This is what I am on at the moment; taking hard kicks from life and it’s been such an acrobatics to me to stay on track with health. To me my personal physical pain is easier and even more comfortable to handle than mental pain. When I have some mental pain, lots of stress or when I am very worried or sad the biggest symptom in my whole system is, that I can’t eat. I am very happy I today understand this and in this kind of situations I know how to heal it. Because if I don’t, if I just let it be and don’t heal myself while this, I will very soon find myself fighting against anorexia again. And this is where I never want to find myself anymore.

BenBen has been sick >> and as all pet parents who has went through something like that know, it is horrible when your furkid is in pain and nothing helps. Vet wasn’t hopeful and very well in time she let me know I should prepare myself for saying good bye. He got most strong medicines on first three days at vet and to take at home he got some tramadol, nerve painkillers, inflammatory drugs and also supplements as tablets and as oil to heal slowly the inflammation in his joints. So he has been confused but also a bit paranoid after all drugs, there was a one good day but one very bad day right away after that, and I got so worried about him. I haven’t sleep and eating has been very hard because I have no appetite and all I could imagine eat is sweets. I have always been a girl who eat sweets for her feelings, sugar never makes me feel bad – this is why I was overweight years ago. And because of anorectic past I get anxiety from situations like that. And what this do to me? Yeah, it adds stress, and stress adds anxiety and feeling I have no appetite. So what to do? I now share my tips how to survive when life kicks your ass. You don’t have to have problems with eating, this actually works many other problems while hard life as well! Good luck with kicking back, you can do it!

____________________________

Tätä on elämäni juuri nyt; elämä potkii perseelle ja morottaa turpaan tökkien vähän silmämuniakin siinä samalla. Onko jollakulla muulla sama tilanne päällä? Nappaapa siinä tapauksessa tästä alta vinkit talteen, ja opi potkimaan takaisin.

 

How to survive when life kicks your ass

These tips based on my own experiences and results I have reached while my own recovery, and stress healing and easing. Also on my methods I use with coaching as nutrition coach, and on my knowledge of brains and medicine I am stying.

1. Eat

This is the most important thing, because if you don’t eat it quickly destroys your energy levels and sleep. And this adds stress and anxiety, and these all together give you more problems and bad feeling. It’s not always easy to keep healthy eating up, or even eating when life is tough. Very many people eat for their stress and feelings for easing them, and mostly at this time the food is not healthy. There are also them who can’t eat at all when they are stressed or anxiety.

Emotional eater:

 • Keep regular eating up: regular eating helps you to not over eat and if you still do, you won’t do it worse way. If you for some reason still do, then calm down. There is no reason to panic, remember and accept this is temporary and you will get back on track after life gets easier again.
 • If you want, or if feel you have to pamper yourself with some sweets or fast food, do your best to do it after you have enjoyed the meals of the day: breakfast, lunch, snacks and dinner. Do not replace any meals with sweets. If you feel you desperately need some sweets at lunch time, enjoy some as a dessert but not as main course.
 • If you feel you just want to eat all the time try this:

  1.
  calm your body and mind down, try some yoga or go for a little walk. Do not push yourself too hard, if you are tired or powerless, let’s get some rest.

  2.
  Drink some hot tea before eating extra meals, it calms you down and also your stomach likes it.3. Eat more warm meals.4. Write your thoughts up before eating. Think about your feelings and reasons behind them: why do you feel you want to eat? Are you really hungry?

  5. While eating keep focus on chewing well and tasting; how the food tastes like?

 • Add serotonin in your brains naturally. Easiest way to do it: choose whole-grain products, try roseroot, eat fish as often as possible and enjoy omega3 oil daily. Add meditation and deep breathing. Add outdoor life and sun light.

