‘Oh, I miss the 80s’ said my grandmother once. ‘Oh, I miss the 90s’ I said and we had such a great conversation about different decades. I love it when old people tell stories about their life before I was born. It’s so interesting to hear and imagine how everything looked, tasted and felt like. All my childhood I imagined my grandmother lived in black’n white world because of pictures she showed me, and even if I understood the world had colors even when my granny was a child I wanted to keep this vision up on my mind. I know a lot about my grandmother, she has always told me a lot about her and her life. By her I also know pretty much about different decades in Finland which is fantastic. When she told me she misses 80s I was a bit upset, but same time I was very curious to know more, and especially for why. At end of the post I tell you about my granny’s 80s, but now it’s time to talk about my 90s and show you what I loved then and what I miss today!
________________________

‘Kyllä on ikävä 80-lukua’, sanoi mummi kerran. Itse tuumailin kaipaavani montaakin asiaa 90-luvulta, ja tästä lähti käyntiin hyvä keskustelu eri vuosikymmenistä. Tuntui hassulta, että välillämme vallitseva viidenkymmenen vuoden ikäero teki vain kymmenen vuoden eron kaipaamiimme vuosikymmeniin. Pian ymmärsin kuitenkin mistä oli kyse. Tässä postauksessa jaan omat ysäri-suosikkini, ja kerron mitä kaipaan 90-luvulta. Myös mummin 80-lukuun kurkistetaan ihan postauksen lopussa.

Me and my fancy hair at 90s.

90s CANDIES AND ICE-CREAMS THAT ROCKED MY CHILDHOOD
Ah, I will never forget the feeling when I got some sweets, it was so rare and made me feel so happy in the moment.

Chewits. I loved an orange but mostly strawberry flavor. I can remember late 90s we also had Chewits as candy bag with little toy. My stepfather once bought it to me.
Leaf Lauantaipussi, a candy bag. This is what granny most often bought me for weekend.
Toffo. Gosh I miss this toffee candy roll, it was my most favorite! It messed teeth up but was so darn delicious! This toffee had different flavors.
Pumpernickels. They were so yummy!! Pink icing was so delicious looking, but darn hard. Still loved them.
Arnold’s donuts. After traveling and tasting a lot I need to say Finnish Arnold’s donuts are the best ever! Arnolds was open in 1991 but I tasted it late 90s, it kinda made my whole 90s LOL. Really, they are something super delicious. Need to be, because they have opened in Japan as well!
Raider. This is how we called it at 90s, today it’s Twix. I loved it!
HubbaBubba bubble-gum. Most fancy bubble-gum at 90s for sure! I never had own, so I ate them my friends were already chewed and gave me. Yack! LOL
Melody Pops. Do you remember this whistling lollipop? I will never forget. I have been around 4yrs old when sitting in snow ledge and licking this pink lollipop, I can remember it so well.
Joke Kuu Luu Ice-cream. Joke ice-creams were so good, this one had lovely crispy cover.
Surfer Ice-cream. Last 10 years I have asked if anyone can remember this blue foam-like ice-cream around in 1995-1998 but seems like no one don’t. It was my most favorite and I was so sad when they stopped to sell it. There were 3 soft candies on it.
Valio Super Toffee Ice-cream. Toffee was my favorite flavor of Valio Super ice-creams. There was crazy ad on TV at 90s, if you wanna see it, click täällä >> Vaikka Super-jäätelöt palasivat kauppoihin, ei se tuonut ysäriä takaisin; Toffee jäi yhä uupumaan. Lisäksi pohdin, onko koko kutistunut, vai olenko vain itse kasvanut?
Cool Bits-jäätelöpalat. Muistatko nämä? Näiden jäätelöpalojen kuori oli ihanan rapea ja sisus makea ja niin pehmeä. Yum, nämä takaisin!
Bottle Pop, Tuubi-purkka ja sormustikkarit. Nämä oli niin ysäriä! Vielä näihin markkinoilla törmää.
ÄssäMix ja MissäX-karkit. Rakastin näitä, ja nuo pussit!
Spice Girls-tikkarit. OMG, nämä oli niin magee juttu! Emma oli oma suosikkini, ja tätä krääsää löytyy yhä varastosta. Olin Spaissari-fani!

With my stepfather in 1998. He bought me some Chewits candies in this summer.

90s FOOD STUFFS I LOVED
So many memories of these foods. Some of them we still have, some of them I am missing back so badly.

