No nyt minä sen jaan, salaisuuden lapsuuteni herkun valmistamiseen. Alla siis Pelmeni (pilmini, niin kuin Venäjällä sanomme) respeti, jolla syntyy maailman parhaat, aidot venäläiset Pelmenit.

Voit halutessasi keittää tai uppopaistaa nämä herkut, joskus tykkään myös seuraavana päivänä paistaa pannulla edellispäivänä keittämäni pelmenit. 

pilmini, venäjäiset pilminit, resepti,

Mikä on Pelmeni? 


Onko Pelmeni sinulle ihan uusi ruokalaji? Kenties nimeltään, mutta mahdollisesti ei ulkonäöltään. Italiassa Pelmenin tyyppinen pasta on nimeltää ravioli.

Pelmeni on venäläinen, alunperin kuitenkin Kiinasta kotoisin oleva ruokalaji. Pelmenit valmistetaan käärimällä yleensä jauhelihasta valmistettu täyte ohuen vehnäjauhoista tehdyn taikinan sisään. Nyytit keitetään pastan tavoin ja ne voi nauttia joko lisukkeena tai pääruokana. Itse tykkään käyttää niitä molemmin tavoin. 

Pelmenin sisään voi laittaa mitä tahansa. Itse olen kokeillut kanatäytettäkin ja se antoi hyvää vaihtelua. Tällöin on kuitenkin hyvä valita marinoitu broiler, sillä maustamattomasta tulee melko kuiva. 

Aito venäläinen pelmeni resepti: 

Taikina:

210 ml Kylmää vettä (kyllä, veden määrä on tarkka!)
1 Luomu muna
1 tl Suolaa
400g Vehnäjauhoja

Täyte:

250g naudan jauhelihaa
250g porsaan jauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli

Suolaa, pippuria ja muita mausteita maun mukaan

Valmistus:

1. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja yhdistä keskenään sekoitettuihin jauhelihoihin. Sekoita jauheliha-sipulimassa tasaiseksi taikinaksi. (Täytettä EI kuulu paistaa, vaikka moni suomalainen resepti niin neuvoo tekemään, venäläiseen tyyliin se ei kuitenkaan kuulu.) Täyte saa jäädä huoneenlämpöön odottelemaan.  

2. Käytä aina taikinakonetta (tai vaihtoehtoisesti sähkövatkainta, johon saa vaihdettua taikinakoukut. Itselläni käytössä Boschin sähkövatkain, jolla onnistuu myös pienet leipä- ja pastataikinat) kun valmistat taikinan. Jos sinulta ei löydy taikinakonetta eikä sähkövatkainta, voit sihdata jauhot pöydälle leivinalustan päälle. Tee jauhoista pieni kumpu ja kummun keskelle kuoppa. Riko kuoppaan muna ja lisää siihen suola. Kylmää vettä hiljalleen lisäten vaivaa taikinaa voimakkaasti noin 15-20 minuuttia.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja kääri toinen puoli taikinasta muovikelmuun tai pyyhkeeseen. Nosta sivuun siksi aikaa kun valmistat puolet taikinasta (taikinaa ei tule nostaa jääkaappiin, vaikka joissain resepteissä niin neuvotaan – trust me. )

4. Kauli taikinasta iso, hyvin ohut levy jauhoja apuna käyttäen. Ota muotilla (muotiksi sopii hyvin halkaisijaltaan 6-7 cm:n juomalasi) taikinasta pyörylöitä. 

5. Kostuta vedellä reunat ja lisää täyte. 


5. Taita puolikuuksi ja nipistele reunat huolellisesti kiinni. Käännä lopuksi kulmat yhteen, jotta saat aikaan nyyttejä. Nosta valmiit pelmenit leivinpaperille odottamaan keittämistä. 

6. Mittaa vesi laakeaan kattilaan ja lisää 1tl suolaa keitinveteen. Laita vesi kiehumaan valmista sillä välin toinen puoli taikinasta. 

7. Keitä pelmenit muutamassa erässä. Kun laitat pelmenin kattilaan, se uppoaa. Pelmenit ovat valmiita syötäviksi, kun ne ovat nousseet pintaan ja kellua porisseet pinnalla 4-5 minuuttia. Pelmenejä ei tarvitse käännellä, ellet ole tehnyt niistä jättimäisiä. 🙂

8. Nosta pelmenit reikäkauhalla (Tupperwarella on hyvä reikäkauha!) tarjoilukulhoon ja lisää niiden pinnalle hieman voita, jotta ne eivät tartu toisiinsa (sekä maun takia 😉 .) Pidä kuumina, eli peitä astia kannella tarjoiluun asti!

Ihania hetkiä pelmeneitä leipoen ja niistä herkutellen!

PUS, 

 <3 Lola