Ihmiset taantuvat,  ihmiset jämähtävät paikoilleen. Ihmiset turtuvat ja ihmiset muuttuvat. Parisuhde on aina kahden ihmisen välinen juttu. Joskus siitä kuitenkin tulee kolmen ihmisen välinen kriisi. Aina kolmas osapuoli ei tarkoita rakastajaa tai rakastajatarta, joskus suhteeseen puuttuva henkilö saattaa olla perheenjäsen, ystävä, tai joku muu kumppanin elämään vaikuttava ihminen. Tärkeintä olisikin aina muistaa pitää oma mieli omassa päässä: kuunnella omia ajatuksiaan, toiveita, unelmia, tunteita.. Mitä minä haluan? Mitä minä tuossa ihmisessä näen? Miltä tämä tilanne minusta itsestäni tuntuu? Haluanko minä erota?


Älä esitä – ole oma itsesi


Milloin meille kävin näin? Milloin meidän elämästämme tuli tällaista? Milloin rakkaus meidän välillämme alkoi hiipua? Milloin meistä tuli näin tylsiä?

Näitä kysymyksiä moni eron partaalla oleva pari pyörittää mielessään. Asioita voi yrittää paikkoa ja korjata tiettyyn pisteeseen asti, mutta on myös hyvä olla rehellinen sekä itselleen että kumppanilleen. Olinko oikeasti koskaan sellainen ihminen, jollainen halusin olla tavatessamme? Kun lähdin vuorikiipeilemään, vaikka oikeasti inhosin sitä? Kun esitin pitäväni intialaisesta ruoasta vai siksi, että tiesin kumppanini rakastavan sitä? Vain siksi, että halusin tehdä vaikutuksen.

Tärkein muistisääntö tulevaan onkin: ole oma itsesi, äläkä esitä mitään muuta. Tämä ei tarkoita sitä, että huonot tavat pitäisi tuoda esille heti kättelyssä, vaan sitä, että toisen on tärkeää oppia tuntemaan juuri sinut. Jos et kelpaa sellaisena kuin olet, löytyy hänelle se oikea jostain muualta.

Mitä enemmän olen ihmisiä tavannut, sen tärkeämpänä olen ymmärtänyt pitää sitä, mitä me jokainen yksilöinä olemme. Kun kysyn mielipidettä johonkin asiaan, olen kiinnostunut siitä, mitä toinen vastaa. Ilman, että se vaikuttaa valintaani. Samalla tavalla tutkin itseäni: mistä minä pidän ja miksi? Miltä tämä asia tuntuu? Kumman näistä minä valitsen?

Parasta onkin se, kun luulet nähneesi kaiken ja sitten elämääsi astuu ihminen, joka tekee ihan samalla tavalla. Ja mikä parasta: on kiinnostunut juuri sinusta. 


Jos et vielä tiedä minne olet menossa, kaikki tiet vievät perille


Kaikille tulee joskus elämässä vastaan se hetki, kun täytyy päästää irti ja alkaa rakentaa omaa elämää: alusta tai ensimmäisen kerran. Joskus se on helpottava tunne, toisinaan se nostaa pintaan pelot ja mielen pimeimmässä kolossa asustavat peikot. Kun luotat itseesi, selviät kaikesta. Niin kauan, kun et jää tuleen makaamaan, niin asiat järjestyvät. Ei ole heikkoutta pyytää apua ja nojata ystävän olkapäähän.

Jokaisesta suhteesta jää käteen jotakin. Sanotaan, että aika kultaa muistot, mutta on myös suhteita, joiden vasta jälkikäteen ymmärtää tuhonneen enemmän kuin antaneen. Hyvä ja paha on tärkeää erottaa toisistaan, kaikki ihmiset eivät aina tahdo toisilleen vain hyvää – edes parisuhteessa.

Tarkastele omaa suhdettasi eron hetkellä: mistä lähdit liikkeelle ja mihin päädyit? Jos ajatukset ovat sekavat, juttele asiasta puolueettoman henkilön, kuten vaikka terveydenhoitajan tai psykologin kanssa.

Tärkeää on muistaa, että vaikka olo olisi kuinka hukassa tahansa, pääset perille. Ja silloin, kun et vielä tiedä minne olet matkalla, kaikki tiet vievät sinut sinne. 


Kun kuljet tietä, jonka olet itse valinnut, huomaat olevasi perillä. Sä tunnet sen kyllä. <3 Anna mahdollisuus uudelle. 