SugarPuffs cereals. I am not sure if I liked or hated these cereals, I ate them but they tasted like burned corn haha.
Kelloggs’s Rice Krispies 90s. Granny always made sure we had some Kellogg’s cereals, I loved rice Krispies those “talked” to me when I poured some milk on them. The taste was most wonderful, too.
Valio Voimariini. Healthier butter/margarin that tasted like butter. This is something only wealthy people had in their fridge when I was a kid, we never had it at home. Today the product is same but name has changed to be Oivariini.
Valio Aamupala Cheese. This cheese was my favorite, granny always made me a sandwich and added a slice of this cheese. She never halved it, she always gave me the whole slice which made me feel so good and loved.
Valio Punaposki. I didn’t like the taste of this cheese with red cover, but same time I liked it because always when I “played a mouse” granny gave me some cubes to eat. I loved the feeling and it made the cheese taste yummy.
Vaasan Ruispalat bread. The most loved bread in Finland, they say. I loved it, too.
Valio Fanny Puddings: Vanilla and Caramel. Oih, these made my childhood to be so yummy! Years ago I asked if my friends can remember these, they didn’t. Today they do know them because last year we got them back. Unfortunately not vanilla but caramel and chocolate, I never liked chocolate one so I don’t mind, but caramel one made me so happy!
Valio Grandi juicebox. This was my fav juicebox, granny bought it to me at times.
Valio Koskenlaskija Cheese. Yack, I hated it when I was a kid but today I am a fan!
Elovena Oatmeal. I have always loved oatmeal. Granny bought nothing else but Elovena, and I am now following her steps.
Valio NamiNami pudding 90s. This is what I am still missing so badly, I loved these little puddings. My favorite flavors were caramel (green box with wolf on it) and vanilla (this light blue with polar bear).
Valio Viilis. I have no idea what “viilis” is in English, it’s pretty much like yoghurt but soured, it’s still sweet. This vanilla flavor was my fav, I also liked raspberry-strawberry and pear.
Valiojogrutti, yoghurt 90s. We had few different flavors like blueberry, strawberry and banana. Today we have plenty of them and also fat free and sugar free versions.
Dukes Hamburger. The first hamburger I ever tasted was this one, it was so heavenly good to me then.
Saarioinen pinaattikeitto, Spinach soup. I loved spinach soup, this was the only way to get it when I was a kid.

________________________

90-LUVUN UNOHDETTUJA JA RAKASTETTUJA RUOKIA
Niin paljon muistoja näihin kadonneisiin ysäriruokiin liittyen.

SugarPuffs murot. En tiedä tykkäsinkö näistä vai en. Söin niitä, mutta ne maistuivat ihan palaneelle maissille, haha.
Kelloggs’s Rice Krispies 90-luku. Mummi piti huolen, että kaapista löytyi aina Kellogg’sia. Nämä juttelevat murot olivat ihan parhaita!
Valio Voimariini. Oliko niin, että Valio Voimariini löytyi vain paremmin toimeentulevien perheiden jääkaapista? Meillä ei tätä herkkua ollut koskaan.
Valio Aamupala-juusto. Tämä oli parasta juustoa, eikä mummi pihistellyt sen kanssa yhtään. Kotona meillä puolitettiin kaikki, mutta mummi laittoi aina kokonaisen siivun leivälle. Ihania muistoja nämä.
Valio Punaposki. En voinut sietää tämän juuston makua, mutta samalla tykkäsin siitä, sillä mummi antoi aina juustokuutioita, kun leikin “hiirtä”. Siitä tuli hyvä mieli, ja se sai juustonkin maistumaan hyvältä.
Vaasan Ruispalat. Se rakastetuin leipä oli myös oma suosikkileipäni.
Valio Fanny vanukkaat: Vanilja ja Karamelli. Sanoin tätä vanukasta “pilkkuvanukkaaksi”, lempimaut olivat vanilja ja karamelli. Vaniljaa kaipaan yhä takaisin, sain kuitenkin karamellin, joten en valita, heh.
Valio Grandi pillimehut. Grandi vai Trip? Tykkäsin itse molemmista, kunhan maku oli vadelmainen.
Valio Koskenlaskija Cheese. Yäk, en voinut sietää tätä juustoa lapsena, mutta aih nam, nyt tykkään!
Elovena Kaurahiutale. Olen aina rakastanut kaurapuuroa, siinä on herkku, jonka makuun en yksinkertaisesti vain kyllästy. Mummi osti aina vain Elovenaa, ja itse seuraan hänen jalanjälkiään.
90-luvun Valio NamiNami vanukkaat. Kuka muu kaipaa Valio NamiNameja? Omat lempimakuni olivat Toffee ja Vanilja, eli vihreä susihukka-purkki ja vaaleansininen jääkarhu. Jos nämä herkut palaavat, niin toivottavasti palaavat kera lapsuuden hahmojen.
Valio Viilis. Nämä viilit on pysyneet, ja mautkin taitavat kaikki olla yhä tallessa. Oma lempparini oli vanilja.
90-luvun Valiojogrutti. Mitä makuja löytyi 90-luvulla? Muistan mansikan, mustikan ja banaanin. Oliko muita?
Dukes Hampurilainen. Tämä on ensimmäinen hamppari mitä olen koskaan haukannut, ja niin pahuksen hyvää se oli.
Saarioinen pinaattikeitto. Rakastin pinaattikeittoa, 90-luvulla sitä sai tällaisessa pakkauksessa.

