Did you know we do have a Moominvalley, also called as Moominworld in Naantali Finland? We do. Did you know I am kinda biggest Moomin lover in the world? If not, well, now you do. Moomins have always brought some joy in my life, they have always comforted me when I have felt sad and always when being sick I am watching the Moomin show from 90s.

I am feeling incredible honored I was able to experience the winter magic in the Moominworld Naantali this winter. Seeing it all covered by snow with no people around, just me and the Moomin magic, it still makes me sigh for delight. It just made me so happy.

Moominworld in Naantali is open in summertime (hopefully also in 2021) and usually in winter time they do create ‘The Winter Magic’ around February. This winter it’s been cancelled due the pandemic.

However, are you ready to peek into the Moominvalley’s winter with me now? If so, keep reading.
––––––––––––––––––
Tiedät ehkä, että olen jättimäinen muumifani. Siellä missä on Muumit, siellä olen minä ja toisin päin. Muumit ovat tuoneet elämääni iloa, lohtua, naurua ja riemua läpi elämäni. Yhä, kun olen kipeänä, laitan Muumit pyörimään telkusta. Ei ole mitään, mikä parantaisi paremmin kuin alkuperäiset 90-luvun Muumit.

Tunnen oloni maybe maailman onnekkaimmaksi, kun pääsin kokemaan Muumimaailman talven tänä talvena. Vain minä ja Muumimailma, eikä kukaan muu, hautautuneena siihen maagiseen lumivaippaan, josta piirretyssä aina puhutaan. Se oli upeaa, taianomaista, ihanaa!

Tulevan vuoden (2021) Muumien Taikatalvi on peruttu pandemian takia, toivotaan, että Muumimaailma Naantalissa saadaan kuitenkin auki kesällä 2021.

Mutta, sen pidemmittä puheitta, oletko valmis hyppäämään kanssani Muumimaailman talveen? Jos, niin jatka lukemista – tästä tulee jännää!

This is the Moomin house which Moomin Pappa, a father, has been built. Behind the Moomin house you can see the little house Moomin Troll, his son, has been built when he wanted to move out. They have a lovely episode made of this thing in the cartoon show, it’s the one you can also meet all Little My’s siblings.
––––––––––––––––––
Jokaiselle suomalaiselle tämä talo lienee tuttu. Se on Muumitalo, jonka Muumipappa on rakentanut perheelleen. Muumitalon takana näkyy Muumipeikon rakentama talo. Jakso, jossa Muumipeikko rakentaa talon ja jossa pääset tapaamaan kaikki Pikku-Myyn villit sisarukset, on yksi omia ehdottomia lemppareitani. Tykkään tosi isosti myös ‘Kuplia’-jaksosta.

In Moominworld Naantali Finland there are little paths in the forest and tiny houses by it to stop and visit at. That’s where you can also meet the characters around a day.
––––––––––––––––––
Tiesitkö, että Muumimaailmassa kiertää satumaisia polkuja, joiden varrella on pikkuruisia taloja, jossa hahmot asustelevat. Voit vierailla taloissa ja tavata hahmoja, nauttia luonnosta sekä olostasi sadun äärellä.

In The Moominworld Naantali they also have several wonderful cafes and restaurants, all mini size and so freaking adorable. You can choose what you would prefer and choose the kiosk or restaurant by following that. They do have most famous Finnish buns called ‘munkki’ there made by Moomin Mamma, the mother Moomin. ‘Munkki’ is a sugar doughnut sometime filled with a jam, in Finland we mostly use some raspberry jam in those buns.
––––––––––––––––––
Totta kai Naantalin Muumimaailmasta löytyy myös runsas valikoima erilaisia kahviloita ja ravintoloita. Voit valita ruokapaikkasi puhtaasti mielitekosi mukaan, Muumimaailmassa on nimittäin syömäpaikkoja aina burgerikioskista (myös vegeburgeri!) perunaravintolaan, pannukakku- ja munkkikahvilaan sekä monipuoliseen perheravintolaan. Löydät taatusti mitä parhainta mussutettavaa vieraillessasi Muumilaaksossa.

