This is the topic I have so much to say about. And I have said about it a lot. But this time my words come out in a different way and I am not pleased to that. At all. I feel disgusting.

The sexual harassment. Let’s talk about it. What it is and what it makes different kind of people feel like. Yes, we all are different and we all feel things different ways. Personal ways, and that’s our right. But what I feel, it’s not anyone’s right to make things up, make things to be bigger or uglier than what they are in reality – we have to be honest and hold up them facts no matter how are we feeling in present. We have to be honest to ourselves and to others and never use our gender as a prerogative. Ever.
____________________

Tästä aiheesta minulla on paljon sanottavaa. Ja olen puhunut siitä paljon. Mutta nyt sanani muodostuvat eri tavalla, eri perspektiivistä, kuitenkin vahvasti aiempien sanojeni takana seisten. On muistettava, että asioilla on yhä ja aina kaksi puolta. Nyt tunnen niin suurta kuvotusta, että sanojen on kuitenkin tultava ulos myös tästä näkökulmasta.

Seksuaalinen häirintä. Puhutaan siitä. Puhutaan siitä, miltä se erilaisten ihmisten kokemana tuntuu. Kyllä, olemme kaikki erilaisia ja koemme asiat eri tavalla. Henkilökohtaisesti, ja se on meidän oikeutemme. Mutta silti minä itse katson asiaa niin, että kenenkään oikeus ei ole muovata asioita kuulostamaan tai näyttämään muulta kuin mitä todellisuudessa on tapahtunut – faktat on pidettävä pöydällä omasta kokemasta ja tunnetilasta huolimatta. Näen asian niin, että ihmisoikeuteemme kuuluu olla rehellisiä paitsi itsellemme myös toisille, eikä koskaan käyttää sukupuoltamme vallan välineenä.

I myself am very relaxed person. With the people I know and people I like. But them people that I can’t read well, people making me feel uncomfortable, annoying people, disturbing people or people I just don’t know, I am not very willing to let get close to myself. I am not the type who likes to go to bar or partying, who meets unknown people and spends nights with them. Why would you think so? Because of my social media and the pics I post? Are you really that stupid that you create a whole picture of someone else by the pictures they posts? What if you keep focus on reading more? Someone would say that them pictures tell more. I am saying that the genius people in history and nowadays would have never got their fame without understanding them letters and message behind them. Just think about it.

So what I am saying is: seeing someone on social media posing on sexy pictures doesn’t give you any rights to act like an idiot and go to touch them or talk to them however you feel you would like to. Those people are human beings and they have their rights to have their privacy which has nothing to do with what you like or dislike.
_____________________
Olen henkilökohtaisesti hyvin rento tyyppi ja arvostan nokkelaa huumoria, typeryyttä en voi sietää kuten jokainen minut tunteva hyvin tietää. Rentouteni ihmisten seurassa koskee kuitenkin ihmisiä, jotka tunnen ja joista pidän, ihmisiä, jotka ovat miellyttäviä. Sen sijaan ihmiset, joita en kykene lukemaan, jotka välittävät epämiellyttäviä tai epäselviä signaaleja, en tahdo lähelleni. En ole tyyppi, joka käy baareissa tai ylipäänsä juhlimassa, olen maanläheinen lukutoukka, olen nörttityttö joka nyt vain sattuu rakastamaan pinkkiä ja glitteriä. En ole nainen, joka taipuu kenen tahansa matkaan tai kenen tahansa tökittäväksi, en somessa tai todellisuudessa. Miksi niin luulet? Siksikö, mitä postaan somessa? Oletko todellakin niin tyhmä, että muodostat käsityksesi ihmisestä sen perusteella mitä näet? Mitä jos lukisit vähän enemmän? Tähän joku sanoisi, että kuva kertoo enemmän kuin sanat. Tähän minä sanon, että yksikään nero ei saavuttanut mainettaan ymmärtämättä kirjaimia, saati viestiä niiden takana.

Sanonpa vain, että se, että näet henkilön, joka postaa seksikkäitä kuvia sosiaalisessa mediassa, ei anna sinulle pienintäkään oikeutta koskea heihin tai huudella heille mitä tahansa. Jos oletat niin, se tekee sinusta yksinkertaisesti vain idiootin. Henkilöt somessa ovat yhtälailla ihmisiä kuin sinäkin, heillä on oikeutensa yksityisyyteensä huolimatta sinun mielipiteistäsi tai mielenkiinnostasi.

I feel the main rule in all kind of conversations and acting always is: be fair, be smart and listen to what the others have to say about it. I mean, if you are not getting any kind of answering to your action, just stop it. Why? Because it means they are not interested in and you are not wanted. And when someone is not interested in, you have no rights to keep going. What ever it is; making dirty jokes, slapping the bum, winking the eye, touching, flirting.. You have no rights if you are not receiving signals to be approved and similar kind of acting towards yourself. Ask, if you are unsure – do not act. Let me give you a very simple example. You are in a market and feeling hungry, but you have no money. What do you do? Do you go and pick the apple and bite it, or would you go to ask from the salesman if you are allowed to take an apple in this situation? We all know which one is right thing to do, so why it is so hard to do the same when dealing with people in crowd?

