I am not most active person to share my recipes here even though you know I keep cooking daily, several time in a day for getting all fresh and at all meal as nutritious as possible. I keep creating new recipes all the time just because I love food and cooking so much.

However, I myself mostly love the Asian kitchen, not only because of the taste, but also because it fits well for my digestive. After terrible pancreas issues my diet became very boring which have kept me actually working even more at kitchen – I want my food taste supper yummy no matter what I eat.

Despite I am not allowed to eat things like pasta and pastries anymore, I still keep cooking them for my lovies. I feel it would be cruel to stop food-pampering them just because I am not allowed to eat the same way myself anymore. No, that’s not me, I keep showing my love, cooking pasta and pastries and making sure everyone is happy around me. Just like we do in Russia, we keep showing our love and care that way.

Now I am sharing the most known recipe from American kitchen as healthier, Finnish version with you all. In original Mac’n Cheese there is no meat which makes the balance of nutrition to be very poor. There should be something else but just carbs and fats to make it something I would like to serve for my kids and family. In my recipe there is some burger meat and cheddar has been replaced with mozzarella cheese to make it healthier, but not less yummy. There is also a little bit of tomato to give such a nice kick together with spices, and onion to give such a nice mouthfeel while dining. Some cream you can find in my recipe as well, but not the way it would mess the nutritional balance up. With some milk and eggs it makes the macaroni feel very traditional Finnish macaroni, but taste is from somewhere else – more like from USA.

This Mac’n Cheese recipe is super easy and quick to make as well. Not many ingredients you need either and I can tell the feeling in your stomach after dining is much more pleased than after the original American one. Really, it’s worth to try it when you want to eat healthier, but still have some food pampering.
__________________
Matkatessani maailmalla olen nähnyt yhtä sun toista. Mitä ruokakulttuuriin tulee, rakastan palavasti aasialaista keittiötä: intialainen, kiinalainen ja japanilainen ruoka vetävät ylitse kaikkien muiden. Eniten mieltäni inhottava ja järkyttävä on jenkkien ruokakulttuuri. Enkä nyt puhu tirisevän rasvan ja valkoisena hohkaavan suolan määrästä vaan prosessoidusta ruoasta, jota kiskotaan ajattelematta mitään muuta kuin asian helppoutta. Pahinta asiassa on, että ihmiset tuntuvat olevan ihan pihalla siitä, mitä he todellisuudessa syövät, sillä ymmärryksen taso ravinnosta on niin harvassa. Moni, joka ihan tosissaan luulee syövänsä terveellisesti, syö kaikkea muuta kuin terveellisesti. Suomessa moinen ei ole onneksi edes mahdollista, siihen on ihan oikeasti syynsä, miksi meidän ruokaamme luonnehditaan maailmalla puhtaaksi ja ravintorikkaaksi. Lainsäädäntömme on upealla tolalla mitä tulee elintarviketeollisuuteen ja siitä meidän jokaisen tulisi olla kiitollinen ja ylpeä.

Tämän innoittamana kävinkin kirjoittamaan sitä kaikkein tunnetuinta jenkkireseptiä, Mac’n Cheeseä, terveellisempänä, suomalaisena versiona nyt tänne blogiin kaikkien kokeiltavaksi. Jos minulta kysyt, niin oikea, alkuperäinen amerikkailainen juustomakaroni maistuu suussani ihan pehvalta. Tässä reseptissäni korvaan cheddarin mozzarellalla. Tomaatti antaa ihanasti potkua jauhelihaan, joka ei muuten perinteiseen amerikkalaiseen Mac’n Cheeseen kuulu, ja sipuli lisää suutuntumaa. Kermaa tästä ruoasta löytyy, mutta ei mennä kuitenkaan överin puolelle – yhdessä maidon ja munien kanssa olen loihtinut tästä reseptistä herkullisen, ravintorikkaan kokonaisuuden.