They also have a burger place, The Potato Factory which serves potato foods which is very common food stuff in Finland.
––––––––––––––––––
Niiskun Perunatehdas on itselleni uusi tuttavuus, sitä aion kokeilla kesällä, kun Muumimaailma saadaan taas auki. Perunatehtaan pihalla nököttävät laatikot on niin ylisöpöjä!

They have a very Finnish style pancake cafe (Moomins are known about Mamma’s pancakes, by the way) and also a family restaurant where you can order kinda anything you love.
––––––––––––––––––
Muumimaailman pannukakut ovat legendaarisia, vaikka moni muistaakin erityisesti Muumimaailmasta Mamman munkit. Pannukakut on kuitenkin se juttu, Muumimamma kun tapaa kokkailla niitä maailman parhaiten.

The characters are the funny thing in the Moominworld, that’s of course what everyone wants to see there. I love Snorksmaiden probably most, but I can’t decide if she is my favorite or actually The Little My. I also love Sniff so much and I am calling my baba as “Sniff-Troll” actually. Why so? Because he is my kid and he reminds me a lot about Sniff. It’s the Sniff’s house below.
––––––––––––––––––
Hahmot ovat huiketa ja niiden tiirailuahan jokainen lapsi (ja lapsenmielinen) odottaa Muumimaailmassa vieraillessaan ehkä eniten. Minä ainakin, yhdessä upean miljöön kanssa. Oma suosikkihahmoni on melko varmasti Niiskuneiti, mutta toisaalta, rakastan myös Pikku Myytä niin paljon, että halkean. Nipsu on jonossa tyrkyllä heti seuraavana, hitsi vieköön, että Nipsu on ihana! Kutsun Picassoa Nipsu-Peikoksi, koska kuten sanoin, siellä missä Muumit, siellä minä, ja koska Picasso on minun peikkoni ja ihan Nipsun näköinen. Alla Nipsun talo.

Even if Moomins are such a funny fairytale, the way and they world they live in is very realistic one. So of course they have to have their own Police man there and also the police station, Fire Station and also the Jail. You can actually go into jail there and take a funny pictures of yourself as a prisoner.
––––––––––––––––––
Vaikka Muumit ovatkin satua, on heidän maailmansa silti melko realistinen. Siis sillä tapaa, että asiat pidetään järjestyksessä, vaikka Muumitaloa ei lukitakaan yöksi. Muumimaailmasta löytyy poliisilaitos, palolaitos ja tietysti vankila. Vanilassa pääset tietysti vierailemaan ja ottamaan kuvan itsestäsi vankina.

I love the Moominworld, I love the tiny houses they have built around and everything you can see and experience when visit there. They have different kind of activity and games built around, and they also have a theatre where you can enjoy of the show played by the Moomin characters. Of course there are many shops like a candy shop and souvenir shop in Moominworld as well. When you visit there, you will love it, I bet!
––––––––––––––––––
Ah, rakastan Muumimaailmaa. Kaikki pienet mökit ja yksityiskohdat ovat niin söpöjä, että melkein itkettää. Laaksoon rakennetut aktiviteetit kuten narunvedot ja erilaiset pelit viihdyttävät kesäisin kaiken ikäisiä, teatteria ja kauppoja unohtamatta. Nipsun Putiikki ja kirjakauppa ovat omia suosikkejani.

I can’t wait the Moominworld in Naantali Finland opening their doors in summer time again. I am missing there so badly. Until then it’s better to let the Moomins sleep over the winter (if you didn’t know, they do that just like bears!) and wait until they will wake up to cheer us all up again.
––––––––––––––––––
En malta odottaa, että Muumimaailman ovet saadaan taas auki kesällä. On niin kova ikävä Mammaa ja Pappaa ja pikkuruista, vaikkakin niin isoa Muumipeikkoa. Siihen asti on parempi antaa Muumien nukkua rauhassa talviunta, sillä niinhän he tekevät, ja odottaa, kunnes he heräävät taas ilahduttamaan meitä kaikkia.