These scones are actually closer to flatbread than traditional English scones, but still far enough from flatbread to call them scones. Nevermind, the recipe is healthy & delicious and these flatbread-like-scones fit perfectly for breakfast and late night snack, but also to enjoy with tea in midday.

In the morning I like to put some cold cut, cheese and veggies on top and before bedtime even some boiled egg slices additional to give me some slow proteins to keep my hunger away the night over. Sometime I also put butter on my scone, sometime cream cheese.
________________________
Nämä herkulliset leipäset ovat jotakin teeleipien, skonssien ja rieskojen väliltä ja ne sopivat ihanasti niin aamupalalle, iltapalalle kuin teehetkiinkin.

Aamiaisella tykkään itse laittaa näiden leipästen päälle leikkelettä, juustoa ja kasviksia. Iltapalalla siivutan kaveriksi keitettyä kananmunaa. Toisinaan voitelen leipäherkkuset voilla, joskus taas tuorejuustolla. Ilman levitettäkin nämä leivät maistuvat mainiolle.

HEALTHY SCONE RECIPE
I am such an oat lover so surely these scones have been baked by using oat as brans and as flours. You can easily choose what kind of brans and flours you ever want, also barley fits perfectly, same does the same amount of mashed potato!
– – –
Dough:
2 1/2 dl oat brans
2 1/2 dl finest oat or wheat flours
1 tsp of baking powder
1/2 – 1 tsp of fine sea salt
1 tbsp of soft honey
3 tbsp of rapeseed oil
2 dl natural oat milk
– – –
How to make it:
1. Mix brans, flours, baking powder and salt in a bowl.
2. Warm the oat milk up a bit and melt the honey in it. Preheat the oven till 480F (259C).
3. Pour the oat milk&honey mixture into bowl with dry ingredients and mix well, add oil and mix until dough is smooth.
4. Cover the baking tray with baking paper and take a big spoonful of dough and drop it on the tray. Repeat the way you get nice little flat breads on baking tray side by sides, just let some empty space between them because the scones will swell a bit while baking.
________________________
TERVEELLINEN SKONSSI / TEELEIPÄ / RIESKA RESEPTI
Olen kaurafani, joten tietysti tämäkin resepti on leivottu kauraan. Voit kuitenkin helposti korvata kaurahiutaleet millä tahansa hiutaleilla, ohra sopii erinomaisesti, samoin myös sama määrä perunamuusia! Kaurajauhot voit korvata vehnäjauholla tai ohrajauholla. Gluteenittomaksi tämä resepti taipuu helposti valitsemalla gluteenittomat jauhot ja hiutaleet.
– – –
Taikina:
2 1/2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 – 1 tl hienoa merisuolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl rypsiöljyä
2 dl kauramaitoa
– – –
Valmistus:
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lämmitä kauramaitoa sen verran, että saat hunajan sulamaan siihen. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
3. Kaada kauramaito-hunajaseos kuiva-aineisiin ja sekoita hyvin. Lisää öljy ja sekoita kunnes taikina on tasaista.
4. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja nosta taikinasta lusikalla nokareita sen päälle. Jätä leipästen väliin sopivasti tilaa, sillä ne turpoavat hivenen uunissa.

5. Bake the scones in oven for around 7-10 minutes until they are done.
6. Cool the scones well before removing them from baking paper.
________________________
5. Paista skonsseja uunissa 7-10 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä pohjaan ja pintaan.
6. Jäähdytä leipäset hyvin ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.