Having anorexia or have recovered from anorexia:

 • Keep regular eating up, this way you don’t need to eat so big meals at once. Very good advice for that is to eat even more than 5 smaller (or bigger if you want) meals in a day: if you feel you can’t eat at lunch time let’s eat half of the meal and other half left 1-1 1/2 hour later. Just make sure you will eat at least as much as you would eat on a regular day meaning following healthy eating.
 • If eating is hard, cover some snacks with smoothies. Smoothies are easy to drink, they taste nice and they also gives you lots of vitamins! This is my Smoothie TOP 3 when eating is hard:
  1. Coconut milk, banana, blueberries, chia seeds.
  2. Soya milk, raspberries, strawberries, vanilla curd.
  3. Soya milk, banana, peach, raspberries, chia seeds.
 • Add serotonin in your brains naturally. Easiest way to do it: choose whole-grain products, try roseroot, eat fish as often as possible and enjoy omega3 oil daily. Add meditation and deep breathing. Add outdoor life and sun light. Still not push yourself to do anything else but having a nice, slow walk outside or just sitting in the sun.
 • Don’t do anything you would’t advice your anorectic friend to do.
 • Calm your mind and body down by meditating, do not push yourself to gym or doing exercises that is not healthy for you in this situation.

____________________________

Miten selvitä, kun elämä potkii päähän

1. Syö

Syöminen on tärkein asia, sillä syömättömyys ja heikko ravinto syö nopeasti energiatasot ja unenlaadun. Tämä puolestaan lisää stressiä ja ahdistusta, ja nämä yhdessä tuovat kasan muita ongelmia ja pahaa oloa. Ei ole kuitenkaan aina helppoa pitää yllä terveellistä syömistä, kun elämä on rankkaa. Moni syö stressiin ja tunteisiin, eikä tämä ruoka ole usein terveellisimmästä päästä. Sitten on myös se joukko ihmisiä, joka ei pysty syömään lainkaan, kun stressi ja ahdistus iskee.

Tunnesyöjä:

 • Pidä säännöllistä syömistä yllä: säännöllinen syöminen auttaa sinua pitämään syömisen kurissa ja estää sinua vetämästä övereitä. Jos niin käy, et tee sitä pahimmalla mahdollisella tavalla. Älä stressaa, äläkä panikoi. Muista, että tämä on väliaikainen elämäntilanne, ja saat taas kiinni elämästäsi, kun tilanne helpottaa.
 • Jos haluat, tai jos sinusta tuntuu että sinun täytyy saada hemmotella itseäsi herkuilla tai pikaruoalla, paras tapa tehdä se on tämä: nauti päivän kaikki ateriat ennen ylimääräisiä hemmotteluaterioita. Tämä tarkoittaa aamiaista, lounasta, välipalaa, päivällistä ja iltapalaa. Älä korvaa yhtään ateriaa herkuilla. Jos sinusta tuntuu, että epätoivoisesti tarvitset herkkupalan ennen päivän viimeistä ateriaa, nauti sellainen jälkiruoaksi lounaan tai päivällisen jälkeen, ei kuitenkaan pääruoaksi.
 • Jos sinulla on tarve syödä koko ajan, kokeile tätä:1. rauhoita kehosi ja mielesi, kokeile joogaa tai käy pienellä kävelylenkillä. Älä pakota itseäsi liikkeelle, jos olet väsynyt ja voimaton, lepää.

  2. Juo kuumaa teetä ennen ylimääräisiä aterioita, tee rauhoittaa mieltäsi ja vatsaasi.3. Syö enemmän lämpimiä aterioita.

  4. Kirjoita ajatuksiasi ylös ennen syömistä. Pohdi tunteitasi ja syitä niiden takana: miksi tahdot syödä? Oletko todella nälkäinen?

  5. Kiinnitä erityistä huomiota pureskeluun, ja ruoan maisteluun: miltä ruoka maistuu?

 • Lisää serotoniinia kehossa luonnollisesti. Helpoin tapa tehdä tämä: suosi täysjyvätuotteita, kokeile ruusujuurta, syö kalaa niin usein kuin mahdollista, nauti Omega3 -rasvahappoja päivittäin. Lisää meditointia ja syvähengitystä. Lisää ulkoilua ja auringonvaloa.

