Yhteistyössä: Turun Osuuskaupan Prismat 

Tiesitkö, että kaksi kolmesta suomalaisesta kärsii väsymysoireista? Oletko sinä yksi näistä haukottelijoista? Hyvällä sängyllä, peitolla ja tyynyllä on suora vaikutus nukkumiseen ja unen laatuun. Tämä puolestaan vaikuttaa joka päiväiseen hyvinvointiimme. Kärsitkö niska- ja hartiakivuista, tai heräätkö aamuisin väsyneenä? Syynä saattaa olla vääränlainen tyyny, huono huoneilma tai omiin tarpeisiisi sopimaton peitto.

Testasimme yhdessä Turun Osuuskaupan Prismojen kanssa Familon -tuotteet, joita kannatan itse suurella kädellä. Lisäksi Familonin PR- ja viestintäkoordinaattori Hanna Kärppä jakoi arvokasta tietoa mm. vuodevaatteiden vaihtovälin tärkeydestä sekä vinkit juuri itselle sopivan peiton ja tyynyn valintaan.Teille lukijoille on varmasti käynyt selväksi, että olen aikoinaan kärsinyt pahoista uniongelmista. Oikeanlaisen tyynyn ja peiton hankinnalla oli olennainen vaikutus oman uneni korjaamiseen. Oikeanlaiset unituotteet löytyivätkin tuolloin monen kokeilun jälkeen Familonilta, ennen Familonia nukuin Tempur- unituotteilla.

Olen itse kylkinukkuja ja kovin viluinen. Tarvitsen pehmeän, muhkean peiton, joka myös lämmittää. Paksu peitto mahdollistaa myös sen, että makuuhuoneen lämpötila voi olla viileä öisin, tämä parantaa unenlaatua merkittävästi enkä palele. Kesäöisin voin pitää ikkunaa auki, näin huoneilma pysyy raikkaana läpi yön. Erityisen kuumia kesäöitä varten minulla on varapeitto, jota kutsun kesäpeitoksi. Sama pätee tyynyyn.Oikeanlaisen tyynyn valinta. How to choose perfect pillow: 

Hanna Kärppä neuvoo, että tyynyn valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota omaan vartalotyyppiin, nukkumisasentoon ja pehmeyteen. Selällään tai vatsallaan nukuttaessa riittää matalampi tyyny, kun taas kylkiasento vaatii korkeamman tyynyn. Harteikkaampi nukkuja tarvitsee korkeamman tyynyn kuin kapeaharteinen, jotta pää ja niska saavat tarvitsemansa tuen. Millainen oma vartalotyyppisi on? Vastaako tyynysi sen asettamia vaatimuksia?

Oma tyynyni: itselläni on käytössä Talviaikaan Familon Outlast-tyyny, joka löytyy sekä Prisman myymälästä että verkkokaupasta. Keväällä ja kesällä vaihtelen kahden tyynyn välillä: Princess-tyyny on aivan tavallinen tyyny, joka sopii minulle keväällä ja viileinä kesäöinä, Familon Ultra Cool- tyynyä käytän kuumina kesäöinä. 

Oikeanlaisen peiton valinta. How to choose perfect blanket:

Peiton valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota lämmöntarpeeseen ja pehmeyteen. Toinen nukkuu kesät talvet samalla paksulla peitolla, kun taas toinen vaihtaa kesällä kevyempään. 

Oma peittoni: Syksystä kesän kynnykselle käytössäni on paksu, muhkea ja lämmin Familon Dreamfill -peite, jonka olen hankkinut Prismasta. Kuumana kesänä vaihdan peiton Princess kevytpeitteeseen, jonka avulla nukun paremmin palelematta vaikka ikkuna olisikin auki.Vuodevaatteiden valinta: 

Astmaattikona olen ajautunut käyttämään Familonin vuodevaatteita. Huomasin, että ne pölyävät vähemmän kuin monet muut vuodetekstiilit ja lisäksi tuntuvat pehmeiltä ihoa vasten. Familonin vuodevaatteet lisäksi hengittävät hyvin, eli ne päästävät ilman kiertämään ja kosteuden haihtumaan. 

Kesti pitkään, ennen kuin lähdin kokeilemaan Familonia myös pussilakanoissa ja tyynyliinoissa, en ajatellut, että myös oikenlainen lakana, peitto ja tyynyliina voisi lisätä nukkumismukavuuttani.

Tykkään todella paljon Familonin kuoseista ja tällä hetkellä oma suosikkini on Princess Pellava sekä Familon Ultra Raita. Huomasin myös, että Familonin tyynyliinat on mitoitettu siten, että esimerkiksi oma Outlast -tyynyni, joka on muhkea, pysyy kuosissaan. Usein tyynyliinat ovat tiukkoja paksuihin tyynyihin, jolloin tyynystä tulee kova ja nukkuminen hankaloituu.Vuodevaatteiden vaihtoväli ja hoito:

Hanna Kärppä Familonilta neuvoo unituotteiden vaihtovälistä seuraavasti: 

Tyyny: tyyny tulisi vaihtaa uuteen 2 vuoden välein
Peitto: peitto tulisi uusia 4 vuoden välein
Joustinsänky ja -patjat: näiden uusiminen on edessä 8-10 välein
Patjat: nämä olisi hyvä uusia 6-8 vuoden välein
Sijauspatja: hyvä vaihtoväli sijauspatjalle on 4 vuotta.

Peitto on suositeltavaa pestä 2-3 kertaa ja tyyny sekä sijauspatjansuojus 3-4 kertaa vuodessa. Sänky on viisasta imuroida aina lakanoiden vaihdon yhteydessä.

Patja ja vuodevaatteet ovat hygieniatuotteita, jotka kuluvat käytössä, mutta oikea hoito pidentää niiden käyttöikää. Hygieaniatietoa: 

Keskikokoisen miehen ihon pinta-ala on noin kaksi neliömetriä, mikä kerryttää vuodessa keskimäärin 170 grammaa kuollutta ihosolukkoa eli hilsettä. Siitä puolet on rasvaa. Hilsettä synnyttävä talineritys voi kiihtyä jopa kolminkertaiseksi kesäaikana. Talineritystä lisää myös kosteusvoiteen käyttö. Osa hilseestä pestään pois, mutta osa siitä tarttuu yöpaitaan, vuodevaatteisiin ja patjaan. 

Keho erittää vuorokaudessa 0,5-1 litraa hikeä. Elimistön lämpötilaa voimakkaasti nostava rasitus, kuten kuume nostaa hikoilun joka 2,5 litraan vuorokaudessa. Yöhikoilua vähentää hyvin hengittävät petivaatteet, jotka päästävät ilman kiertämään ja kosteuden haihtumaan.

Hien ja hilseen lisäksi myös ihovoiteet ja hiusten muotoilutuotteet jättävät jälkensä vuodevaatteisiin. Lian ja rasvan sekoitus voi aiheuttaa hajuhaitan, joka siirtyy vuodevaatteista myös patjaan.

Hengittäminen on helpompaa puhtaassa sängyssä. Parempia unia sinulle, 

PUS!

<3 LOLA

Peitot ja tyynyt – Familon, Prisma Mylly, Raisio
Vuodevaatteet  – Familon, Prisma Mylly, Raisio
Astiat – Iittala Taika, Prisma Mylly, Raisio
Kirja – Prisma Mylly, Raisio