Vaikka tuntisimme parhaan ystävämme kuin omat taskumme, nousee esille silti aina silloin tällöin uusia asioita ihmeteltäväksi. Olenkin nyt koonnut seitsemän sellaista asiaa, joita et todennäköisesti vielä tiennyt minusta.

1. Olin vitosen oppilas englannin kielessä . I learned to speak english on my own when I was twenty-something

Ollessani lapsi, oli asiat koulun suhteen hieman toisella tapaa kuin tänä päivänä. Nykyään nuo pienet kyläkoulut on ymmärtääkseni kokonaan lakkautettu, eikä sellaisia parinkymmenen oppilaan kouluja ole enää vuosiin ollut. Minun luokallani oli minun lisäkseni vain yksi oppilas eikä eri aineiden opettajia ollut: yksi ja sama maikka veti meille kaikki aineet. Olin yleisaineissa kohtalaisen hyvä, mutta englannin kanssa en pärjännyt lainkaan. Kaiken lisäksi opettajamme opetti monet englanninkielen asiat ja sanat väärin, esimerkiksi makaronilaatikon hän kertoi olevan macaron box ja isäpuolen half father. Yläasteelle isoon kouluun siirtyessäni englantini oli niin heikkoa, että en edes tiennyt englanninkielessä olevan muita tapoja puhua kuin preesens. En ollut koskaan kuullutkaan prepositioista enkä taivutusmuodoista. Kukaan kotonamme ei puhunut englantia, eikä tukiopetusta lähdetty kohdallani edes harkitsemaan; olisi pitänyt aloittaa ihan alusta eli aakkosista. Sanakokeista sain parhaillaan kolme oikein ja niissäkin sanoissa oli aina jossain kohtaa kirjoitusvirhe. Kokeet tein arvaillen, ympyröiden vaihtoehdoista eniten järkeenkäyvimmän vastauksen ja toisinaan minua onnisti. Olin vitosen oppilas ja ainoastaan sen takia, että yritin parhaani, muuten arvosanani olisi ollut nelonen.

Tämä tulee monelle suurena yllätyksenä, sillä pärjään englannin kielelläni nykyään hyvin ja tarvitsen sitä työssäni joka päivä. Itseopiskelin englannin kielen vasta koulujen jälkeen.

This is always a huge surprise for everyone because my English is pretty good today. We didn’t have an English teacher at school classes 1-6 and when I started my 7th I was so very far away from other’s skills. So when I graduated from school my papers for english were very bad. We have a marking between from 4 to 10 and mine was 5. I only handled how to say “my name is..” and “I am coming from Finland”. I was not able to do any conversations or so. Staying in USA and visiting GB helped me to learn the language on my own. After schools I learned to speak English by myself starting by alphabets. 

2. Olen lyhyt. I am short. 

Jostain syystä ihmiset ajattelevat minun olevan kuvien perusteella pitkä. Totuus on vähän toinen, olen nimittäin vain 161,5 cm pitkä. 

For some reason people think I am tall but I am not, I am only 161,5cm (5,25 feet)

 
3. Minulla on paha korkeanpaikankammo ja hissikammo. I am afraid of heights and elevators. 

En ole aina kärsinyt korkeanpaikankammosta vaan tämä riesa hiipi elämääni benjihypyn myötä. Ennen tätä minulla ei ollut mitään ongelmaa nousta tikkaille tai muulle talousjakkaraa korkeammalle. Nykyään talousjakkara on aivan maksimi. Ennen kuin olin tietoinen tästä, nousin Ruissalossa Lintutorniin. Puolessa välissä rappusia iski kauhea paniikki enkä enää uskaltanut edetä ylös enkä alas vaan puristin paniikin vallassa sydän hakaten kaidetta ja ulisin apua. 

Toinen kammoni on hissikammo. Kerran New Yorkissa ollessani matkalla 24:een kerrokseen hissi pysähtyi äkisti ja lähti pudottamaan hurjalla vauhdilla alaspäin. Vauhti oli niin hurja, että en tahtonut pysyä seisaallani, joten tarrauduin kaiteeseen ja vedin itseni matalaksi seinää ja lattiaa pitkin huutaen kuin kaheli. Hissi pysähtyi aivan yhtä äkisti kun oli lähtenyt liikkeellekin ja ovien avautuessa hienostunut, vanhempi pariskunta tuijotti lattianraossa kärvistelevää minua ihmeissään. Luikin ulos hissistä niin kovaa kuin jaloista lähti, enkä ole enää koskaan tämän jälkeen suhtautunut hisseihin täysin normaalisti.

I have not always been afraid of heights and elevators. After I made bungee jump I started to be afraid of heights. Now only the stepladder is too high for me. The elevator phobia reached me in New York when I was traveling up to the 24th floor. For some reason the elevator started to fall down very fast way and it scared me to half dead! The ride was too fast to stay up so I went laying down on the floor and hang in the handrail by screaming like crazy. The free-fall takes only some seconds and suddenly the elevator stopped and the doors opened so spooky normally way. The gorgeous older couple looked at me wondering what the heck I was doing on the floor and looking so very upset with the tears on my cheeks. So I ran out from the elevator as fast as I could and after that I have never felt comfortable while traveling by elevator. 