Sairastat anoreksiaa tai olet toipunut siitä:

 • Pidä säännöllistä syömistä yllä, tällä tapaa sinun ei tarvitse syödä kerralla paljon. Hyvä vinkki tähän on syödä tavallista enemmän aterioita päivän aikana. Jos syöminen on hankalaa, voit esimerkiksi jakaa aterian kahtia ja syödä sen 1 – 1 1/2 tunnin välein. Syö kuitenkin päivän aikana vähintään yhtä paljon kuin söisit terveellistä ruokavaliota noudattaen.
 • Jos syöminen on hankalaa, nauti osa välipaloista smoothieina. Smoothiet on helppo juoda, ne ovat maistuvia ja lisäksi saat niistä runsaasti vitamiineja! Tässä oma Smoothie TOP 3:
  1. Kookosmaito, banaani, mustikka, chia-siemen.
  2. Soijamaito, vadelma, mansikka, vanilja-rahka.
  3. Soijamaito, banaani, persikka, vadelma, chia-siemen.
 • Lisää serotoniinia kehossa luonnollisesti. Helpoin tapa tehdä tämä: suosi täysjyvätuotteita, kokeile ruusujuurta, syö kalaa niin usein kuin mahdollista, nauti Omega3 -rasvahappoja päivittäin. Lisää meditointia ja syvähengitystä. Lisää ulkoilua ja auringonvaloa.
 • Älä tee mitään sellaista, mitä et neuvoisi anoreksiaa sairastavan ystäväsi tekevän.
 • Rauhoita mielesi ja kehosi meditoimalla. Älä potki itseäsi salille, tai muuhunkaan sellaiseen treeniin, mikä ei ole sinulle terveellistä tässä elämänvaiheessa.

2. Rest and sleep

It is very important you understand rest and keep focus on good sleep. This is the most important thing right after eating. Because staying up for too late, sleeping too little or not at all, adds lots of stress, body swelling, uncomfortable feeling and also emotional eating. It is easier to keep bed time routines up than trying to fix sleeping problems then when you really have some. If you can’t sleep at all I always recommend to meet a doctor. Every doctor understands how important sleeping is for human’s whole system. Don’t hide anything, just tell the truth about your life situation for getting right kind of help.

Tips how to get better sleep:

 • Keep your bed clean and fresh, make sure your pillow and blanket are right kind for you.
 • Cool your bedroom down for night.
 • Don’t watch TV or smartphone in bed; keep bed only for sleeping.
 • If you can’t fall asleep in 20 minutes, get up and try again when you feel tired again. Nb! Do not activate your brains anymore, this means do not give them anything nice or interesting to do.
 • Relax before bed time: do light yoga or pilates, meditate, light some candles up, read a book..
 • Eat a light snack around 1 hour before sleeping. Never go to bed feeling hungry.
 • Instead sleeping pills try to drink some milk or milk cocoa before bedtime. If this doesn’t help you, try some Melatonin. If it doesn’t help either, consider to meet a doctor.

3. Let friends heal you

Real, truly friends are always there for you, so let them take cafe of you and heal you. The power of friendship might surprise you and at times talking and spending time with friend heals better than any pill or plaster. This is what I have seen lately, and need to say without friends carrying this stress about BenBen and his healing would have been totally too much to my system. Ah, I am feeling so blessed for friends ♥

____________________________

2. Lepää ja nuku

On tärkeää, että lepäät ja nukut. Pikkutunneille kukkuminen, liian vähäiset yöunet tai pahimmassa tapauksessa ei unta lainkaan, lisää stressiä, kehon turvotusta, epämukavaa oloa sekä tunnesyömistä. On helpompaa pitää yllä iltarutiineita ja käydä hyvissä ajoin nukkumaan, kun korjata unettomuutta sitten, kun sen todella saa riesaksi. Jos et yksinkertaisesti pysty nukkumaan, suosittelen käymään lääkärillä. Jokainen lääkäri ymmärtää, että uni on välttämätöntä. Älä jätä kertomatta asioita tai peittele niitä, näin saat sellaista apua kuin tarvitset.