And now, let’s make it clear, I am not writing this post for men, actually, but them all genders. This topic is very sensitive for many; men may feel embarrassed to tell they are victims of women as they may feel their gender should be strong and tolerate whatever comes up. And as well many women is very shy and scared to talk about the issues they need to face to. Not other genders I have any experience but I would love to hear some stories of them too, if there are some. I bet there are.
_____________________
Omassa mielessäni perussääntö kaikenlaiselle kanssakäymiselle on: ole reilu, ole fiksu ja kuuntele mitä muilla on sanottavana. Tarkoitan, jos et saa vastakaikua toiminnallesi, lopeta. Miksi? Koska se tarkoittaa, että sinusta ei olla kiinnostuneita eikä sinua haluta. Ja se on okei, hyväksy se ja jatka matkaasi. Kun toinen osapuoli ei ole sinusta kiinnostunut, sinulla ei ole oikeutta jatkaa, mitä sitten ikinä olitkaan tekemässä; flirttaamassa, läpsimässä pepulle, heittämässä likaisia vitsejäsi.. “Ei” on “ei” ja katatoninen vastine on yhtäkuin ei.

Annan esimerkin, hyvin yksinkertaisen sellaisen: olet kaupassa, olet nälkäinen, eikä sinulla ole rahaa. Mitä teet? Menetkö omenahyllylle, otat omenan ja syöt sen? Vai etsitkö myyjän ja kysyt, voitko saada omenan? Meistä jokainen tietää, miten on oikein toimia, joten mikä ihme siinä on niin vaikeaa soveltaa samaa yksinkertaista ajattelutapaa ollessasi tekemisissä toisten ihmisten kanssa?

Ja nyt tehdään hyvin selväksi, että tämä postaus ei ole suunnattu sen enempää miehille, naisille kuin muillekaan sukupuolille, vaan tasapuolisesti kaikille. Tämä puheenaihe on hyvin arka kaikille. Miehet saattavat tuntea häpeää jouduttuaan seksuaalisen ahdistelun kohteeksi naisen taholta, sillä monesti miehet ajattelevat, että heidän tulisi sietää kaikenlaiset asiat vahvasti ja värähtämättä. Ei se niin ole. Yhtälailla moni nainen on hyvin herkkä, ujo ja pelkää kertoa asioista, joiden kohteeksi ja uhriksi on joutunut. Muista sukupuolista minulla ei ole kokemusta, kuulen mielelläni näitäkin tarinoita, jos jollakulla on jaettavana – uskon, että niitäkin on.

There is also the other side about it: the dishonesty. And that’s what I have talked about on news a bit in Finland: people using their gender as a power nowadays to cause some harm to other part. It’s very, very wrong and this is something we should get fixed up somehow. Fast. It’s a serious problem in many countries as we have seen last years. It’s heart breaking. So many innocent people get punished because of someone’s grudge, sadness, anger, greediness, jealous.. it’s terrible!

Unfortunately them real, serious issues are most often silenced. I wish they weren’t. Same way I wish people would be honest, nothing but honest. I am now. Lately, first time in my life, I faced some sexual harassment from unknown person the way I couldn’t understand at all. The part I can’t understand is when I am not showing any kind of interesting, why this person thinks they have some kind of rights to keep going or trying to press me to act the way they would like themselves? It’s not fair. I am a strong woman even though I look fragile and people think I am very sensitive. Or and stupid. I am sensitive, but I am not as stupid as I look like. No one won’t touch me without my permission and that’s my right.

Genders, have your rights, be proud of them and understand that the first right is ‘being honest’.
___________________
Mutta on myös se toinen puoli: epärehellisyys. Se pirun epärehellisyys, unohtamatta ahneutta, joka niin monessa ihmismielessä kytee. Tästä olen puhunut uutisissa >> hivenen, sillä se on mielestäni aivan yhtä tärkeää kuin tämä toinen puoli, josta nyt kerron. Sukupuolen käyttäminen vallan välineenä on todella väärin. Moinen käytös vie mielestäni arvon paitsi ihmiseltä, tekee myös ison loven itse sukupuolen tasa-arvoiseen kunnioittamiseen. Tasa-arvo ei ole oman itsen ylemmäs asettamista vaan samalle tasolle asettamista – samanarvoisuutta. Mielestäni se ei ole kovin maineikkaasti viime vuosina onnistunut. Aivan liian moni ihminen kärsii rangaistuksia ympäri maailman eri valtioissa vain ja ainoastaan siksi, että toinen osapuoli tuntee katumusta, raivoa, vihaa, ahneutta, katkeruutta tai kateutta, ja kykenee toteuttamaan kostotemppunsa tasa-arvo-ongelmien painosta asetettujen lakien avulla.

Valitettavasti ne todelliset tapaukset vaikenevat. Toivoisin, että niin ei olisi. Samalla tapaa toivoisin, että ihmiset olisivat rehellisiä; rehellisiä itselleen ja rehellisiä toisilleen. Puhun tästä toisesta puolesta nyt siksi, että viime aikoina jouduin ensi kertaa itse elämässäni seksuaalisen häirinnän kohteeksi tuntemattoman henkilön taholta tavalla, jota en pysty lainkaan käsittämään. Ja se asia, jota en kykene käsittämään on, miksi toinen osapuoli jatkaa lakkaamatta ja niin agressiivisesti, kun itse ei osoita olevansa kiinnostunut. Se ei ole reilua, se ei ole kohteliasta, se on vain typerää ja voi johtaa todella vakaviin seuraamuksiin. Olen vahva nainen, en niin tyhmä miltä näytän. Moni ajattelee minun olevan herkkä ja helposti vietävissä, mutta totuus on, että minuun ei koske kukaan ilman lupaani. Se on oikeuteni ja arvoni, eikä minun tarvitse sitä sen enempää kenellekään perustella.

Sukupuolet, pysykää oikeuksissanne ja ymmärtäkää, että ensimmäinen niistä oikeuksista on ‘olla rehellinen’.