Iskeekö sinullakin joskus ihan järjetön himo hassulta tuntuviin, terveellisiin ruoka-aineisiin, kuten paprikaan tai parsaan? Eivätkö nämä suuta naputtavat himot siis kohdistukaan vain makeaan tai suolaiseen? 

– Eivät. Joskus himo saattaa olla raikas, karvas tai jopa hapan.

Craving some weird food sometimes? And when I say crazy I mean healthy like pepper or broccoli. Doesn’t the craving mean to want something sweets or salty? Not only. You can also crave something fresh, bitter or sour.. Now more about this!

Makeanhimo selittyy useimmiten sillä, että aterioita on skipattu, niiden sisältö on ollut liian kevyt tai ateriasta on puuttunut tarvittavat, tärkeät rasvat ja hiilihydraatit. Samalla tapaa myös muut himot ja mieliteot johtuvat useimmiten puutoksesta, kyseessä saattaa kuitenkin olla myös tottunut.

Minulla on kausittain erilaisia mielitekoja. On ollut vaihe, jolloin olen himmoinnut punaista paprikaa, toisinaan taas olen ollut valmis tekemään aika paljon saadakseni kananmunia 😀 Paprika sisältää hurjan määrän c-vitamiinia, joten jos kroppasi huutaa paprikan perään, voi kyse on vitamiinin puutoksesta. Parsakaali puolestaan sisältää aimoannoksen rautaa, jos parsan himo on ottanut vallan, saattaa hemoglobiiniarvot olla alakantissa. 

Omaa kehoa ja mielitekoja siis kannattaa kuunnella ja tutkia, niistä voi halutessaan oppia paljon, ja uutta tietoa oppii hyödyntämään arjessa. 

Usually when you crave something sweet it’s the message that you have skip the meal or two during the day or the meals you have had were been too light. Maybe there have been too little the important carbs and fats. The body also needs them to stay in balance. 

I have some craving sometime. There has been a season when I craved red pepper and the season when I was been almost ready to kill to get some eggs. The red pepper includes lots of Vitamin C so if your body wants it you maybe have a deficiency of Vitamin C. Instead the broccoli includes lots of iron so craving this little green things might tell you about a deficiency of iron. You really should listen to your body and craving. Your body always tells you the truth. 

Täsmähoitoa ruoalla – Healing foods

Aivot / brains

Aivot ovat hermojärjestelmämme keskus. Siitä huolimatta, että ne ovat vain kaksi prosenttia ihmisen ruumiin painosta, ne käyttävät 15% sydämen pumppaustuotosta, 20% hapen kokonaisukulutuksesta ja 25% elimistön glukoosista. Aivot kuluttavat kokonaisuudessaan 20% ihmisen käyttämästä energiasta, joten on tärkeää, että myös aivot saavat itselleen mieluista ravintoa. 

The brains are only 2% of our body weight but still they are the most important thing in our nervous system. They are the center. Brains use 15% of the blood our heart pumps and they takes 20% of oxygen to works right. Brains also needs 25% of glucose daily. Every day your brains burns 20% of the energy you have in your body so it’s very important to treat and feed them well. 

Kalaöljyt: Aivot tarvitsevat välttämättömiä rasvahappoja, kuten Omega-3-rasvahappoja, toimiakseen tehokkaasti. Ihmisen elimistö ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä rasvahappoja, joten niitä on saatava ruoasta. Rasvainen kala, kuten lohi, silakat ja makrilli ovat oivallisia välttämättömien rasvahappojen lähteitä. Korkea Omega-3-rasvahappotaso vaikuttaa positiivisesti myös erilaisten mielialaongelmien kuten masennuksen ja ADHD:n hoidossa. 

Fish oils: Omega 3 fats are super important to your brains! These fats makes your brains work more effective. Your body can’t prepare those fats itself so that’s why you really should make sure you will get them weekly!

Kananmuna: Kananmunassa on koliinia, joka osallistuu aivojen hermoston, sekä verenkiertoelimistön toimintojen säätelyyn. Täten kananmunan uskotaan voivan parantaa muistia sekä aivojen toimintaa. Yksi hyvä syy lisää sisällyttää kananmuna mukaan aamiaiseen. 

Eggs: there is a choline in eggs. Choline helps your brains and nervous system to make choices. So add one egg in every breakfast!

