Hei siellä, miten menee?

Eilinen päiväni oli kamala. Tiedätkö, just sellainen päivä, kun kaikki kaatuu päälle eikä sieltä alta vaan tunnu pääsevän pois. Hetken voisi ajatella, että sinne kaiken alle olisi jopa lohdullista jäädä hetkeksi piiloon ja lepäämään, mutta kun siellä ei saa henkeä! 

Uusi tuttavuuteni totesi eilen, että kun yrittäjän palapelistä lähtee yksi pala, niin koko homma menee sekaisin. Juuri näin. Kun yksi kortti kääntyy ympäri, niin koko korttitalo romahtaa. Ei kovin fiksua! Miksi siis näin? Tämä sai minut pohtimaan omaa elämääni ja ammattivalintaani. Se johtuu siitä, että me yrittäjät elämme jatkuvassa kiireessä ja pienen paineen alla: hommia on jokaiselle sormelle ja välillä täytyy ottaa varpaat peliin mukaan. Sekään ei aina riitä. Ja vaikka hommia kuinka ulkoistaisi, jää vastuu aina viime kädessä kuitenkin sinulle: sinä vastaat siitä, että kaikki pyörät pyörivät, että työntouhussa on oikeat henkilöt jotka osaavat hommansa, että laatu pysyy sellaisena kuin kuuluu ja lisäksi kustannuspuolenkin pitäisi olla tehokas. Jos tuotantopuolella kone hajoaa, saattaa korjaajan saaminen kestää kauankin. Jos tuotantoerä vioittuu jostain syystä, saattaa se vaikuttaa huomattavalla tavalla tuotteen toimitukseen, sitä kautta asiakkaaseen, tämän myyntiin sekä sitä kautta päivän tulokseen. Ja toisin päin ajateltuna, mitä jos sinä et saakaan sitä päivän kuormaa, joka ratkaisee sinun tämän päivän myyntisi?

Kun yrittäjän elämää lähtee ihan tosissaan pohtimaan, sitä tulee ajatelleeksi, että “hullun hommaa”. Ha ha, ja silti me jotkut nautimme siitä ihan käsittämättömällä tavalla. Se on hassua. Rakastammeko me elää paineen alla vai onko meille merkityksellistä olla tärkeitä ja saada hallita asioita? Tein innostavan luonnetestin muutama kuukausi sitten, ja se antoi minulle yllättävän vastauksen. Sain nimittäin vastaukseksi Yrittäjä. En edes tiennyt, että persoonallisuustestin vastauksena voisi moinen tulos tulla. Kokeilepa testiä täällä >> se oli melko mielenkiintoinen ja siitä saattaa olla sinullekin apua monella tavalla. Ota testiin hyvin aikaa ja tarvittaessa viereen sanakirja, testi on nimittäin englanniksi. 

Olen toiminut yrittäjänä nyt viisi vuotta, enkä päivääkään vaihtaisi pois. En, vaikka palkkatyöläisenä tienaisin toisinaan paremmin, ansaitsisin lomani ja työterveyden, sekä lukuisat muut herkut, joista en pääse yrittäjänä nauttimaan. Miksikö? Siksi, että en ehdi. Minun lomani on aina yhditetty työhön, mutta toisaalta, en minä osaisi lomailla ja päästää irti. Se on kuin jättäisin pienen lapseni yksin kotiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että istuisin nenä kiinni sähköpostissa aurinkotuolissakin; osaan kyllä ottaa aikaa rentoutumiseen. Kyse on siitä, miten aikansa jakaa.

Kun työ- ja lomareissu yhdistyvät, on hyvä etsiä niitä pieniä asioita, jotka antavat mielelle mahdollisimman paljon. Minulle yksi sellainen asia on luonto, erityisesti meri. 
Neljä päivää lomailuun riittää minulle vallan mainiosti ja siitä 25% voi olla työntäyteistä. Tämä tarkoittaa sitä, että voin aivan hyvin tuosta nelipäiväisestä lomastani käyttää yhden päivän töihin. Lomani rajaan kuitenkin siten, että en hoida työpuheluita enkä sähköposteja lainkaan, ainoastaan akuuteissa asioissa. Työasiat saattavat olla esimerkiksi valokuvauspäivä tietyssä kohteessa tai mainoskampanjan suunnittelua. Asiakkaita tapaan tarvittaessa ja tällöin pyrin valitsemaan tapaamispaikaksi rennon ja erityisen viihtyisän paikan, kuten esimerksi kesällä kattoterassit tai mukavan hotellin ravintola, kahvila tai mahdollisesti spa. Tyypillisesti suunnittelenkin lomakohteeni sen mukaan, missä täytyy esimerkiksi olla kuvaamassa. En pidä julkisilla liikkumisesta, se stressaa minua. On siis mukavaa, että kohteeseen pääsee kävellen tai omalla autolla. 

Kattoterassit ovat lomalla ihania paikkoja hoitaa myös työasioita. 
Negatiivisia asioita yrittäjyydestä voi listata paljon, mutta itse en näe kaikkea ihan niin mustavalkoisesti. Esimerkiksi se, että tulot ovat suoritusperusteisia, kannustavat ahkeruuteen ja tuloksekkaaseen työntekoon. Toisaalta se, että ostovoima on tällä hetkellä heikko, saattaa vaikuttaa siten, että rankkakaan työnteko ei auta kassavirtaa kasvamaan. Yrittäjyys kuitenkin opettaa rahankäyttöä, mikäli siis toimii fiksusti. Ensimmäiset vuodet yrityksen pyörittämisessä ovat ne kriittisimmät, vuosien saatossa kokemus karttuu ja tulee varmemmaksi sekä omasta toiminnastaan, että koko paletin pyörittämisestä. Verot on muistettava maksaa ajallaan ja ilmoitukset verottajalle annettava ilman viivästyksiä. Onegelmien sattuessa päätä ei voi työntää puskaan, vaan ne on kohdattava: vastuu on kannettava aina tai muuten ongelmista ei enää selviä.

Minä pidän siitä kaikesta. Myös siitä huonosta. Yritys on kuin hyvä kumppani: ärsyttävä ja ihana. Toispuoleinen suhdehan on vähän kurjaa, eikö? Jos koskaan ei saa päästellä höyryjä pään sisällä, käy olo aika ankeaksi. Kun joskus riitelee oikein kunnolla, on ilma sen jälkeen puhtaampaa ja olo paljon kevyempi. Yrittäjänä asioiden kanssa saa tapella välillä enemmän kuin on tarpeen, mutta se kasvattaa luonnetta ja opettaa toimimaan. Tämä sopii minulle ja olen kiitollinen omasta työstäni. Nautin siitä, että saan kehittää itseäni ja opin joka päivä uutta. Uusien ihmisten tapaaminen päivittäin on rikkaus, ja joskus matkaan hyppää myös joku, joka yllättää.


Eilinen päiväni oli rankka, mutta se toi mukanaan myös jotain uutta ja hienoa. Sellaista, mitä en olisi kokenut, ellen olisi yrittäjä. 

Viikonloppuna postaan mielenkiintoista juttua ruoka-aineista, ensimmäisen osan aiheena on valkosipuli. Ohesta tulee löytymään myös ihana Cannelloni respeti. Mä olen ihan koukussa niihin!

Ihanaa viikonloppua, mä tykkään teistä! 

PUS

<3 Lola