkin, jos pinnalle ripauttaa vähän kanelia. Lounaaksi voi valita jouluruokia huoletta, kunhan pysyy kohtuudessa. Muista kasvikset ja valitse ruokajuomaksi vettä. Välipalaksi voi silloin tällöin nauttia joulutortun, pipareita ja glögiä – parissa kuukaudessa ei tapahdu kauheuksia, kunhan ei päästetä herkuttelua karkaamaan käsistä. Tähän tosiaankin auttaa se, että muistetaan pitää kiinni tasaisesta ateriarytmistä ja riittävästä veden juomisesta.

How to stay satisfied on diet?

I always choose healthy fats for breakfast. Do never underestimate or be afraid of fats darling, they are very needed and especially your brains and bowels love them and NEED them. Adding one tablespoonful of oil in oat meal or in rice porridge every morning makes its magic! My breakfast includes oatmeal or rice porridge with oil or margarin, one banana and one egg. I also love to have some tea and fresh water. This combination release the energy slowly so I will stay satisfied till lunch.

I always choose warm lunch that includes pretty much fats and proteins and only little bit of carbs. Why so? Well, the carbs of breakfast are still releasing the energy but I need more fuel for my body from fats and proteins. This way I make sure I will stay sated till dinner for sure and also I won’t start to crave sweets of fast food. Very nice lunches like that are for example salmon soup, warm chicken-avocado salad, omelette with ham and full grain sandwich, the french loaf filled with mozzarella and ham or baked potatoes with some kind of sauce like pasta sauce with minced meat. I also have a little trick if I really crave some sugar like while periods. Very simple way I enjoy a little dessert like one chocolate or cookie. This little thing after lunch tells to my brains it’s enough and I don’t even want more. Little thing that really works. 

It’s not necessary or smart to stretch your stomach with food so very good way is to choose small snacks that includes lots of healthy energy. Having little snacks between meals are very good way to keep the healthy lifestyle and diet up. Choose healthy snacks like nuts, bananas, natural protein bars and fresh porridges. It is also very OK to have a little bun or piece of cake sometime. 

For dinner I also like to enjoy a warm meal because the warm keeps me more sated than cold one. For dinner I choose carb rich meal because this way I reach my nutritional balance of the day. If I now avoid carbs I will be super hungry at bed time. Also if I over eat before going bed I can’t sleep so well. Best dinners for me are different pastas, porridges and some traditional Finnish foods like mashed potatoes and meatballs and Finnish style macaron and minced meat we bake in oven.

After regular eating like this it’s really enough to have something light for bedtime snack like eggs, smoothies, self made berry and fruit soups or some curds. These food release some energy slowly so you will sleep well till the morning. 

_______________________________________

Miten pysyn kylläisenä seuraavaan ateriaan asti ilman nälkää?

Täydennän aamiaisen hyvillä rasvahapoilla. Rasvan merkitystä ei pidä vähätellä – rasva on äärimmäisen terveellistä mm. aivoille ja suolistolle, lisäksi rasva pitää kylläisenä huomattavan pitkään. Ruokalusikkallinen öljyä aamupuurossa banaanin ja kananmunan kera on hyvä startti päivälle.

Lounaaksi valitsen energiapitoisen lämpimän aterian, joka sisältää reilusti rasvaa ja proteiinia sekä sopivasti hiilihydraattia. Tässä kohtaa päivää kehoni tykkää käydä rasvan ja proteiinin voimalla, sillä aamuiset hiilihydraatit antavat yhä energiaa. Sopivia lounaita ovatkin esimerkiksi lohikeitto, lämmin kana-avokadosalaatti, kinkkumunakas ja voileipä, mozzarellalla ja kinkulla täytetty patonki tai keitetyt perunat ja jauhelihakastike. Myös pienen jälkiruoan nauttiminen voi olla aivoille merkityksellistä, esimerkiksi konvehdin tai keksin nauttiminen saattaa tyrehdyttää mieliteot loppupäivältä.

Vatsalaukkua ei kannata venyttää turhaan, onkin siis fiksua valita pieniä välipaloja, jotka pitävät pitkään kylläisenä, eli joissa on runsaasti laadukasta energiaa. Tällaisia välipaloja ovat mm. pähkinät, proteiinipatukat (vältä keinotekoisia makeutusaineita), banaani, tuorepuurot, toisinaan pulla tai pala kakkua.

Päivälliseksi nautin myös lämpimän aterian, sillä lämmin ruoka pitää minut kylmää ruokaa paremmin kylläisenä. Päivälliseksi nautin hiilihydraattipitoisen ruoan, jotta iltapalaksi riittää kevyt purtava – jos jätän päivällisen hiilihydraatit pienemmäksi, on iltapala-aikaan kauhea nälkä ja runsas syöminen ennen nukkumaanmenoa vie herkästi yöunet. Itseä kannattaa siis kuunnella aterioita suunnitellessa. Erinomaisia päivällisiä minulle ovat erilaiset laatikkoruoat, puurot ja pastat. Myös lämpimät voileivät toimivat super hyvin!

Iltapalaksi tykkään valita kevyttä syötävää, kananmuna on erityisen hyvä valinta, sillä se vapauttaa energiaa hitaasti. Kananmunan lisäksi smoothiet, itsetehdyt kiisselit ja rahkat toimivat hyvin ja takaavat hyvät yöunet.