Do you waste food? When you are at restaurant, do you eat your plate empty? How about at home? Do you cook food too much? Do you cook food, dislike it and throw it away? Do you buy foods you never use and throw them away after best before date has expired? If you recognize yourself, this post is very important to you!

My food waste is zero, unfortunately my whole wasting is not because we still have some stuffs I need packed in not environment friendly ways. Just like pharmacy stuffs and medicines, and some kind of foods. I still mostly keep focus on packages and always choose them I can recycle. Anyway, now it’s about food waste and how to reduce it, and why. Now I share my information and easiest tips how to reduce food waste comfortable and easy ways!

WHY TO REDUCE FOOD WASTE?

1. Very simply reducing food waste is important environmentally; it keeps food out from landfills. Why would you care? Well, I bet you are smart enough to understand not forever we can skip our foods and trash to landfills, by time it’s not safe anymore and it will cause lots of illnesses and deaths.
***
2. When wasted foods end up in landfills, it breaks down to produce methane and carbon dioxide emissions, which accelerate climate change. Is it your problem? Yes it is, actually. If it won’t touch your life, think about them who will live on this planet after we have passed. There are your relatives left, your kids and grandkids suffering because of our action and indifference.
***
3. Lowering household food bills it makes sense economically.
__________________________
RUOKAHÄVIKKI NOLLA: RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMINEN

Tuhlaatko ruokaa? Jätätkö ruokaa lautaselle kotona, koulussa, ravintolassa?Laitatko ruokaa liian paljon? Laitatko ruokaa josta et pidä, ja heität sitä sitten pois? Ostatko ruokaa, jota ei tule koskaan syötyä, ja heität sen pois, kun huomaat parasta ennen päiväyksen menneen? Jos tunnistat itsesi, on tämä postaus sinulle tärkeä!

Oma ruokahävikkini on nolla. Valitettavasti sama ei päde jätteisiin, sillä on olemassa vielä paljon tarvitsemiani tuotteita ja tarvikkeita, joista muodostuu jätettä. Kiinnitän kuitenkin entistä enemmän huomiota pakkausmateriaaleihin, ja kierrätän kaiken. Nyt puhun kuitenkin nimenomaan ruokahävikistä ja siitä, miten ruokahävikkiä voi vähentää helposti ja mukavasti, ilman, että se tuntuu työläältä.

MIKSI VÄHENTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ?

1. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ruokahävikin vähentäminen on tärkeää ympäristösyistä; hukkaan heitetty ruoka kasaantuu kaatopaikoille. Miksi välittäisit? Olet varmasti riittävän fiksu ymmärtääksesi, että emme voi loputtomiin kasata jätteitämme kaatopaikoille. Ajan kanssa se ei ole enää turvallista.
***
2. Kun ruokajäte päätyy kaatopaikoille, se hajoaa ilmaan tuottaen metaani- ja hiilidioksidipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Onko se muka sinun ongelmasi? Kyllä se itseasiassa on. Jos se ei välittömästi kosketa omaa elämääsi, ajattele heitä, jotka elävät maapallolla sen jälkeen, kun meistä on aika jättänyt. Omia sukulaisiasi, lapsiasi ja heidän lapsiaan. He tulevat kärsimään toiminnastamme ja välinpitämättömyydestämme.
***
3. Ruokakulujen alentaminen on myös taloudellisesti järkevää.

HOW TO REDUCE FOOD WASTE?

1. Buy for your need only! Do not buy more than you need, this is the most simply and effective way to save food but money also!
***
2. Plan your food shoppings in advance! When you have planned your food shoppings at home well in time before you go to market, you don’t pick up stuffs you don’t need.
***
3. Plan your cookings! Every Saturday I make a plan of foods and meals for next week. On Sunday I go to market and buy all the stuffs on my shopping list to be ready, I also good my meals for Sunday, Monday and Tuesday on Sunday. For Wednesday and Thursday I cook on Tuesday and very often I eat something cozy on Friday and on Saturday.
***
4. Not always big bags save your money! For example if you need only 2 carrots, why to buy a big bag? For saving money? Oh, but.. are you sure you use them all? Often we don’t. So let’s be smart! Choose big bags only when the food is something you use a lot or something that has a long best-before date like sugar and flours.
***
5. Don’t over serve food, and eat your plate empty! Be grateful for the food you have and are able to eat daily. Do not pick food too much or over serve it, it’s just smarter to have seconds.
***
6. Avoid clutter in your fridge, freezer and pantry! This really helps you to avoid and reduce food waste, a lot. Keep foods having shorter best-before date in front, and follow the order that makes sense for finding the foods easily avoiding double shopping them and/or forgetting them there.
__________________________
MITEN VÄHENTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ?

