As I promised on my latest post, I am now going to share my best gingerbread cookie recipe. The best gingerbread will be baked at home, of course, but my secret is also a real unsalted butter (believe me, do not use anything else for best taste) and dark syrup. And the secret of icing is wonderful Royal Icing. With my recipe you will bake around 100 shaped cookies. The dough you can freeze, it also lasts in fridge for three weeks.

So many skip baking gingerbread cookies at home because it is so laborious, but it’s actually not. You just need to have a bit more patience for keeping the dough in fridge night over. Why? For making it solidify and yes, also for tasting better. The baking process itself is so much more easier than many other cookies, so baking these sweet cuties is worth patience.
_____________________
Kuten aiemmassa postauksessani lupasin, jaan nyt ihanan piparireseptini teille kaikille. Postauksen lopusta löytyy myös salaisuuteni täydelliseen piparikuorrutteeseen, joka ei valu ja joka kestää piparin pinnalla tahriintumatta pitkään. Tällä kuorrutteella koristelet siis vaikkapa tuliaispiparit ja paketoit ne nätisti sellofaniin.

Parhaat piparit leipaantuvat (kyllä, paras sana leipomiselle ikinä!) mielestäni kotosalla. Tykkään ohuista, pehmeistä pipareista, jotka on leivottu voihin ja jotka eivät ole liian mausteisia. Siirapiksi valitsen kuitenkin ehdottmasti tumman. Kardemumman paholaista en voi sietää, joten se ei reseptiini kuulu. Reseptistäni syntyy noin herkullista 100 piparia. Taikina säilyy jääkaapissa kolmisen viikkoa ja sen voi myös pakastaa.

Moni karttaa piparitaikinan valmistamista itse, koska se on niin työlästekoinen. Kokeile, saatat yllättyä! Itse piparitaikinan valmistaminen ei vie kauaa aikaa, mutta kärsivällisyyttä se vaatii sen osalta, että leipomaan pääsee vasta seuraavana päivänä. Odottaminen kuitenkin kannattaa, sillä makuelämys on kaiken kärsivällisyyden arvoinen.

LOLA’S GINGERBREAD COOKIE RECIPE
_________________________
2 dl dark syrup
3 dl white sugar
300g unsalted butter
Spices:
1 tbs powdered cinnamon
1 tsp powdered carnation
1 tsp powdered ginger
1 tsp powdered bitter orange
(or 3/4 bag around 6 tsp gingerbread spice mix, I do recommend to put them all separated)
– – –
2 eggs
1 dl whipping cream
2 tsp baking soda
10 dl fine wheat flours

1. Measure syrup, sugar, butter and spices in pot and heat it up on stove until mixture bubbles a bit. Mix well all the time while boiling until mixture becomes glossy and smooth. Let it cool.
2. Pour the cooled mixture into big bowl.
3. Combine baking soda with flours in separate bowl and mix well with spoon.
4. Break the eggs into gingerbread mixture and mix with electric hand mixer (not blender!). Add half of flours + baking soda mixture slowly by keeping mixing up same time, add cream and keep mixing. In the end add rest of flour mixture and mix until the dough is done. If the dough looks too runny, add a little bit of flours. Remember the dough will set and solidify in fridge so do not make it to be too thick for avoiding dry cookies when you bake them. You can add flours while baking so prefer keep the dough soft.
_________________________
LOLAN PARAS PIPARITAIKINA RESEPTI
– – –
2 dl tummaa siirappia
3 dl sokeria
300g suolatonta voita
Mausteet:
1 rkl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
(tai 3/4 pussia (4-5 tl) piparkakkumaustetta)
– – –
2 isoa kananmunaa
1 dl vispikermaa
2 tl ruokasoodaa
11 dl erikoisvehnäjauhoa

1. Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Anna kuplia hiljalleen, kunnes seos on tasaista ja kiiltää kauniisti. Jäähdytä.
2. Kaada jäähtynyt piparimassa suureen kulhoon.
3. Yhdistä sooda vehnäjauhoihin erillisessä kulhossa ja sekoita tasaiseksi lusikalla.
4. Riko munat taikinamassaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Lisää puolet jauhoseoksesta koko ajan sekoittaen, lisää sitten kerma ja vatkaa hyvin. Lisää lopuksi loput jauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Muista, että taikina jähmettyy jääkaapissa, se saa siis olla notkeaa tässä vaiheessa. Voit lisätä jauhoja myöhemmässä vaiheessa, mutta myöhemmin taikinaa ei enää saa notkeammaksi. Jos jauhoja lorahti liikaa tekovaiheessa, voit helposti korjata tilanteen lisäämällä hieman kermaa. Liian jauhoisista pipareista tulee kuivia ja kovia, pidä siis taikina pehmeänä.

