Sokeri on kiinnostanut minua aina, monella tapaa. Lapsena löysin siitä ihanan makea maun tuomaa lohtua ja myöhemällä iällä siitä tuli viholliseni. Lapsena sitä ei voinut kuvitellakaan, millainen vaikutus ruoalla ja ravintoaineilla on kehoon. Sanonta “olet mitä syöt” pitää paikkansa, mutta harvemmin asiaa tulee pohdittua oikeasti syvemmin.

Sokeri koukuttaa ja olen varmasti yksi oikeimmista ihmisistä puhumaan siitä. Oli aika, kun elin käytännössä pelkällä sokerilla. Ei ole tosiaankaan sattumaa, että olen joskus ollut ylipainoinen, eikä minusta myöskään tullut alipainoista ilman mitään syytä.

I have always been interested in sugar. When I was a kid I noticed how this sweet little thing made me feel better. And because I was a kid I had no idea what the sugar does to my body.Kun kokee ylipainon ja painonpudotuksen kiemurat, saattaa mieli alkaa pelätä asioita, kuten sokeria, rasvoja ja hiilareita. Kun peloista pääsee yli ja mieliteot ottavat vallan, syntyy ylitsepääsemätön koukutus, jota ihmismieli yrittää perustella itselleen sillä, että herkuttelu on sallittua. Ja niinhän se onkin! Mutta sitä ei pitäisi rakentaa perusteluiden tai tekosyiden varaan. Tämän takia onkin äärimmäisen tärkeää, että niin painonpudotus, kun syömishäiriöstä toipuminenkin toteutetaan suunnitelmallisesti ja terveellisesti.

Kun ihminen totuttaa kehoaan sokeriin pikkuhiljaa, on tuloksena se, että keho alkaa sietää sokeria yhä paremmin. Se ei tarkoita sitä, etteikö sokerin syöminen jättäisi jälkiään kehoon – se jättää kyllä – vaan sitä, että keho ei enää varoita liiasta sokerin syömisestä yhtä herkästi kuin vähemmän sokeria syövän henkilön elimistö. Jokainen meistä on varmasti joskus elämässään vetänyt kunnon sokeriöverit, siis sellaiset, että huono-olo on vallannut koko kehon. Minä ainakin olen. Havahduinkin aikoinaan siihen, että huolimatta siitä, miten paljon sokeria kiskoin, ei tuo huono olo enää saapunutkaan kertomaan minulle, että nyt riittää. Meni pitkään, ennen kuin ymmärsin, että jokin oli pielessä.


“You are what you eat” it’s true but to be honest I never thought about it until I found some problems with my eating. There was a time I live by eating sugar – only sugar. I only ate candies, chocolate and other sweets. It was not an accident I was overweight. And I was not underweight without a reason either. The sugar is very addictive and affects in brain very strong way, so that’s why it’s very important to plan your weight loss journey and eating disorder recovery journey always very well and healthy ways. The sugar is everywhere, we just need to learn how to handle it. 

Olin kärsinyt kummallisista jäsensäryistä, väsymyksestä ja huonosta ihosta. Iho-oireet osasin laittaa heti kättelyssä sokerin piikkiin, mutta kummallisia kiputiloja ja esimerkiksi voimakasta pohkeiden turpoamista en. Karsittuani ruokavaliostani tietoisesti teollisen sokerin pois, nämä oireet katosivat. Mutta en tässäkään vaiheessa vielä yhdistänyt muita oireita sokeriin.


Pääsin asiasta jyvälle vasta siinä vaiheessa, kun tuo valkoinen paholainen hiipi elämääni uudelleen. Jälleen kerran, pikku hiljaa se alkoi tehdä tuhoaan minussa. Tässä kohtaa sanottakoon, että kerran tai kaksi viikossa herkuttelu ei tällaisia oireita terveessä kehossa aiheuta. Puhun nyt päivittäisestä teollisen sokerin syömisestä pääosin piilosokerin muodossa, mutta itselläni sokerin käyttö meni niin överiksi, että laitoin sokeria jopa leivän päälle ja jäätelöön raesokerin muodossa. Järjestin itselleni herkkuhetkiä joka ilta, tartuin ihanaa kirjaan ja pieneen makeiskuppiin ja siitä tuli äkkiä tapa. Määrät kasvoivat huomaamattani ja kehoni tottui entistä suurempiin sokeriannoksiin kerralla. 

When you eat sugar day by day (we have no idea how much sugar we actually eat daily in different foods!) your body learns how to tolerate it. The result is that you can eat sugar more and more without your body ask you to stop anymore. This is what happened to me. This happened to me years ago and now when I have had lots of stress I have found myself eating sugar again. That’s why I made this sugar test as I call it – just to remind myself what a poison the sugar really is. So if you have a problem with sugar or sweets you can try it. It’s safe but let me warn you: you you will feel very bad two days or more!


