Sushi on niin hyvää! Ja niin kuin tänä päivänä lähes kaiken, myös sushin voi valita joko terveelliseksi tai överi-epäterveelliseksi lounaaksi tai päivälliseksi. Oikein koottuna sushi sopii täydellisesti myös välipalaksi! Itse valitsen sushia iltapalaksi aina kun reissaan.

Sushi is so super lovely and delicious – I think I will never get fed up with it! I just love it SO MUCH! Anyway, there are lots of different sushis and it´s not always so easy to know which restaurant is good or which sushi is healthy. So I when visited in Tallinn at my favorite sushi restaurant I really did a little trip to the kitchen. Now I am sharing my best sushi tips below. xx, Lola

Miten sushi sitten tulisi valita, jotta se olisi terveellistä? Ihan ensimmäisenä kannattaa muistaa sama kuin salaateissa: jätetään kastikkeet ja turhat lisukkeet pois. Sushi maistuu mainiolle ilman päälle valutettavia kastikkeita, soijakastike tulee mukana aina ja sitä voi käyttää huoleti, joskin kannattaa muistaa, että se on todella suolapitoista! Itse syön yleensä puolet susheista ilman soijaa ja puolet dippaan tuohon ihanaan ruskeaan turvotusta aiheuttavaan koukuttajaan. Soijakastike koukuttaa minua todella herkästi ja lisää suolanhimoa valtavasti – not good!

Kävin Tallinnassa tutustumassa lempi sushiravintolani sushiin lähietäisyydeltä ja haastoin kokkia ravintoarvojen ja laadun suhteen. Nappaa siis vinkit talteen terveellisestä ja överiherkku-sushista tästä alta.

PUS! <3 LOLAHyvä sushiravintola – tästä sen tunnistat / How to recognize the high quality sushi restaurant?


Laaja valikoima – mitä laajempi valikoima, sen helpommin voit valita varmasti terveellisen aterian. Wide Selection – when the selection is wide you can easier choose healthy meal.

Tuoreet raaka-aineet – koska kyseessä on raaka kala, on syytä ottaa huomioon raaka-aineiden tuoreus ja laatu. Jos olet epävarma, kysy. Fresh ingredients – it’s always very important the restaurant uses only fresh and quality ingredients with sushi. If you are unsure – ask!

Hyvät arvostelut – sushi ravintoloiden arvostelut kannattaa aina lukea, niistä voi saada hyvää osviittaa valinnalle! Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, missä ravintolassa näet porukan viihtyvän. Mitä enemmän asiakkaita, sen suurempi on raaka-aineiden vaihtuvuus ja tällöin tuoreus helpommin taattu! Good reviews – it’s very good to read some reviews from the different sushi restaurants to see what the other people and sushi lovers think about them. Also pay attention to the restaurants that get lots of clients. When the restaurant is popular the ingredients changes often. This way you can be more sure they serves only fresh sushi.

Henkilökunta – varma valinta on usein se ravintola, jossa kokki on kotoisin samasta maasta kuin itse ruoka. Sushi on taitolaji ja oma kokemukseni on, että aasialaiset taitavat sen parhaiten. Poikkeus sääntöön! Sushi Plazassa esimerkiksi näin ei ole, mutta sushi on silti erinomaista ja taidokkaasti valmistettua. Haasta henkilökuntaa ja pääset jyvälle heidän tieto-taidostaan sushin suhteen! The cook and staff – I think the best sushi comes from Asian cook but it’s not always like this. At my favorite sushi place the cook is not Asian but the food is just an amazing. If you are unsure about the workmanship of the cook let’s challenge the stuff and cook!


Kevyt sushi – näin valitset / This is how to choose healthy sushi:


Makirullat ovat niitä tavanomaisia merilevään käärittyjä herkkuja. Kevyttä herkuttelua ajatellen valitse rulla, jossa ei ole tuorejuustoa eikä avocadoa. Hyviä valintoja ovat yksinkertaiset kurkku-, porkkana-, lohi-, ja tonnikalamakit. Kaikki nämä sopivat yhteen täydellisesti ja esimerkiksi tästä kokonaisuudesta saa todella täydellisen aterian. Hyvä määrä sushia nälästä riippuen onkin noin 8-24 palaa, eli 1-3 rullaa per nenä.
Maki sushi – choose cucumber and veges, avoid the cream cheese and avocado on the diet. Choose the sushi without desserts.

Nigiri sushi on riisiä ja kalaa, ja ilman kastikkeita sen on erityisen kiva ja kevyt valinta sinulle, joka tarkkailet painoasi.
Nigiri sushi – choose tuna and salmon without desserts

Keitot ja salaatit – hyvästä sushi ravintolasta löytyy myös keitot ja salaatit! Keitoista omia suosikkejani ovat lohi- ja simpukkakeitto! Saalateista tämän hetken lempparit ovat grillattu tonnikalasalaatti sekä katkarapusalaatti. Keittoja ja salaatteja kannattaa kokeilla esimerkiksi lounaaksi!

soups and salads – my favorite soups are chicken and salmon soup. 


Överit sushi herkutteluun – parhaat poiminnat / My favorite choices for NOT SO HALTHY sushi, kind of sushi cheat meal:


Futomaki – Futomaki voi olla leväpäällysteinen tai sitten riisi voi olla kärritty kalaan. Täytteen ympärillä voi olla myös pelkkä riisi ja siemeniä. Täytteinä on usein tuorejuustoa ja avocadoa, sekä kalaa, kanaa tai lihaa. Futomaki kuorrutetaan upeilla kastikkeilla. Kannattaa kokeilla herkkupäivänä!
Futomaki sushi – when you are pampering yourself with Futomaki do not avoid the desserts or cream cheese. Remember that these are not the healthy choices, these are like a cheat meal lol

Hosomaki – Näissä makirullissa yhdistyy mehevä riisi sekä täyteläiset täytteet. Päätäytteinä ovat usein avokado ja tuorejuusto, lisäksi voi olla kalaa, kanaa tai lihaa sekä siemeniä. 
Hosomaki sushi – sometime I love to add calories to the healthy sushi with these rolls. Without desserts these are not so unhealthy but still includes more calories than basic maki rolls. 

Tempura sushi – Tempurassa on harvoin täytteenä avokadoa, sen sijaan riisin sisältä löytyy upeuksia kuten kalaa, kanaa tai simpukkaa, sekä tuorejuustoa ja yrttejä.
Tempura sushi – lovely taste! I pamper myself with these when I am on vacation and not watch my eating so well. 

Kushiyaki sushi – nämä ovat vartaita, todellisia herkkuja. Usein valittavana on katkarapu ja kanavarras. Vartaat kuorrutetaan herkullisella kastikkeella. Pidän molemmista.
Kushiyaki sushi – my all time favorite! I just can’t resist them! I love the taste and those sauces on the top! My favorite is chicken and shrimps!

Tiesitkö, että osa susheista on myös lämpimiä! Kannattaa tutustua näiden herkkusushien valikoimaan ja katsoa menusta variaatioita myös grillatuista ja paistetuista sushirullista! NAM NAM NAMIA!!!!

Did you know you choose some of sushis as grilled or cooked! That’s amazing and the taste is so heavenly.. mmmmhhh.