Ruoan vaikutuksen kehoon ja oloon huomaa varsin nopeasti. Viikonlopun herkuttelun ja baarirellestyksen jälkeinen olo on meille jokaiselle tuttu ja viikon käyntiin laittaminen voi tuntua mahdottomalta hommalta. Pienillä teoilla saa aineenvaihdunnan iloisesti käyntiin ja uusi viikko alkaa täysin uudella, paremmalla mielellä.

Minulta kysytään aina joskus, että miten voin herkutella ja silti pysyä hyvässä kunnossa. Selitys siihen piilee ruoassa, yksin treenaaminen ei riitä, jos syö miten sattuu. Minulla on tietyt herkkupäivät viikossa jolloin annan itselleni luovan syödä mitä ikinä haluan – ilman mitään rajoitteita. Herkkupäivien ulkopuolella sen sijaan kaikki menee puntarin kautta ja pidän huolen siitä, että saan tarvittavat hiilarit, proteiinit ja rasvat jokaisella aterialla. Tämän suhteutan treeniini, jotta homma pysyy varmasti balansissa. Kun lähtee laskemaan ja punnitsemaan ruokia, on tärkeää tietää mitä laskee ja mittaa. Jos ravintoaineet ovat silkkaa hepreaa, menee homma hukkaan. Hyvä terveys ja hyvinvointi on väkisinkin oppimisen takana.

Perus terveelliseen elämään ei tarvita grammavaakoja eikä kalorilaskureita, silmät ja vatsa ovat ne tärkeät työkalut, jotka korvaavat nämä välineet. Mikäli et treenaa tavoitteellisesti vaan ainoastaan voidaksesi paremmin ja ylläpitääksesi hyvää oloa ja kuntoa, voit hyvin seurata sopivaa annoskokoa ja ravintosisältöä oman vatsasi ja kylläisyysasteesi mukaan. Punnitseminen ja laskeminen saattaa olla stressaavaa ja kaikkihan me tiedämme, miten negatiivisia vaikutuksia stressillä kehoomme on.


Miten uusi viikko käyntiin?


Maanantai kannattaa aloittaa räjäyttävästi, jotta saat hyvän boostin koko viikkoon! Terveellisen ja aineenvaihduntaa kiihdyttävän startin ei tarvitse maistua pahalta eikä nälkää tarvitse tuntea, vaikka se saattaa siltä kuulostaakin. Poimi hyvät ohjeet talteen ja noudata niitä viikon ensimmäisenä päivänä, tiistai tuo kiitoksena hyvän olon tullessaan!

Turvonnut olo viikonlopun jälkeen? Näin strattaat viikon hyvin käyntiin:

  • Aloita aamu venyttelemällä ja juomalla puoli litraa vettä, johon on puristettu 1 paksun sitruunasiivun mehu
  • Valitse aamiaiselle kananmunaa ja täysjyvää. Hyvä aamiainen on esimerkiksi kauralesepuuro, jonka sekaan laitan Chian-siemeniä. Puuron kanssa syön keitetyn kananmunan, joskus sekoitan keitetyn munan puuroon
  • Älä koske maitotuotteisiin koko päivänä vaikka sinulla ei maitoallergiaa olisikaan
  • Juo päivän mittaan vihreää teetä ja vettä ja purista siihen tuoretta sitruunamehua
  • Kokoa lounas parsasta ja kanasta tai kananmunasta. Käytä maustamiseen sitruunaa! Itse starttaan viikon käyntiin lopussa olevalla parsakeitolla!
  • Välipalalle nesteenpoistajaa! Hedelmät ovat hyvä välipala, mutta nekin täytyy osata valita oikein: osa turvottaa entisestään! Ananas ja papaija poistavat turvotusta tehokkaasti. Sopiva määrä välipalaksi on muutama paksu siivu.
  • Suola ja suolaiset ruoat pois koko päiväksi. Käytä koko päivän ajan maustamiseen vain tuoretta sitruunaa. Korvaa myös salaatinkastikkeet sitruunanmehulla.
  • Päivälliselle riisin, perunan tai pastan sijaan kvinoaa ja lohta! Kvinoa sopii hyvin lisukkeeksi myös salaatteihin! Lohessa on paljon hyviä rasvoja, joilla on myös aineenvaihduntaa kiihdyttäviä ominaisuuksia!
  • Pidä päivän mittaan taukoja ja venyttele ja kävele. Keskity hengittämään. Jos mahdollista, haukkaa tauoilla happea ulkoilmassa.
  • Kuitupitoinen iltapala hyvillä proteiineilla varustettuna pitää sinut kylläisenä aamuun asti. Itse kokoan iltapalani samaan tapaan kuin aamiaisen. Kananmuna vapauttaa hitaasti proteiineja, joten on oivallinen valinta. Vastapainona nopeat ja hitaat hiilihydraatit tulevat kauraleseistä. Chian-siemenissä on paljon kuitua ja proteiinia, joten ne ovat hyvä lisä iltapalalle. Ajoita iltapala pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, itse en enää syö kahdeksan jälkeen illalla mitään. 

Boostaava proteiini-parsakaalikeitto

2 annosta

Ravintosisältö / 1 annos:
energiaa 204kcal
proteiinia 21,3g
hiilihydraattia 4,8g
rasvaa 6g

500g parsaa
300g kananmunan valkuaista
1rkl rypsiöljyä

1. Huuhtele parsat hyvin ja pilko ne paloiksi kattilaan. Keitä parsat noin 4-5dl:ssa vettä.
2. Älä kaada keitinvettä pois. Soseuta keitetyt parsat sauvasekoittimella ja kiehauta keitto. Pienennä levyn lämpö pienimmälle asteelle ja lisää valkuaiset. Sekoita rauhakseltaan ja kypsennä kunnes valkuainen on kypsää. Lisää lopuksi öljy ja sekoita. Lisää tarvittaessa vettä.
3. Mausta halutessasi sitruunalla ja nauti. Poweria sun uuteen viikoon!

PUS! 

<3 LOLA