Motivaatio ei ole yleensä se juttu mikä puuttuu silloin kun halutaan parantua syömishäiriöstä. Se on jännä juttu, että motivaatio saattaa olla ihan huipussaan, mutta asioiden toteuttaminen on se homma mihin kaikki tyssää. Eikä kyse ole siitä, etteikö olisi halua toteuttaa vaan omassa mielessä asuva jättimäinen mörkö nimeltä Pelko. Pelko on se, joka ohjaa pitää syömishäiriöistä vallassaan ja sitä valtaa on todella vaikea kaapata itselleen.

Minulta kysytään usein vinkkejä, pyydetään apua ja rukoillaan pikakeinoa kaiken taistelun selättämiseen. Valitettava totuus on se, että ei ole pika-apua, ei ole mitään keinoa millä voisin ottaa tuon katalan sairauden sinusta pois tai jolla voisin saada sinut toipumaan entisellesi. Ihan ensimmäisenä onkin tärkeää ymmärtää, ettei entiseen ole enää paluuta: kaiken henkisen taistelun jälkeen sinusta ei enää koskaan tulee samaa ihmistä joka olit. Sitä on turha tavoitella. Katso siis suoraan eteen päin ja ala suunnitella sitä millainen ihminen haluat olla ja millaisia asioita haluat elämääsi kuuluvan. Ne voivat toki olla samoja juttuja kuin aiemmassa elämässäsikin, mutta tätä suunnitelmaa tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota syömishäiriön laukaiseviin tekijöihin. Kirjaa niitä ylös ja tarkastele kokonaisuutta rauhassa. 

Today I am writing about eating disorder recovery. As we all know I was very ill years ago and weighed only 35kg. It was a hard fighting back to the normal and healthy life but I hit my goals and I couldn’t be happier today. Still there are some nasty people who comes to my page and say nasty things about me and my body. But I do not care about those comments anymore. I am who I am and the most important thing is that I feel healthier and happy. 

About the motivation. So many times you readers send me the questions about the motivation and recovery: how to recovery fast and how to get rid of eating disorder forever? Well at the first you need to remember you CAN recover from this horrible disease but you WILL need to be careful to rest of your life. There will be so many traps you can step on and if you’re not careful you may fell in eating disorder again. So it’s very important to follow your recovery journey healthy way, it should gives you to keys how to survive with these kind of problems no matter what comes in a future. 

Toipuminen on pitkä tie ja ruokailujen oikeisiin uomiin saaminen on vain yksi osa tätä suurta kokonaisuutta. Oman mielen järjestykseen saaminen on toinen osa. Mikään osa tässä prosessissa ei ole toistaan huonompi tai arvojärjestyksessä toistaan kauempana, ota prosessi vastaan avoimesti ja suhtaudu siihen oma-aloitteisena kokeiluna pakkotaistelun sijaan.

Ensimmäisenä on hyvä pureutua pelkoon. Mitä sinä pelkää ja miksi. Kirjoita asiat paperille ja jos sinulla on terapiakontakti niin käy asioita läpi terapeutin kanssa. Muussa tapauksessa voit jakaa asiaa sinulle läheisen ihmisen kanssa tai mikäli olet voimissasi niin voit pureskella asiaa myös itsesi kanssa.Älä häpeä itseäsi. Toisille syömishäiriö on suunnaton häpeä, toiset puolestaan pystyvät elämään sen kanssa vapaammin kuin toiset. Tärkeintä on, että et häpeä itseäsi etkä kiellä sairauttasi. Sinulla on syysi olla sairastunut eikä se tee sinusta huonompaa. Oli sairautesi missä pisteessä tahansa se on aina yhtä vakavaa ja siihen tulee suhtautua vakavasti. Älä vähättele tai painaudu piiloon ongelmasi kanssa, ojenna kätesi – sinua autetaan. Ensimmäinen askel onkin ymmärtää oma sairaus ja hyväksyä sen hetkinen itsensä, sen jälkeen voi lähteä tavoittelemaan parantumista. 

Do not shame yourself! It’s harder to someone and easier to someone else, the most important thing is that you are not feeling shamed because of your eating disorder! There are a reasons why you have fell ill and it’s OK. Your disease doesn’t mean your not so precious than someone else. YOU ARE! The first step is to face yourself and take your eating disorder serious. Ask some help – there are people who can help you sweetheart. 

Tee suunnitelma pelkosi selättämiseksi. Jos pelkosi on se, että painosi nousee äkisti niin voit tehdä itsellesi esimerkiksi kuukauden mittaisen kokeilun. Homman aloittaminen on usein helpompaa silloin, kun asetat itsellesi selkeän aikatavoitteen, kuukausi on hyvä aika sillä siinä ajassa ei ehdi tapahtua kauheita ja voit ottaa rennommin. Pelko asettuu uomiinsa vain ja ainoastaan sinun omien rohkeiden ponnistelujesi kautta.

