Ah, voihan ah! Tätä fiiliksen määrää ei voi sanoin kuvailla, se täytyy tykittää kuvin teidän pikkusydämiinne ja mieliinne. Kesälomat on ohi ja minunkin sairaala-arkeni ja kuntoutus ovat taas käynnistyneet päivittäisiksi. Rankan elämänvaiheen keskellä on toisinaan vaikeaa, jopa mahdotonta löytää valopilkkuja, energiaa ja hyvää mieltä – ei ole voimia ja kaikki tuntuu luisuvan vain kauemmas ja kauemmas omista käsistä. Mutta heput, ei anneta periksi, ikinä! Koska arvatkaapa mitä? Elämä (ja hyväsydämiset ihmiset) saattaa joskus yllättää oikein todenteolla. Joskus tarvitaan pieniä ihmeitä, joskus vähän isompia, nostamaan mieli taas uuteen nousuun. Tärkeää on havahtua, huomata nämä asiat ja ottaa apu ja hyvyys vastaan. Sitä nimittäin on, vaikka itse olin jo lähes luopunut uskostani siihen. Ja minä tosissani uskon, että tämä taika – – ihme – – joka kauniisti punoi monta asiaa yhteen ja teki minusta voimakkaamman, muutti elämääni merkittävästi.

Värit. Maut. Tuoksut. Ah, voihan ah! Ne tulvivat Turun kauppatorilla Lindrothin puutarhan kojulla juuri nyt ja niistä minä pieni tallustaja imen voimaa, iloa ja inspiraatiota terapian ja sairaala-arjen ohessa aivan valtavasti. Ja enemmänkin. Ruoka, se on elämä, se on voima, se on valo, se on ilo. Se on kaikki. Ilman ravintoa ei ole elämää. Viime päivinä stressitasoni ovat ensi kertaa vuosiin laskeneet sen verran, että olen ihanan vapautuneesti keskittynyt vain elämän voimaan – ravintoon. Juuri siihen, johon lääkärit ovat hurjan sairastelun ohessa toivoneetkin minun viimeiset voimavarani käyttävän. Nyt olen sen äärellä ja aivan innoissani. Aivan yhtäkkiä, noin vain, tässä ja nyt. Ja olen aivan pää pyörällä, mutta ihanasti! Terapiapäivinä poikkean terapiakoirani Picasson kanssa Turun Kauppatorilla Lindrothdin Puutarhan DeliVerden torimyymälässä ja matkaani lähtee elämän voimaa, kirjaimellisesti. Ja iloa, DeliVerden toritytöt ovat nimittäin ehkä maailman ihanimpia, ystävällisimpiä ja mukavimpia tyyppejä ikinä. Lisäksi laatu ja asiantuntemus ovat ylivoimaisesti heidän kojullaan parasta.
–––––––––––––––––––
Ah, this feeling that good, fresh nourishing food gives you. When you don’t have some, you will understand what you are missing. Totally. The food is life, the food is power, the food is light, the food is joy, the food is literally everything.

Now after summer break also my daily hospital life and rehab are continuing and it’s very tiring. For a very long time, as you know, I have been suffering not only with them major health issues but also with very bad economy. It has taken me so down physically but also emotionally, and after all I found myself laying on my lowest low and couldn’t find a way out. It’s not a funny game to have no power, no food and no joy left. These all together create a very nasty circle to live in. I didn’t give up, but I didn’t enjoy of any moment either, I just kept going and tried to survive. Until a miracle happened. My miracle. The miracle that changed my life, I believe. The nourishing food and selfless love that touched me. Unbelievable I know, but it really did happen.

Now I am so much enjoying of those rehabilitation days with my therapy dog Picasso, as we afterwards run to the outdoor market place in Turku city and go soak some power of life to bring home with us. Literally. There is a kiosk called DeliVerde, they do have it all – it all you can ever imagine to eat for feeling well and healthy. Their kiosk is like a yummy healthy candy shop and their service and knowhow is on top. It makes me so happy visiting there and get some healthy, colorful veggies. Seeing them, feeling them, smelling them, touching them and EATING THEM – it just makes me so happy and powerful!

