HIMO, kyllä vain, tuttu juttu minullekin. Se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta, täysin yllätyksenä. Vihaan sitä yhtä paljon kuin yllätysvieraita – ja niitä minä tosiaan inhoan. 😀
 
Muistathan ihan ensi alkuun, että aterioiden välillä syöminen on sallittua, välipalat eivät ole napostelua vaan ne kuuluvat terveelliseen syömiseen. Jos sinulla on nälkä enemmän kuin kahden välipalan verran, syö niitä kolme, tai neljä päivässä. Kuuntele omaa kroppaasi: onko nälkä todellinen nälkä vai mieliteko? Jos se on nälkä, tunnistat sen kyllä. Ja silloin pitää syödä. Oikeaan nälkään syöminen säännöllisin väliajoin ei tee kenestäkään ylipainoista.
 
Pitkään miten-sattuu-syömisen jälkeen voi kuitenkin olla vaikeuksia tunnistaa omia tuntemuksiaan. Se on opettelua, jonka voi, ja joka kannattaa aloittaa jo tänään. Opettele tuntemaan kehosi signaalit ja tunnistamaan erilaiset himot, niin selviydyt voittajana sodasta napostelun himoa vastaan!
Tunnesyöminen
Himot ovat usein henkisiä ja ruoka on helppo ja nopea tapa käsitellä tunteita. Jos vatsassa ei ole oikeaa nälän tunnetta ja suklaa tai jokin muu herkku tuntuu oikealta lääkkeeltä, voit olla varma, että kyse on tunne-elämän asioista. Tunnesyömistä pystyy ehkäisemään parhaiten selvittämällä mikä se on laukaissut. Onko viimeisen vuorokauden aikana tai lähipäivinä sattunut jotakin sellaista, mikä voi vaikuttaa asiaan? Oletko nukkunut huonosti? Onko välipala jäänyt väliin tai oliko lounas liian kevyt? Käy mielelläsi läpi kaikki vaihtoehdot. Yksikään vaihtoehto ei ole typerä tai vähäpätöinen – kuuntele itseäsi. En voi olla painottamatta tätä tarpeeksi! 
 
Minä olen tunnesyöjä. Sen tunnustaminen ja ääneensanominen on helpottavaa. Kun kyse on himosta, se ei yleensä kestä kuin kymmenisen minuuttia  – lähde kävelylle tai soita kaverille, vie ajatuksesi muualle. Näe himo pienenä otuksena, mörkönä, jonka voit nujertaa oman mielesi voimalla niin kuin lapsuuden kummitukset. Se menee kyllä pois. 
Stressisyöminen
Stressaantuneena on helppo sortua ensimmäisiin tielle osuviin makeisiin, suolaisiin ja rasvaisiin roskaruokiin. Kun asuin jenkeissä, tämä oli ihan kamalaa! Auntie Anne’sin kojuja oli tavaratalossa GUESS:in vaateosaston ja TOMMY HILFIGERIN vaateosaston välissä! Kuinka siitä voi enää olla kävelemättä ohi kun tuntuu, että koko maailma kaatuu niskaan. Sellaisella hetkellä tuo ihana uppopaistettu rinkilä tuntuu pelastukselta kaikkeen!
Pikaruoka kuitenkin vain pahentaa tilannetta.. Se esimerkiksi kohottaa verenpainetta, mikä puolestaan lisää stressiä.
 
Juustohampurilaisen tai sipsipussin sijaan tenttijännitystä tai työpainetta kannattaa lääkitä sellaisella ruoalla, joka lisää hyvin, stressiä vähentävien hormonien tuotantoa kehossa. Lohitäytteinen jälkiuunileipä pala on todella hyvä vaihtoehto! Omega3-rasvahappoja sisältävä lohi saa aivot lisäämään hyvinvointihormoni serotoniinin tuotantoa, mikä parantaa oloa luonnollisesti. Oululaisen Jälkiuuninleivän runsas 85% täysjyväpitoisuus puolestaan saa verensokerin nousemaan hitaasti, jolloin energiatasot pysyvät vakaina. 
 
Meillä suomalaisilla on ihan eri tapaan terveellisiä vaihtoehtoja kaupan hyllyt pullollaan kuin esimerkiksi jenkeillä ja briteillä. Nautitaan siitä!
Väsymyssyöminen
 
Painon ja unen välillä on kiinteä kytkös: mitä vähemmän nukkuu, sitä enemmän syö. Jos nukkuu liian vähän, keho tuottaa enemmän greliini-hormonia, joka herättää näläntunteen, ja samalla ruokahalua hillitsevän leptiini-hormonin määrä vähenee. Jos olo tuntuu väsyneeltä, alkaa helposti himoita nopeita hiilihydraatteja, jotka saavat verensokerin nousemaan vilkkaasti. Syö sen sijaan hitaita hiilareita, kuten täysjyväpastaa, rouheaa leipää tai mysliä, jotka saavat energian nousemaan ripeästi ja tasaisesti. Tai ota lyhyet nokoset – untahan kehosi todellisuudessa tarvitsee!
PMS-syöminen
Tuleeko sinusta vihainen keksimonsteri viikkoa ennen menkkoja? Se ei ole vain kuvitelmaa – juuri silloin estrogeeni- ja serotoniini- 
taso on erityisen matalalla, ja keho kaipaa jotain piristävää. B6-vitamiini vähentää MPS-oireita, joten valmista aamiaiseksi  B-vitamiinipitoinen kaurapuuro banaanin kera ja lounaaksi ja päivälliseksi kanaa, kalkkunaa tai tonnikalaa. Hyviä välipaloja puolestaan ovat jogurtti kurpitsansiemenillä, auringonkukansiemenillä, maapähkinöillä tai cashew-pähkinöillä. Niiden korkea magnesiumtaso parantaa mielialaa.
Makeannälkä
Aina ei tarvitse olla syytä kaikelle. Joskus vain tekee mieli ihan kaikkea!
 
Himoitseeko mielesi koko ajan jotakin makeaa? Oletko sokeriaddikti? Jos himo ei johdu edellä mainituista asioista, on ratkaisuna jättää sokeri kokonaan pois ruokavaliosta: mitä vähemmän sokeria syöt, sitä vähemmän sitä kaipaat. Hedelmät ovat hyvä korvike, mutta muista että ne sisältävät paljon hedelmäsokeria, joka puolestaan lisää turvotusta ja on paljon syötynä todellinen rasite hampaille. Mustikat ja mansikat toimivat sen sijaan loistavasti! Itselläni on leffaherkkuina aina rasia pensasmustikoita ja rasia mansikoita!
 
Joskus makean syöminen on myös vain tapa. Minun esimerkiksi tulee leivottua ihania herkkuja joka viikko – tuoksu minkä se tuo kotiin on niin ihana! Ja leivokset ovat niin kauniita! Mutta sitä kautta niitä tulee myös syötyä. Hyvä tapa on ilahduttaa ystäviä ja naapureita viemällä heille herkkusia (omat naapurini ovat tällä hetkellä niin kamalia, että en vie heille mitään! :D). Opiskeluaikoina leivoin aina naapurissani asuvalle Aino-tädille, jolla oli ikää jo yli 80-vuotta. Hän ilahtui aina suunnattomasti ja se jos mikä on paras kiitos!