How to bake gingerbread cookies?

1. When the dough has solidified, take a piece of dough and roll it with rolling pin to be a thin dough sheet. Avoid sticking by using flours. The best thickness of gingerbread cookie dough sheet is 5mm (0.2″) as the cookies will swell in oven while baking.
2. When you have rolled the dough let’s take shapes of it with your favorite cookie cutters. If you don’t have cutters, you can use sharp knife to make your own special shapes.
3. Cover the baking tray with baking paper and bake the cookies on it in 400F (200celsius) for 3-5 minutes depending on thickness. Do not burn the cookies, they burn super easily. Let cookies cool well before removing them from baking paper. Cookies are very soft and fragile right after coming from oven, they harden by cooling.
_____________________
Pipareiden leipominen:

1. Kun taikina on jähmettynyt jääkaapissa, ota siitä sopivan kokoinen pala ja kaulitse se noin 5mm paksuiseksi taikinalevyksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apunasi.
2. Kun olet kaulinnut taikinan, ota siitä muoteilla haluamiasi kuvioita ja nosta keksit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pipareita 200 asteessa 3-5 minuuttia keksien paksuudesta riippuen. Anna keksien jäähtyä hyvin ennen irrottamista.

How to make perfect decoration for gingerbread cookies?
As I already mentioned in beginning of this blog post the secret of perfect cookie decoration is the Royal Icing. Royal Icing is hard, glossy topping which stays perfectly on cookies without draining. Without coloring the Royal Icing is white, very easily you can change the color to be what ever you want by using food coloring or natural coloring like for example beetroot, blueberry and carrot.
– – –
Royal Icing recipe:
6-7 dl powdered sugar
4-5 big egg whites
1 tsp powdered vanilla sugar
Few drops of fresh squeezed lime juice
Gel food coloring (when use liquid colors add some more powdered sugar to keep texture thick)
– – –
How to make Royal Icing:
1. Whisk egg whites and half of powdered sugar with electric hand mixer until the mixture is smooth. Add rest of powdered sugar slowly until mixture becomes thick.
2. Add color as much as you need to reach the color you like. If the Royal Icing is too running, let’s add some more powdered sugar. If it’s too thick, let’s add one egg white more or few more drops of lime juice.
3. Pour the icing into piping bag and decorate the cookies the way you like.
_________________________
Paras kuorrute pipareihin?
Kuten jo postauksen alussa vinkkasin, piparikuorrutteeni salaisuus piilee Royal Icingissa, eli pikeerissä. Pikeeri on herkullinen, kuohkea, kiiltävä, kova kuorrute, joka ei valu. Ilman värjäämistä pikeeri on valkoista, sen saa helposti värjätty elintarvikevärillä tai jos mielit luonnollista värjäystapaa, voit käyttää esimerkiksi punajuurta, porkkanaa ja mustikkaa.
– – –
Pikeeri resepti:
6-7 dl tomusokeria
4-5 isoa kananmunan valkuaista
1 tl vaniljan makuista tomusokeria
Muutama tippa tuoreen limen mehua
Geelimäisiä elintarvikevärejä (käyttäessäsi nestemäisiä värejä, lisää tarvittaessa tomusokeria pitääksesi pikeerin rakenne jämäkkänä)
– – –
Miten pikeeri tehdään?
1. Vatkaa valkuaiset ja puolet tomusokerista kulhossa kuohkeaksi massaksi. Lisää loput tomusokerista hiljalleen koko ajan vatkaten.
2. Lisää joukkoon muutama tippa limen mehua sekä haluamaasi väriä niin paljon, että pikeeri on mieleisesi väristä. Jos pikeeri notkistuu liikaa, lisää tomusokeria. Jos pikeeristä taas tulee liian paksua, lisää kananmunanvalkuaista tai limen mehua.
3. Kaada pikeeri nuolijan avulla pursotinpussiin ja kuorruta piparit haluamallasi tavalla.