1. Osta vain tarpeeseen! Älä osta enempää kuin tarvitset, tämä on yksinkertaisesti helpoin tapa vähentää ruokahävikkiä ja samalla säästää rahaa.
***
2. Suunnittele kauppaostokset etukäteen! Kun suunnittelet ostosreissun ja kauppalapun hyvissä ajoin etukäteen, vältyt turhilta ostoilta.
***
3. Suunnittele ruoanlaitto! Itse teen joka lauantai suunnittelman seuraavan viikon ruoista. Sunnuntaina käyn kaupassa ja hankin kaikki tulevan viikon ruokatarpeet kerralla. Lisäksi valmistan sunnuntain, maanantain ja tiistain ruoat valmiiksi sunnuntaina. Keskiviikon ja tortain ruoat valmistan tiistaina, ja perjantaina ja lauantaina syön vapaammin.
***
4. Isot pakkaukset eivät aina säästä rahaa! Jos tarvitset vain kaksi porkkanaa, miksi ostaisit koko pussin? Säästääksesi rahaa? On totta, että isoissa pakkauksissa kilohinta saadaan usein alemmaksi, mutta ei ole järkevää ostaa sellaisia tuotteita läjäpäin, joita ei aio syödä. Pidä siis järki päässä ja osta isoja pakkauksia vain sellaisissa tuotteissa, joita kulutat paljon, tai joissa on pitkä päiväys, kuten sokerissa ja jauhoissa.
***
5.Älä tarjoile ruokaa liikaa ja syö lautanen tyhjäksi! Ole kiitollinen ruoasta, johon sinulla on päivittäinen mahdollisuus. Älä ota ruokaa lautaselle liikaa, syö lautanen tyhjäksi ja pidä järki päässä myös tarjoilemasi ruoan määrässä.
***
6. Vältä epäjärjestystä jääkaapissa, pakastimessa ja kuivakaapissa! Tämä todella auttaa ruokahävikin vähentämisessä. Pidä lyhimmäin päiväyksen tuotteet etualalla ja anna jääkaapissa, pakastimessa ja kuivakaapissa vallita loogisen järjestyksen, jotta löydät helposti etsimäsi. Näin vältät samojen tuotteiden tuplaostoksia ja ruokien “hukkaamista” ja unohtelua kaappien perukoille.

BE SMART WITH LEFTOVERS!
Did you know there are several meals you can actually cook by using leftovers? Try these:

How to use up extra mashed potatoes?
– cook tasty croquettes by using mashed potatoes leftovers
– bake delicious buns or flatbread of it
– and some mashed potatoes in meatball dough
– bake a Shepherd’s Pie
– bake potato pancakes or waffles
– add some mashed potatoes in pureed soup
__________________________
OLE FIKSU YLIJÄÄNEEN RUOAN KANSSA!
Tiesitkö, että on monia aterioita, joita voit valmistaa ylimääräisestä ruoasta? Kokeile näitä ruokahävikkireseptejä:

Mitä tehdä ylimääräisestä perunamuusista?
– paista herkullisia perunapalloja
– leivo sämpylöitä tai rieskaa
– lisää ylijäänyttä perunamuusia lihapullataikinaan
– valmista lihaperunasoselaatikkoa
– paista perunalettuja tai -vohveleita
– lisää perunamuusia sosekeittoon

BE CREATIVE WITH LEFTOVERS! Try these tips:
***
1. All kind of meat, fish, chicken and egg leftovers are perfect as added in salad and soups for example. You can also slice them on grilled sandwich!
***
2. Fruits and berries disappear nicely in smoothie and oatmeal! In smoothie you can also add the extra yoghurt you have left in fridge.
***
HINT! Always when I have any kind of sauce leftovers, I enjoy it with my salad meal by replacing the oil with it. Super yummy! The same I do with all Chinese, Indian and Thai foods as there is always just a little bit too much for me in box but too little left for meal next day.
***
3. Milk leftovers are perfect as added in oatmeal, pudding, smoothies and pancake dough!
***
4. Oatmeal and porridge leftovers are yummy as baked as bread, buns and flatbread.
***
5. Tin berries and veggies the way you prefer.
***
6. remember you can also freeze most of the foods if you cook too much! Store foods right and you will reduce food waste a lot!
__________________________
OLE LUOVA YLIJÄÄNEEN RUOAN KANSSA! Kokeile näitä vinkkejä:
***
1. Ylijääneet liha, kana, kala ja kananmuna sopivat hyvin keittoihin tai salaatteihin lisättäväksi. Kokeile myös siivuttaa lämpimien leipien päälle!
***
2. Hedelmät ja marjat katoavat kivasti smoothieihin ja puuroihin. Näihin sujautat myös jogurtin, rahkan ja maidon jämät.
***
VINKKI! Jos itseltäni jää yli kastikkeita, kuten lihakastiketta tai stroganovia, lisään sitä salaattiin seuraavana päivänä salaatinkastikkeen sijaan. Tähän tarkoitukseen kiinalaiset, intialaiset ja thaimaalaiset ruoat ovat myös parhaimmistoa. Itselläni käy usein niin, että annos on liian iso kerralla syötäväksi, mutta liian pieni kahtia jaettavaksi, sillä ylijäävä osuus on muutaman ruokalusikallisen verran. Täydellinen lisuke siis salaattiin!
***
3.  Lisää ylimääräinen maito esimerkiksi puuroon, tee vanhenevasta mainosta unipuuro tai keitä siitä mannanpuuroa. Maidon loput ja sopivat hyvin myös smoothien ja vanukkaan kaveriksi, ja päiväysmaidot pannaritaikinaan!
***
4. Ylimääräisestä puurosta ja vellistä leivot hyvät sämpylät, leivät ja rieskat.
***
5. Säilö ylimääräiset marjat ja kasvikset
***
6. Muista myös, että ison osan ruoista voi pakastaa, myös kasvikset! Säilömällä ruoan oikein vältät huomattavan määrän ruokahävikkiä.