Heippa kaverit! Täältä sitä nyt pesee: naattitietoa ja se lupaamani superherkullinen lisukeresepti, johon olen itse ainakin jo aivan pihkassa. Reseptini on siitä helppo, että voit käyttää siinä mitä tahansa naatteja ja ihan vaikkapa mitä tahansa kasviksiakin, kauden maut kun istuvat kaikki niin upeasti keskenään. Reseptiä kootessani valitsin itse ainekset sen mukaan, mitkä istuvat parhaiten vihreän curryn kanssa. Tällä hetkellä olen nimittäin tosi innoissani aasialaisista mauista ja tiesitkö, että nimenomaan aasialaisessa keittiössä naatteja tykätäänkin käyttää rohkealla otteella. Tämä oli minullekin uusi tieto, opin sain DeliVerden myyntipisteellä Turun Kauppatorilla viime viikolla. Tämä on tosi jees, sillä harmillisesti moni ajattelee naattien olevan hukkatavaraa ja arvokkaat ravintokalleudet päätyvät biojätteeseen aterian sijaan. Fiksusti naatteja käyttäen niistä saa kuitenkin herkullista lisämakua ja lisäravintoa (aivan todellista lisäravintoa!) eri ruokiin ja salaatteihin. Älä siis hukkaa naattia vaan tee siitä osa ateriaasi. Ohjeillani ei voi mennä pieleen edes surkein kokki, joten ei tekosyitä – nyt naattia pöytään niin että pätkähtää.
_____________________
Hi guys! Here I come with my super-duper tops-of-veggies post and the yummy recipe, just as I promised on my social media. About the recipe at first (food lovers always goes to that first lol), my recipe I am using them tops of veggies is super easy and quick to cook, not even worst cook can ruin up with it. It’s amazing also because you can so easily change them veggies, just easily choose what you have or like, and also change the amount of everything without stressing about the taste. Everything goes perfectly together in this recipe. I myself have used some honey turnip and honey turnip tops in this recipe, but it’s perfectly fine to replace the turnip greens with radish tops or even carrot tops. However, the main reason for creating this post is about the food waste that really breaks my heart. So many people waste them amazing, nourishing tops of veggies without knowing you can actually use them, really eat them. In this post I am telling you how to do it safely and very tasteful way.

Kuten jo mainitsinkin, fiksusti naatteilen naatit tuovat erinomaista lisäravintoa eri ruokiin ja resepteihin. On kuitenkin syytä muistaa, että varjopuolena on naattien sisältämät nitraatit. Nyt kuitenkin heti lähtöön on nostettava kissa pöydälle ja sormea heristäen muistutettava siitä, että nämä varjopuolet löytyvät ihan kaikesta liikaa syötynä aina d-vitamiinista proteiiniin. Mitä nitraatteihin tulee, voi noudattaa samaa sääntöä kuin punajuuren kanssa, joka olisi aina syytä keittää ennen sen herkuttelua, jotta punajuuren sisältämä nitraattipitoisuus olisi mahdollisimman alhainen. Nitraatit, jotka kertyvät elimistössä nitriiteiksi, haittaavat liiallisena määränä elimistössä hapenottokykyä. Joten eipäs nyt säikähdetä, vaan ollaan niitä fiksuja tyyppejä ja valitaan naatit sekä niiden käyttötapa ja määrä ruokavaliossamme oikein.
_______________________
As I mentioned, when used safely the greens/tops of vegetables are very amazing nutrition to add into your meals. There is one thing we still need to remember when using them: the nitrate. But now, right away, I want to remind you about the very important fact: what ever you eat too much there is always some possible harm waiting for you. You know, like having too much d-vitamin or eating too much protein – too much is always too much no matter what it is. So what the nitrate does in system then? It goes into nitrite which weakens your lungs capacity to get some oxygen enough. There are some tops of vegetables that includes more nitrate than others and those are beets; beetroot and yellow beetroot. So very same way as we recommend you to boil your beets before eating them for reducing the nitrate in your system, the same way I would eat less tops of beets and also cooked them before using, when ever using them. Not other tops of veggies you have to cook before using, but about this you can read more below. So, just let’s be smart.

