When was the last time you thought about time? Probably not so long time ago. But what was the reason for that? Was it the alarm that woke you up? Were you going to work and looked at the watch for making sure you will be there in time? Or maybe you checked the time for lunch, meeting or leaving home from work. We humans look at the watch several times in a day, we are running around by letting this little machine control our life.

I love clock, and I love time. As a notion. The time and clock help people to keep everything in order. And order I mostly love. Many ways I am a control freak, I love timing everything because it makes me to be more effective. But there is something you can’t schedule. The lifetime. The lifetime is like an hourglass, it runs all the time and you never know when it ends, how much time you have left.
_______________________

Milloin viimeksi ajattelit aikaa? Siitä tuskin on kovin pitkä aika. Oliko se aamulla, kun herätyskello soi? Tarkastitko ajan lähtiessäsi töihin varmistaaksesi, että olet ajoissa? Katsoitko kelloa lounasaikaan, odottaessasi tapaamista tai lähtiessäsi töistä kotiin? Todennäköisesti. Me ihmiset tarkastamme ajan useasti päivän aikana. Niin hassua kuin se onkin, annamme tuon pienen kelloksi kutsutun laitteen määrätä elämäämme.

Rakastan kelloa ja rakastan aikaa. Käsitteenä. Kello ja aika auttavat pitämään elämän järjestyksessä, ja järjestystä jos mitä minä rakastan. Tykkään ajoittaa kaiken, se tekee minusta tehokkaan. On kuitenkin jotain, mitä ei voi ajoittaa, ja se on elinaika. Elinaika on kuin tiimalasi, se kuluu koko ajan etkä koskaan tiedä kuinka paljon aikaa on jäljellä.

It is sad so many people take the life and lifetime for granted. They just go and breath without understanding, without thinking, without questioning. They just are alive and it’s enough for them. Closing eyes from problems is easier, silence versus talking or handling issues is more simple. Same time the greed is driving so many. That’s a horrible combination, I feel.

Most of people start to think more when they get older, they start to think about the life and by that death, their own death. Some of people get scared of it, some of them just don’t care. And so many times I have seen those who have a better picture of universe, humanity and themselves, they are not scared of death. They are calm. They have understanding and they have a clear picture of themselves as a humans. They feel comfortable in their own body and mind. They know and feel their values. They feel they have lived everyday, because they are focused on the life and the positivity. This is what I call successful human.

It’s all about you how do you spend your life. It’s all about you how do you treat yourself and other people, the nature and the Earth. All feelings, all experiences, the life joy.. it’s all about you. You just need to be focused. The focusing is one and only way to understand yourself and by that others better.

How do you live your life? Are you focused on the hourglass of life?
_______________________

On surullista kuinka itsestään selvänä iso osa ihmisiä elämää ja elinaikaa pitää. Mennään päivästä toiseen, hengitetään, eletään elämää sen enempää asioita tai maailmaa pohtimatta. Se mikä ei akuutisti kosketa omaa elämää, ei ole olemassa. Epätietoisuus itsestä ja ympäristöstä lisää ahdistusta; mitä paremmin tunnemme ja ymmärrä sekä itseämme että toisia, sen paremmin voimme. Mutta laiskuus, viitsimättömyys ja välinpitämättömyys asettuvat poikkiteloin ymmärtämisen ja oivaltamisen tielle.

Valtaosalla elämän ja universumin pohtiminen alkaa keski-iässä tai sen jälkeen. Sen myötä aletaan pohtia myös kuolemaa, tai toisin päin. Toiset vaipuvat masennukseen, toisista pelko ottaa vallan. On myös niitä, jotka eivät välitä. Suureksi lohduksi olen useasti elämässäni törmännyt ihmisiin, jotka suhtautuvat myös kuolemaan avoimesti ja positiivisesti; osana elämää. Näin otan itsekin asian vastaan. Terveet elämäntavat, lähimmäisen rakkaus, ympäristöstä ja yhteisestä hyvästä välittäminen ja huolehtiminen, sekä epäitsekkyys ovat avaimia tasapainoon. Tasapaino lisää fokusointia ja fokusointi mahdollisuutta syvempään itsetietoisuuteen ja itsensä ymmärtämiseen. Se mitä elämässä koemme, ja miten sen koemme, on loppujen lopuksi meistä itsestämme kiinni.

Miten sinä elät elämääsi?