Minulla on jo ihan kevät fiilis, vaikka näyttää tylsästi siltä, ettei se ole saapumassa Suomeen vielä ainakaan hetkeen. Kuukausi sitten kuulin jo lintujen viserrystä, mutta nyt ne ovat kadonneet jonnekin. Lähtivätköhän takaisin etelään, kun takatalvi yllätti? Mutta positiivisesti ajatellen tämä voisi suinkin merkitä sitä, että ensi kesästä tulee lämmin ellei jopa kuuma! Mikäli siis on uskominen (ja minulla on!) Venäjän-sedän teoriaan: “Yhtä monta kuumaa päivää tulee olemaan kesällä kuin on todella kylmiä päivä talvella – helle sapuu tasan puoli vuotta talven kylmimmästä päivästä”. Hän on tutkinut asiaa yli 30 vuotta eikä yhtäkään vuotta ole kulunut, ettäkö olisi toisin käynyt. Hänen sanojensa mukaan.
Nyt kun on vielä talvi, niin nautin siitä täysillä! Pakkasta ei ole liikaa, joten ulkona on mukava käydä kävelyllä. Laskettelemassa en ole vielä tänä talvena käynyt ja se houkuttaa kovasti, en vain jaksaisi lähteä pidemmälle reissulle enää tänä talvena eikä ihan lähelläkään kunnon laskettelumestoja taida olla.

Tänään pidin breikin salilta, sillä jalat on todella kipeät eilisen jalkatreenin jälkeen. Hyvä niin! 😀 Siispä tein kotona käsitreenin ja lopuksi vähän vatsoja. Tämän jälkeen lähdin kauppaan ostamaan parsaa ja koska ostoksia oli tosiaan vain nämä parsat, niin päätin reippailla auton sijaan. Mutta kaupassa tapahtui taikoja. Ilmeisesti parhaat tarjoukset tulevat juurikin viikonlopuksi, jolloin ihmiset ovat vähän hövelillä päällä! Lähdin kaupasta KOLMEN ISON KASSILLISEN kanssa ja hetken autoa etsiskellessäni muistin, että ENHÄN MINÄ TULLUT AUTOLLA! Käsitreeni sai siis jatkoa, kun ryömin puolitoista kilometriä takaisin kotiin kolmen kauppakassin kanssa. Sykemittari näyttä hurjia lukemia kun pysähdyin hissiin ja laskin ostokset maahan. Voitte vain kuvitella, että eilisen jalkatreenin päätteeksi on nyt todella nuijittu olo 😀

Kylmän päivän päätteeksi alkoi tehdä mieli borssikeittoa. Viimeksi olen borssikeittoa syönyt kesällä Venäjällä ja sitä edellisellä kerralla nautin kyseistä herkkua alkupalaksi Fiskarsissa viime talvena. Borssikeitto on syksyn herkku, mutta sopii hyvin myös lämittämään talvipäivinä. 

Nyt jaan teille herkullisen, aidon venäläisen borssikeittoreseptin, jonka itse viimeistelen tomaatilla, mutta tämä on täysin makukysymys! <3

Babushkan borssikeitto


Keittoon tarvitset: 

500 g naudan keittolihaa (esim. luutonta naudan etuselkää)
500 g punajuurta
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
600 g keräkaalia
4-6 valkosipulin kynttä
2 rkl etikkaa 10%
1,5 rkl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl chilimausteseosta
2 kpl laakerinlehteä

3 litraa vettä
öljyä paistamiseen

Pinnalle:

Smetanaa
(kirsikkatomaatin puolikkaita jos tykkäät! <3 )

Valmistus:

1. Valmista ensin lihaliemi: paloittele liha ja huuhtele lihapalat kylmässä vedessä. Kaada kattilaan 3 litraa kylmää vettä ja nosta sitten lihapalat kattilaan. Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi ja kerää vaahto huolellisesti liemen pinnalta pois (hyvä apuväline tähän on Tupperwaren reikäkauha!). Lisää laakerinlehdet ja hauduta miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Parhaan lihaliemen saavutat kun keität lientä hiljalleen.

2. Suikaloi kaali ja lisää lihaliemeen. Keitä miedolla lämmöllä 45 minuuttia (jos käytät varhaiskaalia, muista, että se kypsyy nopeammin!). Pilko sipuli ja raasta porkkanat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä pannulla ja kuullota sipulit ja porkkanaraaste. Kuori ja raasta punajuuret (käytä kumihanskoja jos et halua värjätä sormiasi pinkiksi – usean päivän ajaksi 😀 ) Säästä 2-4 rkl punajuurimehua pieneen kulhoon (sitä tulee usein raastamisen yhteydessä). Lisää punajuuriraaste pannulle porkkanan ja sipulin sekaan. Kuullota vielä 5-10 minuuttia. Lisää 4dl lihalientä ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. 

3. Lisää pieneen kulhoon punajuurimehun sekaan murskattu valkosipuli sekä 2 rkl etikkaa. Laita sivuun odottamaan. Kaada porkkana-sipuli-punajuuriseos lihaliemeen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna kiehuvaksi.

4. Lisää punajuurimehuseos ja sammuta liesi. Anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia, jotta maut tasaantuvat. 

Tarjoile smetanan kanssa. <3 Ja kokeilepas niitä kirsikkatomaatteja, on muuten namia! 

Borssikeittö säilyy jääkaapissa 2-3 vuorokautta ja sen voi pakastaa. 

borssikeittoresepti

Ja sitten herkuttelemaan! <3

Pus,
Lola
.