Olen pitkään ollut niin tavattoman väsynyt ja järkyttävä taloustilanne on vienyt mahdollisuudet paitsi terveelliseen ravintoon, myös hauskutteluun. Tästä päästäänkin nyt siihen ihmeeseen, joka kauniisti punoi monta asiaa yhteen ja muutti elämääni niin valtavasti. Tarvitsemme terveellistä ravintoa voidaksemme hyvin, jaksaaksemme ja sairastaessamme myös tukemaan ja edistämään toipumistamme. Tarvitsemme iloa, mukavaa tekemistä ja harrastuksia näihin samoihin asioihin, sillä aivan yhtä tärkeää on myös mielen hyvinvointi. Kun ravinto on heikonpuoleista ja niukkaa, vaikuttaa se erittäin voimakkaasti sekä fyysiseen että psyykkiseen jaksamiseen. Ja tähän rinkulaan minä jäin pyörimään kaiken tuloksena löytämättä enää itse ulospääsyä. Kuten kerroin, joskus tarvitaan ihmeitä sekä uskallusta ottaa hyvyys ja apu vastaan.

Nyt elämäni on värikästä, hauskaa, maukasta, iloista, pirskahtelevaa, yllättävää, kutkuttavaa, jännää, energistä.. ah, minun elämäni on, ja se on nyt! Tämä kaikki kuohuu sieltä pieneltä, mutta samalla niin valtavalta torikojulta, jossa vihannesten voima on valloillaan. Kun palaan kotiin kuntoutuksesta, jatkan päivääni kokkaillen; nautin luonnon väreistä jotka iskevät täysillä mieleni jokaiseen sopukkaan niin iki-ihanasti, luon innoissani uusia reseptejä, maistelen ja haistelen, kokeilen ja tunnustelen. Aivoni saavat samalla mitä parhainta työtä, juuri sitä rauhoittavaa mutta samalla toiminnallista, jota lääkäri on suositellut. Sitä, jota en ole kyennyt itse elämääni tuomaan. Ja nyt se on siellä, enkä pysty käsittämään. Tämä on ihanaa.
________________________
For feeling well and healthy, and also for recovering from different kind of diseases, we need some nourishing food. As I said, it creates a very nasty circle when you lose the possibility for good, nourishing food: it’s not only the physical energy you will lose, but also the mental one. You will lose the joy as well. Sometime we need some help from outside to get back on our feet with that. After facing so much coldness and selfishness from humans I already lost my faith. But then, as I said, the miracle touched myself. It’s still hard to believe, but it did. And it has given me some days to serve my table, spend my days after rehab in kitchen by singing and cooking, creating new recipes and actually being so excited again. And same time this kind of activity is healing my brains and my whole system, as I am suddenly having a possibility for this all again – how amazing!

Yhtäkkiä tuntuu, vaikka toipuminen ja kuntoutus ovatkin vielä isosti kesken ja edessä on vielä todella pitkä matka, että minä kipuan ylöspäin. Että jatkuva alaspäin luisuminen, jota ihmisten kylmyys ja kovuus ei ole helpottanut, on vaihtanut suuntaa. Olen saanut uskoa ja toivoa elämään, onnistumiseen ja niin tavattoman paljon voimaa kipuamiseen ja ylös ponnistamiseen. Se vaati oikeita ihmisiä ympärilleni, oikeita hetkiä – ihmeitä.

Tällä hetkellä nautin syksyn sadosta ja hykertelen erityisesti juuresten voimasta. Olen oppinut viime aikoina paljon uusia juttuja keittiössä ja aionkin jakaa näitä ihmeitä kanssanne täällä blogissa oikein todenteolla. Alan päästä tosissani elämän makuun ja se tuntuu kivalta, kivemmalta kuin koskaan – iiih, jippii!

Aloitan tämän makumatkani naateista, jotka moni heittää tietämättään menemään. Fiksusti naatteillen eri kasvisten naateista saa hurjasti makua ja tärkeää ravintoa erilaisiin ruokiin, lisukkeisiin ja salaatteihin. Tästä jutellaankin heti ensi viikolla, nähdään silloin.

Ihanaa viikonloppua kaverit, tuntuu mahtavalta olla täällä taas!
–––––––––––––––––––
It feels very unbelievable, even if the rehab is not done and there is a long, long way in front of me waiting to survive from, that I am finally having some power to beat this game. I have been given my faith back. How? By being touched by the selfless love and care.

Just right now I am so much enjoying of the fall season and all the nutrition it brings with. Lately I have learned a lot new information about some veggies and how to use them while visiting at outdoor marketplace at DeliVerde kiosk. And I am so excited about this all, ah, so excited – I am excited about food, nutrition and EATING! And this all I am going to share with you here on my blog starting by now. Next week I am going to talk about the greens of different kind of veggies, how to use them in recipes and also sharing some new recipes I am creating. So stay tuned!

I wish you all have a wonderful weekend, it feels amazing to be back here!