Naattien käyttö ruoanlaitossa:
1. Pese naatit aina huolellisesti ennen käyttöä
2. Pidä naattien käyttö kohtuullisena. Jos hyödynnät ravinnossasi paljon naatteja, kiinnitä huomiota siihen, mitä naatteja resepteihisi valitset. Turvallisimpia nitraattien suhteen ovat porkkanan naatit, hunajanauriin naatit ja retiisin naatit. Myös keltajuuren ja punajuuren naatit kuuluvat kohtuulla omaan keittiööni. Älä myöskään unohda, että esimerkiksi lehtisellerin ja fenkolin varret ja tupsut sopivat mitä ihastuttavammin salaatteihin ja eri ruokiin antamaan väriä ja makua.
3. Naatit sopivat erinomaisesti käytettäväksi pestoon, salaatteihin sekä pataruokiin. Naatteja ei siis välttämättä tarvitse kypsentää ennen käyttöä (poikkeuksena muistetaan punajuuri ja keltajuuri, joiden kypsentämistä itse suosittelen.)
_______________________
How to use tops of vegetables in cooking:
1. Always wash the tops of veggies well before using
2. Use tops of veggies within limits. If you use lots of tops of vegetables in your diet, choose wisely. Avoid beetroot and yellow beetroot tops and when using them, always cook them before eating them. Instead, favor tops of carrots, turnips and radishes. Also, don’t forget the tassels of fennel and celery are amazing nutrition sources and give some yummy flavors and colors when cooking salads and stews for example.
3. The tops of vegetables fit perfectly also when making some pesto sauces, salads and stews. So not always you have to cook them before using them, just make sure you wash them well beforehand (with cooking: except beetroot and yellow beetroot tops).


Herkullinen lisukeresepti hunajanauriin naatteja hyödyntäen:
1 minulle sopiva kulhollinen
– – –
1 rkl vaaleaa oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 isoa herkkusientä
2 pientä retiisiä
1 porkkana
1 sipuli
(valkosipulia, jos sitä mielit)
1 iso hunajanauris ja sen naatit (DeliVerden torikojulta löydät isoimmat)
1 rkl vihreää currytahnaa (myös punainen currytahna sopii ihastuttavasti tähän reseptiin)
– – –
Valmistus:
1. Et ehkä usko, mutta näin helppoa se on. Puhdista ja huuhtele kaikki kasvikset ja naatit hyvin, itse myös kuivaan naatit salaattilingossa hyvin ennen käyttöä. Tämän jälkeen pilko kasvikset haluamasi kokoisiksi paloiksi.
2. Kuumenna öljy pannulla ja kumoa sen päälle kaikki ainekset. Sekoittele ja kypsennä, kunnes porkkana ja nauris ovat pehmeitä, noin 10 minuutin ajan.
– – –
Herkuttele sellaisenaan kuumana tai kylmänä, tai nauti esimerkiksi grillatun kanan tai tofun kanssa.
______________________
Yummy veggie side dish recipe by using tops of turnips:
1 my size bowl
– – –
1 tablespoonful of olive oil or vegetable oil
1 middle size zucchini
2 big champions / mushrooms
2 tiny radishes
1 carrot
1 onion
(some garlic if you like)
1 big honey turnip (in Finland you will find the best ones from DeliVerde)
1 tablespoonful of green curry paste (also red curry paste fits perfectly with this recipe)
– – –
How to make it:
1. Just very easily wash all vegetables and tops of veggies well. I myself also spin the tops of vegetables before cutting them up. Then chop all veggies into pieces you like.
2. Heat the oil in pan. Add all ingredients on it and cook until the turnip and carrot is soft, around 10 minutes.
– – –
Enjoy the meal as cold or hot as a side dish with grilled chicken or tofu, or just like that as a lighter lunch.