90-luvun kadonneet herkut. Valio Fanny, NamiNami, viilis ja Punaposki-juusto.
At this table we had a breakfast with my grandparents and also created those silly things.

90s SODAS AND LIMONADES I MOSTLY LOVED
You know I am 100% Coca Cola girl today, but at 90s I actually didn’t drink it at all. My favorite sodas were:
♥ Hugo
♥ Smurfs
♥ Spiderman
♥ Moomin
________________________

90-LUVUN RAKKAIMMAT LIMSAT
Tiedät, että nykyään olen henkeen ja vereen Coca Cola-tyttö, mutta ysärinä en Colaan koskenutkaan. Silloin lemppareita olivat nämä:
♥ Hugo-limsa
♥ Smurffi-limu
♥ Spiderman-limsa
♥ Moomi-limu

Mummi opetti miten liotetaan etiketit irti lasipulloista, tämän jälkeen ne liimattiin vihkoon. Näitä aarteita on yhä vihkot pullollaan. Keräilitkö sinäkin etikettejä 90-luvulla?

MY FAVORITE TOYS AND MAGAZINES AT 90s
Can you remember these all from Furbies to GoGo Crazy Bones and to the Ring Around The Rosie Doll? Those McDonald’s Barbie toys I never had but dreamed about them when saw on TV and ads. I first time tasted McDonald’s Happy Meal in -97 when I won a gift card at kid’s drawing competition, I was like happiest kid ever! Those magazines called as Leppis and Koululainen my granny ordered for me, at first Leppis for helping me to learn how to read and write, and Koululainen magazine later for keeping me updated what my age kids and teens were talking about at 90s and 00s. My grandmother affected to my childhood very strong way, and I bet because of her kindness I became what I am today.
________________________

90-LUVUN RAKKAIMMAT LELUT JA LEHDET
Muistatko nämä kaikki liimattavista korviksista virtuaalilemmikkeihin ja GoGoihin? Muistatko, mitkä McDonald’s lelut olivat lemppareitasi 90-luvulla? Entä mitä lehtiä luit? Minulle tuli Leppis ja Koululainen, rakastin myös lelulehtiä, joita kilahti postiluukusta aina ennen joulua.

Me and my grandmother in 1996

MY FAVORITE GAMES AND CARTOONS AT 90s
What was your favorite cartoon when you was a kid? I had plenty of them but mostly I loved Disney Beauty and The Beast movie and Moomins, also one of my favorite was 90s version of My Little Ponies and Care Bears.

My favorite games at 90s were Myyrä, Labyrinth, Where’s Waldo, Pippi, Hugo, Super Mario 8 bits and also later Super Mario 64. I was also Pokemon fan and I collected Pokemon Cards like crazy. Did you, too?

________________________

90-LUVUN RAKKAIMMAT PELIT JA PIIRRETYT
Mikä oli lempi piirrettysi 90-luvulla? Entä, mitä pelejä tykkäsit pelata? Kaunotar ja Hirviö oli, ja on yhä rakkain Disney-leffani. Muita suosikkeja 90-luvulla olivat Muumit, Bambukarhut, Denver, saksalainen Pinokkio, My Little Pony, Halinallet, Jokeri Pokeri POX sekä Urpo ja Turpo.