Tämä juustomakaronireseptini on super helppo ja nopea valmistaa. Lisäksi voin vakuuttaa, että tunne vatsassasi ruokailun päätteeksi on huomattavasti kivempi, kuin Original Mac’n Cheesen jälkeen. Kun haluat elää terveellisemmin, mutta kuitenkin hemmotella itseäsi järkevästi, tätä kannattaa kokeilla.

HEALTHIER MAC’N CHEESE RECIPE
(suitable for many even during weightloss)
400 grams of macaroni (not quick-pasta)
400 grams of 10 % burger meat (also tofu fits amazingly well)
2 onions
200 grams of tomato paste (crushed tomatoes)
1 tsp of crushed black pepper
1 tsp of salt
1 tsp of minced red pepper
(pureed natural garlic if you like)
– – –
The sauce:
100 grams of whipping cream
200 grams of natural milk
3 egg yolks
2 egg whites
1 tsp of crushed black pepper
1 tsp of salt
– – –
On top:
200 grams of grated mozzarella cheese
__________________
TERVEELLISEMPI (JA MAUKKAAMPI) MAC’N CHEESE -RESEPTI
400 g makaronia (ei pikamakaronia)
400 g naudan paistijauhelihaa (myös tofu käy)
2 sipulia
200 g tomaattimurksaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua paprikaa
(murskattua valkosipulia, jos haluat)
– – –
Kastike:
100 g kuohukermaa
200 g maitoa
3 keltuaista
2 valkuaista
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
– – –
Pinnalle:
200 g mozzarellaraastetta

How to cook healthier Mac’n Cheese:
1. Peel and rinse the onions, chop them into nice pieces.
2. Heat the frying pan up and add the burger meat, not oil or butter is needed when frying. Add onions, mix well, lower the heat and add spices. When meat is almost done, add tomato and garlic if you like.
3. Boil macaroni in a water to be half-done like for 4 minutes depending on pasta (do not use quick-pasta).
4. Let the meat filling stew for on low temperature until well done, like 5-10 minutes.
__________________
Miten valmistan terveellisemmän amerikkailaisen juustomakaronin, Mac’n Cheesen:
1. Kuori, huuhtele ja pilko sipuli.
2. Kuumenna paistinpannu ja lisää jauheliha, öljyä tai voita et paistamiseen tarvitse. Lisää sipuli, laske lämpöä, sekoittele ja lisää mausteet. Kun jauheliha on melkein kypsää, lisää tomaattimursa ja valkosipuli, jos haluat.
3. Keitä makarooni puolikypsäksi, noin 4 minuuttia.
4. Anna jauhelihan hautua miedolla lämmöllä viidestä kymmeneen minuuttia, kunnes liha on kypsää.

5. Take a little bowl to prepare the sauce. Add eggs and spices into it and mix well. Add milk and mix. And add the cream and mix well until smooth and nice.
6. Oil the tin. Pour rinsed macaroni into it and add meat filling on top. Mix well until totally blended.
7. Pour the sauce on top and mix slightly. Now it’s time to cover the casserole with some cheese.
8. Bake this healthier Mac’n Cheese in 350F (175C) until mozzarella cheese is beautifully baked and stuff is all nicely solid. Let it keep solidify after oven for 10-20 minutes by covered by tinfoil before serving.
__________________
Miten valmistan terveellisemmän amerikkailaisen juustomakaronin, Mac’n Cheesen:
5. Ota pieni kulho kastiketta varten. Lisää munat ja mausteet ja sekoita hyvin. Lisää maito ja sekoita. Lisää vielä lopuksi kerma ja sekoita varovasti oikein tasaiseksi.
6. Öljyä vuoka. Kaada siihen makaroni ja makaronin päälle jauhelihatäyte. Sekoita hyvin.
7. Kaada kermainen kastike päälle ja sekoita kevyesti. Nyt on aika peitellä tämä kevyempi makaroniherkku mozzarellaraasteella ja paistaa kypsäksi.
8. Paista Mac’n Cheesea 175C asteisessa uunissa kunnes mozzarella on saanut kauniin värin ja ruoka jähmettynyt kypsäksi. Anna ruoan vetäytyä folion alla 10-20 minuuttia ennen tarjoilua.