Minä olen rakastunut. Aiempi ihastukseni vuosia sitten laantui, eikä koskaan muuttunut rakkaudeksi; päin vastoin, se muuttui inhoksi. Hieman punastellen minun täytyy nyt myöntää, että ihastuin kuitenkin uudelleen ja tällä kertaa ihastus puhkesi oikein roihuavaksi rakkaudeksi. Mahdollisesti tämä rakkauden liekki hiipuu jossain vaiheessa ja jää kuitenkin olemaan elämääni ihastuksen muodossa. Tai edes jonkunlaisen mieltymyksen tavoin. En kuitenkaan usko, että se enää muuttuu inhoksi. Olen oppinut viime kerrasta. Se mitä opin, opin että liika on liikaa. Rakkauteni kohde on nimittäin parsakaali! Tuo upea, vihreä, iljettävän näköinen proteiinipommi, joka maistuu niin hyvältä! Samaa voisin sanoa myös parsasta/tankoparsasta, jonka ravintoarvot ovat ihan omaa luokkaansa ja maku kaikkia aisteja hivelevä.

Mitä me tiedämme parsasta? Muuta kuin että olemme kuulleet sen olevan terveellistä? Miksi parsaa kannattaa oikeasti syödä? Nytpä sen kerron teille! Lisäksi jaan ihanat parsareseptit, jotka ovat kerrassaan herkullisia!


Parsakaalivaikutus


1900-luvun loppupuolella tutkija Peter Eriksson yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa teki mullistavan löydön, jonka mukaan aivosolut voivat uusiutua! Löydön seurauksena he kiinnostuivat mekanismista, joka korjaa ja suojaa soluja kehossa, erityisesti aivoissa, mahdollistaen solujen uusitumisen. Tälle mekanismille he antoivat nimen NRF2, joka on tieteellinen määritelmä niin sanotusta parsakaalivaikutuksesta (broccoli effect).

Huomattiin, että mekanismi määrittää monia erilaisia terveysvaikutuksia, jotka saavat alkunsa, kun ihminen syö tarpeeksi parsakaalia päivittäin. Kehomme koostuu miljardeista soluista, joista jokainen on yhtä tärkeä. Kun syödään parsakaalia, joka sisältää erityisen tärkeää ainesosaa sulfarofaania, solut aktivoituvat ja tuottavat erilaisia terveyttä edistäviä aineita, kuten antioksidantteja ja välittäjäaineita. Lisäksi parsakaali vaikuttaa tulehduksiin ja se tuottaa kehossa neuralisoivia entsyymejä. 

Aktioksidantit


Antioksidantit parantavat vastustuskykyä ja neutralisoivat vapaita radikaaleja, joita kehossa kehittyy aina. Se on luonnollista. Ongelmatilanne syntyy kuitenkin silloin, kun vapaita radikaaleja syntyy liikaa, usein nykyaikaisen elämäntapamme seurauksena; stressi, unenpuute ja epäpuhdas tai epäterveellinen ruokavalio ovat omiaan aiheuttamaan vapaiden radikaalien kehittymistä elimistössämme. Vapaita radikaaleja pidetään suurimpana tekijänä ikääntymisprosessissa eivätkä ihmiset yleisesti halua ikääntyä ennenaikaisesti. Vapaat radikaalit tuhoavat solujamme ja voivat saada aikaan vakavia sairauksia elimistössämme. 

Välittäjäaineet

Antioksidanttien lisäksi NRF2 saa aikaan välittäjäaineita, jotka auttavat solujen yhteenpidossa ja viestinnässä. Aivojen toiminta on erittäin riippuvainen näistä välittäjäaineista ja aivosolut tarvitsevat hyvin toimivia välittäjäaineita. Jos viestinnässä tapahtuu virheitä tai se on puutteellinen niin mm. muisti heikkenee, puhuminen ja muu kommunikaatio vaatii enemmän voimavaroja. Yleiskunto huonontuu.


Tulehdukset


On myös mielenkiintoista, että NRF2 vaikuttaa myös tulehduksiin. Mekanismi tuottaa tulehdusta käsitteleviä ja niihin vaikuttavia aineita. Tämä ilmenee esimerkiksi silloin kun särky on syntynyt tulehduksen takia ja särky lievittyy tai häviää.


Neutralisoivat entsyymit


Parsakaali tuottaa myös kehossa neutralisoivia entsyymejä. Nämä ovat aineita, jotka poistavat kehosta myrkkyjä. Tutkijat ennustavat, että tämä ominaisuus parsakaalissa tulee olemaan niitä tärkeimpiä.  

Parsaa, parsaa!


Minun alkoi tehdä mieli parsakaalia aivan valtavasti noin kuukausi sitten. Nyt se kuuluu aamiaispöytääni: sillä lähtee päivä hyvin käyntiin! Vihreisiin smoothieihin en ole VIELÄ hurahtanut, tosin ostin juuri uuden blenderin, joten saatanpa kokeilla! 🙂 Nyt jaan kuitenkin lupaamani reseptit, jotta pääsette tekin kokeilemaan! <3

Lola Fitness Barbien parsakaalisosekeitto

300g parsakaalia
3dl vettä
50g fetaa
Tuoretta sitruunanmehua

Pinnalle:
Tuoretta basilikaa
Alpro Ruoka Soijavalmistetta tai tilkka kermaa

Lisukkeeksi: 

Paahdettua kauraleipää

Valmistus: 

Keitä parsat ja ota keitinvedestä 3dl talteen. Nosta keitetyt parsat takaisin kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella siten, että lisäät sekaan hiljalleen keitinvettä. Lisää puolessa välissä fetat. Voit myös soseuttaa parsat keitoksi blenderissä. 

Itse en lisää keittoon suolaa, sillä sitä tulee fetasta jo riittämiin. Tuore sitruunanmehu antaa ihanasti potkua soppaan! Jos haluat, lorauta pinnalle kermaa. Koristele basilikalla, nauti paahdetun kauraleivän kanssa. <3

Parsaa ja paahtopaistia

Tankoparsaa
Paahtopaistia

Lisukesalaatti:

Tuoretta tomaattia
Punasipulia
Tuoretta sitruunanmehua

Valmistus: 

Grillaa tai paista parilalla paahtopaistiviipaleet ja tankoparsat. Lohko tomaatit ja siivuta punasipuli. Nosta tomaattilohkot ja punasipuliviipaleet kulhoon ja mausta sitruunalla. Sekoita. 

Nauti <3


Ihanaa torstaita! <3

Pus, 

Lola