Sille on syynsä, miksi hän on entinen 


Näin sanotaan, että jokaiselle erolle on syynsä. Oli syy mikä tahansa, siihen pisteeseen on päädytty ja matkaa on päätetty jatkaa erillään. On mahdoton sanoa, kuka haikailee exänsä perään. Harvinaisempaa se on silloin, kun on itse tehnyt päätöksen erosta, tai silloin, kun molemmat ovat jo päästäneet irti toisistaan. Usein toinen jää kuitenkin roikkumaan.

Tarvitseeko exään sitten pitää yhteyttä? Suhteet ovat kaikki erilaisia ja kaikki suhteet myös päättyvät omalla tavallaan. Oma kantani silti on, että jos suhde on ohi, ei yhteyttäkään ole enää syytä pitää. En rehellisesti sanottuna usko puhtaaseen exien väliseen ystävyyteen. Totta kai, peilaan tämän myös siihen, että jos ja kun otan itse yhteyttä entiseen kumppaniini, tarkoitan sillä jotakin muuta kuin iltapäiväkahvia ihmisen kanssa, jonka kanssa on vain kiva rupatella. Sellaisia ihmisiä ovat ystäväni enkä käytä exiäni minkään korvikkeena. Kuten sanoin, parisuhde on kahden ihmisen välinen juttu, niin on myös ero ja tilanteet sen jälkeen. Siinä missä kumppanisi kunnioittaa päätöstäsi erota, tulisi sinun myös kunnioittaa häntä ja jatkaa eteen päin. Kun kyseessä on lapsiperhe, täytyy toimeen kuitenkin tulla. Sydänystävyys entisen puolison kanssa on silti melkoisen erikoista. 

Helppo oljenkorsi


Kaikki me etsimme läheisyyttä ja rakkautta, tavalla tai toisella. Toiset kaipaavat hetken huumaa, toiset ikuista kumppanuutta. Kun etsii omaansa, on tärkeää ymmärtää, mitä toinen haluaa. Myös eron jälkeen. Älä anna toisen kuluttaa ja käyttää itseäsi, särjet vain itseäsi. Opi sanomaan ei, vaikka se satuttaisi. Itsesi arvostaminen on ensimmäinen opeteltava juttu eron jälkeen. 

Älä tartu helppoihin oljenkorsiin. Joskus eron jälkeen on hyvä olla yksin, joskus se on jopa väistämätöntä. Etenkin pitkään kestäneen suhteen jälkeen. Moni sanoo kadottaneensa itsensä, toiset taas päin vastoin löytäneensä itsensä. Missä vaiheessa sinä olet menossa? Juttelepa hetki itsesi kanssa ja järjestele asioita mielessäsi. 

Miten selviän erosta?


Erot ovat rankkoja ja jokainen hoitaa ne päänsä sisällä eri tavalla. Toiset hakevat lohtua lusikoimalla suuhunsa Ben&Jerry’siä, toiset kanavoivat kaiken liikuntaan.

Rauhoittuminen on hyväksi testattu juttu. Asian käsitteleminen, syiden ymmärtäminen ja tämän hetken käsittäminen. Minä olen tässä ja nyt, se mitä tunnen, on osa minua. Tee asioita, jotka helpottavat oloasi. Siivoa, jos se tuntuu hyvältä. Hakeudu ystävien seuraan, jos et halua olla yksin. Ole yksin, jos se tuntuu parhaalta. 

Minulla asioiden täydellinen uudelleen järjestäminen auttaa. Jos on asuttu yhdessä, on nyt hyvä aika tehdä remonttia kotona tai muuttaa. Jo pelkkä järjestyksen vaihtaminen kotona saattaa auttaa. Ja kyllä, suklaa! Mutta koska olen yhtä tunnekoukeroa koko tyttö, en voi tietenkään lapioida suuhuni mitään sellaista, jota kumppanini kanssa yhdessä söimme, en tehdä asioita, joita yhdessä teimme, en edes katsoa leffaa, jota yhdessä katsoimme.. 

Teen asioita, joilla annan tilaa itselleni ja uudelle, tuleville jutuille..

Niinpä niin.. jokainen käsittelee erot omalla tavallaan.

Ja te kaikki, jotka olette ihanassa parisuhteessanne, nauttikaa siitä. <3 Pitäkää kiinni toisistanne ja muistakaa pussailla. Olkaa sitä, mitä olette, ja nauttikaa siitä, kun teitä rakastetaan juuri sellaisena kuin olette. Se on maailman parasta. Ja juuri sitä pitäisi kaikkien meidän etsiä ja löytää

Ihanaa viikonloppua, 

mä rupeen siivoamaan 😉

PUS,

<3 LOLA