Vinkit unettomuuden hoitoon ja parempaan yöuneen:

 • Pidä sänky puhtaana ja raikkaana, huolehdi, että tyyny ja peitto ovat sinulle oikeanlaiset.
 • Viilennä makuuhuone yöksi.
 • Älä katso TV:tä, äläkä selaa puhelinta sängyssä. Rauhoita sänky nukkumista varten.
 • Jos et nukahda 20 minuutissa, nouse ylös ja yritä uudelleen sitten, kun tunnet olevasi taas väsynyt. Älä anna aivoillesi mitään mielekästä puuhaa, jotta ne eivät piristy.
 • Rentoudu ennen nukkumaanmenoa: kevyt jooga tai pilates, sekä meditaatio ovat oivallisia tapoja rentoutua yötä vasten. Myös kynttilät ja esimerkiksi kirjan lukeminen rentouttaa.
 • Nauti kevyt iltapala noin tunti ennen nukkumaanmenoa, älä koskaan mene vuoteeseen nälkäisenä.
 • Nukahtamislääkkeiden sijaan kokeile juoda maitoa ennen nukkumaanmenoa. Jos tämä ei auta, kokeile melatoniinia. Jos tämäkään ei auta, harkitse lääkärin luona käymistä.

3. Anna ystävien tukea ja hoitaa

Oikeat, todelliset ystävät ovat aina sinua varten, anna heidän siis pitää huolta ja hoitaa sinua kun sitä tarvitset. Ystävyyden voima saattaa yllättää, ja toisinaan yhdessä vietetty aika tai hyvä juttu tuokio ystävän kanssa hoitaa enemmän kuin lääke tai laastari. Tämän sain taas itse viime viikolla kokea, ilman ystävien tukea ja rakkautta Benin äkillisen sairastumisen kantaminen olisi ollut aivan liian raskasta. Olen niin kiitollinen siitä, että minulla on niin ihania ystäviä. ♥

4. Don’t do anything you really don’t have energy enough for

Don’t feel guilty if you have no energy to clean up or go to market. Ask some help from friend or spouse, it’s not a weakness, it’s strength. Also, today we can luckily order foods delivered home. Remember this is temporary, you will get back on track again!

5. Take your time

Don’t stress about getting back on track with normal life and routines again, take your time and do it step by step. If you need some motivation, let’s find some! Today we have it everywhere: in internet, on social media, on magazines.. Follow those them who motivates you, unfollow and block them who makes you feel bad!

6. Do not punish yourself

This is something I beg you to not do. I have seen what it does to mental well-being and self-confidence, in a worse case you might get very sick. I have many times in this post said: REMEMBER THIS IS TEMPORARY. Take this tough situation like that and you will be a winner after all!

9. Heal anxiety

Do you feel anxious? Read my tips how to ease and heal it >>

____________________________

4. Älä tee mitään, mitä et oikeasti jaksa

Älä tunne syyllisyyttä, jos sinulla ei ole energiaa siivota tai käydä kaupassa. Pyydä apua ystäviltä tai puolisolta. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta silloin, kun sitä oikeasti tarvitsee; päin vastoin, se on vahvuutta. Nykyään on myös lukematon määrä eri vaihtoehtoja aina ruokaläheteistä ruokakauppojen kotiinkuljetukseen ja jopa todella edullisiin kotisiivouksiin. Älä stressaa, tämän tilanteen vaatimat järjestelyt ovat väliaikaisia. Elämä palautuu takaisin uomiinsa, kun saat voimavarasi takaisin.

5. Anna itsellesi aikaa

Älä stressaa siitä, milloin ja miten saat taas kiinni arjen rutiineista ja elämästä. Elämä on yhä tässä ja nyt, tilanteet kuitenkin muuttuvat eikä muutosta voi koskaan pakottaa. Anna siis itsellesi aikaa, ja aloita muutos askel kerrallaan. Jos tarvitset motivaatiota, etsi sitä! Nykyään sitä on tarjolla joka puolella: netissä, somessa, lehdissä, elokuvissa.. Seuraa asioita, jotka motivoivat ja lisäävät positiviisuutta, lakkaa seuraamasta sellaisia asioita, jotka lisäävät ahdistusta ja pahaa mieltä.

6. Älä syyllistä tai rankaise itseäsi

Toivon sydämestäni, ettet syyllistäisi itseäsi. Tämä ei tee hyvää millään osa-alueella, mutta harmin määrä voi sen sijaan olla todella mittavaa. En voi enempää painottaa sitä, että tämä tilanne elämässäsi on väliaikainen. Ota se siltä kannalta, ja selviät voittajana!

9. Hoida ahdistusta

Oletko ahdistunut? Lue vinkit ja harjoitukset ahdistuksen hoitoon >>