Kun sokerin käyttö pysyy kohtuudessa, se on okei. Mutta jos sinusta tuntuu siltä, että siedät sokeria ehkä liiankin hyvin, on ehkä paikallaan kokeilla tätä seuraavaa sokeritestiä. Toistin tämän testin itseni kanssa jokin aika sitten, sillä stressisyöjänä huomasin hakeutuvani taas entistä lähemmäs makeisia. Etenkin jäätelö ja suklaa ovat sellaisia, jotka vievät minut mennessään todella nopeasti.

Sokeritesti – näin testaat onko kehosi liian tottunut sokeriin / Sugar test – this is how you test if your body is over tolerate to sugar:


1. Aloita sokeritesti heti maanantaita. Maanantaista lauantaihin valitse lautasellesi vain puhdasta ruokaa. Pidä kiinni ateriarytmistä ja nauti kaikki päivän ateriat. / start this test right away on Monday morning. From Monday to Saturday your mission is choose only clean food on your plate. Do not skip any meals, get them all 5-6 per day!

2. Karsi ruokavaliostasi pois KAIKKI teollista sokeria sisältävät tuotteet, myös maustetut jogurtit sekä välipalapatukat. Muista huolehtia riittävästä vedensaannista! / Avoid all the added sugars during this test: all yogurts, juices etc. those included added sugar. Remember to drink water enough. 

3. Elä näin lauantaihin asti. Lauantaina sinulla on toinen tehtävä: sokerin syöminen. Valitse sellaista makeaa, mitä ikinä haluat ja katso mitä tapahtuu. / Keep this up until Saturday. On Saturday you will have a new mission: eat sugar. Choose what ever sweets you want and eat them, let’s see what happen then!

Jos sokerin syönti on kohtuudessa, kehosi käyttäytyy kuten aiemminkin, eli varoittaa siinä vaiheessa kun riittää. / If your body is not over tolerated to sugar which means it’s normal your body won’t act weird way at all. 

Jos kehosi on ollut liian tottunut sokeriin, maistuu makea suussasi äkkiä äklöltä ja kehosi pyytää sinua lopettamaan sokerin mussuttamisen hyvin pian ensimmäisen suupalan nauttimisesta. Tällöin lopeta heti siihen! Mikäli jatkat, saat todennäköisesti kuumeilu oireita tai kipuilua. Tämä johtuu siitä, että todellisuudessa kehomme kestää sokeria huonosti, tämän huomaa siinä vaiheessa, kun on erossa sokerista useamman päivän. Oireet osoittavat, että se määrä, mitä olet ennen pystynyt sokeria nauttimaan, on ollut todella haitallista. Tämän tulisi herätellä sinua siitä, että sopiva määrä sokeria on 1-2 kertaa viikossa. / If your body is over tolerated to sugar it asks you to stop very soon after the first taste. If this happen then stop sugar eating right away! If you keep it up you might get symptoms like fever and pain. This is because in real our bodies don’t resist the sugar very well at all. We don’t see it because we get it all the time. Those symptoms let you know what kind of poison the sugar really is. That’s why your body normally asks you to stop eating in time! So listen to your body!Sokeria ei tarvitse terveellisestä ruokavaliosta karsia pois kokonaan, tämän testin tekeminen kuitenkin vaatii sen viikon ajaksi, jotta keho saa levätä ja jotta tulos olisi mahdollisimman realistinen. Herkkupäivän pitäminen 1-2 kertaa viikossa on okei ja mielestäni jopa suositeltavaa, sellainen kuuluu itsellenikin osaksi elämää. Herkkupäivinä voit valita rennosti, silloin kun kehosi on tasapainossa, se varoittaa sinua kyllä kun alkaa mennä överiksi.
Omiin herkkupäiviini kuuluu nykyiseltään suklaalevy, leivos tai muuta vastaavaa. Tämän hetken suosikkini on omena-raparperipiirakka vanijakastikkeella!

In a normal life you don’t need to cut off all added sugars. It’s OK to eat yogurts and juices etc, but with this test it’s very necessary to see real results. It’s very OK to pamper yourself with candies and pastries or so about 1-2 times in a week. It’s OK and if you ask from me, it’s part of healthy lifestyle – As long As you don’t do it daily!

I also need my sweet days, I am human and crave them sometime. But I want to do it healthy so that’s why I choose them only twice in a week, on Friday and on Saturday. My this time favorite is an apple pie with vanilla sauce and chocolate of course! Also remember my previous post about Emotional eating and how to get rid of it >>
Love yourself my dear! xx, Lola

 

Tämän testin on tarkoitus herätellä heitä, joiden keho on turhan tottunut sokeriin. Normaalipainoisen, terveet elämäntavat omaavalla ihmisellä ei ole syytä tätä testiä kokeilla. Parasta on, jos saat itsesi irti sokerista ilman että pistät itsesi koville tämän testin avulla, mikäli olet kuitenkin pahassa sokerikoukussa, voi tämä todella auttaa sinua.

Muista pitää kiinni ateriarytmistä, sekä monipuolisesta ruokavaliosta! Tämä ehkäisee osaltaan sokeriin tottumista, sillä se pitää sinut pois mielitekojen ääreltä. Lue myös juttu tunteisiin/suruun syömisestä täällä >>

Tsemppiä tähän viikkoon!

PUS!


<3 LOLA