Peruna: Kuorineen syödyistä perunoita saa runsaasti jodia ja C-vitamiinia. Jodi on tärkeä kilpirauhashormoneille, jotka osallistunut hermojärjestelmämme toimintaan, kasvun ja kehityksen säätelyyn sekä aivojen normaaliin kehitykseen. C-vitamiini puolestaan saattaa suojata aivoninfarktilta. Perunat tulisikin keittää mahdollisimman vähässä vedessä kuorineen, jotta mahdollisimman vähän C-vitamiinia pääsisi haihtumaan keittäessä.  

Potato: potato with peel includes lots of iodine and Vitamin C. Iodine is very important for thyroid. 

Silmät / Eyes

Silmät ovat tärkeimpiä aistikeskuksia, joten siksi niiden hyvinvointia tulisikin ajatella enemmän. Silmien hyvinvointiin tulee kiinnittäneeksi huomiota vasta siinä vaiheessa, kun näkö heikkenee. Oikeanlaisella ravinnolla voidaan edistää myös silmien terveyttä ja hyvinvointia. 

The Eyes are one of the most important part of our sensory so you really should take care of them all the time. Usually we start to care about our eyes after it’s too late. Just after we can’t see so well anymore. 

Pinaatti: Pinaatissa puhtia, sen tiesi Kippari Kallekin! Sen sijaan, että meille kasvaisi äkkiä valtava voimanpatti, me saamme pinaatista hyödyt irti toisella tapaa. Pinaatissa on luteiinia ja zeaksantiinia, joita on luonnostaan myös silmän rakenteessa. Nämä karetenoidit suojelevat silmiä aurinkovaurioilta ja voivat myös hidastaa vanhenemisen aiheuttamien silmävaurioiden syntyä. 

Spinach: there is some nice lutein and zeaxanthin in spinach. Those are some material our eyes also naturally include. These caretenoids protect you eyes from the sun and the eye damages we usually have when we get older. 

Bataatti: Bataatissa on runsaasti A-vitamiinia, jonka elimistö muuttaa rodopsiini-proteiiniksi, tämä auttaa meitä hämäränäössä. Bataatin kaverina porkkanat ovat hyvä A-vitamiinin lähde. 

Sweet potato: includes lots of Vitamin A that helps our to see better in the dark. 

Osterit: Silmän verkkokalvossa on runsaasti sinkkiä, josta näkökyvylle tärkeiden entsyymien toiminta on riippuvaista. Parhaita sinkin lähteitä ovat osterit, joissa on sinkkiä yli 8mg/100g. Toiseksi eniten sinkkiä on tuoreessa inkiväärijuuressa, 6mg/100g, sekä lampaanliha, 5,3mg/100g. 

Oysters: there is lots of zinc that our eyes needs much to work well. 

Sydän: / Heart

Sydämen tehtävä on pumpata verta, sitä kautta happi ja ravintoaineet kulkeutuvat elimistössä.

The heart pumps the blood and carry all the nutritions in the body. 

Chia: Chian siementen on tutkitusti todistettu parantavan diabeetikkojen verenpainetta ja lisäävän terveellisen kolesterolin määrää kehossa laskien samalla huonoa kolesterolia. 

Chia: They have proofed that Chia seeds helps to keep blood pressure in balance

Mantelit: Mantelit alentavat tehokkaasti huonoa LDL-kolesterolitasoa. 

Almonds: reduce the cholesterol

Oliivit: Oliivit ovat hyvä sydänystävällisten kertatyydyttyneiden rasvahappojen lähde, niissä on myös paljon verisuonten terveyttä edistävää E-vitamiinia. Useiden tutkimusten mukaan runsaasti oliiveja ja oliiviöljyä sisältävät ruokavaliot voivat ehkäistä sydän- ja verisuonisairauksia. 

Olives: Helps blood vessels to stay strong and work better and longer. 
Maksa: / Liver

Valitse näitä hoitaaksesi maksaasi: 

Punajuuri
Artisokka
Greippi
Avokado


Choose these food to take care and heal your liver: 

Beetroot
artichoke
Grape
Avocado

Suolisto: / Bowel

Valitse näitä hoitaaksesi suolistoasi: 

Jogurtti

Luumut
porkkana


Choose these food to take care and heal your liver: 

Yoghurt
Plums
Carrots

Take care! <3 xxx, Lola

Pidetään hyvää huolta itsestämme! <3

PUS!
<3 Lola