Kuten kaikki Lontoossa joko asuneet tai vierailleet tietävät, se kaupunki on New Yorkin tavoin herkusuun joko paratiisi tai pahin painajainen. Toki tämä korostuu New Yorkissa ja jenkeissä ylipäänsä vielä radikaalimmin kaikkine herkkukojuineen keskellä tavaratalon vaateosastoa ja niin edelleen. Mutta Lontoossa on monella tapaa sama meininki. Ruokaa saa joka paikasta: sitä suorastaan tuputetaan kadun varsilla kaikkine ihanine kyltteineen ja houkutuksineen ja pienessä grillissä työskentelevä pieni mies suorastaan lapioi ranskanperunoita leukojemme väliin ennen kuin ehdimme sanoa “No Thanks”. Ja tämä pääsee tapahtumaan usein siitä, että annamme houkutuksillemme periksi. Mistä se taas johtuu, on täysin oma juttunsa joka on helposti hoidettavissa sillä, että syö säännöllisesti ja oman kehon tarpeiden mukaan riittävästi siinä määrin, ettei mielitekoja pääse syntymään. Jos tuntuu ettei säännöllisesti syöminen auta, vaan pikaruoan tai vastaleivottujen leivosten tuoksu laukaisee kamalan himon, tarpeen, tunkea ruokaa suuhunsa, on välipalan kuten hedelmän tai voileivän mukana kantaminen oivallinen tapa pelastaa itsensä pinteestä. 

Lontoossa terveellistä ja nopeasti saatavaa ruokaa ja välipalaa on lähes mahdotonta löytää, ellei tiedä mistä pitäisi etsiä ja löytää. Mutta sitä kuitenkin on ja vieläpä erityisen laadukasta sellaista!

Kannattaa muistaa, että isot tavaratalot, kuten meillä Sokos ja Stockmann ja Lontoossa esimerkiksi Westfield tai Whiteleys, pitävät usein sisällään myös ison marketin tai kaksi, kuten meillä Sokoksella S-market ja Lontoossa ne yleisimmät: Marc&Spencer ja Waitrose. Isommista ruokamarketeista löytyy aina jotakin kelvollista suuhunpantavaa, mutta sokeasti tuotteisiin ei kannata luottaa. Jos olet tottunut Suomessa siihen, että voit valita leikkelehyllystä lähes minkä tahansa lihaleikkeleen ainesosaluetteloa tai ravintoarvoja lukematta ja luottaa siihen, että valinta on hyvä, sama ei päde Briteissä eikä Jenkeissä. Tarkemmin ajatellen, mieleeni ei tule yhtä ainoaa maata (lukuunottamatta sellaiset maat joka myyvät suomalaisia tuotteita kaipoissaan kuten Venäjä ja Viro sekä tietysti Ruotsi, jonka kanssa meillä on hyvin samanlainen ruokakulttuuri), jossa niin voisi tehdä. Nimittäin lihan lisäksi kypsissä lihatuotteissa on usein, lähes aina, lisättyä sokeria, peruna- tai maissitärkkelystä, etikkaa, runsaasti suolaa, väriaineita jne. Tämä ei koske vain leikkeleitä vaan myös esimerkiksi kypsää kananrintaa, jota on usein myös valmiissa salaateissa. Lihapitoisuus ei siis useinkaan ole 100%. Usein se on korkeintaan 90% ja loput ovatkin sitten juuri näitä edellä mainitsemiani turhakkeita. Tämä kannattaa siis pitää mielessä kun tekee ruokaostoksia ulkomailla! Muista tämä myös raakaa lihaa valittaessa. Jos haluaa täyslihatuotteita, kannattaa kallistua luomulihan puoleen tai valita tuotteet lihatiskistä.
Hyviä valintoja markeiteissa ovat aina tuoreet marjat, kasvikset ja hedelmät. Lontoossa Marc&Spencerin hedelmä-, vihannes- ja lihatiski ovat tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen: tuoreus, laatu sekä valikoiman runsaus ovat aivan omaa luokkaansa! Luomua on tarjolla paljon ja lähitilojen tuotteita paljon tarjolla! Vihannesosasto notkui mitä erikoisempia vihanneksia ja meno vain jatkui hedelmäosastolle päästyäni. 

Kalatiskillä sain hämmästyä suuresti, kun valikoimasta löytyi ihanaa tuoretta tonnikalafilettä, joka näytti niin hyvältä että oli pakko poiketa suunnitelmasta ja ostaa sitä! Jos Suomesta saa jostakin tuoretta tonnikalaa niin ilmoittakaa toki mistä! Olen nimittäin etsinyt vuosia sitä löytämättä!

