We have different kind of pancakes in the world. We have American pancakes, Russian blinis, crepes, Dutch pancakes.. and Finnish pancakes. Now I am talking about these last ones, Finnish style crepes as we call as “lettu” and the pancake we call as “pannari”. So what’s the difference between lettu and pannari, actually? Well, lettu is crepe-like but pannari is not pancake-like round-shaped at all. Pannari we cook in oven, it’s a huge one we bake on baking tray and cut with knife just like brownies. It’s very delicious, when you bake it correct. The temperature of oven should not be too low or too high, but perfect, a bit more than 205 celsius degrees (400F)! The same way the baking time is very important, not more or less than 27 minutes. Of course it’s depending of your oven and the size of baking tray so it’s important to keep an eye on pannari while baking it. My pancake dough recipe is also fat-free and easy to make as gluten-free, too.
_________________________
On paljon erilaisia lettuja, ohukaisia ja pannukakkuja: amerikkalaisia, venäläisiä, hollantilaisia, ja sitten se ihana suomalainen pannari. Paras pannari syntyy mielestäni reilusta määrästä tuoreita munia, sopivasta määrästä tuoretta maitoa, ei liiasta määrästä jauhoja, ripauksesta suolaa ja ruokalusikallisesta sokeria. Rasvaa en pannukakkutaikinaani laita lainkaan, mutta voitelen uunituoreen pannarin voilla. Pannarireseptistäni syntyy kuohkea, pehmeä pannari, joka ei ole sitkeä eikä jäykkä, sillä makuhermoni eivät kengänpohjapannarista tykkää. Pannarireseptini on helppo ja nopea, ja sen leipoo näppärästi myös gluteenittomaksi!

FINNISH PANCAKE “PANNARI” RECIPE (ALSO GLUTEN-FREE RECIPE)

Pancake dough:
5 big fresh eggs
9 dl milk (not skimmed-milk)
1/2 tsp of fine sea salt
1 tbsp of fine sugar
3 dl fine wheat flours (use gluten-free oat flours for gluten-free version)

1 tbsp of butter for greasing
raspberry jam for serving

How to make it:
1. Heat the milk up to be warm, not hot.
2. Mix the eggs in bowl, add sugar and salt, and mix well. Add warm milk and mix.
3. Add flours and mix well with whisk. Mix until the dough is smooth and let it stay for 10 minutes.
4. Heat the oven to 205C (400F). Cover the large baking tray with baking paper and pour the dough on it. If you have a problem to keep the paper stay on, splash some water drops on it with your fingertips.
5. Bake the pancake in oven for 27 minutes or until the dough is not shaking while moving the tray. The pancake is beautiful golden colored when it’s’ done. Do not over cook it, or it’s going to be dry and chewy.
6. Grease the hot pancake with butter. Let the pancake cool well until serving. Serve with raspberry jam.
_________________________
PARAS PANNARI (MYÖS GLUTEENITON RESEPTI)

Taikina:
5 isoa tuoretta kananmunaa
9 dl kevytmaitoa
1 tl hienoa merisuolaa
1 rkl hienoa sokeria
3 dl vehnäjauhoja (gluteenittomaan pannariin korvaa jauhot gluteenittomalla kaurajauholla)

1 rkl voita voiteluun
Vadelmahilloa tarjoiluun

Valmistus:
1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi.
2. Vatkaa kulhossa munat, suola ja sokeri. Lisää maito ja sekoita hyvin.
3. Lisää jauhot ja vatkaa taikina tasaiseksi. Anna tekeytyä 10 minuuttia.
4. Kuumenna uuni 205 asteiseksi. Vuoraa laakea uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina sen päälle. Jos sinulla on vaikeuksia saada leivinpaperi pysymään paikoillaan, roiski vähän vettä sormenpäillä pellin pinnalle ja levitä sitten paperi sen päälle.
5. Paista pannaria 27 minuuttia, tai kunnes taikina ei hytky peltiä liikauttaessa. Älä paista pannaria liikaa, jotta siitä ei tule kuiva ja sitkeä. Kypsän pannarin väri on kauniin kullankeltainen.
6. Voitele kypsä pannukakku kuumana reilulla voinokareella. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoile vadelmahillon kanssa.