Peleistä suosikkejani 90-luvulla olivat Muuttuva Labyrintti sekä Myyrä, myös Peppiä ja Afrikan Tähteä tykkäsin pelata. 8-bittinen Super Mario oli tietysti se ihan paras juttu, ja myöhemmin Super Mario 64, sitä on muuten isosti ikävä. Myös Hugosta tykkäsin, ja Waldoa etsin yhä. Olin ihan jäätävä Pokemon-fani, ja keräsin kortteja ihan hulluna.

WHY MY GRANDMA LOVED 80s
Now it’s time to say goodbye for my 90s and quickly look at my my grandma’s 80s. I also let you know why 80s was my granny’s fav decade.

♥ She got a washing machine with spin dryer at 80s, it was her second washing machine and made a huge difference. She got her first washing machine without spin dryer at 1970 when they moved in the house my grandfather built for their family. Until this she did laundry by hands by boiling them in lye in huge pot and picking them up with a huge wooden pole. She is still at times talking about the pain in her back after laundry days, she will never forget it.

♥ At 80s there was a nice selection of different foodstuffs at markets. She remembers what it was at 60s, everything was for sale as a bulk. When she went to market she always bought only some butter, milk, buttermilk and bread. End of the 60s Valio started to manufacture some yoghurt which felt very fancy to my grandmother. At 80s there was lots of those kind of “fancy” things and foods at markets, and she bought much more than just butter, milk, buttermilk and bread.

♥ She got his last and most wonderful job at Children DayCare at 1985 as cleaning lady. Until this she worked for several industries, mostly in factories by manufacturing plywood. She also worked in hospital and in swimming bath. She worked at Children DayCare for 23 years and loved it so much. By this job she started to get a better salary and every month she put some money on separated bank account because she wanted me to get a driving license when I turn 18. And I got, thanks for granny I got it and I have it.

♥ By 80s cars started to be more comfy to drive, she bought her second last car then. It was super tiny 2-door grey Daihatsu, she loved it like her own baby. She needed to buy a new car in 2012.

♥ At 80s grandma got VHS player which was so cool, not VHS cassettes they had so much until 1995 when she bought me Mickey Mouse Adventures and other cartoons to watch. Despite cartoons we still mostly loved to watch “Pekka ja Pätkä”, a black’n white Finnish comedy of two silly inventors. Because of granny I know a lots of Finnish movies from 30s to 60s.
________________________

‘Kyllä on ikävä 80-lukua’, sanoi mummi kerran. Itse tuumailin kaipaavani montaakin asiaa 90-luvulta, ja tästä lähti käyntiin hyvä keskustelu eri vuosikymmenistä. Tuntui hassulta, että välillämme vallitseva viidenkymmenen vuoden ikäero teki vain kymmenen vuoden eron kaipaamiimme vuosikymmeniin. Pian ymmärsin kuitenkin mistä oli kyse. Tässä postauksessa nostan esille sekä mummin 80-lukua, että omaa ysäriäni.

♥ Mummi sai ensimmäisen lingollisen pesukoneen 80-luvulla, se teki ison eron vuonna 1970 ostettuun koneeseen, jossa linkoa ei ollut. Vuoteen 1970 asti mummi pesi pyykit käsin, lakanat lipeässä keittäen ja seipäällä kuumasta padasta noukkien.

♥ 80-luvulla kaupoista löytyi jo valtava valikoima erilaisia elintarvikkeita, se oli mummista mukavaa. 60-luvulla hän kantoi kaupasta kotiin aina vain voita, maitoa, piimää ja leipää ja tuolloin kaikki ostettiin irtotavarana. Kun Valio alkoi valmistaa jogurttia 60-luvulla, tuntui se mummista ihan hassulta. 80-luvulla kauppakassi näytti erilaiselta, jogurtit olivat jo arkipäivää ja vanukkaatkin kuuluivat valikoimaan.

♥ Mummi aloitti työt parhaassa ja viimeisessä työpaikassaan Muuramen Kylälahden Päiväkodilla 80-luvulla. Tähän asti mummi oli tehnyt töitä eri toimialoilla, pääosin tehdastyöntekijänä ja sairaala-apulaisena, sekä uimahallin siivoojana. Mummi työskenteli päiväkodissa 23 vuotta, kunnes jäi eläkkeelle.

♥ 80-luvulla autot alkoivat olla mukavampia, ja mummi osti toiseksi viimeisen autonsa. Mummim 2-ovinen harmaa Daihatsu oli mummin silmäterä aina vuoteen 2012, jolloin hän osti nykyisen Toyota Aigonsa.