Lihaosastolta löytyy lihaa joka lähtöön, kuten jo hieman ehdinkin kertoa. Lihaa on niin laadukasta kuin sellaistakin, jota en suuhuni laittaisi mistään hinnasta. Laadun huomaa usein hinnasta ja itse omat liha- ja kalaostokseni teen Lontoossa aina liha- ja kalatiskin kautta. Siellä voin luottaa siihen, että haluamani tuote on aina tuore eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräistä – niin kauan kun puhutaan marinoimattomista tuotteista! Jos haluaa nopeaa välipalaa tai lounasta, ja haluaa valita valmiiksi grillattua tai paistettua kanaa, on Waitrosen oma broilervalikoima todella hyvä! Joissain tuotteissa lihapitoisuus on jopa 110%! Tämä on kuitenkin harvinaista, mutta etsivä löytää. Pidä siis silmät auki marketeissa! 🙂

Vaikka Lontoo onkin hurjan kallis paikka asua ja elää, on siellä muutamia erikoistuotteita, jotka ovat edullisempia kuin Suomessa. Esimerksiksi tuoreet mansikat ja pensasmustikat sekä tankoparsa. 300g rasian hintaero Suomen ja Lontoon välillä tällä hetkellä oli huimat 3 euroa! Tämä tosin johtuu siitä, että Lontoossa ostovoima näille “erikoistuotteille” on suurempi, joten niitä menee kaupaksi hurjan paljon. Monesta kaupasta olivat mustikat ja mansikat loppu, kun taas Suomessa ongelma tuppaa olemaan se, että tuoreet marjat homehtuvat hyllyyn. Tällöin katekin on tietysti korkeammalla! Kysymys kuuluukin: söisimmekö me enemmän marjoja, jos ne olisivat halvempia?

Lontoossa on jo kevät, joten huulet meni tötterölle tuoreita mansikoita syödessä! NAMPSIS! Oli todella hyviä! <3

Muita hyviä ja nopeita välipaloja ovat tietysti smoothiet: kunhan katsot mistä ne ovat valmistettu. Ja mikä tärkeintä, jos tilaat smoothien; mitä siihen valitset! Jos mahdollista, smoothieen kannattaa valita myös pieni tujaus heraproteiinia! Suomessa smoothien kokoaminen sekä valmiin smoothien ostamien on helpompaa kuin ulkomailla. Jos Suomessa tilaat maitopohjaisen smoothien, voit olla melko varma siitä, että siinä maito on tuoretta, tavallista maitoa eikä esimerkiksi sokeroitua maitoa, mikä voi tulla vastaan Lontoossa ja New Yorkissa. Sama ongelma on mehupohjaisissa smoothieissa: monet mehut ulkumailla ovat todella makeita eikä smoothieihin aina käytetä tuorepuristettua mehua vaan tiivistettä. Kysy siis aina ennen kuin tilaat, se on varmin tapa varmistua siitä, että saat juuri sitä mitä haluat. Ja kaupan valmiista smoothieista muista aina tarkistaa sokerin määrä!

Smoothieiden lisäksi tarjolla on myös paljon hyviä salaatteja ja monessa paikassa voit koota salaatin hyvinkin terveellisesti. Ravintoloissa kannattaa pyytää kastikkeet aina erikseen, tilasitpa sitten pihviä tai salaattia.

Valmiit voileivät ovat usein täynnä paljon epäterveellisiä juttuja, kuten juurikin sitä huonolaatuista kinkkua, majoneesia tai marmeladia. Yhtäkkiä ABC:n valmiiksi pakatut reissumiehet tuntuvat todella terveellisiltä 😀 Sama pätee jogurtteihin, kaikkiin muihin paitsi maustamattomaan, jossa saattaa siinäkin olla korkea rasvapitoisuus. Jogurteissa on usein paljon lisättyä sokeria ja väriaineita sekä tärkkelystä, ne eivät siis ole terveellinen valinta!

Kun Lontoosta osaa löytää terveelliset ruoat ja koota ostoskorin oikein, on makuelämys vaikuttava. Terveellisen ruokakorin kokoaminen siellä tosin on todella kallista. Lontoossa ollessani tosiaan huomasin, että pikaruoalla eläminen on todellakin merkittävästi halvempaa. Suomessa en voi sanoa samaa: meidän kaupoissamme saa terveellisen ostoskorin kasaan kohtuullisella hinnalla. Jos meillä maksaa pieni yhden ihmisen ruokakori 35e, maksaa sama lontoossa 50 puntaa, joka on yli 64 euroa! Tämä tuli testattua. 

Vaikka kaipaankin Lontooseen, olen silti iloinen että olet takaisin omalla mukaavuusalueellani Suomessa, jossa ruoka on puhdasta ja terveellisen ruoan valmistaminen helppoa. Ja ennen kaikkea edullista! Onpa meillä vaan asiat sen suhteen hyvin!

Tänään siis pientä kiitollisuutta siitä! <3

– Lola