4. Toinen reiteni on 4cm suurempi kuin toinen, myös toinen pakara on huomattavasti toista pienempi. My other thigh is almost 2 inches bigger than the other one, also my other buttock is notably bigger

Kyllä, nämä asiat näkyvät kehostani selkeästi kun käyn uimahallissa ja kun otan aurinkoa biitsillä. Heikomman puolen lihaksistoa on jo vuosia yritetty vahvistaa, mutta se ei kiri toista puolta kiinni. Lisäksi toisen puolen lihaksisto on todella heikko verrattuna toiseen. Tämä johtuu sattuneesta onnettomuudesta vuosia sitten.

Yes, these “mistakes” of my body are very noticeable. The other side of my body is more weak than the other one and for years I have worked for making it stronger with physiotherapist. Still we can’t see the results. This is caused the accident I have years ago.
 

5. Olen parantunut lähes kaikista lapsuusajan allergioista. I have healed almost from all allergies


Olin lapsena allerginen todella monelle asialle aina ruoka-aineista eläimiin ja siitepölyihin. Näppylöitä ilmeistyi kovan kutinan saattelemana ja Ruoka-aineallergioita oli mm. sitruuna, appelsiini, kiivi, persikka, aprikoosi, ananas, porkkana, kurkku, suklaa, tomaatti, paprika, curry, maito, pähkinät ja mantelit. Lisäksi olin allerginen kissoille ja jyrsiöille sekä koivun ja lepän siitepölylle. Nykyään allergioista on jäljellä enää vain kiivi ja ananas. 

When I was a kid I had lots of different food allergies like lemon, orange, kiwi, peach, apricot, pineapple, carrot, cucumber, chocolate, tomato, pepper, curry, milk, nuts and almonds. I was also allergic to cats and gnawers and some pollens. Nowadays I am allergic to pineapple and kiwi only. 

6. Minulla on astma. I have an asthma

Astma todettiin ollessani noin kolmen vanha ja elin lääkityksellä 11-vuotiaaksi asti. Astma todettiin uudelleen muutama vuosi sitten, kun en ottanut toipuakseni kovasta flunssasta ja hengitysvaikeuksista. Puhallusarvoni ovat lääkityksestä huolimatta todella heikot. 

I was about 3 years old when I got diagnosed with asthma in Finland and I lived with daily medication till 11 years old. Few years ago I got diagnosed with asthma again, in Finland the diagnosis of asthma “gets old” when you grow up. My lungs are very weak no matter the medication. 

7. En käytä alkoholia. I don’t use alcohol at all

Savuttomuuteni ei ole monellekaan yllätys, mutta alkoholittomuus nostaa kysymysmerkin monen pään päälle; en käytä alkoholia lainkaan. Alkoholinkäyttö ei häiritse minua ja olen itseasiassa lähipiirini ainoa, joka ei juo ollenkaan. Kotoani löytyy kuitenkin alkoholia, sillä vieraanvaraisuus on iso osa minua. 

That’s true, I don’t use an alcohol at all. I also don’t smoke. I don’t mind if people drink when we are hanging out together and I always have some alcohol at home because I am very hospitable person. 8. Rakastan ratsastamista mutta pelkään hevosia. I love riding but I am scared of horses

Tämä on ihan jäätävä ristiriita. Minua ei pelota olla hevosen selässä ja toimin varmoin ottein ollessani “niskan päällä”. Mutta hevosen vieressä seisominen, harjaaminen, syöttäminen ja valjastaminen pelottaa minua todella paljon. 

That’s weird and very contradictory I know! I am not scared when I am on sitting up on the back but standing next to those big animals makes me feel so terrified! 

9. Minulla on ollut oma lehmä. I was a cow owner before.

Olen aina rakastanut lehmiä ja huolimatta siitä, että olen joskus saanut osuman sarvesta ja jättänyt varpaani valtavan tonnikeijun sorkan alle, eivät nuo otukset ole onnistuneet pelästyttämään minua. Toimin lehmien kanssa edelleen äärimmäisen varmasti ja rauhallisesti ja tänä päivänäkin lehmän lypsäminen perinteisesti käsin hoituu minulta kuin vanhalta tekijältä. Minulla oli aikoinaan ihan ikioma lehmä, joka asusti viiden kilometrin päässä kotoamme “naapurin” navetassa. Poljin pyörällä navetalle aina varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn asti ja lumien tultua kävelin tai menin potkurilla.

I have always loved cows and when I lived in countryside I owned one. I have never been afraid of cows not matter I have hurt myself with them few times. I can still milk the cow I need to. 

10. Elämäni ensimmäiset treffit olivat navetassa. My first date was at cowhouse

Maalaisteemaan sopien kerron nauraen, että ensimmäiset treffini olivat kuin olivatkin navetassa. Paljasjalkaisena maalaistyttönä se sopisi minulle treffipaikaksi nykyäänkin varsin oivallisesti. Tyyppi, joka on liian hienohelma astumaan sikolättiin tai navettaan ei tule pärjäämään suhteessa kanssani. Rakastan itsekin viiden tähden hotelleja ja design-vaatteita, mutta vahvat kontrastit ovat aina kiehtoneet minua.

Yes! That kind of country girl I am haha. I could still have a date at cowhouse – the guy who is too fancy to that will never match with me. Yes, I love fancy things and luxury hotels and so but I am still the country girl!

xx, Lola