Make a plan to overcome your fear! The motivation is not usually the thing why we can’t find the way to recovery. The fear is. The fear is living in our minds and telling as horrible stories why should we stay on this way and not reach the recovery. The next step is make a plan how to kill this fear in your mind. Write your thought down on paper and think about all the things you’re worried about. You can make a decision to EAT HEALTHY and just TO TRY during one month. One month is perfect period to try your wings with recovery. 

Suhtaudu ruokaan lääkkeenä. Toipumisjaksolla on tärkeää, ettei ala kiskoa suuhunsa mitä sattuu vaan lisäisi tavallisen ruoan määrää sopivassa suhteessa vähän kerrallaan. Herkkujen tulisi astua mukaan kuvioon vasta sitten, kun päivän kaikki ateriat on syöty tavoitteen mukaisesti. Ruoan tehtävä on helliä ja ravita kehoasi, jotta jaksat suoriutua päivästä ja voida hyvin. Ota ruoka vastaan lääkkeenä äläkä ajattele sitä sen enempää. Keskity ruokailuun ja pureskeluun kaikessa rauhassa, maistele. 

The food is your medicine! Take the food as a medicine and do not think about it more than like that. When you’re on your recovery way it’s very important to do all changes slowly and add the amount of normal healthy food step by step. If you want to eat goodies you can eat them only after you have eat all (at least) 5 meals in the day. 

Rohkaise mieltäsi. Katso itseäsi hetki isommassa kuvassa. Voit piirtää kuvan, jos se helpottaa. Millaisia ihmisiä sinulla on ympärilläsi? Mistä voisit saada tsemppiä päiviisi? Olet yksi pieni ihminen muiden pienten ihmisten joukossa. Meillä kaikilla on ongelmia ja koemme omamme täysin omalla, uniikilla tavallamme. Voisiko vertaistukiryhmästä olla sinulle apua? Ympäröi itsesi rohkaisevilla tekijöillä, ne voivat olla mitä tahansa. Keskity itseesi, omaan kehoosi ja juuri niihin asioihin joista sinä tykkäät! Se ei ole itsekästä! Päin vastoin, se on terveellistä itsestään huolehtimista!

Be brave! See yourself and your life in a bigger picture. What do you see? What kind of people around you? What kind of things give you some power and motivation? Maybe the peer support group would be good for you? Make sure there are only good things and people around you and let yourself get some help from them! Think about yourself, your own body and mind and do the things just YOU like to do! It’s not selfish! It’s healthy way to take care of yourself honey!

Älä pelästy painonnousua. Paino nousee aluksi, senhän me tiedämme. Paino on kuitenkin vain lukema vaa’assa eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa kuka ja millainen ihminen sinä olet. Keskity tärkeämpiin asioihin ja vaa’an sijaan koskettele kehoasi. Miltä se tuntuu? Löydätkö ehkä uusia puolia itsestäsi? Keskity parhaisiin puoliisi ja korosta niitä!

Do not be scared of weight gain! The weight will gain, of course it will and it’s our goal honey! The weight is only a number on scale and it does not tell anything about WHO you are. Keep focus on more important thing and instead looking at the scale touch your body and keep focus on the feeling. How do your skin feel? How about your new booty? Better huh? YES!

Kehu itseäsi. Muista olla itsellesi hellä ja kehua itseäsi pienimmästäkin saavutuksesta. Pyydä myös muita tekemään näin. Kerro, että homma on tärkeä sinun toipumisesi kannalta!

Praise yourself! It’s so important to praise yourself very often. All goals you hit are worth of nice praising!

Palkitse itsesi. Voit myös motivoida itseäsi palkitsemissuunnitelmalla. Ensimmäisen kuukauden päätteeksi saat ensimmäisen palkintosi ja toisen esimerkiksi sitten, kun olet rohkaistunut lisäämään aterioihisi yhden herkkupalan kokonaisen viikon ajan. Kolmas palkintoporras voi olla esimerkiksi kolmen kilon terveellinen painonnousu. 

Give some nice bonus to youself! After you have hit your goals let’s give some nice gift to yourself. For example after the first recovery month you have been on you can get your first gift. The second gift could be after adding one sweet thing in your meal plan during one week once in a day. And for example the third gift could be after you have gained 3 healthy kilos!

Sending your lots of motivation, love and care all the way from Finland. xx, Lola 

Alla vielä pari motivaatiokuvaa, jotka auttavat itseäni pysymään tällä tiellä jolla olen. 

Tsemppiä sun parantumiseen muru! 

PUS!

<3 LOLA